JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

COP26

Slik går det med LO i Glasgow

Klimatoppmøtet går sin sakte gang framover i et korona-preget Skottland. I helga tar LO-lederen turen.
I GLASGOW: Anne-Beth Skrede fra LO er i Skottland i to uker i forbindelse med FNs klimamøte.

I GLASGOW: Anne-Beth Skrede fra LO er i Skottland i to uker i forbindelse med FNs klimamøte.

Privat

leif.kirknes@lomedia.no

– Det går sin skeive gang! Vi føler vi har kommet ganske langt på en del ting, men som vanlig på COP går ting litt sakte, sier LO-rådgiver Anne-Beth Skrede.

Hun befinner seg i Glasgow, Skottland, på klimatoppmøtet som pågår der nå. Populært kalt COP26, FNs 26. klimakonferanse.

LO er der som en del av gruppen til internasjonal fagbevegelse, ITUC, og den norske delegasjonen har endt opp med å være sju representanter i de mest fartsfylte dagene der verdenslederne har holdt sine taler. Denne uka har representanter fra NNN og Fagforbundet også gjestet Glasgow.

– Fagforeningene som er her, er i samme gruppe og vi fordeler oss til temaer og komiteer som vi følger med på, sier Skrede.

Mens NNN har fulgt landbruket tett, pleier hun selv å ha ansvar for et forum om tiltak som handler om blant annet økonomisk transformasjon og omstilling for arbeidsfolk. Det er et tema hun har fulgt tett gjennom mange år.

– Vi prøver å få formidlet våre budskap på alle mulige arenaer. Vi holder flere innlegg og deltar på arrangementer på sidelinja, har møter med den norske delegasjonen og er også med på ting som skjer på Bellona-paviljongen, som vi har vært med på å støtte økonomisk. Vi er etterspurte som innledere når det gjelder rettferdig omstilling, så vi får formidlet våre budskap sånn sett, sier Skrede.

Klimaminister Espen Barth Eide: – En verden som koker over er en ulempe for de fleste forretningsområder

Show goes on

Nå har verdenslederne stort sett dratt hjem, men møtet er langt fra over av den grunn. Denne helga kommer LO-leder Peggy Hessen Følsvik til byen, og det vil gå slag i slag med møter, etter planen blant annet med ITUC-lederen, Norges klimaminister, internmøter og noen arrangementer i regi av nordisk ministerråd.

– Vi pleier å ha en egen strategidag for fagbevegelsen midt i COP-en, en hel søndag på et tidspunkt det er mindre hektisk på selve COP-en. Vi pleier å ha det utenfor konferanseområdet, så folk som ikke har tilgang til COP-en også får deltatt. Slik som de nasjonale fagforeningene, folk fra Storbritannia og Skottland, i tillegg til oss som er akkreditert, forklarer Skrede.

EL og IT-leder Jan Olav Andersen var også planlagt som en del av delegasjonen, men har blitt forhindret fra å dra. Skrede forsikrer om at han kommer til å være til stede på noen av møtene via videokonferanse.

– Dette blir den nye LO-lederens første COP, det ser både hun og vi fram til. Dessverre mista vi Jan Olav denne gangen, men han har vært på flere COP tidligere og ønsker å være med en senere gang. Det har vært en helt spesiell situasjon i år, med hele pandemien som gjør at ting blir litt annerledes, sier Skrede.

(Fortsetter under bildet)

MØTE: Eksempel på COP-møte i år.

MØTE: Eksempel på COP-møte i år.

UNclimatechange@flickr (CC BY-NC-SA 2.0)

Korona

For det er strengt tatt ikke bare-bare i Glasgow nå, byen er fylt til randen. Så fullt at flere av COP-funksjonærene bor i cruiseskip som har lagt til kai i byen. Mens svært mange delegater bor i byer rundt Glasgow, slik som Edinburgh, en togtur på 50 minutter hver vei.

Presseregistreringen stengte ned flere uker før opprinnelig planlagt, og ikke-statlige organisasjoner som fagbevegelsen, kvinnebevegelsen, miljøbevegelsen med mer har mindre grad av adgang til arrangementene.

Det er et strengt korona-sikkerhetsregime med munnbind og daglige tester i området. Ifølge offisielle tall ble det rapportert inn 2823 nye koronasmittede og 33 nye koronadødsfall torsdag 4. november, samtidig som 896 folk lå på sykehus med smitte, 69 på intensivavdeling.

Det er også trangt om sitteplassene på arrangementene. Og sitte, det skal man gjøre når det er korona.

– Storbritannia har oppfordret folk til å komme til Glasgow, og understreket at det skal være en fysisk COP. Og så har folk kommet. Og så har det blitt for mange! Det er veldig lurt å være tidlige ute på morgenen for å slippe køene, det er mye folk!, sier Skrede.

(Fortsetter under bildet)

MANGE: Det er rimelig fullt av folk i Glasgow, og munnbind er stort sett på for smittevern. Anne-Beth Skrede drar hjemover til Norge på tirsdag.

MANGE: Det er rimelig fullt av folk i Glasgow, og munnbind er stort sett på for smittevern. Anne-Beth Skrede drar hjemover til Norge på tirsdag.

Privat

Stolleken

Arrangøren har forsøkt seg med forskjellige restriksjoner for å få færre til å delta. I hovedsak har observatørorganisasjoner som ikke er statlige representanter fått større restriksjoner. Blant annet får hele fagbevegelesegruppa bare én plass i de ulike møtene og komiteene på COP-en, og om det ikke er nok ledige stoler under arrangementet, er det det statlige representantene som får prioritet og observatører må forlate rommet.

Det gir litt dårligere deltakelse for observatørene, påpeker Skrede.

– Vi har forståelse for at de må gjøre noen smitteverngrep. Men det er litt korttenkt å invitere så mange til så stor deltakelse når det ikke lar seg gjennomføre på en transparent og inkluderende måte, sier hun, men legger til at selve det organisatoriske og de tekniske fasiliteter fungerer greit i byen.

Om selve forhandlingene påpeker hun at landene og organisasjonene har hatt god tid til å forberede seg til møtet. Møtet skulle egentlig arrangeres i fjor, men så kom korona for full maskin.

– For første gang på mange år ser det ut til at en kommer greit i mål med mange av temaene så en kan begynne å ferdigstille de på en skikkelig måte over helga nå. Det er god stemning og bra framgang på mange temaer, bedre enn fryktet!, sier Skrede.

(Fortsetter under bildet)

FORKLARER: David Attenborough holdt tale på COP26. Her er han fotografert i en annen anledning på samme konferanse, med statsminister Boris Johnson.

FORKLARER: David Attenborough holdt tale på COP26. Her er han fotografert i en annen anledning på samme konferanse, med statsminister Boris Johnson.

UNclimatechange@flickr (CC BY-NC-SA 2.0)

Går langsomt framover

– Hva håper du kommer ut av COP-en?

– Jeg forventer at en har fått opp ambisjonen og at land forplikter seg ytterligere, og mer enn før, og at det kommer på plass mer finansiering. Finansiering skulle vært på plass for lenge siden, det er helt håpløst at det ikke har klart å løse seg på en god måte. Og så forventer jeg at en nå begynner å tenke litt mer på hvordan det påvirker folk, og at det påvirker folks sosiale liv og arbeidsliv. Vi er nødt til å ha folk med oss for å få til tiltakene som trengs. For oss handler det uten tvil om rettferdig omstilling, sier Skrede.

Hun viser til at det torsdag denne uka har blitt lansert en erklæring for rettferdig omstilling, som mange land har signert, etter initiativ fra Storbritannia. Den går blant annet ut på støtte til arbeidere i overgangen til nye jobber, støtte og framsnakk av partssamtaler, økonomiske strategier for å understøtte omstilling, gode lokale og inkluderende arbeidsplasser, samt gode arbeidsvilkår også hos underleverandører i henhold til menneskerettigheter og med forbud mot slaveri, barnearbeid og tvangsarbeid.

– Blir du optimistisk med tanke på klimafremtiden etter denne COP-en?

– Noen av oss har vært med på dette veldig lenge og er vant til at ting tar litt tid. At en må være litt tålmodige i sånne prosesser, som har pågått i 25–26 år. Sånn sett er det ikke å forvente at vi får helt nye løsninger som ikke var tenkt på før. Det går sin gang og ting tar tid. Skal du ha gode løsninger må du ha med alle, og da blir også løsningene mer holdbare. Ja, vi er for så vidt optimistiske på at det nærmer seg mer der det bør være, samtidig som det er skuffende at vi ikke har kommet lenger på denne tiden, sier Skrede.

(Fortsetter under bildet)

DEMONSTRANTER: Det pågår også markeringer på COP-en.

DEMONSTRANTER: Det pågår også markeringer på COP-en.

UNclimatechange@flickr (CC BY-NC-SA 2.0)

På gli, tross alt

Hun skulle helst sett langt lavere utslipp i verden enn hva som er tilfellet i praksis, bedre fordeling av penger for å gjøre klimatiltak og større ambisjoner fra veldig mange land.

– På den måten kan en utvilsomt være skuffet, men når en kjenner prosessene og ser hvor stor bevegelse det tross alt har vært, er det mulig å tro at her kan vi få til ting, sier Skrede.

– Er det noe murring fra andre land med tanke på at Norge er en oljeproduserende nasjon?

– Det er helt vanlig at miljøorganisasjonene ikke synes at noen land bør drive med olje. Men vi mener at vi har fått til en bra forståelse mellom miljøbevegelsen og fagbevegelsen når det gjelder behovet for å sikre gode jobber i en utfasing av den fossile industrien. Derfor er det ikke steile fronter, alle skjønner at den fossile industrien skal fases ut på et tidspunkt. Vi har forskjellige roller, og det er sånn sett god stemning mellom observatørgruppene, sier hun.

Selv drar hun hjem tirsdag, men andre fra LO blir igjen til det er ferdig. Da har Skrede vært i Glasgow i to uker.

Hadde det ikke vært for koronaen hadde det vært COP27 i år. Den er utsatt til neste år, planlagt 7. - 18. november. Egypt er nylig nominert som vertsland på vegne av Afrika.

UNclimatechange@flickr (CC BY-NC-SA 2.0)

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse