Landstariffkonferanse Energi
Reisetida må bli betalt, krever energimontørene: – Vi må verne om fritida vår
Reisetid som arbeidstid er blant kravene fra tillitsvalgte i energibransjen før lønnsoppgjøret i 2022.
VIL VERNE FRITIDA. Reisetid og oppmøtested skaper mye frustrasjon også blant ansatte i energibransjen. Klubbleder Per Olav Stokke i Nettpartner snakket varmt for at dette måtte bli et tariffkrav under landstariffkonferansen Energi i Asker.
Leif Martin Kirknes
knut.viggen@lomedia.no
– Jeg håper vi kan støtte kollegene våre på landsoverenskomsten om at reisetida skal regnes som arbeidstid, sier Per Olav Stokke, klubbleder i entreprenørselskapet Nettpartner og viste til vedtakene som elektrikerne i forbundet samlet seg om på Lillehammer i oktober.
For også de som jobber med strømforsyningen i kraft- og nettselskap opplever at det å reise på jobb kan ta lang tid. Og ofte får de ikke betalt for reisetida, men må reise på egen fritid.
– Under korona hadde vi skrekkeksempler på at folk reiste i fire døgn uten å få betalt for det, og det må vi få endret på, sier Stokke.
– Vi må verne om fritida vår.
Bakgrunn: Elektrikerne vil ha betalt for reisetid: – Kanskje på tide å ta en streik
– Vil styrke tariffavtalen
Også flere andre tillitsvalgte brukte taletid på å snakke om reisetid.
– Er det en ting som opptar medlemmene vår er det reisetid og oppmøtested. Det skaper mye frustrasjon, sier Tommy Lindner, konserntillitsvalgt i Elvia.
Torbjørn Holøs i Skagerak Energi mener også at reisetid er et utrolig viktig tariffkrav, ikke bare for energimontører, men for alle som jobber med strømnettet, også ingeniøren som blir sendt på kurs og som må reise dit på egen fritid.
– Å få endret på dette vil styrke tariffavtalen vår ute i virksomhetene og bidra til økt rekruttering, sier Holøs.
Mye lest: Når folk ikke rekker ferga, får bryggemannskapet ofte skylda. Cato ble truet med pistol
Tariffkrav fra tre bransjer
Tariffkonferansene til EL og IT Forbundet samler tillitsvalgte fra alle tre bransjer annenhvert år høsten før hovedoppgjøret og er del av en omfattende demokratisk prosess, som starter med kravutarbeidelser i klubber og fagforeninger over hele landet.
Denne uka var 83 tillitsvalgte i energibransjen samlet til tre dager med tariffdebatt i Asker. Og det er prioriteringene fra denne konferansen som er ledesnor for forhandlingsutvalgene som nå starter sitt løp mot neste lønnsoppgjør.
De representerer nesten 6.000 medlemmer, fordelt på to overenskomster, energiavtalen med Energi Norge og NHO og energiavtalen med Samfunnsbedriftene (tidligere KS).
Brorparten av EL og IT-medlemmene i disse bransjene er energimontører, men siden begge overenskomstene er såkalt vertikale overenskomster finnes det også mange som jobber med oppgaver som ikke krever hjelm og verneutstyr.
Selskap stjal lønn: Postnord ga oppdrag til selskap etter at lønnstyveri var avslørt
LOs repskap avgjør
Et overveldende flertall av delegatene på tariffkonferansen i Asker ønsker et forbundsvist oppgjør. En tariffkonferanse (IKT) gjenstår før landsstyremøtet i EL og IT Forbundet i desember skal stemme over om de vil ha forbundsvist eller samordnet oppgjør.
Men veien slutter ikke der. I februar skal repskapet i LO ta endelig avgjørelse om oppgjørsform. Da kommer også tallene på bordet fra teknisk beregningsutvalg, som gir de økonomiske rammene for oppgjøret.
Mellomoppgjøret i vår ga en lønnsvekst på 2,8 prosent, noe som er godt under prisveksten, som så langt ser ut til å bli den sterkeste på flere år.
PRIORITERINGER: Tre dager med gruppearbeid og kravproritering er til ende for tillitsvalgte i energibransjen.
Leif Martin Kirknes