JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Mari er Norges hyggeligste elektriker

Mari Stormark Helland fra Bømlo fikk flest finalestemmer blant elektrikerne under kåringen av Norges Hyggeligste Håndverker i Oslo i helgen.
Mari Stormark Helland fra Bømlo fikk flest finalestemmer blant elektrikerne under kåringen av Norges Hyggeligste Håndverker i Oslo i helgen.

Mari Stormark Helland fra Bømlo fikk flest finalestemmer blant elektrikerne under kåringen av Norges Hyggeligste Håndverker i Oslo i helgen.

Henriette Thorsen

knut.viggen@lomedia.no

Konkurransen, som ble arrangert for sjette gang, er et bransjesamarbeid mellom ulike aktører i håndverkerbransjen.

Nomineringene startet i april og i august ble det klart at Mari hadde nådd finalen og at hun kjempet med to andre kandidater om å gå til topps blant elektrikerne.

Med 5084 finaliststemmer vant hun til slutt kampen om å bli Norges hyggeligste elektriker. Stemmemessig ble hun nummer tre av 21 finalister i Norges Hyggelisgte Håndverker, men det var ikke bare stemmene som avgjorde sluttresultatet, men en kombinasjon av finalistfilmer, tidligere nominasjoner, behandling av kunder, lærlinger, samt engasjement utenfor jobben. For Maris del telte ikke minst engasjementet gjennom Montørjentene og sosile medier (SoMe).

Aktiv i Montørjentene

Mari Stormark Helland jobber som elektriker i TECA AS på Stord og er også aktiv i Montørjentene, som er et utvalg i Elektroarbeidernes fagforening Vestland. De jobber blant annet med å rekruttere flere kvinner til elektrofaget.

Les: Henriette og Mari kobler kvinnelige elektrikere sammen gjennom Snapchat

MONTØRJENTENE: Nettverk laget i fjor sak på Mari og Montørjentekollega Henriette Thorsen i forbindelse med 8. mars. De brenner begge for å få flere kvinner inn i elektrikeryrket.

MONTØRJENTENE: Nettverk laget i fjor sak på Mari og Montørjentekollega Henriette Thorsen i forbindelse med 8. mars. De brenner begge for å få flere kvinner inn i elektrikeryrket.

Leif Martin Kirknes

Mari utdannet seg til elektriker i voksen alder etter å ha prøvd seg i flere andre yrker. Nå karakteriserer hun elektrikeryrket som selve drømmejobben.

Nå blir hun heiet på og framsnakket skriver hun selv på Facebook, men da hun for 15-20 år siden vurderte yrkesvalg, ble ikke en framtid i yrkesfag sett på som aktuelt for ei jente.

Ble sett ned på

Før finalen skrev hun selv om dette på sin egen Facebook-side:

"Eg har blitt heia på og framsnakka, av samme grunn som eg for 15-20 år sida blei sett ned på og råda til å ta bedre valg. Vegen eg gjekk var ikkje for jenter/damer og det var naivt å tru at eg skulle klare å stå i eit håndverkeryrke, sjølv om ingen hadde erfaringer verken frå eller til. Råd og uttalelser kom frå personlig synsing og gamle mønster.

Det å no sjå kor mangen me er, det å bli kalla ett forbilde og ambassadør for faget er utrulig stort. Til tider til og med overveldande.

Ingen endringer i verden skjer uten protester og det forstår eg. Nokon sin trygge kvardag og gode barndomsminner blir sett på håve og ein blir tvungen til å sjå på ting med andre auger, og ingen kan sjå andre sine synspunkt uten dialog og ytring.

Eg er takksam for at eg får ytre mine meiningar og dele mine erfaringer og enda meir takksam for at dåke hjelper meg", skrev Mari.

Flink til å lese mennesker

I nominasjonene hun fikk før finalen skrives det ikke bare om at Mari er en dyktig og hyggelig elektriker, men også om jobben hun gjør for å fremme elektrikerfaget og rekruttering via Montørjentene på SoMe. Hun gjør en kjempejobb for å få flere kvinnelige elektrikere inn i bransjen, og dette er noe hun virkelig brenner for.

Hun er takknemlig for alle de gode ordene, og når hun skal karakterisere seg selv bruker hun adjektiver som engasjert, sta, omtenksom, bryr seg om folk, reflektert, flink til å lese mennesker og stemninger, impulsiv og litt for frittalende!

— Men jeg prøver alltid å være høflig, hyggelig, ikke undervurdere folk, og ha respekt for at mange mener de kan noe om elektrisitet. Som jeg på en ok måte forteller dem at de ikke må eksperimentere med! Å bruke fagfolk på alt elektrisk er et «must», sier hun blant annet i presentasjonen av henne på konkurransens hjemmeside.

– Kjempestolt elektriker

Med full jobb, samboer og to barn på 6 og 9 år brukes fritiden mye på familien. Men hun tar seg gjerne en joggetur om hodet er fullt og hun er sliten en dag. Det hjelper alltid, mener Mari.

– Jeg synes for øvrig kåringen er helt genial. For en flott måte å løfte frem så mange fine håndverkere på! Og ikke minst få fokus på flinke jenter som vil lykkes like godt som mennene!

— Jeg er en kjempestolt elektriker, og en superstolt finalist i kåringen. Om jeg kan være et forbilde for å få andre til å velge yrkesfag, er jeg veldig glad for det!

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse