LO støtter bygging av fotballbaner for jenter og gutter i Raqqa i Syria
LOs internasjonale faglige solidaritetsfond (IFS) gir 100.000 kroner i støtte til bygging av fotballbaner i Raqqa. Det gleder Per Ravn Omdal.
FRA KRIGSRAMMET BY TIL FOTBALLBY. Rohat fra Sports- og ungdsomsetaten i Raqqa by på området som kan bli fotballbanene i den syriske byen, som nå bygges opp igjen etter borgerkrigen..
Erling Folkvord
knut.viggen@lomedia.no
– Vi er utrolig takknemlig for støtten fra LOs internasjonale faglige solidaritetsfond, sier Per Ravn Omdal, styreleder i Foreningen fotballbaner for jenter og gutter i Kobanê og Raqqa.
Det var etter forslag fra leder i EL og IT Forbundet, Jan Olav Andersen, at styret i IFS bevilget pengene da de møttes 18. oktober i år.
Andersen er både rådsmedlem i foreningen og styremedlem i IFS . I tillegg til Andersen er også LOs Grethe Fossli, leder i Norges Bedriftsidrettsforbund med i rådet.
(artikkelen fortsetter under bildet)
JENTELAG. I dag spiller hele syv jentelag på de to kunstgressbanene som er bygget for blant annet LO-midler i Kobanê i Syria.
Johan Petter Andresen
Foreningen som bidrar til bygging av fotballbaner i de to syriske byene består av et styre ledet av tidligere fotballpresident Per Ravn Omdal. Den tidligere RV-politikeren Erling Folkvord er nestleder, mens Nazdar Asaad og Johan Petter Andresen er styremedlemmer.
Rådet ble opprettet i 2021 og skal hjelpe foreningen med å spre budskapet, særlig til de ulike delene av organisasjons-Norge og ulike deler av næringslivet.
Vil prioritere barn og jenter
Foreningen startet opp i Kobanê i 2016 og fikk etter et samarbeid med lokale myndigheter bygd to kunstgressbaner. I dag er det hele syv jentelag som spiller på disse banene.
– Vi vil prioritere barn og ikke minst jenter, sier Ravn Omdal, som har vært opptatt av og engasjert i Midt-Østen i mange år, ikke minst i forbindelse med sine mange verv i norsk og internasjonal fotball.
De to syriske byene fikk store ødeleggelser under borgerkrigen på 2010-tallet. Raqqa var Islamsk stats såkalte hovedstad. Den ble like ødelagt som Kobanê under kampene for å frigjøre byen i 2017.
Mens kurdere utgjør flertallet av innbyggerne i Kobanê er det arabere som er den dominerende folkegruppen i Raqqa.
Stor giverglede
Tross de massive ødeleggelsene under krigen går gjenoppbyggingen av Raqqa sin gang og byen, som er Syrias sjette største, har nå over 300.000 innbyggere. Av dem er 50 000 internt fordrevne flyktninger.
Foreningen fotballbaner for jenter og gutter i Kobanê og Raqqa har inngått en avtale med myndighetene i Raqqa lik den som ble inngått i Kobanê.
(artikkelen fortsetter under bildet)
UNGDOMSARBEID: Rohat og Ehmed leder Sports- og ungdomsetaten i Raqqa, som har ansvaret for alt ungdomsarbeid i byen.
Erling Folkvord
I Kobanê var planen å få finansiert en kunstgressbane, men givergleden blant organisasjonene var så stor at det kom inn nok penger til to baner. I juni 2017 bevilget LO 25.000 kroner til arbeidet i Kobane.
Raqqa har en ung befolkning og byen huser blant annet 250 skoler. Målsetningen er at fotballbanene skal bygges i tilknytning til, eller helst flere av disse skolene.
– Vi vil gjerne at ungene skal kunne bruke dem i skoletida, sier Ravn Omdal.
Målet med bevilgningen er at Raqqa får realisert minst en kunstgressbane og gjerne flere, forteller Ravn Omdal til frifagbevegelse.no.
Fotball = glede og entusiasme
Styrelederen er svært opptatt av at alle barn, både jenter og gutter, skal kunne løpe og leke og at alt ikke bare handler om å bygge nye veier og boliger.
– Fotballbaner er en type infrastruktur som gir stor glede og entusiasme. Det er en sport som de aller fleste kan være med på og som utvikler både hode og kropp, bygger fellesskap og vennskap. Vi samarbeider tett med lokale myndigheter om både planlegging og utførelse og vi er enige om at det er en oppgave å sikre jentene muligheter til å delta. Disse banene er for masseidrett, ikke eliteidrett, sier Per Ravn Omdal.
(artikkelen fortsetter under bildet)
STYRELEDER. Per Ravn Omdal er styreleder i Foreningen fotballbaner for jenter og gutter i KObanê og Raqqa.
Mattis Sandblad/VG
– Det er et ledd i å skape et så fredelig og konstruktivt samfunn som mulig, sier Ravn Omdal, som er æresmedlem i Norges Fotballforbund. Han har også 17 år som visepresident i UEFA bak seg og er fortsatt aktivt engasjert både i nasjonal og internasjonal fotball.
– Jeg føler meg trygg på at det blir to baner også i Raqqa. Vi er en forening med lave kostnader, alt er dekket privat, vi har frivillige som Erling Folkvord, som reiser ned på egen kostnad. LOs medlemmer kan føle seg sikre på at 100 prosent av pengene kommer fram og at de blir benyttet til formålet, avslutter Per Ravn Omdal.
Foreningen startet opp i Kobanê i 2016 og fikk etter et samarbeid med lokale myndigheter bygd to kunstgressbaner. I dag er det hele syv jentelag som spiller på disse banene.
Johan Petter Andresen