JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

SV er kritisk til økt samarbeid mellom Nav og bemanningsbransjen

Det skal være det offentlige som leder folk ut i trygge jobber, og der har bemanningsbransjen ingen rolle, mener Kirsti Bergstø.
ADVARER: Kirsti Bergstø vil fraråde bemanningsbransjen å forsøke snike seg unna de nye innstrammingene. Hun er klar for å kjempe for et generelt forbud mot bemannignsbrasjen.

ADVARER: Kirsti Bergstø vil fraråde bemanningsbransjen å forsøke snike seg unna de nye innstrammingene. Hun er klar for å kjempe for et generelt forbud mot bemannignsbrasjen.

Leif Martin Kirknes

leif.kirknes@lomedia.no

– Utviklingen i bruk av innleie har vært katastrofal for arbeidslivet, mener Kirsti Bergstø, nestleder i Sosialistisk Venstreparti, som pratet på EL og ITs Oslo-konferanse tirsdag.

Hun setter økt bruk av bemanningsbyråer og det hun anser som angrep på arbeidsmiljøloven og neglisjering av fagbevegelsen fra regjeringens side i sammenheng med økende forskjeller, vansker med rekruttering til yrkesfag og useriøse forhold.

– At man har fast jobb bedrer arbeidslivet og hverdagen for oss alle. Derfor har SV stått hardt i kampen mot bemanningsbransjen. Det er en av de største truslene mot et organisert og godt arbeidsliv, sier Bergstø, som legger til at SV var blant dem som ropte varsku da liberaliseringen kom rundt år 2000.

Rødts Marie Sneve Martinussen vil at selskaper skal frykte AML like mye som de frykter GDPR

Nav som arbeidsformidler

Når det gjelder Stortingets relativt nylig vedtatte innstramminger overfor bemanningsbransjen, er Bergstø klar på at hennes parti ville lenger.

– Vi ønsker et forbud mot generell utleie av arbeidskraft fra bemanningsbransjen. Vi vil ha regelverket tilsvarende det som var før år 2000, for å sette en tydelig stopper, sier Bergstø.

SV ønsker også å fjerne generell adgang til midlertidighet i arbeidslivet og at offentlig arbeidsformidling styrkes. Bergstø fnyser av samarbeid mellom Nav og bemanningsbransjen.

– Regjeringen ønsker samarbeid mellom bemanningsbransjen og Nav. Det er ikke holdbart. Det skal være det offentlige som leder folk ut i trygge jobber, og der har bemanningsbransjen ingen rolle!

Arbeidstilsynet

Videre fremhever hun at Arbeidstilsynets rolle må avklares for å praktisere innstrammingene.

– Kompetanse rundt innleieforhold må på plass, og reelle sanksjoner må på plass, sier Bergstø, og legger til at det også handler om økonomi.

– Effektiviserings- og avbyråkratiseringsreformen er et annet ord for kutt, sier Bergstø.

I tillegg må kollektiv søksmålsrett på plass om innstrammingene skal komme til sin rett. Det er også et politisk ansvar å ta grep om anbudsregler, slik at de viser hva vi skal konkurrere om her i landet, mener Bergstø.

– Vi vil gjøre Telemarksmodellen nasjonal, med lokale tilpasninger, legger hun til.

Per Olaf Lundteigen (Sp) om nye innleieregler: «The devil lies in the details»

Leter etter smutthull

I kampen om innstramminger har det vært viktig at fagbevegelsen har vært med på laget, sier Bergstø, som påpeker at slaget fra en felles knyttneve har gjort vondt for regjeringen. Men seieren kom også på sin plass fordi bemanningsbransjen og NHO Service og Handel hadde dratt strikken for langt, tror Bergstø.

– Om det nå er slik at de bruker tiden på å lete etter smutthull for å omgå reglene i stedet for å prøve å få til en ny praksis, så kommer vi tilbake med større styrke, sier hun.

Bergstø ser allerede faresignaler i så måte.

– Vi har allerede sett eksempler på at fagbevegelsen er ute og advarer om at selskap begynner å kalle seg for andre ting enn bemanningsbyrå, at de omregistrerer seg som underentreprenører, og dermed ikke blir omfattet av reglementet, sier Bergstø.

En sjanse

Hun har også hørt at selskaper prøver å få vekk ansatte ved bruk av kortere oppsigelsestid, at ansatte brukes i prøvetid og alltid er på prøve samt andre fiffige triks som minstelønnsmutthull.

– Jeg er ikke overrasket over at selskaper prøver å sno seg omkring og omgå regelverket. Aker Brygge er stappfullt av altfor godt betalte advokater som får gode penger for dette, sier Bergstø, som mener det derfor er viktig å være ekstra på vakt nå.

– Her har bemanningsbransjen fått en sjanse, og den må de vite og bruke. Eller så er det viktig at vi igjen samles om et større krav og setter en stopper en gang for alle!

Arild Grande fra Ap ber venstresiden samle seg

Løsningen for innleie

Bergstø mener ordningen med innleie mellom produksjonsselskaper er god. Hun har studert det nærmere ved et bedriftsbesøk sammen med EL og ITs distrikt Rogaland.

– Der fortalte de om hvordan de driver på «gamlemåten». De fortalte at de slik beholder dyktige fagfolk, at de kan drive med utvikling av folkene sine - og det beste av alt er at det ifølge sjefen er lønnsomt! Det er lønnsomt å satse på skikkelige arbeidsfolk, kompetanse og ordentlige arbeidsforhold.

Med kommunevalg rundt hjørnet er hun også klar for å stramme inn rundt bruk av bemanningsbransjen i kommunal sektor og bedrifter kommunene har kontroll over.

I Trondheim praktiseres innleie mellom elektroselskapene i stedet for innleie fra bemanningsbransjen

Dette er Oslo-konferansen

Konferansen er arrangert i regi av EL og IT Forbundet, Distriktene Nordland, Oslo/Akershus, Trøndelag og Rogaland, konsernutvalget i Telenor, Klubb Relacom, IKT Bransjens Fagforening, Rogaland Elektromontørforening, Elektromontørenes Forening Oslo og Akershus, Heismontørenes Fagforening og Elektroarbeidernes Fagforening Trøndelag.

NHO Service og Handel: – Regelendreing innskrenker frihet

Fagsjef Even Hagelien frykter at taperne blir de som har størst utfordringer med å komme inn i arbeidslivet.

FAGSJEF: Even Hagelien, fagsjef for bemanningsbransjen i NHO Service og Handel. (Arkivfoto)

FAGSJEF: Even Hagelien, fagsjef for bemanningsbransjen i NHO Service og Handel. (Arkivfoto)

Erlend Angelo

Der Kirsti Bergstø mener en jobb i bemanningsbransjen innskrenker friheten, er fagsjef for bemanningsbransjen i NHO Service og Handel, Even Hagelien, av motsatt oppfatning.

– En jobb i bemanningsbransjen gir frihet i den forstand at man selv kan velge når man påtar seg arbeidsforpliktelser. Videre gir den muligheter ved at man får en fot innenfor og får muligheter på jobbmarkedet. Å jobbe i bemanningsbransjen gir større frihet enn det som normalt har vært alternativet – arbeidsledighet eller midlertidig stilling. Fra nyttår fører lovendringen til at ansatte i bemanningsbransjen mister frihet, ved at man må påta seg en arbeidsplikt ut over det enkelte oppdrag, sier han.

Inngangsport

Hagelien er kritisk til de vedtatte innstramminger. Det er utfordringer med innleie i bygg og anlegg. Men det er urimelig og skadelig å lage begrensninger som rammer hele arbeidslivet, mener NHO Service og Handel.

– Det rammer også bemanningsbransjens rolle som inngangsport til arbeidslivet. Husk at 40 prosent av de ansatte i bemanningsbransjen i dag kommer fra ledighet. Vi frykter at taperne blir de som har størst utfordringer med å komme inn i arbeidslivet. I fremtiden vil bemanningsbedrifter, på bakgrunn av den risiko de påtar seg, måtte være mer selektive på hvem de kan gi sjansen, sier Hagelien.

Konkurransevridende

Han synes også innskrenkningen av adgangen til å avtale lokalt om tidsbegrenset innleie er problematisk.

– Å gi en enerett til bedrifter som har tariffavtale med forbund som har innstillingsrett er konkurransevridende. Det strider dessuten med organisasjonsfriheten og underslår det faktum at svært mange seriøse bedrifter har tariffavtaler med mindre forbund eller lokale tariffavtaler, forklarer han.

– Det ryktes at det jobbes for å finne måter å omgå hvordan disse innstrammingene er tenkt praktisert. Stemmer dette?

– Vi kjenner ikke til eksempler på omgåelser, men ser ikke bort fra at det vil være enkelte som definerer seg bort fra å være bemanningsbedrifter for å prøve å komme unna lovgivningen.

Vil ha godkjenningsordning

Hagelien mener ikke det er større innslag av useriøsitet i bemanningsbransjen enn arbeidslivet generelt, selv om man medregner uorganiserte bemanningsselskaper.

– Vi oppfatter ikke at innslaget av useriøsitet er større i bemanningsbransjen enn i andre bransjer. Vårt inntrykk er at problemer som oppstår knyttet til bemanningsbransjen vel så ofte skyldes innleier som bemanningsbedriften, sier han.

Bemanningsselskapene organisert i NHO står for rundt 80 prosent av bemanningsbransjens omsetning. Det er likevel et faktum at det er en god del uorganiserte norske og utenlandske aktører i markedet, ifølge Hagelien.

– For å bidra til økt seriøsitet samt større oversikt over markedet har vi foreslått å etablere en offentlig godkjenningsordning for bemanningsbedrifter. Dette har vi hittil ikke fått politisk gehør for, sier han.

Høy aktivitet

NHO Service og Handel erkjenner at det er utfordringer innenfor bygg og anlegg i Oslo og at innleien her er på et betydelig høyere nivå enn i resten av landet.

– Kaotisk eller under kontroll?

– Vi vil ikke omtale situasjonen som kaotisk. Husk at hovedbegrunnelsen for høy grad av innleie i dette området er svært høy aktivitet og mangel på personell, sier Hagelien.

Innenfor områder hvor innleie fra produksjonsbedrifter kan være aktuelt er bemanningsbransjens rolle å skaffe personell raskt og normalt i situasjoner hvor det ikke er tilgjengelig personell i nærområdet, forklarer han.

– Dette er ikke en rolle som produksjonsbedrifter kan ta uten å bli bemanningsforetak, påpeker Hagelien.

Han minnet om at i de fleste situasjoner hvor bemanningsbransjen leier ut, er innleie fra produksjonsbedrifter ikke en aktuell problemstilling.

– Produksjonsbedrifter leier for eksempel ikke ut helsepersonell, barnehageassistenter, regnskapsmedarbeidere og kontorpersonell, sier Hagelien.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse

Dette er Oslo-konferansen

Konferansen er arrangert i regi av EL og IT Forbundet, Distriktene Nordland, Oslo/Akershus, Trøndelag og Rogaland, konsernutvalget i Telenor, Klubb Relacom, IKT Bransjens Fagforening, Rogaland Elektromontørforening, Elektromontørenes Forening Oslo og Akershus, Heismontørenes Fagforening og Elektroarbeidernes Fagforening Trøndelag.