JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Slik mottar el- og IT-bransjen regjeringserklæringen

IKT-Norge mener regjeringsplattformen mangler ambisjoner om IKT-kompetanse, mens Nelfo og Energi Norge ser gode muligheter for sine bransjer.
TRO: Siv Jensen, Trine Skei Grande og Erna Solberg, her fra fremleggelsen av statsbudsjettet.

TRO: Siv Jensen, Trine Skei Grande og Erna Solberg, her fra fremleggelsen av statsbudsjettet.

Leif Martin Kirknes (foto / montasje)

leif.kirknes@lomedia.no

Søndag kveld ble det klart: Venstre trår inn i regjering med Høyre og FrP. Et 84 sider langt dokument beskriver hva trioen planlegger innenfor en rekke fagområder. Så vi tok kontakt med en rekke fagområder for å høre hva de synes om planene.

EL og IT Forbundets leder Jan Olav Andersen lener seg på uttalelsen LO i dag har vedtatt i sekretariatet, og oppsummerer kort:

– Det er en stø kurs mot høyre, som fortsetter. Men det er ikke noe annet å forvente. Det er ingen ny kurs for Norge, sier han.

LO-sekretariatet har uttalt at de finner erklæringen lite konkret på områder som er viktige for norske arbeidstakere.

– Vi kan love et konstruktivt samarbeid på flere områder, slik vi har hatt i forrige periode. Samtidig kommer LO til å forsette å forsvare arbeidstakernes rettigheter mot nye angrep på arbeidstakernes rettigheter, sier LO-leder Hans-Christian Gabrielsen.

– Mangler ambisjoner

IKT-Norge er, sett med IT-øyne, ikke overimponert over regjeringserklæringen. Administrerende direktør Heidi Austlid synes det er flott at den nye regjeringen har digitale ambisjoner, og understreker at denne regjeringserklæringen er mye mer ambisiøs enn forrige gang Høyre og FrP laget regjeringserklæring.

Men samtidig peker Austlid på at det ikke er så rart, gitt tiden vi lever i. Det skulle egentlig bare mangle, mener Austlid.

– Det er ikke den store wow-faktoren. Det er mye i regjeringserklæringen som allerede er etablert politikk.

Austlid savner større ambisjoner rundt digital kompetanse, fordi hun mener det er avgjørende for å lykkes.

– Samtidig som de digitale ambisjonene er gode, så vil vi aldri lykkes om vi ikke har større ambisjoner på kompetansefeltet enn det vi synes å lese ut av erklæringen. De er gode på å si at lærerne skal ha riktig kompetanse for å fornye skolen, og det er bra at koding skal innføres i en eller annen form i skolen. Men det er ingen ting i erklæringen som sier noe om digital kompetanse i profesjonsutdanningen, påpeker hun.

IKT-NORGE: Heidi Austlid sier Norge får kritisk mangel på IT-folk og skulle helst sett en regjeringserklæring som adresserte det.

IKT-NORGE: Heidi Austlid sier Norge får kritisk mangel på IT-folk og skulle helst sett en regjeringserklæring som adresserte det.

Leif Martin Kirknes

– Må utdanne flere

Det er avgjørende å utdanne langt flere enn det som gjøres nå, mener Austlid. Hun roser Venstre for å ha sikret flere studieplasser innen IT i sitt samarbeid med Høyre og FrP, men mener samtidig det er langt fra nok.

– Vi mener ambisjonen bør være å utdanne minst 5000 årlig innen IT de neste fire åra. Men i erklæringen står det bare vage ting om at regjeringen vil «øke antall studieplasser i tråd med arbeidslivets behov og studentenes ønsker», sier Austlid

– Vi vet at digital kompetanse og teknologiutdanninger vil være avgjørende for å lykkes med Norges konkurransekransekraft. Da må vi utdanne flere. Vi hadde forventet at de ville være tydeligere rundt dette i regjeringsdokumentet, sier Austlid, som legger til at Norge må belage seg på også å hente kompetanse utenfra Norge og outsourcing for å dekke opp for mangelen på kloke IT-hoder.

– Vannkraftskatt-utvalg, ja takk

Administrerende direktør Oluf Ulseth i Energi Norge synes regjeringserklæringen gir en god beskrivelse av fornybarnæringen som mulighetsskaper.

– Det ligger mange gode anslag til økt elektrifisering av Norge, og det synes vi er bra, sier han og nevner fergetrafikk, datalagring og videre elektrifisering av bilparken.

ENERGI NORGE: Gode signaler med mye prat om fornybarnæringen i regjeringserklæringen, mener Oluf Ulseth.

ENERGI NORGE: Gode signaler med mye prat om fornybarnæringen i regjeringserklæringen, mener Oluf Ulseth.

Leif Martin Kirknes

Han synes også regjeringen treffer godt i beskrivelsen når det gjelder vannkraft og vannkraftskatt.

– Vi har jobbet for å endre den tunge beskatningen av vannkraft i mange år, og opplever at dagens system hindrer samfunnsøkonomisk lønnsomme prosjekter. Når regjeringen sier de vil ha et utvalg til å gå gjennom skatteordningen for vannkraft, oppfatter vi at det er en erkjennelse av at ordningen er et problem i dag, sier Ulseth.

Energi Norge er spent på oppfølgingen av dette, og krysser fingrene for at utvalget kommer fort i gang, med frister som gjør at endringer raskt kan komme på plass.

– Godt fornøyd

Nelfo-direktør Ove Guttormsen ønsker å trekke frem elektrifisering, energieffektivisering og kompetanseløft som områder det deres bedrifter innen elektro, ekom og heis kan være godt fornøyde.

Konkret nevner han blant annet støtte til utvikling og spredning av nullutslippsløsninger, arbeid med grønt skatteskifte, målrettede innkjøpsregler, støtteprogrammer samt avgifter og andre virkemidler for å konvertere fra fossil til nullutslippstransport på vei og til sjøs. Energikrav i tråd med klimaforliket, fortsatt høye krav til universell utforming, samt forenklinger i plan- og bygningsloven. Styrket innsats mot arbeidslivskriminalitet og svart arbeid.

– Plattformen gir også klare signaler om økt lokal energiproduksjon. Store muligheter for våre bedrifter, sier Guttormsen.

MULIGHETER: Mange markedsmuligheter for elektrobransjen, konkludrere Ove Guttormsen.

MULIGHETER: Mange markedsmuligheter for elektrobransjen, konkludrere Ove Guttormsen.

Leif Martin Kirknes

Markedsmuligheter

Alt i alt en regjeringsplattform som er sterkt næringslivsorientert, og med en betydelig vekt på det grønne skiftet – både innen industri, bygg og transport. Dette åpner for enda større markedsmuligheter for elektrobransjen, mener Guttormsen.

– Dette, kombinert med økt satsing på fagutdanning og lærlingeordningen, tilsier at dette er en god, politisk plattform for de neste årene. Spenningsmomentet ligger i hva Stortinget vil si til de forslagene og føringene som ligger her. KrF vil her klart spille en nøkkelrolle. Det er tross alt Stortinget som bestemmer, legger han til

Guttormsen er, ikke minst, spent på hvordan regjeringskabalen blir seende ut.

– Her kan det komme overraskelser med hensyn til både fagstatsråder og departement, sier Guttormsen.

Det lykkes ikke Nettverk å innhente kommentar fra Abelia før denne artikkelen ble publisert.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse