JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Nedbemanning

Telia kutter 70 stillinger i Norge. Ingen får foreløpig vite hvem som må gå

Telia Norge reduserer antall ansatte. Rundt 70 vil bli berørt, men fagforeninga vet foreløpig ikke hvem.
Telia sier at de ikke vil følge ansiennitetsprinsippet, eller sosiale forhold i forbindelse med nedbemanningene - men bedriftens behov. Det gjør at klubbleder er særlig bekymret for eldre arbeidstakere.

Telia sier at de ikke vil følge ansiennitetsprinsippet, eller sosiale forhold i forbindelse med nedbemanningene - men bedriftens behov. Det gjør at klubbleder er særlig bekymret for eldre arbeidstakere.

Telia Norge

knut.viggen@lomedia.no

oystein@lomedia.no

Telia, er Norges nest største telekonsern med rundt 2.200 ansatte.

Mandag formiddag ble de ansatte i konsernet informert på et allmøte i Oslo om at Telia må redusere antall ansatte.

Bakgrunnen skal være blant annet usikre økonomiske tider, endret kundeatferd og høyere kostnader.

Det er særlig økte strømkostnader, høyere arbeidsgiveravgift og moms på nyhetssendinger som slår negativt ut for Telia.

Leder i EL og IT-klubben i Telia, Merethe Øverland Shukla, sier til FriFagbevegelse at fagforeningene har vært orientert om planene om nedbemanning siden november i fjor og at tallet i utgangspunkt var høyere enn de 70 det nå er snakk om, men at de fikk justert antallet ned.

Klubbleder i Telia, Merethe Øverland Shukla.

Klubbleder i Telia, Merethe Øverland Shukla.

Knut Viggen

Øverland Shukla er kritiske til at fagforeninga til nå ikke har fått tilgang på navnelister eller noen oversikt over hvilke av deres medlemmer nedbemanningen vil gjelde.

– Det får vi heller ikke vite før de ansatte eventuelt tar kontakt med oss, forteller hun.

Klubben, som er en del av IKT Bransjens Fagforening, vurderer nå om de vil sende saken inn for organisatorisk behandling i EL og IT Forbundet for om nødvendig å gjøre det til en tvistesak av ovennevnte grunn.

Ikke ansiennitet, men behov

Bedriften sier at de ikke vil følge ansiennitetsprinsippet, eller sosiale forhold i forbindelse med nedbemanningene, men bedriftens behov, noe Øverland Shukla også stiller seg kritisk til.

– Dette kommer jeg til å sende en klagesak på, sier hun.

Klubblederen sier hun framover vil prøve å bistå medlemmer i en vanskelig tid.

– Min jobb vil være å støtte og være en god kollega for dem som eventuelt vil bli berørt.

Øverland Shukla sier Telia tilbyr gode sluttpakker, men at pakkene naturlig nok vil være best for dem som er mest attraktive på arbeidsmarkedet fra før.

– Det er klart at eldre arbeidstakere, kanskje med gjeld og forpliktelser, er mer bekymret for om de vil kunne gå til en ny jobb, enn de som er i yngre aldersgrupper, forklarer klubblederen.

– Flere ansatte og også våre medlemmer som i dag nærmer seg 60 vil bli berørt, tror hun.

– Da er det ikke så lett.

Makspris: Industribedrift flytter til Tyskland for å få billigere norsk gass: – Galskap, mener LO

– Flere er EL og IT'ere

Telia opplevde to gode økonomiske år i 2020 og 2021 i forbindelse med pandemien, da mange etterspurte digitale tjenester, TV og bredbåndstjenester til folk som måtte på hjemmekontor.

I april i fjor kom det imidlertid en nedbemanning som omfattet rundt 30 ansatte.

Øverland Shukla regner med at blant de 70 som nå er aktuelle vil det være flere EL og IT-medlemmer.

EL og IT-klubben i Telia har rundt 160 medlemmer og har i forbindelse med nedbemanningen sendt ut brev til alle sammen.

Øverland Shukla sier hun underveis har fått god assistanse fra leder i IKT Bransjens Fagforening, Esben Smistad, og leder i distriktet, Trine Hardy, som selv har bakgrunn fra Telia og Get, som ble kjøpt opp av Telia tilbake i 2019.

Telia: – Tung beslutning

Informasjonssjef i Telia, Norge, Daniel Barhom, svarer slik på epost på spørsmål FriFagbevegelse stilte han om nedbemanningene tidligere i dag.

– Hvorfor nedbemanner dere nå?

– Det stemmer at vi dessverre er nødt til å nedbemanne om lag 70 av dagens faste ansatte for å sikre vår konkurransekraft framover. Bakgrunnen for nedbemanningen, som berører alle deler av Telia Norge, er usikre økonomiske tider, endret kundeatferd og høyere kostnader.

Daniel Barhom, informasjonssjef i Telia Norge

Daniel Barhom, informasjonssjef i Telia Norge

Telia

– Hvem er disse 70 ansatte, er det nye eller gamle jobber?

– Det er en tung beslutning å legge ned arbeidsplasser, og vi forstår veldig godt at dette oppleves vanskelig for mange dyktige kollegaer som har jobbet hardt for Telia. Vi vil søke å løse nedbemanningen av faste ansatte gjennom å tilby sluttpakker som skal sikre økonomisk trygghet for de som berøres og karriererådgivning for å komme raskt ut i ny jobb. Vi har videre hatt god dialog med de tillitsvalgte i denne prosessen.

– Kan det komme flere nedbemanninger i løpet av nærmeste framtid?

– Det foreligger per i dag ingen planer om ytterligere nedbemanninger, sier Barhom.

2023, et turbulent år

Til DN understreker Stein-Erik Vellan, administrerende direktør i Telia Norge, at 2023 blir et turbulent år med makroøkonomisk usikkerhet og høyere kostnader.

Samtidig understreker han at Telia regner med økte kostnader fra leverandører og mye høyere strømkostnader knyttet til driften av det nasjonale mobil- og fastnett.

I fjor høst varslet Telias konsernsjef Allison Kirkby en økning i energikostnadene med 600 millioner svenske kroner, til 900 millioner svenske kroner som følge av de økte strømprisene, skriver DN.

Det er særlig mobilmastene som utgjør strømforbruket til Telia. Bare i Norge har mobilselskapet over 6.000 av mobilmaster.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse

Flere saker

Annonse