Statnett får ansvar for havvind
Statnett blir systemoperatør for et havnett, akkurat slik de så for seg.
TINA BRU: Her fra åpningen av Nordlink.
Leif Martin Kirknes
leif.kirknes@lomedia.no
På Floating Wind 2021-konferansen, som i tillegg til digitalt også foregikk som fysisk konferanse på Scandic Maritim i Haugesund, kom olje- og energiminister Tina Bru med nyheter:
Statnett blir utnevnt som systemoperatør offshore slik de i dag er på land.
Det er noe Statnett har predikert flere ganger i det siste; først under åpningen av utenlandskabelen Nordlink og senere på Statkrafts årskonferanse.
– Vi må ha et mer sammenkoblet offshore-nett, mener Bru.
Åpner flere områder
I tillegg vil departementet gjøre flere områder tilgjengelig for havvind.
– Vi har lyttet til industrien og vet at det er viktig å gjøre flere områder tilgjengelig, sier Bru.
Bru sier de har startet en prosess med å identifisere nye området. Arbeidet vil ta rundt to år der de også vil se på regler og andre detaljer. NVE leder arbeidet.
Fra før er det kjent at nye områder i Sørlige Nordsjø II og ved Utsira Nord blir åpnet, med litt ulik framgangsmåte for de to.
Konfliktforebygging
Det vil også opprettes et samarbeidsforum som olje- og energiministeren vil lede, med alt fra myndigheter til forskere, havvindinteressenter og øvrige havbrukere.
– Forumet skal styrke samarbeid og forhindre potensiell konflikt. Vi vet at det å bygge nye industrier kan være kontroversielt, sier Bru.
At det er en ny industrimulighet vi står overfor er Bru overbevist om.
– I den nye industrien kan vi benytte kompetansen og teknologien fra olje- og gassindustrien, sier Bru.
Særnorsk kompetanse
Hilde Tonne, direktør i Statnett, snakket om nettopp «havnett» i forbindelse med åpningen av utenlandskabelen Nordlink.
• Les også: Angela Merkel og Erna Solberg åpnet kabel som skal frakte norsk strøm til Tyskland
– Det neste blir kanskje et havnett, med havvind og utvikling av kraftproduksjon i havet. Nå som det grønne skiftet faktisk skjer og vi har behov for mer kraft, tror jeg det kan komme fra havet. Det kommer antakelig til å bli lønnsomt etter hvert som CO₂-prisen utvikler seg. Vi har særnorsk kompetanse til å utvikle havvind og et havnett. Vi har lenge sagt at framtida er elektrisk, men så er det sånn at framtida er nå. Vi er inne i en utrolig spennende tid, sa Tonne.
– Statnett naturlig
– Vi ser fram til energimeldingen når den kommer, og tar de oppdragene som måtte bli gitt oss der. Men vi er forberedt på å jobbe med et havnett, det er naturlig at Statnett er en sentral del i det arbeidet, sa Tonne til Nettverk.
Og det fikk hun altså rett i.
Meldingen hun snakker om kommer for øvrig egentlig fredag denne uka, men en kan vel si at havvind-planene til Bru er et forhåndsdrypp fra denne lektyren.
Meldingen har kallenavn «stortingsmelding om langsiktig verdiskaping fra norske energiressurser».
Stjerner i havet
Tonne og direktøren i Statnetts nære slektning Statkraft, Christian Rynning-Tønnesen, snakket litt mer om havvind på Statkrafts årskonferanse for kort tid siden.
Havvindprosjektene må knyttes til land, påpeker Rynning-Tønnesen, og ser for seg at havvindparkene langt der ute godt kan ha både en kabel til Norge og en til Storbritannia og at energien trekker den veien det trengs mest.
– Det neste steget blir at vindkraftverkene settes sammen i stjerneformasjoner ute i Nordsjøen, som energiøyer. Slik har utbyggingsmønsteret tidligere vært for telefonlinjer, jernbanelinjer og strømlinjer på land. Vi blir et hjørne i dette nettet, med det aller kraftigste regulerbare systemet, ser Statkraft-sjefen for seg.
• Les også: Statkraft tror på hydrogen og offshore havvind
Vurderes
I sin tale i dag sa Bru at de vurderer slike «hybrid»-systemer der strømmen fra havvindparker kan ta veien til ulike land. Det diskuteres både i EU og i mer lokale råd, fortalte hun.
– Myndighetene vil gjøre en vurdering av diverse effekter og juridiske sider av hybridprosjekter hvor målet er å få klarhet i disse effektene og aspektene før vi deler ut områder i Sørlige Nordsjø II, sa hun i talen sin.
Det ble første gang gjort mellom Danmark og Tyskland, ifølge vindkraftforeningen Windeurope. Men også de framhever at det mangler lover og regler på området.