JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

LO-topper strides om kraftkabler

Nye strømkabler til utlandet betyr høyere strømpriser her hjemme, hevder Leif Sande i Industri Energi. EL & IT Forbundets Hans O. Felix fnyser av påstanden.
Leif Sande (t.h.) er bekymret for at de nye strømkableene vil drive strømprisene i været for den kraftkrevende industrien. Hans O. Felix legger vekt på at kablene vil bety sikrere strømforsyning.

Leif Sande (t.h.) er bekymret for at de nye strømkableene vil drive strømprisene i været for den kraftkrevende industrien. Hans O. Felix legger vekt på at kablene vil bety sikrere strømforsyning.

LO Media

knut.viggen@lomedia.no

Regjeringen har gitt klarsignal til å bygge nye strømkabler til Storbritannia og Tyskland. Kabelen fra Kvilldal i Rogaland til Blyth i Storbritannia skal stå ferdig i 2020 og blir verdens lengste undersjøiske kabel av denne typen, ifølge regjeringen. Kabelen til Tyskland planlegges å være i drift i 2018. Regjeringen ser for seg at de nye kablene vil bidra til økt verdiskapning i form av økte handelsinntekter og stigende pris på norsk strøm.

– Dette betyr i klartekst høyere strømregninger i Norge. Hvis Statnett og kraftselskapene på død og liv ivrer etter å eksportere det norske arvesølvet ut av landet, bør de betale dette selv, sier forbundsleder Leif Sande i Industri og Energi, som som organiserer mange medlemmer innen kraftkrevende industri. Sande mener økte strømpriser og økt krafteksport vil gå ut over norske industriarbeidsplasser.

Økte strømutgifter

Statnett har gjort en analyse som viser at en gjennomsnittshusholdning får 800 kroner i økte strømutgifter i 2020, forutsatt at produksjonen av strøm er like høy som uten kablene, skriver Dagens Næringsliv.

– Analysene bygger på at det kommer inn mye ny fornybar kraft frem til 2020. Det vil isolert sett dra prisene ned, mens kablene isolert sett trekker dem noe opp igjen. Alt i alt forventer vi priser i 2020, på omtrent samme nivå som for ti år siden, sier direktør Håkon Borgen i Statnett til avisen.

Enige med Lien

Bransjeorganisasjonen Energi Norge har sagt ja til kablene. Energi Norge fremhever at kablene kommer til å styrke forsyningssikkerheten i år med lite nedbør og kalde vintre. Olje- og energiminister Tord Lien sier til NTB at økt eksport ikke nødvendigvis betyr høyere strømpriser i Norge.

EL & IT Forbundet er i denne saken enig med regjeringen og Energi Norge.

– Det er slik at både sentralnettet og distribusjonsnettet i Norge er under sterk utvikling. Det kommer til å koste ganske mange milliarder kroner. I tillegg kommer utenlandskablene. Men alt dette kommer til å gå i pluss for det norske samfunnet som helhet, tror Hans O. Felix i EL & IT Forbundet, som organiserer ansatte innen kraftproduksjonen og nettleverandører som Statnett.

Ikke dramatisk

Leif Sande og medlemmene i Industri Energi nekter å være melkekyr for Statnett og andre kraftselskaper og går i stedet inn for at norsk vannkraft brukes til å utvikle norske industriarbeidsplasser og å holde strømprisen i Norge så lav som mulig. Hans O. Felix fnyser av utspillet og mener Sande snakker for egne særinteresser.

– Det er klart at det koster penger, og både kommunale kraftselskap og Statnett er pålagt å drive virksomheten sin økonomisk i pluss. Et påslag på 800 kroner i 2020 er ikke dramatisk i forhold til hva folk får igjen, mener Felix, som er glad for at produksjons- og forsyningssikkerheten i Norge er trygg og fremover vil bedre seg ytterligere.

Felix mener Sande snakker med for store bokstaver også i denne saken.

– Investeringene vil gjøre at forsyningssikkerheten også i ekstrem-år vil være under kontroll, sier Felix.

– Vi er uenige med Sandes analyse og er sikre på at norsk industri vil ha absolutt konkurransedyktige vilkår i fremtiden, sier Hans O. Felix.

Alt dette kommer til å gå i pluss for det norske samfunnet som helhet

Forbundsleder Hans. O. Felix

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse