JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Statkraft-sjef Christian Rynning-Tønnesen. (Arkivfoto)

Statkraft-sjef Christian Rynning-Tønnesen. (Arkivfoto)

Leif Martin Kirknes

Statkraft tror på hydrogen og offshore havvind

Statkraft mener hydrogen og vindkraft i vann er en viktig del av energimiksen i framtida – og mener Norge har fortrinn i så måte.

04.06.2021
13:05
04.06.2021 15:01

leif.kirknes@lomedia.no

Årsaken til at Statkraft-konsernsjef Christian Rynning-Tønnesen mener Norge har et fortrinn for å slå seg opp og fram innen hydrogen og vindkraft i vannet, er fordi han mener vi har de rette folka. Slik vi har hatt i årevis.

– Norge har vært en vannkraftnasjon gjennom 100 år. Så fikk vi i rekordfart opp en oljenæring på bakgrunn av vår kompetanse innen vannkraft, skipsfart og industri. Vi har fortsatt alle de industriene, i tillegg til olje og gass. Den kompetansen vil bli kombinert i det nye, sa han på Statkrafts årskonferanse i dag.

Han påpeker at hydrogenteknologi er prosessteknologi som minner om olje, bare at råstoffet ikke er fossilt. Tilsvarende mener han vi også allerede har god kompetanse og næringer som gjør oss beredt til å ta markedsposisjoner innen biofuel og offshore vind-installasjoner.

Grønn ammoniakk

Mens batterier duger godt til elbiler og ferger med faste ruter fra havn til havn, tror han det trengs flytende drivstoff for å få langtgående skip og ditto tungtransport og fly grønnere.

Og der kommer hydrogen inn i bildet, som på enklest og mest effektivt vis kan gjøres om fra gass til væske ved å legge til nitrogen i miksen og gjøre det om til nedkjølt ammoniakk.

• Les også: Hydrogen kan gi mange arbeidsplasser – men det haster om Norge skal ligge på toppen, mener flere selskaper

I februar i år signerte Statkraft en samarbeidsavtale med Yara og Aker Solutions, som driver med nettopp ammoniakk. Yaras fabrikk på Herøya skal elektrifiseres. Et elektrolyserør på rundt 450 Megawatt vil åpne for grønn hydrogenproduksjon som vil gi grønn gjødsel og grønn ammoniakk tenkt brukt som drivstoff.

– Vi må ha flytende energi også, og da er ammoniakk veldig reelt, for den består kun av hydrogen og nitrogen – som gjør at utslippene blir vann og nitrogen, sier Rynning-Tønnesen, og minner om atmosfæren til jorda består av 78 prosent nitrogen.

• Les også: Vannkraft gir supergrønn hydrogen

Problemet med offshore havvind og denne formen for storskala grønn hydrogenproduksjon, er at det ikke har blitt så stort ennå, og derfor enn så lenge har en høy investeringskostnad.

Dette håper Statkraft-sjefen lar seg løse ved at staten stiller opp med gunstige rammebetingelser.

– Flytende havvind, hydrogen og ammoniakk har potensial i seg til samme kostnadsutvikling som batterier og landbasert vindkraft har vært gjennom, men må over en kneik. Det norske og andre lands myndigheter nå må gjøre er å lage rammebetingelser der man priser Co₂-utslipp slik at ting som ikke har Co₂-utslipp kommer bedre ut. Det kan være behov for økonomisk støtte også, sier han.

– Private penger

På spørsmål om rammebetingelser var Erna Solberg ganske forbeholden, slik hun har vært tidligere overfor andre spørsmål rundt statlig sponsing innenfor ulike former for fornybar teknologi.

• Les også: – Viktig å se og ta vare på sine ansatte, sier Erna Solberg

Hun mener det er viktig for staten å være teknologinøytral og for øvrig la organisasjoner som Enova og Forskningsrådet ta seg av konkret finansiering. Forskning mener hun for øvrig er viktig å ha med.

Og utover det mener hun bedrifter må fri mer til private investorer heller enn å ta løpeturen til staten.

– Vi ser på virkemidler og om vi kan skalere opp noen av dem. Men staten kan ikke ta all risiko. Vi må ha private penger inn på risikosiden. Vi ser at internasjonale investorer nå snur seg rundt mot alt som er grønt og bærekraftig, sier Solberg.

Hun legger til at de for øvrig pønsker på et distribusjonssystem for eksempelvis hydrogen i Norge, med noen hubber/knutepunkter. Ellers minner hun om stortingsmeldingen som kommer 11. juni, som handler om nettopp norsk strategi for utnyttelse av fornybare ressurser. Samt om at gode handelsavtaler er viktig om Norge ønsker å tjene penger fra utenlandsmarkedet.

Erna Solberg, her fotografert under åpningen av Nordlink mot slutten av mai.

Erna Solberg, her fotografert under åpningen av Nordlink mot slutten av mai.

Leif Martin Kirknes

Statkraftkonferansen 2021 var for øvrig mye viet til nettopp investorperspektivet, med foredrag fra innland og utland, og deriblant også fra det norske oljefondet.

Statkraft-styreleder Thorhild Widvey peker på at de er størst i Europa på fornybar og har planer om å være verdensledende i 2025.

• Les også: Statkraft satser på flytende solkraft i Albania

Fleroppkoblet havnett

Utover det snakket Rynning-Tønnesen også om viktigheten av gode konsesjonsprosesser, å opprettholde regulerbarheten i norsk vannkraft, om å få inn mer vindkraft med lokal aksept, om å benytte utenlandskabler til økonomisk gunst for Norge, samtidig som nettet også må bygges ut og opprettholdes i topp kvalitet.

Statnett-sjef Hilde Tonne var på konferansen og snakket varmt om sin siste utenlandskabel, om ivaretakelsen av det norske transmisjonsnettet, automatisering, digitalisering og om hvordan Statnett nå tenker på et havnett.

• Les også: Nordlink åpnet – Statnett ser muligheter for et eget havnett

– Det er utrolig interessant hva vi kan få til i Norge. Vi er godt posisjonert geografisk og energimessig, sier Tonne, som mener vi også må se på Nordsjøen i den totale energimiksen for å få tak i nok strøm.

Rynning-Tønnesen er med på den. Havvindprosjektene må knyttes til land, påpeker han, og ser for seg at havvindparkene langt der ute likeså godt kan ha en kabel til eksempelvis Norge og en til Storbritannia og at energien trekker den veien det trengs mest.

– Det neste steget blir at vindkraftverkene settes sammen i stjerneformasjoner ute i Nordsjøen, som energiøyer. Slik har utbyggingsmønsteret tidligere vært for telefonlinjer, jernbanelinjer og strømlinjer på land. Vi blir et hjørne i dette nettet, med det aller kraftigste regulerbare systemet, ser Statkraft-sjefen for seg.

Omstilling = nye arbeidsplasser = mer omstilling

LO-leder Peggy Hessen Følsvik hadde også en seanse på konferansen. Hun håper Norges fornybarreise også gir flere arbeidsplasser som igjen er med på å løse klimautfordringene globalt.

Når hun blir spurt om den opphetede vindkraftdebatten som blåser over landet, tror hun vinden blir roligere hvis lokalsamfunn ser de får egenverdi av kraftverkene.

– Jeg tror det er avgjørende for å komme gjennom krevende diskusjoner at folk ser at det skaper arbeidsplasser og at det blir verdiskapning i lokalsamfunnet der det skal bygges ut, enten det er vindkraft eller vannkraft – at folk ser ar her kommer det vårt område til gode, sier hun.

• Les også: Reineiere mener vindkraftutbyggerne viser dem liten respekt

Ellers tror hun en norsk suksessoppskrift består av kraftpriser som konkurransefortrinn, høyt utdannet befolkning, høy tillit, teknologilystne borgere, samt den norske modellen der partene i arbeidslivet jobber sammen og tar med seg staten i samarbeidet i de største spørsmålene. Hun legger til at dagligdags innovasjon på arbeidsplassen også er en produktivitetsøkende suksessfaktor verdt å nevne, som ofte blir glemt.

– Til sammen skal vi klare å utnytte disse fordelene så det gir oss et konkurransefortrinn, mener Følsvik.

Peggy Hessen Følsvik, her fra lønnsmekling i slutten av mars.

Peggy Hessen Følsvik, her fra lønnsmekling i slutten av mars.

Leif Martin Kirknes

04.06.2021
13:05
04.06.2021 15:01Mest lest

Tore Kristiansen / VG

Fersk måling: Nedtur for Høyre og Erna Solberg

Målet med møtet på Stortinget er å høre hva Teslas norske ledelse mener om et organisert arbeidsliv.

Målet med møtet på Stortinget er å høre hva Teslas norske ledelse mener om et organisert arbeidsliv.

Nam Y. Huh / AP / NTB

Tesla Norge innkalles til hastemøte på Stortinget

Fra lønnsoppgjøret 2023. (Arkivbilde)

Fra lønnsoppgjøret 2023. (Arkivbilde)

Tormod Ytrehus

De avgjorde din nye lønn. Se hva toppene i arbeidslivet tjener

På kaotiske dager med snø er det viktig å si ifra til arbeidsgiver hvis du ikke rekker fram i tide.

På kaotiske dager med snø er det viktig å si ifra til arbeidsgiver hvis du ikke rekker fram i tide.

Ole Palmstrøm

Forsinka på jobb fordi det er snø? Dette er reglene

Nav skal fra 1. juli 2024 hjelpe mottakere av sosialhjelp med telefonregninga eller bussbillett hjem til familien.

Nav skal fra 1. juli 2024 hjelpe mottakere av sosialhjelp med telefonregninga eller bussbillett hjem til familien.

Colourbox

Folk på sosialhjelp får mer. Se hva det betyr her

Ole Palmstrøm

FHI-ansatte beholder jobben. – Nå kan jeg ta jul med senkede skuldre

Yara-direktør og president i NHO,  Svein Tore Holsether, er suveren vinner på inntektstoppen blant arbeidsgivere og fagforeningsledere.

Yara-direktør og president i NHO, Svein Tore Holsether, er suveren vinner på inntektstoppen blant arbeidsgivere og fagforeningsledere.

REUTERS/Victora Klesty

Sjekk inntekten til over 130 topper i arbeidslivet

NY RAPPORT: Fagbladet har fått innsyn i en spørreundersøkelse som 221 av landets 260 Nav-kontorer har svart på.

NY RAPPORT: Fagbladet har fått innsyn i en spørreundersøkelse som 221 av landets 260 Nav-kontorer har svart på.

Ørn E. Borgen / NTB

Regjeringen lovet et «rausere» Nav. Her er fasiten

Erlend Angelo

Catos epost diskutert i Høyesterett: – Helt uvirkelig at det havnet her

FÅR DET VERRE: Arbeidsledige som blir sanksjonert får enda strammere økonomi, mener Nav-forskerne.

FÅR DET VERRE: Arbeidsledige som blir sanksjonert får enda strammere økonomi, mener Nav-forskerne.

Illustrasjonsfoto: Colourbox

Strengere regler for arbeidsledige virket ikke etter hensikten

Brannpersonellet på Avinors flyplasser må vente på kommunalt brannvesen.

Brannpersonellet på Avinors flyplasser må vente på kommunalt brannvesen.

Anne Marthe Vestre Berge

Brannfolk får ikke redde passasjerer fra røykfylte fly: – Jeg frykter at liv skal gå tapt

– Dette med rus og alkohol er fortsatt tabulagt og oppleves av mange som noe privat, sier rådgiver i Akan kompetansesenter.

– Dette med rus og alkohol er fortsatt tabulagt og oppleves av mange som noe privat, sier rådgiver i Akan kompetansesenter.

Sissel M. Rasmussen

Drikker du for mye med kollegaene dine?

Leder i Elektroarbeidernes  fagforening i Trøndelag stoler mer på Fellesforbundet enn på LO.

Leder i Elektroarbeidernes fagforening i Trøndelag stoler mer på Fellesforbundet enn på LO.

Torgny Hasås

Uføre må være med i ny AFP, mener fagforeningsleder

Etter to år venter sjøfolk fortsatt på reglene som skal gi norske lønns- og arbeidsvilkår i norske farvann. 

Etter to år venter sjøfolk fortsatt på reglene som skal gi norske lønns- og arbeidsvilkår i norske farvann. 

Tri Nguyen Dinh

Intern strid i regjeringen kan hindre at sjøfolk får norsk lønn i norske farvann

FRYKTER REKRUTTERINGEN: Roy Omsland ved  Skogmo VGS i Skien sier de kan gi all praktisk opplæring på skolen. Ulempen er at  det blir vanskeligere for elevene å få læreplass etter skolen, siden elevene da ikke får vist hva de duger til mens de er utplassert i en bedrift.

FRYKTER REKRUTTERINGEN: Roy Omsland ved Skogmo VGS i Skien sier de kan gi all praktisk opplæring på skolen. Ulempen er at det blir vanskeligere for elevene å få læreplass etter skolen, siden elevene da ikke får vist hva de duger til mens de er utplassert i en bedrift.

Håvard Sæbø

Nå dropper bedrifter å ta inn elever på byggeplassen

Halvparten av 7500 ansatte oppgir at det er en stor belastning å være konstant til stede følelsesmessig.

Halvparten av 7500 ansatte oppgir at det er en stor belastning å være konstant til stede følelsesmessig.

peopleimages/colourbox

Ansatte setter barn, elever og pasienter foran seg selv

Helsefagarbeider Sara Malene Henriksen jobber for at folk som er psykisk syke skal få hjelp i tide.

Helsefagarbeider Sara Malene Henriksen jobber for at folk som er psykisk syke skal få hjelp i tide.

Kathrine Geard

Sara mistet moren i selvmord. Nå vil hun gjøre det lettere å tvangsinnlegge

Fagbevegelsens kamp mot Tesla sprer seg i Norden.

Fagbevegelsens kamp mot Tesla sprer seg i Norden.

Martin Guttormsen Slørdal

Fagbevegelsens kamp mot Tesla sprer seg i Norden

Streikevakt fra det svenske fagforbundet IF Metall utenfor Teslas filial i Malmö. Etter over fem uker med streik i Sverige, går nå danske 3F også til streik mot elbilselskapet. 

Streikevakt fra det svenske fagforbundet IF Metall utenfor Teslas filial i Malmö. Etter over fem uker med streik i Sverige, går nå danske 3F også til streik mot elbilselskapet. 

Johan Nilsson / TT / NTB

Tesla-streiken sprer seg fra Sverige til Danmark

Erik Fjellberg hjelp folk inn i arbeid.

Erik Fjellberg hjelp folk inn i arbeid.

Anita Arntzen

No må folk med «vanlege jobbar» gå på Nav


Flere saker