JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
STRØMLINJER: Nettbransjen vil helst unngå å oppgradere slike strømlinjer i nabolag om mulig, all den tid det er kapasitet i strømlinjene så lenge strømforbruket utjevnes bedre utover dagen. Nå er et nytt system for nettregning tenkte å bidra til akkurat dette.

STRØMLINJER: Nettbransjen vil helst unngå å oppgradere slike strømlinjer i nabolag om mulig, all den tid det er kapasitet i strømlinjene så lenge strømforbruket utjevnes bedre utover dagen. Nå er et nytt system for nettregning tenkte å bidra til akkurat dette.

Leif Martin Kirknes

Elvia om ny nettleiemodell:

Les hva bransjen selv sier om ny nettleiemodell: – Det er ingen grunn til å få panikk

Strømleverandørene mener det ikke skal så mye til å komme godt ut av ny nettleieordning.15.12.2021
16:05
16.12.2021 09:38

leif.kirknes@lomedia.no

Onsdag arrangerte Energi Norge møte om ny nettleiemodell som innføres 1. januar neste år og som har skapt debatt de siste dagene.

Det er snakk om innføring av det som kalles «rushtidsprising» av nettleie, og med nettleie menes strømnettet, linjene som går inn i huset ditt, og som faktureres på strømregningen din sammen med prisen for strøm.

Målet er å hindre overbruk av nettet i populære timer av døgnet som vil føre til behov for at nett og trafostasjoner må oppgraderes.

Nettleverandøren Elvia har gjennomført pilotprosjekt med 9.000 av sine 900.000 nettkunder, og gjort seg noen erfaringer.

Resultatet av prosjektet er at kundene har vært interessert i å få lærdom om hvordan de kan jevne ut strømforbruket utover dagen, og som følge av innspill fra Elvia blant annet gjort ting som å ikke vaske klær mens de lager middag, unngå å bruke vaskemaskin og tørketrommel samtidig, samt å skru ned kapasiteten på elbillading og lade denne på natta.

– Folk er villige

Kjersti Vøllestad fra Elvia erkjenner at hun selv har vært en som ikke har håndtert akkurat dette med elbil helt optimalt overfor strømnettet.

Tidvis har hun satt på kraftig hurtiglading mens spotprisen var lav, men med den nye ordningen ville hun i så fall kommet uheldig ut prismessig på grunn av det voldsomme strømforbruket over kort tid.

Og det er nettopp det hun mener er poenget; folk er villige til å tilpasse seg, men da må de få hjelp til å vite hvordan.

– Kundene er klare, men trenger råd og gode eksempler på hva de kan gjøre og hvordan de kan gjøre det. De fleste av oss forstår ikke kilowatt, kilowattimer, hva som drar hva og hva som ikke drar strømforbruk. Men de enkle tipsene fører til endring hos kunden, sier Vøllestad.

Høna/egget

De fleste av oss har ikke smarthjem som er gode nok til å klare å hjelpe oss med å styre forbruket på våre vegne, men Vøllestad mener en kommer langt med å tenke gjennom timing for elbillading og timing for bruk av vaskemaskin.

Hun mener ikke det er for tidlig å innføre rushtidsprising med fordi det mangler teknologiske hjelpemidler, fordi hun ser på det som en høna/egget-problemstilling.

Hvis det ikke innføres ny prismodell nå, er det heller ikke sikkert det kommer på plass gode teknologiske verktøy for å hjelpe forbrukere med å jevne ut strømbruket sin.

Samtidig legger hun til at de akkurat nå, i samarbeid med andre nettselskaper, er i ferd med å lansere et såkalt API, som programmerere kan koble seg til for å lage løsninger som lar huset beregne hva strømregningen kan komme på om en medregner alle faktorer som nå vil spille inn på strømregninga: antall kilowatt * kilowattpris + nettleie bestående av en stigetrinnmodell avhengig av hvor mye strøm du bruker + kilowatt * nettleiekilowattpris.

– Vi ser behov for at tredjepart og leverandører kan lage styringssystemer som tar innover seg både nettleie og strømprisen, slik at vi kan få systemer som gjør at vi klarer å ta hele nettet i bruk via styringssystemer, sier hun.

Ønsker full innsikt

Vøllestad erkjenner, basert på pilotprosjekt-erfaringene, at Elvia kanskje undervurderte kundene når det gjelder ønsket om til enhver tid å ha innsikt i hva som skjer med regningen.

– Kunden ønsker full innsikt i modellen og hvordan den påvirker dem. Kunden er mer engasjert i nettleie enn vi antok. De ville regne på det helt ned til minste krone om hvordan det ville slå ut for dem. Vi må ikke undervurdere kundenes interesse i egen økonomi. Det må vi være forberedt når det blir full utrulling nå, sier hun, og legger til at det er ønsker fra nettopp kundene som har ført til at Elvia har begynt å utvikle nevnte API, som nå har blitt et felles nettbransjeprosjekt.

De har også gjort om på egne systemer så kundene vil få en viss pekepinn over hva nettleien vil komme på i Elvias apper og på Elvias «min side».

– Ingen ny idé

Aslak Øverås i bransjeorganisasjonen Energi Norge trekker fram at den nye metoden for nettleie vil være til hjelp for strømnettet i mange år framover.

– Ved å unngå å lage mat, vaske klær og lade elbil samtidig så er mye gjort. Og det får man til uten å ha smartdingser, sier han.

At modellen er en ny idé som helt plutselig har blitt innført vil ha tilbakevise. Den har vært jobbet med i snart ti år, påpeker han.

Effekten av ny nettleieprising mener Øverås vil være positiv prismessig for forbrukerne, fordi nettselskapene da slipper å investere i unødvendig mye nytt nett, og på den måten vil en unngå at selve nettleien øker.

Mellom 50 og 80 prosent vil få lavere eller uendret nettleie, legger han til.

– Mer rettferdig

Hans poeng er at det i dag er kapasitet i nettet til mye av elektrifiseringen samfunnet skal gjennom, men at problemet er at folk bruker for mye strøm på eksakt samme tid.

– Denne løsningen er mer rettferdig fordeling av spleiselaget, der de som bruker mye nett på likt må betaler mer. Kunder med høy samtidig bruk av strøm får høyere nettleie, men de fleste har som regel mulighet til å tilpasse seg den nye modellen og kan spare 1.000–1.500 kroner årlig på å jevne ut forbruket, mener han.

– Jeg hører folk som kommer med eksempler der de lurer på hva som vil skje hvis du får besøk av familien og ender opp med å lade to elbiler samtidig som du må steke juleribbe med mer. Men det er ingen grunn til å få panikk. At du går opp et trinn iblant ruinerer ingen, sier Øverås.

– Elbilen nøkkelspiller

Knut Olav Bakkene i Glitre Energinett var også med på seansen. Også de har hatt et pilotprosjekt i år.

Han viste til at uten utjevnet strømforbruk så hadde de måttet oppgradere en hel rekke transformatorstasjoner og nettlinjer inn til folks hus, med inngrep i folks hager.

– Mer fornuftig bruk gjør at nettet lever lengre. Hvis hver og en forsyner seg voldsomt med mye av kapasiteten, vil vi først måtte skifte ut den lokale nettstasjonen for å klare kapasitetsøkningen og så legge nytt nett rett til husene. Det er bortkastet når vi har ledig kapasitet i de fleste områder, og urettferdig for dem som ikke bruker like mye strøm på likt. Vi ønsker å stimulere til god utnyttelse av nettet, slik at vi slipper å dra på oss merkostnader som i neste runde vil føre til høyere nettleie, sier Bakkene.

Han også mener det fint går an å dele ut strømforbruket utover dagen, uten at det går på bekostning av levekomfort. Der mener han særlig elbilen er en nøkkelspiller, for den kan du strengt tatt lade om natta og de fleste moderne elbiler har apper som lar deg stille inn hvor fort du ønsker at de skal suge ut strøm fra nettet om ikke elbil-laderen i seg selv lar deg styre dette.

– Det handler litt om bevisstgjøring rundt lading, og unngå prestisje om at elbilen må være fulladet før Dagsrevyen, sier han, og er også helt enig med Elvia i at opplæring av kunder er et nøkkelmoment.

Ps. For ordens skyld opplyser vi om at Nettverks reporter i denne saken tidligere har skrevet et meningsinnlegg om ny nettleie, som stiller spørsmål ved timingen av innføringen.

15.12.2021
16:05
16.12.2021 09:38Mest lest

Debatt

Merethe Solberg syns ikke det er riktig at LO-lederen skal være kritisk til dem i fagbevegelsen som demonstrerte sammen med Industriaksjonen og Facebook-gruppa "Vi som krever billigere strøm".

Merethe Solberg syns ikke det er riktig at LO-lederen skal være kritisk til dem i fagbevegelsen som demonstrerte sammen med Industriaksjonen og Facebook-gruppa "Vi som krever billigere strøm".

Erlend Angelo

«LO-lederen bør holde seg for god til å kritisere de som deltok på strømdemonstrasjonen»

Sissel Tronstad får en mye mer usikker framtid nå som anlegget på Elverum legges ned.

Sissel Tronstad får en mye mer usikker framtid nå som anlegget på Elverum legges ned.

Martin Guttormsen Slørdal

Alenemamma Sissel mister jobben når Nortura legger ned

Sigrid Lundervold Nesheim rydder seg ut av et møterom sammen med tillitsvalgt Tina Bauge Johnsen.

Sigrid Lundervold Nesheim rydder seg ut av et møterom sammen med tillitsvalgt Tina Bauge Johnsen.

Helge Skodvin

Sigrid (22) gikk rett fra studier på skjerm til jobb i barnevernet

Fafo-forsker Åsmund Arup Seip mener at streik i offentlig sektor først og fremst er en meningsytring. Han tror at KS og Staten etter tre måneder med lærerstreik har fått med seg det lærerne mener.

Fafo-forsker Åsmund Arup Seip mener at streik i offentlig sektor først og fremst er en meningsytring. Han tror at KS og Staten etter tre måneder med lærerstreik har fått med seg det lærerne mener.

Håkon Mosvold Larsen / NTB

Er streikeretten til lærerne under angrep? Nei, mener Fafo-forsker

Kvalitetskonsulent Robin Celine Stensrud (22) i Ringnes er en av mange nye på arbeidsmarkedet.

Kvalitetskonsulent Robin Celine Stensrud (22) i Ringnes er en av mange nye på arbeidsmarkedet.

Hanna Skotheim

Så mye sparer staten på at rekordmange er i jobb

Didrik Hovind og hans mor Jorun koser seg ombord.

Didrik Hovind og hans mor Jorun koser seg ombord.

privat

Didrik valgte båt over hus. Men hva ser forsikringa på som et hjem?

BAKSMELL: Lærlinger og arbeidsinnvandrere er blant gruppene som kan måtte punge ut når Skatteetaten har sett på boligpraksisen.

BAKSMELL: Lærlinger og arbeidsinnvandrere er blant gruppene som kan måtte punge ut når Skatteetaten har sett på boligpraksisen.

Colourbox

Advokat: Vanlige folk kan få skattesmell for pendlerboliger

LO-leder Peggy Hessen Følsvik holdt hilsningstale på landsmøtet i Norsk Sjømanns mandag ettermiddag. (ARKIVFOTO)

LO-leder Peggy Hessen Følsvik holdt hilsningstale på landsmøtet i Norsk Sjømanns mandag ettermiddag. (ARKIVFOTO)

Sissel M. Rasmussen

Her er LO-lederens fire krav til statsbudsjettet

Helsefagarbeider Karin Garmager Kristiansen.

Helsefagarbeider Karin Garmager Kristiansen.

Ole Martin Wold

– Jeg tenkte «nå har jeg tre måneders oppsigelse og så er jeg fri»

Kommentar

Stortingspresident Masud Gharahkhani har lagt seg ut med myndighetene i Iran.

Stortingspresident Masud Gharahkhani har lagt seg ut med myndighetene i Iran.

Javad Parsa / NTB

«Masud Gharahkhani har formidlet et budskap som hele Norge står bak»

Mange under 30 år sliter med å få fotfeste i arbeidslivet.

Mange under 30 år sliter med å få fotfeste i arbeidslivet.

Hanna Skotheim

LO slår alarm: 100.000 under 30 år har verken jobb eller utdannelse

Mette Walker, leder i Skolenes Landsforbund, er kjempeskuffet etter at regjeringen stoppet lærerstreiken med tvungen lønnsnemnd.

Mette Walker, leder i Skolenes Landsforbund, er kjempeskuffet etter at regjeringen stoppet lærerstreiken med tvungen lønnsnemnd.

Sidsel Valum

Lærerne må tilbake på jobb. SL frykter streikeretten er truet

Pažiūrėkite, koks mėnesinis atlyginimas yra įprastas Norvegijoje.

Pažiūrėkite, koks mėnesinis atlyginimas yra įprastas Norvegijoje.

Brian Cliff Olguin

Štai koks dažniausias mėnesinis atlyginimas Norvegijoje

MEDBESTEMMELSE: Den nye tariffavtalen skal gi bedre vern av fritida til de ansatte.

MEDBESTEMMELSE: Den nye tariffavtalen skal gi bedre vern av fritida til de ansatte.

Christine Skårberg Dahl

Slik blir den nye lønna for energimontører i kommunale kraft- og nettselskap

NYOPPRETTET: På Folkets Hus tar Fellesforbundets Fredrik Winger-Solvang imot sju selvstendige bud, som for første gang siden 2004 skal danne klubb. Deltagerne ønsker ikke bilder av seg selv publisert, av frykt for å miste oppdrag.

NYOPPRETTET: På Folkets Hus tar Fellesforbundets Fredrik Winger-Solvang imot sju selvstendige bud, som for første gang siden 2004 skal danne klubb. Deltagerne ønsker ikke bilder av seg selv publisert, av frykt for å miste oppdrag.

Erlend Tro Klette

Budbilsjåførene tar ikke sjansen på å stå alene lenger

Thorbjørn Berntsen og Thorvald Stoltenberg sto på hver sin side i 1972. Bildet er fra Fri Fagbevegelse sin forside i mai samme år.

Thorbjørn Berntsen og Thorvald Stoltenberg sto på hver sin side i 1972. Bildet er fra Fri Fagbevegelse sin forside i mai samme år.

Torgny Hasås

EF-striden i 1972: – Familier og venner ble splittet

Sprawdź ile w Norwegii wynosi normalne miesięczne wynagrodzenie.

Sprawdź ile w Norwegii wynosi normalne miesięczne wynagrodzenie.

Brian Cliff Olguin

Oto najczęstsze miesięczne wynagrodzenie w Norwegii

RÅD: Stortingsrepresentant Trine Lise Sundnes (Ap) har klare råd til kommuner med mange ansatte i små stillinger: – Begynn nå med å ansette i 100-prosentstillinger for å få ned merarbeidet og innleiebruken. Loven kommer til å bli endret, det er ingen grunn til å vente, fastslår den tidligere fagforeningslederen i Handel og Kontor.

RÅD: Stortingsrepresentant Trine Lise Sundnes (Ap) har klare råd til kommuner med mange ansatte i små stillinger: – Begynn nå med å ansette i 100-prosentstillinger for å få ned merarbeidet og innleiebruken. Loven kommer til å bli endret, det er ingen grunn til å vente, fastslår den tidligere fagforeningslederen i Handel og Kontor.

Jan-Erik Østlie

Mot storseier for fagbevegelsen: Nå kan retten til heltid bli lovfestet

Mats Løvstad

Hva skjer på ditt område? Sjekk hva politikerne jobber med fremover

Utdanningsforbundet-leder Steffen Handal går til frontalangrep mot LO og KS etter at lærerne tapte konflikten.

Utdanningsforbundet-leder Steffen Handal går til frontalangrep mot LO og KS etter at lærerne tapte konflikten.

Leif Martin Kirknes

LO er del av en allianse mot lærerne, påstår Handal. Se hva LOs nestleder svarer


Flere saker