JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Jan Olav Andersen om Orona-streiken

Heismontørenes streik for tariffavtale er et forsvar av den norske modellen, mener El og IT-lederen

– Det er et hav av forskjell mellom en husavtale og en landsomfattende overenskomst, sier leder i EL og IT Forbundet, Jan Olav Andersen. Han er sikker på LO og LO-forbundenes støtte i kampen for tariffavtale ved Orona Norway AS.
NØDVENDIG: Forbundsleder Jan Olav Andersen ble møtt av streikende heismontører før møtet i LOs representantskap i morges. Andersen mener kampen for å få tariffavtaler er et helt nødvendig forsvar for den norske arbeidslivsmodellen.

NØDVENDIG: Forbundsleder Jan Olav Andersen ble møtt av streikende heismontører før møtet i LOs representantskap i morges. Andersen mener kampen for å få tariffavtaler er et helt nødvendig forsvar for den norske arbeidslivsmodellen.

Leif Martin Kirknes

nettverk@lomedia.no

De streikende heismontørene i Orona Norway AS fikk stående applaus fra LOs representantskap i formiddag.

Litt før klokka halv ti i morges stilte de opp utenfor inngangen til Kongressenteret med gule streikevester og delte ut informasjon om streiken til delegater og gjester. En av de første som dukket opp var EL og IT Forbundets leder, Jan Olav Andersen. Senere kom andre forbundsledere på rekke og rad, delegatene til EL og IT Forbundet og til slutt LO-sjefen sjøl, Hans-Christian Gabrielsen. Han tok seg god tid med å snakke med gutta før møtestart.

Heismontører og Orona i konfrontasjon på byggeplass. Mener selskapet driver streikebryteri

Stor streikevilje

Orona-montørene har streiket siden 14. mai og er nå inne i den fjerde streikeuka. Men streikeviljen er fortsatt stor.

– Vi har den samme kampviljen som vi hadde i starten. Det må bedriften snart skjønne, sier hovedtillitsvalgt i Orona-klubben, Kristoffer Syvertsen.

Han er glad for den sterke støtten Orona-gutta har fått både fra EL og IT Forbundet og fra den øvrige LO-familien. Og stadig strømmer det inn meldinger fra fagforeninger og forbund både her til lands og fra utlandet.

– Vi har fått veldig bra støtte fra EL og IT og fra LO. Vi er innstilt på å streike helt til vi vinner, sier Syvertsen.

Det streikes flere steder på Østlandet. Nå går dagene med til blant annet streikemøter på fagforeningskontoret i Oslo. Og på Jessheim er det satt ut streikevakter på en byggeplass der Orona har oppdrag.

Allerede i starten av sin åpningstale til representantskapet kom LO-leder Hans-Christian Gabrielsen inn på de to pågående streikene, streiken i LO Finans i forbindelse med hovedoppgjøret og streiken for en landsomfattende tariffavtale i Orona.

– Landsomfattende tariffavtaler er grunnleggende i norsk arbeidsliv. Det er opprørerende å se at LO-medlemmer må streike for sine faglige grunnleggende rettigheter, sa Gabrielsen.

HILSER PÅ LO-LEDEREN: Hans-Christian Gabrielsen møtte streikende heismontører.

HILSER PÅ LO-LEDEREN: Hans-Christian Gabrielsen møtte streikende heismontører.

Leif Martin Kirknes

Et grunnleggende krav

Forbundsleder Jan Olav Andersen holdt appell for representantskapet. Bak ham på scenen sto streikende heismontører.

– Vi veit at vi har god støtte fra LO og LOs forbund, men det er godt å få vist det enda en gang, sa Andersen.

– Det er montører ved Orona Norway AS som er i streik for det mest grunnleggende kravet man kan streike for, og det som burde vært det mest unødvendige å streike for, nemlig retten til kollektive landsomfattende tariffavtaler.

Andersen kom inn på bakgrunnen for Orona-streiken. Orona er et spansk heiskonsern med virksomhet i flere europeiske land, og konsernet har vært etablert i Norge siden 2015, da de kjøpte opp Hamar-baserte Elevator. Bedriften forsøker å erobre markedandeler fra de øvrige store heisselskapene, blant annet gjennom oppkjøp av mindre heisbedrifter.

EL og IT opplever, i likhet med en del andre forbund, at det stadig er bedrifter som prøver å unngå tariffavtaler.

– Å ta kampen for å få tariffavtaler er et helt nødvendig forsvar for hele den norske arbeidslivsmodellen, sa Andersen.

– Streiker til Orona-ledelsen skriver under på heisoverenskomsten

Fanemarkering for streikende heismontører: «Dette er de tøffeste gutta jeg veit om»

Husavtale ikke like god

Orona hevder at selskapet allerede har en tariffavtale, som er minst like god som heisoverenskomsten.

– Husavtalen er sagt opp og brakt til opphør før vi iverksatte streik. Det er riktignok noen uorganiserte arbeidere på bedriften igjen som bedriften hevder er omfattet av den, men det er et flertall som står bak oppsigelsen av avtalen, konstaterte Andersen.

Han stiller også spørsmål ved om avtalen virkelig er så god som det Orona sier den er.

– Er den like god når det gjelder AFP, når det gjelder pensjon, når det gjelder tillitsvalgtes innflytelse og medbestemmelse i forhold til hovedavtalen, er den like god på kompetanse og opplæring i bransjen, eller er det slik at den er like god utelukkende hvis du sammenligner med minstelønnsatsene. Og det er det siste som er riktig. På alle de andre tingene som vi vet følger med en landsomfattende tariffavtale, er den ikke like god, mener Andersen.

Skulle det, mot formodning, være slik at den var like god, er det, ifølge Andersen, likevel et hav av forskjell på en husavtale og en landsomfattende tariffavtale.

– Det er gjennom landsomfattende tariffavtaler at organiserte parter utvikler bransjer i felleskap. Det er gjennom landsomfattende kollektive avtaler at man har mulighet til å drive med koordinert lønnsdannelse som også er en viktig del av det norske forhandlingssystemet, sa EL og IT-lederen.

Støtteerklæringer strømmer inn fra hele verden til streikende heismontører i Orona Norway AS

Sikker på LO-støtte

Han ønsker utenlandske selskap velkommen til å drive næringsvirksomhet i Norge.

– Men det finnes bare et akseptabelt regelverk å drive virksomhet etter, og det er de kollektive landsomfattende avtalene. De skal ligge til grunn for all virksomhet i Norge.

– Så vi har en klar melding til den norske bedriften: Slutt å tulle med den norske modellen, skriv under en overenskomst. Og til dere kamerater i representantskapet: Å streike for tariffavtaler kan på mange måter være en av de mest ensomme formen for streiker, mye mer krevende enn en tariffstreik. Man er alene, man er ikke en del av en bransje som er ute i streik, man er kun arbeidskamerater som er ute i streik i den bestemte bedriften. I dette tilfellet er det 19 stykker.

– Derfor er det det solidariteten og støtten dere viser så avgjørende viktig. Det er så avgjørende viktig for å vinne, og jeg er helt sikker på at hvis vi kommer i den situasjonen at vi må be om en enda mer aktiv støtte i form av sympatiaksjoner, så vil også fagbevegelsen stille opp og det er vi uendelig takknemlig for. Og så vil jeg takke dere for den støtten vi har fått, den støtten jeg vet vi vil få og den solidariteten de som streiker opplever hver dag.

STILTE OPP: Orona-gutta delte ut flyere til delegatene før møtestart i LOs representantskap.

STILTE OPP: Orona-gutta delte ut flyere til delegatene før møtestart i LOs representantskap.

Leif Martin Kirknes

APPLAUS: LOs representantskapsmøte applauderte for de streikende montørene.

APPLAUS: LOs representantskapsmøte applauderte for de streikende montørene.

Leif Martin Kirknes

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse