JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Mener bransjen ikke gjør nok for å beholde elektrikerne

– Bedriftene gjør urovekkende lite for å beholde sine ansatte, mener lederen i Elektroarbeidernes Fagforening Trøndelag.
VISER LØSNINGER: Eystein Garberg mener installasjonsbedriftene har alle muligheter til å kunne rekruttere nok kompetanse med noen enkle, langsiktige og bærekraftige løsninger.

VISER LØSNINGER: Eystein Garberg mener installasjonsbedriftene har alle muligheter til å kunne rekruttere nok kompetanse med noen enkle, langsiktige og bærekraftige løsninger.

Jan-Erik Østlie

knut.viggen@lomedia.no

– De har i stor grad seg selv å skylde, mener Eystein Garberg, leder i Elektroarbeidernes Fagforening Trøndelag.

Han har i noen uker irritert seg over at Nelfo-bedriftene i februar gikk ut og sa at de sliter med å få tak i rett kompetanse.

– Det er problematisk når seks av ti medlemsbedrifter i Nelfo mener det må rekruttering fra utlandet til, når vi vet at de kunne ha skaffet nok arbeidskraft her til lands med mye mer langsiktige og bærekraftige løsninger, sier Garberg.

Nelfo er en landsforening i NHO, som blant annet organiserer elektrobedriftene.

– Flaut om kvinnesatsing

I februar sa Tore Bakke, administrerende direktør i Bravida, til Nelfo at hans bedrift satser bevisst på å rekruttere flere kvinner.

Men Garberg peker på NHO-statistikk som viser at kvinneandelen i elektrikeryrket de siste 20 årene har gått litt opp og ned, fra 1,9 prosent til 2,9 prosent, men at de siste sju årene har den faktisk vært lavere enn de sju foregående.

– En kvinneandel på stusslige 2-3 prosent burde jo ha utløst store kampanjer og konkrete tiltak, i en bransje som har behov for flere fagarbeidere, mener Garberg.

NHO

I tillegg ser fagforeningslederen at de få kvinnene som kommer inn i bransjen i hans egen fagforening, forsvinner etter noen år.

Etter at de har fylt 35 år er det knapt noen igjen ute i produksjonen.

– Dette er jo skikkelig flaut, sier Garberg.

Elektroarbeidernes Fagforening Trøndelag

– Svarer ikke på akkord

Et annet poeng Garberg peker på er mer produktivitet, og da særlig på bruk av akkordtariffens lønnssystem.

– Erfaringene fra akkord er at folk jobber mer effektivt. De får ferdigstilt jobbene med færre timer, med mindre behov for overtid og innleie, og prosjektene blir mer lønnsomme. Likevel opplever vi at flere bedriftsledere motarbeider akkordarbeid, sier han.

Eystein Garberg peker også på en artikkel om akkord på FriFagbevegelse i mars, der verken Nelfo eller Bravida ønsket å svare på hva de egentlig mener om akkord.

– Det synes jeg er merkelig, sier Garberg.

– Også gutta faller fort ut

At kvinnene forsvinner raskt ut av yrket er ikke enestående. Tallene fagforeningslederen har for yrkesaktive medlemmer i egen fagforening viser at samme tendens gjelder også for gutta.

Snittalderen blant 2.300 yrkesaktive elektrikere i Trøndelag er på bare 32,7 år.

Etter fylte 62 år er 3,4 prosent fortsatt i arbeid. Garberg har også sett på tilsvarende tall for de store elektrofagforeningene i Oslo og Akershus og i Rogaland, og bildet ser likt ut.

Tall over yrkesaktive medlemmer i EFT per 2. februar 2024, viser at antallet går kraftig ned etter fylte 40 år.

Tall over yrkesaktive medlemmer i EFT per 2. februar 2024, viser at antallet går kraftig ned etter fylte 40 år.

Elektroarbeidernes Fagforening Trøndelag

– Vi opplever at bedriftene gjør urovekkende lite for å beholde sine ansatte. Vi får klare tilbakemeldinger fra våre tillitsvalgte at bedriftenes ensidige fokus er å tyne mest mulig ut av hver enkelt ansatt, og at det knipes inn på alt som koster noe. Det er liten vilje til å investere i sine egne ansatte. De som av ulike årsaker ikke klarer å produsere hundre prosent, opplever gjerne at bedriften heller ønsker å bli kvitte seg med dem i stedet for å tilrettelegge, sier Garberg.

Enkelte eldre som er godt likt kan få tilrettelegging, men det er få gode eksempler på det, mener fagforeningslederen.

– Har svært liten kontakt

Fra sin egen tid som klubbtillitsvalgt i Bravida opplevde Garberg at spørsmål om egne tiltak for seniorene ble avvist.

– Vi ville utfordre dem på det i konsernutvalget, men fikk til svar at det ikke var aktuelt, så lenge det ikke var tiltak også for de yngre.

Eystein Garberg opplever at det som sies i festtaler og det som skjer i virkeligheten ofte kan være to forskjellige ting.

– Det sies mye fint om behov for rekruttering og samarbeid mellom Nelfo og EL og IT. Lokalt har vi dessverre svært liten kontakt med Nelfo. De viser som oftest til Nelfo sentralt, sier han.

Nelfo: – Jobber med å tilrettelegge

Garberg stiller også noen spørsmål til Nelfo rundt seniorpolitikken. Blant annet hvilke konkrete seniortiltak medlemsbedriftene tilbyr, og hva grunnen er til at så få elektrikere jobber ute i produksjon etter 40 år.

Kommunikasjonsdirektør i Nelfo, Marius Alexander Saasen Strand, er forelagt spørsmålene og har svart på dem:

Her er Garbergs spørsmål og svarene fra Saasen Strand:

– Skal det ikke være mulig å jobbe i elektrobransjen fram til du blir pensjonist?

Svar: Det er mange forhold som spiller inn her, men det er fullt mulig å jobbe i vår bransje til du blir pensjonist.

– Hvordan skal elektrikere klare å jobbe lengre, når pensjonsalderen økes?

Svar: Bedriftene jobber individuelt med å tilrettelegge slik at arbeidstakerne kan jobbe i bedriften så lenge som mulig.

– Hva skyldes det at så få elektrikere jobber ute i produksjon etter fylte 40 år?

Svar: Det er mange årsaker til at folk velger en annen jobb eller får en annen rolle i bedriften. Det er opp til den enkelte arbeidstaker å velge hvor vedkommende vil jobbe.

– Hvilke konkrete seniortiltak tilbyr medlemsbedriftene?

Svar: De ulike bedriftene har ulike tiltak.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse