JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Grassrotopprør etter enighet:

NITO-medlemmer skuffet over NITO i energi-konflikten

Flere NITO-medlemmer mener NITO også burde vært med på kampen for mer avspasering etter beredskapsvakt.
STREIK: Flere NITO-medlemmer uttryker nå at de gjerne ville vært med på streiken. På bildet: EL og ITs streikevakter i Øvre Eiker holder stand.

STREIK: Flere NITO-medlemmer uttryker nå at de gjerne ville vært med på streiken. På bildet: EL og ITs streikevakter i Øvre Eiker holder stand.

Leif Martin Kirknes

Leif.kirknes@lomedia.no

EL og IT er i streik. Fagforbundet er i streik. Parat er i streik. Delta er i streik. Alle vil de verne om dagens avspaseringsordning for beredskapsvakter. Men Tekna, NITO og Det Norske Maskinistforbund er ikke i streik. De godtok riksmeklerens skisse til løsning og kom dermed til enighet med motparten KS Bedrift.

Men det er ikke alle medlemmene her som er tilfredse med at sistnevnte forbund ga seg i kampen om avspasering. I alle fall ikke i NITO. Nettverk kjenner til flere NITO-medlemmer i ulike KS Bedrift-selskaper som har meldt sin misnøye, og blant dem har vi også fått kontakt med lokale NITO-grupper som nå, dagen før streikeuttak nummer to for forbundene som er i konflikt, går ut med åpen kritikk av NITO.

– NITO-gruppa ved Finnås Kraftlag er skuffet over NITOs kompromissvilje i saken som gjelder avspaseringsbrøk for vaktordning, skriver Ståle Mæland, Rune Nesse og Dag Bøthun i en uttalelse om årets lønnsoppgjør.

– For de av våre medlemmer som deltar i overordnet vakt, og de er det flere av, setter det gjeldende resultatet ti årlige fridager i spill. Ti årlige fridager er ikke uten verdi!

Dette er krangelen

Sakens kjerne er en krangel om hvor mange timer de norske montørene skal få avspasere etter beredskapsvakt. På en ukes vakt godskrives i det i den utgående avtalen de med litt over tre dager etter en vaktuke der de jobber i åtte timer og så er i beredskap resten av døgnets 16 timer, pluss helgas 48 timer. Vaktene fordeles mellom et knippe av selskapenes montører.

Etter at arbeidsmiljøloven endret seg har KS Bedrift ønsket å innføre en standardordning i tråd med det nye minimumsnivået i loven, som i praksis betyr reduksjon av litt over en arbeidsdags avspasering på en ukes beredskapsvakt, men med mulighet for å forhandle til seg mer avspasering lokalt.

Beredskapsvakta går ut på å rykke kjapt ut og fikse feil hvis det oppstår problemer med strømforsyningen. KS Bedrift og EL og IT er uenige om hvor belastende disse vaktene er. Det kan forekomme vaktuker der ingen utrykning trengs, og det kan forekomme vaktuker som er svært hektiske.

Tar selvkritikk

Finnås kraftlags NITO-gruppe tar selvkritikk på at de ikke har vært tydelige nok rundt hvor viktig beredskapsvakt-ordningen er for dem.

– Vi i Finnås Kraftlags NITO-gruppe konstaterer sørgelig at vi ikke har stått fremst på barrikadene for å fremme vårt synspunkt til noen som kunne ha presentert det videre, og at vi på den måten har satt oss selv på sidelinja. På den andre siden har vi tillit til at NITO, som en oppegående fagorganisasjon, holder stand når det skal forhandles om endringer som gir store negative konsekvenser for medlemmene det gjelder.

Arbeidstilsynet som trumf

Det var fredag forrige uke at NITO, sammen med Tekna og Det Norske Maskinistforbund, godtok riksmeklerens skisse, som vedrørende avspasering fastslår at den nye arbeidsmiljølovens brøk skal ligge til grunn, men at endringer i etablerte beredskapsordninger kan endres etter avtale mellom de lokale parter. Dersom partene er uenige kan saken sendes Arbeidstilsynet for å få en avgjørelse.

EL og IT er blant forbundene som mener beredskapsvakta stadig er såpass belastende at avspaseringsbrøken minst bør ligge på nivået fastsatt i den utgående avtalen. Enkelte av KS Bedrift-selskapene har forskuttert avspaserings-regimet i den nye Arbeidsmiljøloven, og i disse selskapene har klubbene bedt Arbeidstilsynet vurdere belastningen.

Tre ferske vedtak i tre vidt ulike selskaper i den forbindelse samsvarer med de streikenes synspunkt om en time avspasering per fem timer i beredskapsvakt, fremfor en time avspasering per sju timer beredskapsvakt.

– Føles ukollegialt

Men KS Bedrift har vært urokkelig likevel. De mener det kan være lokale forskjeller i graden av belastning og at lovens minstenivå derfor må være det rettferdige utgangspunktet – med mulighet for å forhandle frem mer lokalt.

Fredag morgen trappes streiken opp, og 286 ytterligere medlemmer i EL og IT tar på seg gule vester. Med de andre forbundene som også er i konflikt, er streikeuttaket på 308 i KS Bedrift-selskapene. Totalt er det da 538 streikende i 30 bedrifter.

– Fredag morgen går kollegene våre i EL og IT og Delta trolig ut i streik. Hvis de vinner frem, vil vi også få glede av det. Hvis de ikke vinner frem, er det de som tar støyten. I en liten bedrift som vår, føles dette ubehagelig og ukollegialt, skriver de tre i sin uttalelse.

– Vi forventer at NITO i fremtiden er mer lydhøre for andre organisasjoner som forhandler innenfor det samme avtaleverket.

Ulike metodevalg

Forhandlingssjef Per Ole Hansen i NITO understreker at hva som skjedde i møterommene hos Riksmekleren er svært vanskelig å informere om både utad og internt i NITO, da alt er belagt med absolutt taushetsplikt.

– Det vil nok alltid være sånn at enkelte er misfornøyde. Og at alt er taushetsbelagt gjør det vanskelig å formidle hvordan man vurderte og hva som forelå av alternativer sett opp mot beslutningen som ble tatt, sier han.

– Det jeg kan si var at omregningsfaktoren var stridstema, og der ville EL og IT langt på vei beholde bestemmelsene fra før arbeidsmiljøloven ble endret i sin tariffavtale. Vi fikk i vårt system en prosessuell struktur på hvordan man skal løse problemstillinger lokalt, med mulighet for å bruke arbeidstilsynet som innstans. Vi ser nå at sakene de behandler ender på det vi ønsker. Man kan si det var et ulikt metodevalg som gjorde at vi tok valget vi tok mens EL og IT gikk ut i streik, sier forhandlingssjefen.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse