Sikkerhetsstyrker vokter jordeiendommene til de store jordeierne. Småbøndene kjemper for retten til egen jord, men møter voldelig motstand.
Knut Viggen
På solidaritetsvisitt i verdens drapshovedstad
Ingen by i verden har høyere mordrate enn San Pedro Sula, nordøst i Honduras. I byen og omegnen har seks EL & ITere denne uka fått et innblikk i jordløse bønder og fagforeningsfolks desperate kamp for sine rettigheter.
knut.viggen@lomedia.no
Norsk Folkehjelp er blant forholdsvis få utenlandske organisasjoner som arbeider i Honduras. De har drevet solidaritetsarbeid i landet siden 1985. Denne uka er seks sentralt tillitsvalgte fra EL & IT Forbundet på besøk i den mellomamerikanske republikken for å møte Norsk Folkehjelps samarbeidspartnere.
Inntrykkene fra besøket deles med tillitsvalgte og medlemmer over hele landet via egne blogger som det er mulig å følge via EL & IT Forbundet eller Norsk Folkehjelps hjemmesider.
Når ambassadørene er tilbake i Norge, skal klubber, fagforeninger og distrikter over hele landet få besøk, slik at prosjektet blir kjent.
Negativ spiral
Over halvparten av Honduras’ befolkning regnes som fattige og landet har vært inne i en negativ spiral de siste årene. Krisen i verdensøkonomien og et statskupp i 2009 har gjort situasjonen svært vanskelig for millioner av honduranere. Arbeidsledigheten har steget voldsomt.
LES OGSÅ: Sterke kvinner tenner håp
I tillegg har volden i landet nådd ekstreme høyder, mye takket være at landet har havnet i sentrum for den økende narkotikatrafikken mellom Latin-Amerika og USA. Byen San Pedro Sula i nordøst, som har vært utgangspunkt for EL & ITernes opphold, er regnet som verdens mest voldelige by, med en drapsrate i fjor på 187 mord per 100.000 innbyggere. Oppslag om rene likvidasjoner og folk som er skutt fordi de var på feil sted til feil tid preger nyhetssendingene på TV hver dag. Og det er blant de aller fattigste at volden er verst.
Et paradis?
På dagtid kan man fristes til å tro at alt er ved det normale, at man nærmest er i et paradis med tropisk klima og sol fra skyfri himmel, glade skolebarn og folk i gatene, men væpnede vakter rundt hoteller og restauranter forteller en annen historie. Langs gater og veier er sikkerhetsstyrker og soldater et vanlig syn. Hvem som er venn eller fiende kan synes vanskelig å skille. I dette landet kan en leiemorder koste så lite som 1000 dollar.
Etter mørkets frembrudd er gatene nærmest folketomme, selv i storbyen San Pedro Sula. Folk holder seg innendørs om de kan. Der er de fleste trygge.
Mange inntrykk
Inntrykkene har vært mange og sterke for ambassadørene fra EL & IT Forbundet under besøket i Honduras. De har besøkt jordløse bønder som kjemper for retten til land, alt mens tungt væpnede sikkerhetsstyrker og soldater vokter de store jordeiernes interesser. De har møtt kvinner i tekstilindustrien som står opp mot mektige multinasjonale selskap og som opplever tøff kamp for tariffavtaler og lønns- og arbeidsvilkår de kan leve av, karibiske urfolk som har mistet landområder og som trues av en voksende turistindustri og narkotikakarteller som etablerer seg langs kysten.
De skal senere besøke CDM – Centro de Derecho de Mujeres eller Senter for kvinners rettigheter på norsk – som særlig er engasjert innenfor den voksende maquilla-sektoren, der flertallet av de ansatte er kvinner. Store internasjonale klesmerker som Reebok, Fruit Of The Loom og Nike får sine klær produsert på slike maquilla-fabrikker der lønningene er svært lave og der organisering av arbeiderne ses svært negativt på. Takket være innsatsen til noen iherdige lokale representanter og internasjonalt press har det likevel lyktes å etablere fagforeninger i sektoren.
