JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lyse vil bli med Telenor i kampen om kjernenettkunder

Telenor har landets mest brukte kjernenett. Katastrofe hvis det går ned, mener Lyse, som håper samfunnskritiske institusjoner også vurderer oppkobling mot Altibox-kjernenettet for å være dobbelsikret.
SMART: Ingen dum idé å la kraftselskaper med sin erfaring være med på å drifte viktige landsdekeknde fibernett, mener prosjektdirektør i Lyse Fiberinvest Tore Kristoffersen.

SMART: Ingen dum idé å la kraftselskaper med sin erfaring være med på å drifte viktige landsdekeknde fibernett, mener prosjektdirektør i Lyse Fiberinvest Tore Kristoffersen.

Leif Martin Kirknes

Leif.kirknes@lomedia.no

– Kjernenettet er litt som en fallskjerm, den må alltid virke. Men mens en fallskjerm har reservefallskjerm, må du også ha en tredje skjerm i kjernenettet, sier Tore Kristoffersen, prosjektdirektør i Lyse Fiberinvest, som var blant foredragsholderne på Teknas ekom-konferanse denne uka.

Kjernenett er bunnplanken i digital kommunikasjon i Norge. Mellom finnes det regionale nett som dekker regionen. På toppen er et finmasket kapillært nettverk som gir deg internett.

Telenor har landets desidert mest brukte kjernenett. I 2015 påpekte Lysne-utvalget at er sårbart for samfunnet å kun lene seg på Telenor. Det er et stabilt og godt sikret nett, men hvis det mot formodning går ned, så stopper det meste som kommuniserer digitalt helt opp.

I starten var også Lyse Telenor-kunde på kjernenett. Men det tok tid å få gjort ønskede endringer i kjernenettet når de ikke eide det selv, gjerne et halvt år. Derfor kom de fram til at dette måtte de få kontroll på selv og lyssetter nå sitt eget kjernenett, et nett som er under stadig utbygging.

«Redundant innkjøp»

Nettet overvåker de fra Bodø og Stavanger, og er sånn sett uavhengig av Østlandet, hvilket de mener er verdifullt i seg selv. Det driftes etter strenge regler og rutiner.

Nå håper Kristoffersen innkjøpere innen snart starter å spre trafikken sin, slik at innspillet fra Lysne-utvalgets rapport fra 2015 blir tatt på alvor.

– Jeg tror løsningen ligger i å stimulere innkjøpssiden, at samfunnskritiske institusjoner kjøper av forskjellige kjernenettbaser. Redundant innkjøp i tilfelle kjernenettfeil, enten det er Telenor eller Altibox’ feil, sier Kristoffersen, som legger til at han her snakker om totalt uforutsigbare feil som kabelsmelting og ikke uhell med gravemaskiner.

At det er kraftselskaper står bak en voksende norsk kjernenettsutfordrer, tror Kristoffersen er en fordel.

– Fornybarbransjen er i ferd med å digitalisere og fiberlegge landet. Vi kommer fra kraftbransjen og er vant med å lage samfunnskritisk infrastruktur, sier han.

Storskala

Han forteller at Altibox nå nærmest er som en fabrikk når det gjelder fiberutbygging, det er full fart og over 500 gravemaskiner i bruk. Annethvert minutt hele året i arbeidstiden leveres det fiber til ny kunde.

– Vi prøver å legge et edderkoppnett over Norge, så det alltid finnes en annen vei for datatrafikken uten at du får nevneverdig utslag på «latency» hvis du kan unngå det, sier han.

Det er en kundedrevet utbygging der de må selge først og bestille gravemaskin til sist.

– Hvis du ikke har kunder i andre enden av fiberkabelen, går du konkurs, sier Kristoffersen, som også legger til at Lyse og Altibox med partnere er i ferd med å få bygget en flunkende ny fiberkabel fra Norge til Storbritannia.

Regjeringen har i tidligere statsbudsjett satt av penger til et pilotprosjekt for å utrede alternativt kjernenettt, et initiativ som både har fått støtte av EL og IT og IKT Norge, men etter hva bladet Nettverk kjenner til har det ikke kommet noe konkret ut av dette foreløpig.

På årets landsmøte vedtok for øvrig EL og IT i sitt handlingsprogram at de vil arbeide for et «offentlig eid digitalt stamnett».

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse