JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
STRØMLINJER: Nettbransjen vil helst unngå å oppgradere slike strømlinjer i nabolag om mulig, all den tid det er kapasitet i strømlinjene så lenge strømforbruket utjevnes bedre utover dagen. Nå er et nytt system for nettregning tenkte å bidra til akkurat dette.

STRØMLINJER: Nettbransjen vil helst unngå å oppgradere slike strømlinjer i nabolag om mulig, all den tid det er kapasitet i strømlinjene så lenge strømforbruket utjevnes bedre utover dagen. Nå er et nytt system for nettregning tenkte å bidra til akkurat dette.

Leif Martin Kirknes

Elvia om ny nettleiemodell:

Les hva bransjen selv sier om ny nettleiemodell: – Det er ingen grunn til å få panikk

Strømleverandørene mener det ikke skal så mye til å komme godt ut av ny nettleieordning.15.12.2021
16:05
16.12.2021 09:38

leif.kirknes@lomedia.no

Onsdag arrangerte Energi Norge møte om ny nettleiemodell som innføres 1. januar neste år og som har skapt debatt de siste dagene.

Det er snakk om innføring av det som kalles «rushtidsprising» av nettleie, og med nettleie menes strømnettet, linjene som går inn i huset ditt, og som faktureres på strømregningen din sammen med prisen for strøm.

Målet er å hindre overbruk av nettet i populære timer av døgnet som vil føre til behov for at nett og trafostasjoner må oppgraderes.

Nettleverandøren Elvia har gjennomført pilotprosjekt med 9.000 av sine 900.000 nettkunder, og gjort seg noen erfaringer.

Resultatet av prosjektet er at kundene har vært interessert i å få lærdom om hvordan de kan jevne ut strømforbruket utover dagen, og som følge av innspill fra Elvia blant annet gjort ting som å ikke vaske klær mens de lager middag, unngå å bruke vaskemaskin og tørketrommel samtidig, samt å skru ned kapasiteten på elbillading og lade denne på natta.

– Folk er villige

Kjersti Vøllestad fra Elvia erkjenner at hun selv har vært en som ikke har håndtert akkurat dette med elbil helt optimalt overfor strømnettet.

Tidvis har hun satt på kraftig hurtiglading mens spotprisen var lav, men med den nye ordningen ville hun i så fall kommet uheldig ut prismessig på grunn av det voldsomme strømforbruket over kort tid.

Og det er nettopp det hun mener er poenget; folk er villige til å tilpasse seg, men da må de få hjelp til å vite hvordan.

– Kundene er klare, men trenger råd og gode eksempler på hva de kan gjøre og hvordan de kan gjøre det. De fleste av oss forstår ikke kilowatt, kilowattimer, hva som drar hva og hva som ikke drar strømforbruk. Men de enkle tipsene fører til endring hos kunden, sier Vøllestad.

Høna/egget

De fleste av oss har ikke smarthjem som er gode nok til å klare å hjelpe oss med å styre forbruket på våre vegne, men Vøllestad mener en kommer langt med å tenke gjennom timing for elbillading og timing for bruk av vaskemaskin.

Hun mener ikke det er for tidlig å innføre rushtidsprising med fordi det mangler teknologiske hjelpemidler, fordi hun ser på det som en høna/egget-problemstilling.

Hvis det ikke innføres ny prismodell nå, er det heller ikke sikkert det kommer på plass gode teknologiske verktøy for å hjelpe forbrukere med å jevne ut strømbruket sin.

Samtidig legger hun til at de akkurat nå, i samarbeid med andre nettselskaper, er i ferd med å lansere et såkalt API, som programmerere kan koble seg til for å lage løsninger som lar huset beregne hva strømregningen kan komme på om en medregner alle faktorer som nå vil spille inn på strømregninga: antall kilowatt * kilowattpris + nettleie bestående av en stigetrinnmodell avhengig av hvor mye strøm du bruker + kilowatt * nettleiekilowattpris.

– Vi ser behov for at tredjepart og leverandører kan lage styringssystemer som tar innover seg både nettleie og strømprisen, slik at vi kan få systemer som gjør at vi klarer å ta hele nettet i bruk via styringssystemer, sier hun.

Ønsker full innsikt

Vøllestad erkjenner, basert på pilotprosjekt-erfaringene, at Elvia kanskje undervurderte kundene når det gjelder ønsket om til enhver tid å ha innsikt i hva som skjer med regningen.

– Kunden ønsker full innsikt i modellen og hvordan den påvirker dem. Kunden er mer engasjert i nettleie enn vi antok. De ville regne på det helt ned til minste krone om hvordan det ville slå ut for dem. Vi må ikke undervurdere kundenes interesse i egen økonomi. Det må vi være forberedt når det blir full utrulling nå, sier hun, og legger til at det er ønsker fra nettopp kundene som har ført til at Elvia har begynt å utvikle nevnte API, som nå har blitt et felles nettbransjeprosjekt.

De har også gjort om på egne systemer så kundene vil få en viss pekepinn over hva nettleien vil komme på i Elvias apper og på Elvias «min side».

– Ingen ny idé

Aslak Øverås i bransjeorganisasjonen Energi Norge trekker fram at den nye metoden for nettleie vil være til hjelp for strømnettet i mange år framover.

– Ved å unngå å lage mat, vaske klær og lade elbil samtidig så er mye gjort. Og det får man til uten å ha smartdingser, sier han.

At modellen er en ny idé som helt plutselig har blitt innført vil ha tilbakevise. Den har vært jobbet med i snart ti år, påpeker han.

Effekten av ny nettleieprising mener Øverås vil være positiv prismessig for forbrukerne, fordi nettselskapene da slipper å investere i unødvendig mye nytt nett, og på den måten vil en unngå at selve nettleien øker.

Mellom 50 og 80 prosent vil få lavere eller uendret nettleie, legger han til.

– Mer rettferdig

Hans poeng er at det i dag er kapasitet i nettet til mye av elektrifiseringen samfunnet skal gjennom, men at problemet er at folk bruker for mye strøm på eksakt samme tid.

– Denne løsningen er mer rettferdig fordeling av spleiselaget, der de som bruker mye nett på likt må betaler mer. Kunder med høy samtidig bruk av strøm får høyere nettleie, men de fleste har som regel mulighet til å tilpasse seg den nye modellen og kan spare 1.000–1.500 kroner årlig på å jevne ut forbruket, mener han.

– Jeg hører folk som kommer med eksempler der de lurer på hva som vil skje hvis du får besøk av familien og ender opp med å lade to elbiler samtidig som du må steke juleribbe med mer. Men det er ingen grunn til å få panikk. At du går opp et trinn iblant ruinerer ingen, sier Øverås.

– Elbilen nøkkelspiller

Knut Olav Bakkene i Glitre Energinett var også med på seansen. Også de har hatt et pilotprosjekt i år.

Han viste til at uten utjevnet strømforbruk så hadde de måttet oppgradere en hel rekke transformatorstasjoner og nettlinjer inn til folks hus, med inngrep i folks hager.

– Mer fornuftig bruk gjør at nettet lever lengre. Hvis hver og en forsyner seg voldsomt med mye av kapasiteten, vil vi først måtte skifte ut den lokale nettstasjonen for å klare kapasitetsøkningen og så legge nytt nett rett til husene. Det er bortkastet når vi har ledig kapasitet i de fleste områder, og urettferdig for dem som ikke bruker like mye strøm på likt. Vi ønsker å stimulere til god utnyttelse av nettet, slik at vi slipper å dra på oss merkostnader som i neste runde vil føre til høyere nettleie, sier Bakkene.

Han også mener det fint går an å dele ut strømforbruket utover dagen, uten at det går på bekostning av levekomfort. Der mener han særlig elbilen er en nøkkelspiller, for den kan du strengt tatt lade om natta og de fleste moderne elbiler har apper som lar deg stille inn hvor fort du ønsker at de skal suge ut strøm fra nettet om ikke elbil-laderen i seg selv lar deg styre dette.

– Det handler litt om bevisstgjøring rundt lading, og unngå prestisje om at elbilen må være fulladet før Dagsrevyen, sier han, og er også helt enig med Elvia i at opplæring av kunder er et nøkkelmoment.

Ps. For ordens skyld opplyser vi om at Nettverks reporter i denne saken tidligere har skrevet et meningsinnlegg om ny nettleie, som stiller spørsmål ved timingen av innføringen.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
15.12.2021
16:05
16.12.2021 09:38Mest lest

Yngvil Mortensen

Ingrid (32) måtte kjempe i seks år for å overbevise Nav

Girteka anmeldes regelmessig for brudd på kabotasjereglene i Norge. Nå går politiet til sak mot selskapet på bakgrunn av 11 forhold.

Girteka anmeldes regelmessig for brudd på kabotasjereglene i Norge. Nå går politiet til sak mot selskapet på bakgrunn av 11 forhold.

Stein Inge Stølen

Transportgigant har kjørt ulovlig i Norge, ifølge politiet. Nå må selskapet møte i retten

BARNEVERN-JUS: - Barnevernet er ikke rettslig forpliktet til å finne et fosterhjem med samme kulturelle bakgrunn som barnets foreldre har, men må gjøre en innsats for å finne det, påpeker jus-professor Elisabeth Gording Stang.

BARNEVERN-JUS: - Barnevernet er ikke rettslig forpliktet til å finne et fosterhjem med samme kulturelle bakgrunn som barnets foreldre har, men må gjøre en innsats for å finne det, påpeker jus-professor Elisabeth Gording Stang.

Nadia Frantsen

Tvangsadoptert fra muslimsk til kristent hjem: Dette betyr dommen fra Strasbourg for barnevernet

Leif Martin Kirknes

Innfører forbud mot bemanningsbransjen i Oslo-området

Colourbox.com

Rekordhøye bonuser i 2021, samtidig som Norge var i krise

Helge Rønning Birkelund

Kim André og Jøran fikk 35 avlysninger på to dager i desember. Siden har de ikke hatt noe å gjøre

Ole Palmstrøm

100-dagersplanen punkt for punkt: Slik har det gått med løftene fra Ap

Erlend Angelo

Ekstrapensjonen AFP settes trolig på vent for mange slitere

Ole Palmstrøm

Oskar (86) blir fulltids pensjonist: – Jeg kan jo ikke jobbe til jeg er 100

Glen Musk

Per Einar har åpnet senteret etter femte nedstengning: – Det er både urettferdig og uforutsigbart

Jan-Erik Østlie

De skyhøye strømprisene har gjort noe med Jørn Eggum

TOPRISSYSTEM: Strømmen folk trenger til å varme opp huset og koke kaffe, må koste mindre enn strøm til boblebad og annet «luksusforbruk», mener SV.

TOPRISSYSTEM: Strømmen folk trenger til å varme opp huset og koke kaffe, må koste mindre enn strøm til boblebad og annet «luksusforbruk», mener SV.

Håvard Sæbø

SV går inn for statlig strømselskap og toprissystem

– Vi krever rett og slett nasjonal politisk kontroll over strømprisene. Det er handlingskraft for det i dag, sier Remy Penev.

– Vi krever rett og slett nasjonal politisk kontroll over strømprisene. Det er handlingskraft for det i dag, sier Remy Penev.

Petter Pettersen

Hvis strømkrisa fortsetter, vil konsekvensene ramme hele samfunnet, mener aksjonsleder

Oppdatert versjon:

LO jobber på en ny måte for å finne dem som skal være i ledelsen de neste tre årene. Her fra kongressen i 2017.

LO jobber på en ny måte for å finne dem som skal være i ledelsen de neste tre årene. Her fra kongressen i 2017.

Håvard Sæbø

Hvem skal lede LO til 2025? Slik foregår valget til ny ledelse for de neste tre årene

Kommentar

Det gjenstår å se om Erna Solberg virkelig har som ambisjon å ta tilbake statsministerjobben etter Jonas Gahr Støre ved neste korsvei.

Det gjenstår å se om Erna Solberg virkelig har som ambisjon å ta tilbake statsministerjobben etter Jonas Gahr Støre ved neste korsvei.

Håvard Sæbø

«Ernas mulige vei tilbake»

Leif Martin Kirknes/Ole Palmstrøm

Jubel for innleieforbud i forbundene: – «Jæklig bra»

Da oljealderen kom, opplevde verftene en fagarbeiderflukt. Da sørget industriledere for at innleie ble forbudt. Bemanningsbyråene «driver regulær menneskehandel», var gjennomgangstonen. (Illustrasjonsbildet er fra Ekofisk-feltet)

Da oljealderen kom, opplevde verftene en fagarbeiderflukt. Da sørget industriledere for at innleie ble forbudt. Bemanningsbyråene «driver regulær menneskehandel», var gjennomgangstonen. (Illustrasjonsbildet er fra Ekofisk-feltet)

Telemuseet, CC BY-SA 4.0 (Illustrasjonsfoto)

Da oljen kom, kjempet arbeidsgiverne mot innleie. Så snudde det

Nettselskapene skyldte norske strømkunder over 1,7 milliarder kroner ved utgangen av 2020

Nettselskapene skyldte norske strømkunder over 1,7 milliarder kroner ved utgangen av 2020

colourbox.com

Nettselskap har skyldt norske strømkunder penger i over ti år

KONKURRANSEVRIDNING: Hver vinter står dårlig skodde utenlandske lastebiler fast på norsk vinterføre. Mange av dem får heller ikke lovpålagt lønn, og konkurrerer dermed ut norsk transportbransje. Det håper norsk transportbransje skal bli bedre med en ny handlingsplan mot sosial dumping i transportsektoren.

KONKURRANSEVRIDNING: Hver vinter står dårlig skodde utenlandske lastebiler fast på norsk vinterføre. Mange av dem får heller ikke lovpålagt lønn, og konkurrerer dermed ut norsk transportbransje. Det håper norsk transportbransje skal bli bedre med en ny handlingsplan mot sosial dumping i transportsektoren.

Statens Vegvesen, Region Vest (illustrasjonsfoto)

Utenlandske sjåfører har lenge jobbet ulovlig på norske veier. Nå krever partene at regjeringen blir tøffere

FRI FRAKT: Anne-Linn Lernes kommer til å tenke seg om før hun bestiller varer med fri frakt igjen. Hør hvorfor i podkasten Rørsla.

FRI FRAKT: Anne-Linn Lernes kommer til å tenke seg om før hun bestiller varer med fri frakt igjen. Hør hvorfor i podkasten Rørsla.

Claudio Schwarz/Unsplash/privat

120.000 leste saken om Anne-Linns boikott – hør mer i podkasten Rørsla