Likhetstrekk
Leder i forhandlingsavdelingen i EL & IT Forbundet, Jan Olav Andersen, er en av EL&IT-ambassadørene. Han ser mange likhetstrekk mellom situasjonen i Honduras og det som skjer blant annet i Sør-Europa i kjølvannet av finanskrisen.
– Det er ikke én enkelt ting som har gjort inntrykk, det har vært mange sterke opplevelser. Felles for opplevelsene er de ulike gruppenes evne til å organisere motstandskamp under svært vanskelige forhold. Det er imponerende, forklarer Jan Olav Andersen.
– Selv om dette er folk som står med ryggen mot veggen, fremstår de først og fremst som sterke.
– Det er forholdsvis få i Norge som står i fare for å miste eksistensgrunnlaget sitt, slik man kan se her. Den store forskjellen er at vi i Norge har etablert et nedre gulv, mener Andersen.
Mot veggen
I tillegg til møter med lokale organisasjoner og folk som opplever store vanskeligheter og utfordringer på kroppen, har EL & ITerne også truffet representanter fra det honduranske energiforbundet. I tillegg er det blitt tid til politiske samtaler, blant annet med fagforeningsleder og tidligere presidentkandidat, Carlos H. Reyes, som var motstandsbevegelsens kandidat ved valget i 2009. En skarp analytiker av situasjonen i Honduras.
– De samtalene vi har hatt synliggjør de utfordringene fagbevegelsen i Honduras og fagbevegelsen verden over står foran de neste ti-femten årene. Det er på mange måter vinn eller forsvinn. Taper man kampen om det organiserte arbeidslivet globalt taper man den etter hvert også i Norge, sier Andersen.
Solidaritet
EL & IT Forbundet vektlegger at Norsk Folkehjelp ikke er en bistandsorganisasjon. Det er norsk fagbevegelses solidaritetsorganisasjon. Støtten til de lokale organisasjonene i landene folkehjelpa er engasjert i er tenkt langsiktig.
– Jeg skal ikke forskuttere hva landsmøtet bestemmer seg for å gjøre, men det ville overraske meg mye hvis samarbeidet med Norsk Folkehjelp skulle bli avsluttet neste år, sier Jan Olav Andersen.
EL & IT Forbundet har i en årrekke støttet Norsk Folkehjelps internasjonale solidaritetsarbeid i Bolivia og i Honduras.
I fjor ble det undertegnet en avtale mellom Norsk Folkehjelp og EL & IT Forbundet som gir en årlig støtte på 100.000 kroner fra forbundet til Norsk Folkehjelps landprogram i Honduras. Avtalen løper i første omgang frem til landsmøtet i 2015.
I tillegg kommer lokal støtte fra fagforeninger, klubber og distrikter.
Les mer om Honduras og om Norsk Folkehjelps utviklingsarbeid i landet.
EL & IT Forbundet har i en årrekke støttet Norsk Folkehjelps internasjonale solidaritetsarbeid i Bolivia og i Honduras.
I fjor ble det undertegnet en avtale mellom Norsk Folkehjelp og EL & IT Forbundet som gir en årlig støtte på 100.000 kroner fra forbundet til Norsk Folkehjelps landprogram i Honduras. Avtalen løper i første omgang frem til landsmøtet i 2015.
I tillegg kommer lokal støtte fra fagforeninger, klubber og distrikter.
Les mer om Honduras og om Norsk Folkehjelps utviklingsarbeid i landet.
Mest lest
Arne Birkemo
Avdekket mareritt på Stavanger-restaurant: – Det verste jeg har sett
Tormod Ytrehus
Lønnsoppgjøret 2023 er i gang: Dette krever LO
– Årets lønnsforhandlinger blir vanskelige, tror LO-lederen.
Leif Martin Kirknes
LO forbereder storstreik: Dette kravet må innfris
Gravemaskinfører Jørgen Reinskås vil sette lys på saken sin så andre slipper å oppleve det samme.
Tone Tveit
Jørgen (70) ble filleristet i gravemaskinen, men får småpenger i erstatning
Herman Bjørnson Hagen
Strømprisen kan bestemmes av staten, mener EØS-ekspert
Det mangler 100 milliarder kroner for å oppfylle langtidsplanen for Forsvaret, ifølge en fersk rapport fra Forsvarets forskningsinstitutt.
Forsvaret
Forsvaret tapte mot ansatte. Nå skylder de store summer
Frøydis Falch Urbye
Skal du jobbe i påska? Her er rettighetene dine
Brian Cliff Olguin
LO-lederen angriper Wolt: – Hører ikke hjemme i norsk arbeidsliv
Leif Martin Kirknes
May-Iren føler seg latterliggjort av ansatt i eget forbund
– De færreste går i butikker på påskeaften. De fleste har fri og drar bort. Påskeaften har aldri vært en god salgsdag, sier Nina Hjartøy (t.h.). Henriette Stray Juuhl er enig med kollegaen.
Eivind Senneset
Nina og Henriette kjempet fram fri på påskeaften: – Ledelsen måtte lese seg opp
Det britiske oljeserviceselskapet truer de ansatte med sparken om de streiker for å få tariffavtale. De jobber på et fartøy som gjør arbeid helt sør på Ekofisk-feltet på norsk sokkel.
ARKIVFOTO: ConocoPhillips Company
Oljearbeidere trues med sparken hvis de streiker: – Et gufs fra fortiden
Raudt-politikarane Mímir Kristjánsson på Stortinget og Siavash Mobasheri i bystyret i Oslo.
Tormod Ytrehus
Raudt truar med å ta frå Olivia-restaurantane skjenkebevillinga
Henrikke Tresselt (49), barnepleier på Rikshospitalet.
Jan-Erik Østlie
Henrikke vil bli sykepleier, men 22 års erfaring teller ikke
LO bidrar til å spre jødehat, mener Torkel Brekke, professor ved OsloMet. – Nei, det gjør vi slett ikke, svarer Liv Tørres, leder av LOs internasjonale avdeling.
CF-Wesenberg/kolonihaven.no og Sissel M. Rasmussen
Professor mener LOs Israel-boikott sprer hat mot jøder
Personer med flere arbeidsforhold som har søkt om sykepenger, kan ha fått feilaktig avslag, opplyser Nav selv.
Hanna Skotheim
Nav ber folk om å ta kontakt etter feil om sykepenger
Å smelte glassfiber krever mye varme. Energiforbruket til 3B Fibreglass Norway på Birkeland tilsvarer det 8.000 husstander bruker i året. Strømprisene gjør det billigere å bruke propan enn ren elektrisk strøm.
Tormod Ytrehus
Femdobling av strømutgiften kan knekke sørlandsbedrift
Nyvalgt forbundsleder i EL og IT, Geir Ove Kulseth (til venstre), møtte Alf-Tore Albrigsten i Bergen torsdag i forbindelse med vinterkonferansen til Fornybar Norge, arbeidsgiverforeningen der også Helgeland Kraft er medlem. Forbundet stiller seg hundre prosent bak Albrigtsen.
Ole Hagen
Hovedtillitsvalgt Alf-Tore ble oppsagt. Nå har han hele forbundet i ryggen
Brian Cliff Olguin
Fagforeningsleder Ole-Jacob mener han har trampa inn i en 30 år gammel konflikt
Partileder Jonas Gahr Støre før sin landsmøtetale i 2021. (Arkiv).
Ole Berg-Rusten / POOL / NTB
Kan bli trygdeoppgjør i Arbeiderpartiet
LABBEN: I godt over 18 år har Røhmesmo jobbet på labben i bedriften. Det har gjort at han sluttet med skiftarbeid - et arbeid som ofte henger sammen med helseplager og tidlig avgang.
Petter Pettersen