JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Statkraft-sjef Christian Rynning-Tønnesen. (Arkivfoto)

Statkraft-sjef Christian Rynning-Tønnesen. (Arkivfoto)

Leif Martin Kirknes

Statkraft tror på hydrogen og offshore havvind

Statkraft mener hydrogen og vindkraft i vann er en viktig del av energimiksen i framtida – og mener Norge har fortrinn i så måte.04.06.2021
13:05
04.06.2021 15:01

leif.kirknes@lomedia.no

Årsaken til at Statkraft-konsernsjef Christian Rynning-Tønnesen mener Norge har et fortrinn for å slå seg opp og fram innen hydrogen og vindkraft i vannet, er fordi han mener vi har de rette folka. Slik vi har hatt i årevis.

– Norge har vært en vannkraftnasjon gjennom 100 år. Så fikk vi i rekordfart opp en oljenæring på bakgrunn av vår kompetanse innen vannkraft, skipsfart og industri. Vi har fortsatt alle de industriene, i tillegg til olje og gass. Den kompetansen vil bli kombinert i det nye, sa han på Statkrafts årskonferanse i dag.

Han påpeker at hydrogenteknologi er prosessteknologi som minner om olje, bare at råstoffet ikke er fossilt. Tilsvarende mener han vi også allerede har god kompetanse og næringer som gjør oss beredt til å ta markedsposisjoner innen biofuel og offshore vind-installasjoner.

Grønn ammoniakk

Mens batterier duger godt til elbiler og ferger med faste ruter fra havn til havn, tror han det trengs flytende drivstoff for å få langtgående skip og ditto tungtransport og fly grønnere.

Og der kommer hydrogen inn i bildet, som på enklest og mest effektivt vis kan gjøres om fra gass til væske ved å legge til nitrogen i miksen og gjøre det om til nedkjølt ammoniakk.

• Les også: Hydrogen kan gi mange arbeidsplasser – men det haster om Norge skal ligge på toppen, mener flere selskaper

I februar i år signerte Statkraft en samarbeidsavtale med Yara og Aker Solutions, som driver med nettopp ammoniakk. Yaras fabrikk på Herøya skal elektrifiseres. Et elektrolyserør på rundt 450 Megawatt vil åpne for grønn hydrogenproduksjon som vil gi grønn gjødsel og grønn ammoniakk tenkt brukt som drivstoff.

– Vi må ha flytende energi også, og da er ammoniakk veldig reelt, for den består kun av hydrogen og nitrogen – som gjør at utslippene blir vann og nitrogen, sier Rynning-Tønnesen, og minner om atmosfæren til jorda består av 78 prosent nitrogen.

• Les også: Vannkraft gir supergrønn hydrogen

Problemet med offshore havvind og denne formen for storskala grønn hydrogenproduksjon, er at det ikke har blitt så stort ennå, og derfor enn så lenge har en høy investeringskostnad.

Dette håper Statkraft-sjefen lar seg løse ved at staten stiller opp med gunstige rammebetingelser.

– Flytende havvind, hydrogen og ammoniakk har potensial i seg til samme kostnadsutvikling som batterier og landbasert vindkraft har vært gjennom, men må over en kneik. Det norske og andre lands myndigheter nå må gjøre er å lage rammebetingelser der man priser Co₂-utslipp slik at ting som ikke har Co₂-utslipp kommer bedre ut. Det kan være behov for økonomisk støtte også, sier han.

– Private penger

På spørsmål om rammebetingelser var Erna Solberg ganske forbeholden, slik hun har vært tidligere overfor andre spørsmål rundt statlig sponsing innenfor ulike former for fornybar teknologi.

• Les også: – Viktig å se og ta vare på sine ansatte, sier Erna Solberg

Hun mener det er viktig for staten å være teknologinøytral og for øvrig la organisasjoner som Enova og Forskningsrådet ta seg av konkret finansiering. Forskning mener hun for øvrig er viktig å ha med.

Og utover det mener hun bedrifter må fri mer til private investorer heller enn å ta løpeturen til staten.

– Vi ser på virkemidler og om vi kan skalere opp noen av dem. Men staten kan ikke ta all risiko. Vi må ha private penger inn på risikosiden. Vi ser at internasjonale investorer nå snur seg rundt mot alt som er grønt og bærekraftig, sier Solberg.

Hun legger til at de for øvrig pønsker på et distribusjonssystem for eksempelvis hydrogen i Norge, med noen hubber/knutepunkter. Ellers minner hun om stortingsmeldingen som kommer 11. juni, som handler om nettopp norsk strategi for utnyttelse av fornybare ressurser. Samt om at gode handelsavtaler er viktig om Norge ønsker å tjene penger fra utenlandsmarkedet.

Erna Solberg, her fotografert under åpningen av Nordlink mot slutten av mai.

Erna Solberg, her fotografert under åpningen av Nordlink mot slutten av mai.

Leif Martin Kirknes

Statkraftkonferansen 2021 var for øvrig mye viet til nettopp investorperspektivet, med foredrag fra innland og utland, og deriblant også fra det norske oljefondet.

Statkraft-styreleder Thorhild Widvey peker på at de er størst i Europa på fornybar og har planer om å være verdensledende i 2025.

• Les også: Statkraft satser på flytende solkraft i Albania

Fleroppkoblet havnett

Utover det snakket Rynning-Tønnesen også om viktigheten av gode konsesjonsprosesser, å opprettholde regulerbarheten i norsk vannkraft, om å få inn mer vindkraft med lokal aksept, om å benytte utenlandskabler til økonomisk gunst for Norge, samtidig som nettet også må bygges ut og opprettholdes i topp kvalitet.

Statnett-sjef Hilde Tonne var på konferansen og snakket varmt om sin siste utenlandskabel, om ivaretakelsen av det norske transmisjonsnettet, automatisering, digitalisering og om hvordan Statnett nå tenker på et havnett.

• Les også: Nordlink åpnet – Statnett ser muligheter for et eget havnett

– Det er utrolig interessant hva vi kan få til i Norge. Vi er godt posisjonert geografisk og energimessig, sier Tonne, som mener vi også må se på Nordsjøen i den totale energimiksen for å få tak i nok strøm.

Rynning-Tønnesen er med på den. Havvindprosjektene må knyttes til land, påpeker han, og ser for seg at havvindparkene langt der ute likeså godt kan ha en kabel til eksempelvis Norge og en til Storbritannia og at energien trekker den veien det trengs mest.

– Det neste steget blir at vindkraftverkene settes sammen i stjerneformasjoner ute i Nordsjøen, som energiøyer. Slik har utbyggingsmønsteret tidligere vært for telefonlinjer, jernbanelinjer og strømlinjer på land. Vi blir et hjørne i dette nettet, med det aller kraftigste regulerbare systemet, ser Statkraft-sjefen for seg.

Omstilling = nye arbeidsplasser = mer omstilling

LO-leder Peggy Hessen Følsvik hadde også en seanse på konferansen. Hun håper Norges fornybarreise også gir flere arbeidsplasser som igjen er med på å løse klimautfordringene globalt.

Når hun blir spurt om den opphetede vindkraftdebatten som blåser over landet, tror hun vinden blir roligere hvis lokalsamfunn ser de får egenverdi av kraftverkene.

– Jeg tror det er avgjørende for å komme gjennom krevende diskusjoner at folk ser at det skaper arbeidsplasser og at det blir verdiskapning i lokalsamfunnet der det skal bygges ut, enten det er vindkraft eller vannkraft – at folk ser ar her kommer det vårt område til gode, sier hun.

• Les også: Reineiere mener vindkraftutbyggerne viser dem liten respekt

Ellers tror hun en norsk suksessoppskrift består av kraftpriser som konkurransefortrinn, høyt utdannet befolkning, høy tillit, teknologilystne borgere, samt den norske modellen der partene i arbeidslivet jobber sammen og tar med seg staten i samarbeidet i de største spørsmålene. Hun legger til at dagligdags innovasjon på arbeidsplassen også er en produktivitetsøkende suksessfaktor verdt å nevne, som ofte blir glemt.

– Til sammen skal vi klare å utnytte disse fordelene så det gir oss et konkurransefortrinn, mener Følsvik.

Peggy Hessen Følsvik, her fra lønnsmekling i slutten av mars.

Peggy Hessen Følsvik, her fra lønnsmekling i slutten av mars.

Leif Martin Kirknes

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
04.06.2021
13:05
04.06.2021 15:01Mest lest

Tuva Hjartholm synes det kan være vanskelig å vite hvor grensa går for når hun skal si ifra.

Tuva Hjartholm synes det kan være vanskelig å vite hvor grensa går for når hun skal si ifra.

Hanna Skotheim

Vernepleier Tuva: – Jeg opplever uønsket seksuell oppmerksomhet åtte av ti vakter

FORBLIR SYK: Christine Strandmann får så lite utbetalt i arbeidsavklaringspenger at hun lever under fattigdomsgrensa. – Det er greit at «det skal lønne seg å jobbe», men de laveste ytelsene må ikke være så lave at de gjør folk sykere, sier Strandmann.

FORBLIR SYK: Christine Strandmann får så lite utbetalt i arbeidsavklaringspenger at hun lever under fattigdomsgrensa. – Det er greit at «det skal lønne seg å jobbe», men de laveste ytelsene må ikke være så lave at de gjør folk sykere, sier Strandmann.

Emmie Olivia Kristiansen

AAP dekker ikke behandlingene Christine trenger: – Myndighetene kan ikke skremme folk friske med lave stønader

Karina Veum ser tilbake på en tid da hun var ny i arbeidslivet og visste lite om rettighetene sine.

Karina Veum ser tilbake på en tid da hun var ny i arbeidslivet og visste lite om rettighetene sine.

Ida Bing

Karina var 18 år og ny i jobben da hun krasjet firmabilen. Så ga sjefen henne skylda

Profesjonsleder i FO, Hanne Glemmestad har selv vært Nav-leder. Hun sier det kan være ulik praksis fra sted til sted hvordan vedtak blir til. Hun vil ikke spekulere i hva som har skjedd i saken i Nav Indre Østfold.

Profesjonsleder i FO, Hanne Glemmestad har selv vært Nav-leder. Hun sier det kan være ulik praksis fra sted til sted hvordan vedtak blir til. Hun vil ikke spekulere i hva som har skjedd i saken i Nav Indre Østfold.

Hanna Skotheim

Advarer mot heksejakt på Nav-ansatt som ba klient kjøpe grill og drikke vann fra springen

EN RUNDE TIL: Linn Henriksen (32) har vært gjennom flere runder med arbeidsavklaring og arbeidspraksis, men Nav mener det ikke er nok. Legen hennes fraråder en ny runde med arbeidsutprøving. På tross av det fikk Linn tirsdag melding om å møte til oppstartssamtale for ny arbeidsavklaring på nokså kort varsel, dagen etter.

EN RUNDE TIL: Linn Henriksen (32) har vært gjennom flere runder med arbeidsavklaring og arbeidspraksis, men Nav mener det ikke er nok. Legen hennes fraråder en ny runde med arbeidsutprøving. På tross av det fikk Linn tirsdag melding om å møte til oppstartssamtale for ny arbeidsavklaring på nokså kort varsel, dagen etter.

Yngvil Mortensen

Mer enn ti år etter Linn kom inn i Nav-systemet, er hun ennå ikke ferdig avklart for jobb eller trygd

Rammeavtalen fra 2017 har en kategori for kjøretøy med høy verdi.

Rammeavtalen fra 2017 har en kategori for kjøretøy med høy verdi.

Tori Aarseth

Hvor havnet pengene da Aleris leide raske biler og eiendommer for titalls millioner? Nå etterforsker Økokrim

LOVFESTA: Norge har ingen lovfesta minstelønn for alle arbeidstakarar, men på blant anna byggeplassar er minstelønna i tariffavtala såkalla allmenngjort.

LOVFESTA: Norge har ingen lovfesta minstelønn for alle arbeidstakarar, men på blant anna byggeplassar er minstelønna i tariffavtala såkalla allmenngjort.

Håvard Sæbø

Ni bransjer får ny minstelønn 1. juli

GODE PENSJONSNYHETER: Å få pensjon for all lønn betyr mye for mange arbeidstakere, spesielt for kvinner og lavtlønte.

GODE PENSJONSNYHETER: Å få pensjon for all lønn betyr mye for mange arbeidstakere, spesielt for kvinner og lavtlønte.

Martin Gutttormsen Slørdal

Regjeringen har vedtatt pensjon fra første krone. Se alle endringene her

Tri Nguyen Dinh

Mellomoppgjøret for 6.000 maskinførere er ferdig

LIVSKVALITET: Håvard Stokke (28) opplever utmattelse og kognitive senvirkninger etter en koronainfeksjon i fjor høst.

LIVSKVALITET: Håvard Stokke (28) opplever utmattelse og kognitive senvirkninger etter en koronainfeksjon i fjor høst.

Ole Martin Wold

Åtte måneder etter at Håvard (28) ble syk av korona, er han fortsatt glemsk

TILSYN BLE TIL DOKUMENTBUNKER: Ove Holand har fulgt Arbeidstilsynets arbeid tett, selv etter at han sluttet ved asfaltverket. Dokumentbunkene vitner om at det har tatt tid å rydde opp i forholdene.

TILSYN BLE TIL DOKUMENTBUNKER: Ove Holand har fulgt Arbeidstilsynets arbeid tett, selv etter at han sluttet ved asfaltverket. Dokumentbunkene vitner om at det har tatt tid å rydde opp i forholdene.

Kai Hovden

Ove (49) jobbet 90 timer i uka ved asfaltverket – og fikk oppførte timer slettet

Colourbox.com

«Firerbanden» overkjører regjeringen – gir 650 millioner kroner mer til pensjonistene

BEKYMRET: Matrosen Thomas Arnesen er redd Color Line taper i kampen med konkurrentene Fjordline og DFDS hvis dagens karanteneregler opprettholdes.

BEKYMRET: Matrosen Thomas Arnesen er redd Color Line taper i kampen med konkurrentene Fjordline og DFDS hvis dagens karanteneregler opprettholdes.

Privat

Om «danskefergen» frakter passasjerer fra Danmark må matrosen Thomas i 10-dagers karantene

Tora Marie Norberg

Tallene som viser det ulike Norge, på godt og vondt

Analyse:

GA SEG: Da partene i Unio-streiken valgte frivillig lønnsnemnd, ble det satt punktum for årets mellomoppgjør.

GA SEG: Da partene i Unio-streiken valgte frivillig lønnsnemnd, ble det satt punktum for årets mellomoppgjør.

Torgny Hasås

Derfor ble det streik på streik og mye uro i årets lønnsoppgjør. En oppsummering

Et flertall i bystyret i Oslo stemte for mistillit mot miljøbyråd Lan Marie Berg (MDG). Dermed går hele byrådet av.

Et flertall i bystyret i Oslo stemte for mistillit mot miljøbyråd Lan Marie Berg (MDG). Dermed går hele byrådet av.

Michael Brøndbo

Byrådet i Oslo går av etter mistillit mot Lan Marie Berg

MOBILISERER: Jørn Eggum (til venstre) og Richard Storevik sier at Fellesforbundets handlingsplan er forpliktende, og at den vil bli oppdatert etter hvert som de høster flere erfaringer.

MOBILISERER: Jørn Eggum (til venstre) og Richard Storevik sier at Fellesforbundets handlingsplan er forpliktende, og at den vil bli oppdatert etter hvert som de høster flere erfaringer.

Eivind Senneset

Fellesforbundet ruster seg til kamp mot høyreekstreme: – Kan ikke sitte stille og se på, sier Jørn Eggum

BYGGFAG: Lærling Liv Johansen Kalland seier ho fekk god informasjon om byggfag og andre yrkesfag på ungdomsskolen. Lærling Anna Aunaas og fagarbeidar Hanna Johansen fullførte andre utdanningsprogram før dei skjønte at byggfag var tingen.

BYGGFAG: Lærling Liv Johansen Kalland seier ho fekk god informasjon om byggfag og andre yrkesfag på ungdomsskolen. Lærling Anna Aunaas og fagarbeidar Hanna Johansen fullførte andre utdanningsprogram før dei skjønte at byggfag var tingen.

Tormod Ytrehus

No skal alle byggeplassar ha eigen damegarderobe: – Det gjer noko med trivselen, meiner tømrardamene

Frp-leder Sylvi Listhaug vil ikke svare hva partiet mener om LOs viktigste saker før stortingsvalget.

Frp-leder Sylvi Listhaug vil ikke svare hva partiet mener om LOs viktigste saker før stortingsvalget.

Jan-Erik Østlie

Sylvi Listhaug nekter å svare på hva partiet mener om LOs viktigste saker før valget

FORNØYD: Leder av Industri Energis NR-forum, Bår Inge Pedersen (innfelt), er glad for at man unngikk streik på sokkelen og for resultatet av meklingen. 66 Industri Energi-medlemmer ved Maersk Drilling Inspirer hadde blitt tatt ut i streik om det ikke ble enighet.

FORNØYD: Leder av Industri Energis NR-forum, Bår Inge Pedersen (innfelt), er glad for at man unngikk streik på sokkelen og for resultatet av meklingen. 66 Industri Energi-medlemmer ved Maersk Drilling Inspirer hadde blitt tatt ut i streik om det ikke ble enighet.

Maersk Drilling/Atle Espen Helgesen

Tillitsvalgt Bår Inge fornøyd med at riggansatte får minst 24 500 kroner i lønnsøkning etter meklingen


Flere saker