VIL VERNE FRITIDA. Reisetid og oppmøtested skaper mye frustrasjon også blant ansatte i energibransjen. Klubbleder Per Olav Stokke i Nettpartner snakket varmt for at dette måtte bli et tariffkrav under landstariffkonferansen Energi i Asker.
Leif Martin Kirknes
Landstariffkonferanse Energi
Reisetida må bli betalt, krever energimontørene: – Vi må verne om fritida vår
Reisetid som arbeidstid er blant kravene fra tillitsvalgte i energibransjen før lønnsoppgjøret i 2022.
knut.viggen@lomedia.no
– Jeg håper vi kan støtte kollegene våre på landsoverenskomsten om at reisetida skal regnes som arbeidstid, sier Per Olav Stokke, klubbleder i entreprenørselskapet Nettpartner og viste til vedtakene som elektrikerne i forbundet samlet seg om på Lillehammer i oktober.
For også de som jobber med strømforsyningen i kraft- og nettselskap opplever at det å reise på jobb kan ta lang tid. Og ofte får de ikke betalt for reisetida, men må reise på egen fritid.
– Under korona hadde vi skrekkeksempler på at folk reiste i fire døgn uten å få betalt for det, og det må vi få endret på, sier Stokke.
– Vi må verne om fritida vår.
Bakgrunn: Elektrikerne vil ha betalt for reisetid: – Kanskje på tide å ta en streik
– Vil styrke tariffavtalen
Også flere andre tillitsvalgte brukte taletid på å snakke om reisetid.
– Er det en ting som opptar medlemmene vår er det reisetid og oppmøtested. Det skaper mye frustrasjon, sier Tommy Lindner, konserntillitsvalgt i Elvia.
Torbjørn Holøs i Skagerak Energi mener også at reisetid er et utrolig viktig tariffkrav, ikke bare for energimontører, men for alle som jobber med strømnettet, også ingeniøren som blir sendt på kurs og som må reise dit på egen fritid.
– Å få endret på dette vil styrke tariffavtalen vår ute i virksomhetene og bidra til økt rekruttering, sier Holøs.
Mye lest: Når folk ikke rekker ferga, får bryggemannskapet ofte skylda. Cato ble truet med pistol
Tariffkrav fra tre bransjer
Tariffkonferansene til EL og IT Forbundet samler tillitsvalgte fra alle tre bransjer annenhvert år høsten før hovedoppgjøret og er del av en omfattende demokratisk prosess, som starter med kravutarbeidelser i klubber og fagforeninger over hele landet.
Denne uka var 83 tillitsvalgte i energibransjen samlet til tre dager med tariffdebatt i Asker. Og det er prioriteringene fra denne konferansen som er ledesnor for forhandlingsutvalgene som nå starter sitt løp mot neste lønnsoppgjør.
De representerer nesten 6.000 medlemmer, fordelt på to overenskomster, energiavtalen med Energi Norge og NHO og energiavtalen med Samfunnsbedriftene (tidligere KS).
Brorparten av EL og IT-medlemmene i disse bransjene er energimontører, men siden begge overenskomstene er såkalt vertikale overenskomster finnes det også mange som jobber med oppgaver som ikke krever hjelm og verneutstyr.
Selskap stjal lønn: Postnord ga oppdrag til selskap etter at lønnstyveri var avslørt
LOs repskap avgjør
Et overveldende flertall av delegatene på tariffkonferansen i Asker ønsker et forbundsvist oppgjør. En tariffkonferanse (IKT) gjenstår før landsstyremøtet i EL og IT Forbundet i desember skal stemme over om de vil ha forbundsvist eller samordnet oppgjør.
Men veien slutter ikke der. I februar skal repskapet i LO ta endelig avgjørelse om oppgjørsform. Da kommer også tallene på bordet fra teknisk beregningsutvalg, som gir de økonomiske rammene for oppgjøret.
Mellomoppgjøret i vår ga en lønnsvekst på 2,8 prosent, noe som er godt under prisveksten, som så langt ser ut til å bli den sterkeste på flere år.
PRIORITERINGER: Tre dager med gruppearbeid og kravproritering er til ende for tillitsvalgte i energibransjen.
Leif Martin Kirknes
Mest lest
– Jeg ønsker ikke å bli rik på en forsikring. Alt jeg håper på nå er å få nedbetalt gjeld, forteller Rune Sundmoen som er et av ofrene i Alpha-saken.
Martin Guttormsen Slørdal
300 yrkesskadde nordmenn rammes av hull i loven. Rune har venta i 13 år
I framtida skal du leve av pensjon. Derfor er det lurt å kunne noe om pensjonssystemet.
Brian Cliff Olguin
Forvirret av pensjon? Her er en oversikt
Jørn Teigen har jakt som sin hobby. Uten ekstrajobben hadde det ikke blitt like mange opplevelser i naturen.
Privat
Jørn var lei av å ha dårlig råd. Nå jobber han ekstra og jakter egen mat
– Dette vil hjelpe noe utrolig, forteller en tydelig prega Rune Sundmoen.
Martin Guttormsen Slørdal
Rune ble tilkjent millioner for sin yrkesskade. Etter 13 år får han omsider pengene
Den tidligere sykepleieren mener mulighetene for endring av syn på seksualitet, parforhold og intime behov hos eldre med demens ligger i neste generasjon helsepersonell.
Anita Arntzen
Skulle ønske hun fikk spørsmål om sexlivet da mannen flyttet på sykehjem
Kokkene Jarle Quist og Vendela Fremstad trodde de var på vei mot fast jobb i Equinor, men fikk nedslående nyheter. Nå går de og 29 andre til søksmål mot oljeselskapet.
Jonas Fagereng Jacobsen
Jarle og Vendela tar Equinor til retten for å få fast jobb
Den svenske regjeringen mener loven er nødvendig for å få kontroll på det de mener er et økende antall papirløse i Sverige. (Arkivbilde)
Linn Cathrin Olsen / NTB
Frykter en ny «angiverlov» vil rasere tilliten i samfunnet
Brian Cliff Olguin
14 ting må du passe på når jobben skal kutte stillinger
Richard Storevik i Fellesforbundet krever at bankene – i de vanskelige tidene som er nå – ikke øker utlånsrenten ytterligere etter Norges Banks siste renteheving.
Roy Ervin Solstad
Fagforeningsleder åpner for bankboikott etter renteheving
I mai 1908 ble det tatt en prøvetur mellom Molde og Batnfjordsøra i det som ble den første norske rutebilen. Bilen var fransk av merket «Unic», og det er rutebileier Johan Aarøe som sitter bak rattet.
Erik J. Birkeland/Norsk Teknisk Museum
Denne bilen startet Norges eldste bilrute. Nå går det 18 avganger om dagen her
Petter Sørnæs / Posten
Eldre fikk tilbud om praktisk hjelp fra Posten. Nå kan tjenestene bli landsomfattende
Avtroppende fylkesordfører i Trøndelag, Tore O. Sandvik mener Senterpartiet har solgt politikken sin for å få vervet som fylkesordfører.
Jan-Erik Østlie
Senterpartiet forlater venstresiden: Stor skuffelse i Arbeiderpartiet
Fra 1. april i år ble det helt forbudt å bruke innleid arbeidskraft for byggebransjen i Oslo, Viken og Vestfold.
Tormod Ytrehus
Forbud mot innleie skal gi flere fast jobb. Sånn har det ikke gått
Han har vært medlem, tillitsvalgt og leder i E-verkenes fagforening Vestland i to perioder fra 1977 og fram til i dag, altså i 46 år. Arild Horsevik reagerer blant annet på kraftgiganten Evinys opptreden i forbindelse med nedbemanningene i konsernet.
Leif Martin Kirknes
Arild syns kraftgiganten oppfører seg skammelig overfor sine ansatte
SAMSTEMTE: Richard Storevik i Fellesforbundet vil åpne for strengere regulering av bankene. Det er noe Andreas Sjalg Unneland i SV kan stille seg bak.
Roy Ervin Solstad og Terje Pedersen / NTB
Fagforeningsleder vil ha oppgjør med grådige banker. Nå får han støtte
Det har vært solindustri i Glomfjord i 28 år. Sandra Roksøy var tillitsvalgt da oppsigelsene kom i slutten av august i år.
Egil Brandsøy/ Industri Energi
Regjeringens solsatsing kom for seint – Sandra mistet jobben
Sina Hennig og Robin Bull Kulseth studerer sosialt arbeid og har fått boka «Vi fattigfolk» av Anna-Sabina Soggiu. På torsdag var de på bokbad med forfatteren.
Jonas Fagereng Jacobsen
Kan Robin fra Oslos vestkant forstå fattigdom?
Joe Biden avla streikende bilarbeidere et historisk besøk i Michigan tirsdag. Aldri før har en president fysisk møtt opp for å vise sin støtte til streikende i USA.
Evan Vucci / AP / NTB
For første gang stiller en amerikansk president opp for streikende
Forbundsleder Ulf Madsen informerte landsrådet om FLTs gjennomslag i forhandlingene med IE. Han var klar på at forhandlingene nå er avsluttet - det som ble presentert er det samme som et ekstraordinært landsmøte skal ta stilling til.
Kai Hovden
Stadig nærmere et nytt LO-forbund: Vil få 80.000 medlemmer
Debatt
Hvorfor skal det være så vanskelig å eliminere fattigdommen i Norge, når norsk økonomi aldri har vært så solid som nå? spør Steinar Rasmussen. (Illustrasjonsfoto)
Colourbox