Mari Stormark Helland fra Bømlo fikk flest finalestemmer blant elektrikerne under kåringen av Norges Hyggeligste Håndverker i Oslo i helgen.
Henriette Thorsen
Mari er Norges hyggeligste elektriker
Mari Stormark Helland fra Bømlo fikk flest finalestemmer blant elektrikerne under kåringen av Norges Hyggeligste Håndverker i Oslo i helgen.
knut.viggen@lomedia.no
Konkurransen, som ble arrangert for sjette gang, er et bransjesamarbeid mellom ulike aktører i håndverkerbransjen.
Nomineringene startet i april og i august ble det klart at Mari hadde nådd finalen og at hun kjempet med to andre kandidater om å gå til topps blant elektrikerne.
Med 5084 finaliststemmer vant hun til slutt kampen om å bli Norges hyggeligste elektriker. Stemmemessig ble hun nummer tre av 21 finalister i Norges Hyggelisgte Håndverker, men det var ikke bare stemmene som avgjorde sluttresultatet, men en kombinasjon av finalistfilmer, tidligere nominasjoner, behandling av kunder, lærlinger, samt engasjement utenfor jobben. For Maris del telte ikke minst engasjementet gjennom Montørjentene og sosile medier (SoMe).
Aktiv i Montørjentene
Mari Stormark Helland jobber som elektriker i TECA AS på Stord og er også aktiv i Montørjentene, som er et utvalg i Elektroarbeidernes fagforening Vestland. De jobber blant annet med å rekruttere flere kvinner til elektrofaget.
Les: Henriette og Mari kobler kvinnelige elektrikere sammen gjennom Snapchat
MONTØRJENTENE: Nettverk laget i fjor sak på Mari og Montørjentekollega Henriette Thorsen i forbindelse med 8. mars. De brenner begge for å få flere kvinner inn i elektrikeryrket.
Leif Martin Kirknes
Mari utdannet seg til elektriker i voksen alder etter å ha prøvd seg i flere andre yrker. Nå karakteriserer hun elektrikeryrket som selve drømmejobben.
Nå blir hun heiet på og framsnakket skriver hun selv på Facebook, men da hun for 15-20 år siden vurderte yrkesvalg, ble ikke en framtid i yrkesfag sett på som aktuelt for ei jente.
Ble sett ned på
Før finalen skrev hun selv om dette på sin egen Facebook-side:
"Eg har blitt heia på og framsnakka, av samme grunn som eg for 15-20 år sida blei sett ned på og råda til å ta bedre valg. Vegen eg gjekk var ikkje for jenter/damer og det var naivt å tru at eg skulle klare å stå i eit håndverkeryrke, sjølv om ingen hadde erfaringer verken frå eller til. Råd og uttalelser kom frå personlig synsing og gamle mønster.
Det å no sjå kor mangen me er, det å bli kalla ett forbilde og ambassadør for faget er utrulig stort. Til tider til og med overveldande.
Ingen endringer i verden skjer uten protester og det forstår eg. Nokon sin trygge kvardag og gode barndomsminner blir sett på håve og ein blir tvungen til å sjå på ting med andre auger, og ingen kan sjå andre sine synspunkt uten dialog og ytring.
Eg er takksam for at eg får ytre mine meiningar og dele mine erfaringer og enda meir takksam for at dåke hjelper meg", skrev Mari.
Flink til å lese mennesker
I nominasjonene hun fikk før finalen skrives det ikke bare om at Mari er en dyktig og hyggelig elektriker, men også om jobben hun gjør for å fremme elektrikerfaget og rekruttering via Montørjentene på SoMe. Hun gjør en kjempejobb for å få flere kvinnelige elektrikere inn i bransjen, og dette er noe hun virkelig brenner for.
Hun er takknemlig for alle de gode ordene, og når hun skal karakterisere seg selv bruker hun adjektiver som engasjert, sta, omtenksom, bryr seg om folk, reflektert, flink til å lese mennesker og stemninger, impulsiv og litt for frittalende!
— Men jeg prøver alltid å være høflig, hyggelig, ikke undervurdere folk, og ha respekt for at mange mener de kan noe om elektrisitet. Som jeg på en ok måte forteller dem at de ikke må eksperimentere med! Å bruke fagfolk på alt elektrisk er et «must», sier hun blant annet i presentasjonen av henne på konkurransens hjemmeside.
– Kjempestolt elektriker
Med full jobb, samboer og to barn på 6 og 9 år brukes fritiden mye på familien. Men hun tar seg gjerne en joggetur om hodet er fullt og hun er sliten en dag. Det hjelper alltid, mener Mari.
– Jeg synes for øvrig kåringen er helt genial. For en flott måte å løfte frem så mange fine håndverkere på! Og ikke minst få fokus på flinke jenter som vil lykkes like godt som mennene!
— Jeg er en kjempestolt elektriker, og en superstolt finalist i kåringen. Om jeg kan være et forbilde for å få andre til å velge yrkesfag, er jeg veldig glad for det!
Mest lest
Kronikk
En kritisk gjennomgang av regelverket for velferdsstatens støtteordninger burde stå høyt på agendaen. De strikte reglene for maksimal varighet kunne mykes opp, skriver forskerne.
Gorm Kallestad / NTB
Mer arbeid lønner seg ikke alltid for familier på trygd
Regjeringen vil fortsette å gi strømstøtte til husholdningene, men hever terskelen for å få den.
Colourbox
Strømstøtten endres: Sjekk hva det betyr for deg
– Hvis du lurer på hvorfor Norges største parti ikke lenger er Norges største parti, så kan dette være en av forklaringene, sier HK-lederen, med klar henvisning til Tonje Brennas siste uttalelse om matkøene i Norge. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
LO-forbund i harnisk etter Brennas uttalelser om matkøer: – Vi er sjokkert
Hanna Skotheim
Laila jobbet som lærer i 20 år: – Jeg angrer bittert på at jeg ikke gikk før
REDDET AFP: Da arbeidsgiveren til Åshild Finnestad skulle nedbemanne, var hun nær ved å bli sagt opp. I tillegg til å miste jobben, stod hun i fare for å miste AFP-en sin, noe som fort tilsvarer over én million kroner.
Jan Inge Haga
30 år var ikke nok: Million-pensjonen holdt på å ryke for Åshild
Eide reagerer også på at den aktuelle sjåføren blir utnyttet økonomisk av det norskeide transportfirmaet som holder til på Vestlandet. Han viser til at begge lønnsslippene dokumenterer at sjåføren, tross mye overtid og nattkjøring, ikke har fått en eneste krone i verken overtid eller ubekvemstillegg.
Jan Inge Haga
Sjåfører ut mot Posten: – Helt vilt om dette får fortsette
Eirik Dahl Viggen
– Det er summen av alt. Ikke bare å sone med fotlenke, men tapet av jobb og venner
– Når strømprisen firedobles, er ikke det noe du kan ta fra bunnlinja i en overgangsfase. Det er kritisk for overlevelsen av en bedrift, sier klubbleder for Fellesforbundets medlemmer i 3B Fibreglass.
Tormod Ytrehus
Frykter et ras av oppsigelser: – Strømkrisa er langt fra over
– Jeg føler meg ikke noe verdsatt. Om de ikke ville ha meg der, kunne de jo gitt beskjed tidligere – jeg har tre barn og regningene må betales, sier Siyyam.
Jan-Erik Østlie
Siyyam føler seg presset ut av jobben: – Jeg ble for dyr for bedriften
Hun synes selv det er godt å se at den lille mannen – eller kvinnen – i gaten kan oppnå noe. – Men det er så klart bittert at man sitter igjen med en så stor regning, sier Janne Cecilie Thorenfeldt.
Ole Palmstrøm
Nav får historisk straff. Det er Janne Cecilie glad for
Ap- nestleder og statsråd Tonje Brenna forsvarer hun sosialhjelp som velferdsstatens «nødhjelp», sier en julekrisepakke ikke er rett lut mot matkøene. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
Brenna får kritikk for matkø-budskap: Arrogant og hjerterått
Sykefraværet øker, flere går på avklaringspenger og befolkningen blir eldre.
Colourbox
Nav-regnestykke: «Alle» må betale 14.000 mer i året
Ap-leder Jonas Gahr Støre tar partiets dalende oppslutning i LO på største alvor.
Jan-Erik Østlie
Nye tall: LOs medlemmer flykter til høyre
REFSER: – Først og fremst er det Ap som må ta seg inn over seg at så mange LO-medlemmer ikke ser på oss som det naturlige valget, sier Trond Giske.
Ole Martin Wold
LO-medlemmer dropper Ap: – Det siste partiet trenger nå, er stillhet
Marie Sørhaug (t.v.) og Felicitas Scheffknecht har så vidt passert 30 år, men er allerede bekymret for pensjonen sin. De synes det er en merkelig logikk å svekke offentlig AFP, når man skal harmonisere AFP i privat og offentlig sektor.
Ole Palmstrøm
Unge om pensjon: – Det har blitt en vits at vi kommer til å jobbe til vi dør
JERNBANEMILJØ: Fredrik Carolin (f.v.), togleder, Arve Andersen, trafikkstyrer, Kim Nordgård, trafikkstyrer og Simon Olaisen, klubbleder for klubben for trafikk, teknikk og administrasjon mener de har en fantastisk arbeidsplass.
Morten Hansen
Toglederne mistet jobben – nå håper de nordnorsk erfaring er nok
De ligger som oftest der, rett framfor sin eier, under møter, på konferanser, i lunsjen, på restauranten med venner og familie. Men er det alltid greit å plukke dem opp?
Hanna Skotheim
Kan arbeidsgiver nekte deg å bruke mobilen?
Martin Guttormsen Slørdal
Mobilbruk på arbeidsplassen: – Før satt vi på pauserommet og prata sammen
Driftsoperatør Frida Nilsen i landets største fjernvarmeselskap er blant dem som holder kulda unna 200.000 Oslo-borgere.
Werner Juvik
Nå kommer kulda: Frida fikser fjernvarmen for 200.000 innbyggere
Lina Winge