JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Nesten en av tre kvinnelige EL og IT-medlemmer under 30 år har blitt utsatt for seksuell trakassering på jobb

Monica Derbakk i EL og IT Forbundet tror ikke det har bedret seg nevneverdig i løpet av koronaen.
LIKESTILLINGSKONFERANSE: Monica Derbakk (t.v.) pratet om tallene og om EL og IT Forbundets retningslinjer på forbundets likestillingskonferanse på Sørmarka, som har gått av stabelen mandag og tirsdag denne uka. T.h. Hjørdis Henriksen, forbundssekretær.

LIKESTILLINGSKONFERANSE: Monica Derbakk (t.v.) pratet om tallene og om EL og IT Forbundets retningslinjer på forbundets likestillingskonferanse på Sørmarka, som har gått av stabelen mandag og tirsdag denne uka. T.h. Hjørdis Henriksen, forbundssekretær.

Leif Martin Kirknes

leif.kirknes@lomedia.no

Nesten en av tre kvinnelige medlemmer under 30 år i EL og IT Forbundet har vært utsatt for seksuell trakassering under jobbutførelse. Det viser en undersøkelse i EL og IT Forbundet. Undersøkelsen er gjennomført tidlig i 2020.

Siden det grunnet korona heller ikke har vært så mye kurs og møtevirksomhet siden den tid, tviler leder i forbundets utviklingsavdeling Monica Derbakk på at det har blitt noe bedre det siste året.

Les også: Henriette og Mari kobler kvinnelige elektrikere sammen gjennom Snapchat

– Dette er nedslående tall fra en undersøkelse som er tar for seg situasjonen opptil to år etter #Metoo-bølgen i 2017. Det er trolig ikke vært store endringer i tallene siden det ikke har vært noen aktivitet på nesten to år, samtidig som folk har fortsatt å være på jobb. Vi må komme i gang og ta tak i det igjen, mener Derbakk.

Når en tar høyde for alle aldersgrupper, er det elleve prosent av de kvinnelige medlemmene som har blitt utsatt for seksuell trakassering på jobb. For menn er tallet én prosent, men der mistenker Derbakk at det kan være mørketall og underrapportering.

Les også: – EL og IT skal ha nulltoleranse mot seksuell trakassering

Ander undersøkelser støtter oppunder

Når det gjelder hvem som står bak, er det ifølge undersøkelsen 43 prosent kollegaer, 20 prosent sier overordnet/sjef, 20 prosent har blitt utsatt for dette av kunder og kategorien «annen» er på 16 prosent.

Tallene harmonerer også med en undersøkelse gjort av nettverket «Kvinner i teknikk og håndverk» i Trøndelag fra 2019. Der gikk det fram at 63 prosent av kvinnene i disse bransjene har vært utsatt for seksuell trakassering eller opplevd at andre har blitt det.

Les også: Seksuell trakassering på arbeidsplassen: Et flertall av kvinnene her har opplevd det

Andre undersøkelser kommer med tilsvarende tall om tilsvarende temaer.

Derimot har seksuell trakassering ifølge statistikken blitt meget lav i fagforeningssammenheng. Dette til tross for at problemet under #metoo-oppgjøret i 2017 også viste at seksuell trakassering på den tiden var et problem også i fagbevegelsen.

– Der er det lave tall, nesten ingenting. Det er gledelig. Det er nok fordi vi har informert mye på arenaer vi har vært, som kurs, landsstyre, forbundsstyre og annet, sier Derbakk.

Les også: Monica Derbakk ber LO og forbundene om å skjerpe kampen mot seksuell trakassering på arbeidsplassen

HMS-arbeid

Derimot synes hun det er synd at tallene er såpass høye ute i bedriftene.

– Dette må opp og fram i lyset. Vi må snakke om det. Ta det opp årlig, kanskje. Noen virksomheter er flinke og jobber strukturert, men jeg tror også det er mange som ikke er like flinke, sier Derbakk.

Hun har ikke tall på hvor mange bedrifter som har eller ikke har retningslinjer mot seksuell trakassering, og heller ikke fordelt på bransjer og fylker, samt hva slags type trakassering det er snakk om, men vil forsøke å hente inn dette ved neste anledning. Det trengs et dypdykk, og mer fakta må på bordet, mener Derbakk.

Hun mener retningslinjer mot trakassering bør være en del av alle virksomheters HMS-arbeid og internkontroll.

– EL og IT Forbundet har utarbeidet egne retningslinjer. Vi skulle ønske også alle bedriftene lagde tilsvarende. Problemet har ikke blitt borte til tross for all oppmerksomheten rundt det i 2017. Problemet er fortatt der, og det er ikke greit. Vi må få med bedriftene og lage retningslinjer og kurs, sier Derbakk.

Les også: EL og IT Forbundet får skryt for Metoo-retningslinjer

PÅ KURS: EL og IT-ere, her ved et foredrag i regi av Likestillings- og diskrimineringsombudet.

PÅ KURS: EL og IT-ere, her ved et foredrag i regi av Likestillings- og diskrimineringsombudet.

Leif Martin Kirknes

Korrigeringer etter publisering: endret fra «undersøkelsen er gjennomført i 2019» til «gjennomført tidlig i 2020». Journ.anm.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse