Lønn
Statkraft-styreleder vil åpne mer opp om megler-bonuser
Den nye styrelederen varsler om mer detaljer om gigantbonusene selskapet opererer med, men avviser full åpenhet.
Alexandra Bech Gjørv, fotografert i en annen setting i 2022.
Jan-Erik Østlie
leif.kirknes@lomedia.no
Bonusordningen Statkraft opererer med har vekket debatt de siste par år.
I 2022 ble det samlet betalt ut 2,3 milliarder kroner i bonus, store andeler av dette til selskapets tradere som tjente uventet godt under energikrisen.
Det fikk de kritikk for, og tok selvkritikk.
I 2023 var de samlede bonusene i selskapet på 1,8 milliarder. Men dette er fortsatt provoserende høyt, mente LO-sekretær Are Tomasgard i våres.
Han krevde full åpenhet fra Statkraft, det norske helstatseide kraftselskapet som driver med produksjon og salg av strøm i Norge og også i mange andre land i verden.
Bakgrunn: Statkraft skulle slanke bonusene. Det ser ut til å ha gått dårlig
Snittbonus: 378.000 Euro
I DN varsler Statkrafts nye styreleder, Alexandra Bech Gjørv, at neste årsrapport vil være mer åpen rundt bonusene. Årsrapporten for 2024 kommer neste vår. I et innlegg i DN skriver styrelederen at Statkraft der vil offentliggjøre samlede bonusutgifter i avdelingen sin for «Trading & Origination».
Til DN forteller hun at gjennomsnittlig bonus til selskapets internasjonale tradere var på 378.000 euro. I Tyskland satte datterselskapet Statkraft Trading i Düsseldorf, Tyskland, av 74 millioner euro i bonus til selskapets 150 ansatte, i så fall 493.000 euro bonus i snitt per ansatt.
Styrelederen sier til DN at Statkraft ikke vil gå ut med hva den best betalte traderen internasjonalt fikk, av konkurransehensyn og også av personvernhensyn.
Den best betalte enkeltansatte i trading-avdelingen i Norge fikk 15 millioner kroner i bonus for 2023.
«Pengedrevet eliteidrett»
Hun omtaler tradingen som «sterkt pengedrevet eliteidrett». Det er prisforskjeller og ikke prisnivåer som gir inntekter, ifølge styrelederen. Trading-virksomheten har generert gevinster på over 20 milliarder kroner de siste årene, og er noe Statkraft vil satse videre på, forteller hun også til DN.
Andre tilsvarende selskaper i bransjen driver også med slik trading, skriver hun i innlegget, og rådgivere de har hyret inn har fortalt dem at Statkrafts bonusmodell aldri har vært over snittet i markedet. Også blant konkurrentene er det sterkt hemmelighold rundt bonuser, påpeker hun.
Alexandra Bech Gjørv minner om at Statkrafts oppdrag fra staten er «høyest mulig avkastning over tid innenfor bærekraftige rammer». Statkraft erkjenner at nivået på bonuser har vært høyt tidligere, og peker derfor på reduksjonen i 2023.
«Styret og administrasjonen erkjenner også at det er behov for å gi mer informasjon enn selskapet hittil har gitt», skriver hun i DN.