JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Tommy Fredriksen, nestleder i NFF, krever sterkere tiltak for å ivareta ansattes mentale helse.

Tommy Fredriksen, nestleder i NFF, krever sterkere tiltak for å ivareta ansattes mentale helse.

Ole Dag Kvamme

– Psykiske belastninger er den største trusselen i Kriminalomsorgen, mener NFF-nestlederen

Påstander om machokultur, sjefer som ikke forstår, lav bemanning og høyt stress preget debatten under Arendalsuka.18.08.2023
15:03
23.08.2023 13:43

nff-magasinet@lomedia.no

– Arbeidsmiljøloven sier det skal være helsebringende å jobbe. Men for fengselsbetjenter er det skadelig å være på jobb, sa forbundsnestleder Tommy Fredriksen i Norsk Fengsels- og Friomsorgsforbund (NFF) under debatten om posttraumatisk stresslidelse (PTSD) på Arendalsuka torsdag.

Oppmøtet var solid da Kriminalomsorgen diskuterte seg selv under tittelen «PTSD – Kriminalomsorgens største trussel».

Ferske tall fra en stor undersøkelse om psykisk helse i Kriminalomsorgen tyder på at en av ti norske fengselsbetjenter har fått alvorlig psykisk lidelse av jobben

Machokultur

Påstander om machokultur, sjefer som ikke forstår, lav bemanning og høyt stress preget debatten.

Bakgrunnen er alarmerende forhold om lav bemanning, psykiske belastninger, folk som slutter og hardere forhold i fengslene.

Både ledelsen og tillitsvalgte i Kriminalomsorgen er enige om at forholdene må endres. Men deretter stopper enigheten.

Fredriksen pekte på at det i Norge er den ansatte selv som må bevise sin sykdom, mens det i USA er motsatt.

Han viste til internasjonale undersøkelser, den nye Rambøll-undersøkelsen og egne andre undersøkelser som viser til at halvparten av de ansatte har opplevd vold etter trusler på jobb i løpet av siste året.

– De ansatte føler ikke at de er en ressurs, i stedet ofres deres liv og helse, sa Fredriksen.

Tar oppgjør: Advokat tordner mot forholdene i norske fengsler: – Handler ikke bare om ressurser

Farlig Supermann-drakt

– Det er bra med adrenalin når du er angrepet, men hvis du har en Supermann-drakt på konstant, går det galt. Det får enorme konsekvenser. Betjentene mister en del av seg selv, man mister kjærester, unger og venner. Og den norske holdningen er at det er den ansatte det må være noe galt med, nærmest tordnet Fredriksen.

Raymond Nilsen, som er sentralt hovedverneombud i Kriminalomsorgen, kjente seg igjen i beskrivelsen, og viste til at konstant stress preger mange ansatte og ødelegger deres livskvalitet. 

Nilsen angrep ledelsen for å mangle forståelse for at mange har det sånn, og at man ikke går til ledelsen, blant annet på grunn av en machokultur, hvor man ikke skal vise svakhet.

Direktør Lise Sannerud minnet om at en av årsakene til at det er tøffere å jobbe i fengsel, er at Kriminalomsorgen driver døgninstitusjoner, i motsetning til Forsvaret og Politiet.

– Jeg hadde aldri klart å være sykepleier, og daglig se sår og kutt. Men dette opplever altså fengselsbetjenter, i tillegg til at de ser hvordan folk har det, sa direktør Sannerud.

Hun kom kritikken i møte ved å vise til at man nettopp har iverksatt undersøkelsen Rambøll skal presentere i september, for å ha et grunnlag for å angripe problemer.

– Problemene hos de ansatte er vårt problem. Det er mitt problem. De ansatte skal oppleve at de er den viktigste ressursen, sa Sannerud.

Hun medgir at det vil koste å gjøre noe med utfordringene.

– Dette kommer til å koste penger.

Taushet

Hun kjente seg ikke igjen i bildet av ansatte som ikke ble fanget opp, fordi de skulle være redde for å vise følelser.

Raymond Nilsen og Tommy Fredriksen pekte på kjente problemstillinger:

– I Norge arbeider vi dynamisk og relasjonsbasert. Men det er vanskelig å håndtere innsatte når man selv har relasjonsskader. I USA har det kommet så langt at de ansatte blir anbefalt å bruke cannabis eller marihuana for å roe seg ned. Vi skal ikke komme dit, men det viser hvilke dramatiske tiltak man er villig til å møte ansatte som sliter med jobbrelaterte traumer, sa Fredriksen.

– I Norge er det motsatt. Ikke bare mangler ansatte støtte fra ledelsen, man får jaggu heller ikke juridisk støtte, og må selv bevise årsakssammenhenger mellom sin sykdom og jobben, fortsatte han.

Lise Sannerud kjente seg ikke igjen:

– Vi kan oppleve at en ansatt har et problem, men den ansatte avviser det, hva skal vi gjøre da? svarte Sannerud.

Tommy Fredriksen var hard i tilbakemeldingen:

– Dette er enkelt. Man er preget av flukt eller angrep. «Jeg kan ikke fortelle deg hva jeg føler eller mener, for da vil du straffe meg», mente han holdningen var hos ansatte.

Slår alarm: Fengselsbetjenter blir syke av jobben: – Det haster med tiltak nå, mener tillitsvalgte

Vanskelige samtaler

Raymond Nilsen fylte på: 

– Vi har det som tenderer til en machokultur, det er ikke lett å uttrykke svakhet. Vi har det vi kaller «den vanskelige samtalen». Men det burde ikke være vanskelig. Det er bare plundrete. For lederen tør ikke ta initiativ til den vanskelige samtalen, og den ansatte tør ikke åpne seg for lederen, sa Nilsen.

Møtelederen tok ballen, og spurte hvem man skulle åpne seg for da? Svarene vekslet og vaklet mellom profesjonalisering og kollegastøtte. 

Mange slutter. Men Tommy Fredriksen mente det viste seg å være en dårlig løsning for flere:

– Det er en forventning om grønnere gress på andre siden, men så kommer de tilbake. Man savner støtten og forståelsen fra kollegene man i alle fall opplevde å ha i Kriminalomsorgen.

Idealet snart en illusjon 

Sannerud pekte på at hun mente å se en økning i antallet som benytter seg av psykologtjenester blant de ansatte. Men igjen så tillitsvalgte annerledes på dette.

Raymond Nilsen svarte at mange ledere fortalte ansatte at det ikke var midler til dette.

I tillegg til opplevelsen til de ansatte, var selvsagt også manglende antallet ansatte en erkjent problemstilling for alle i panelet. 

– I Danmark holder de fangene stadig mer innelåst, de er på god vei mot USAs tilnærming. I Norge har vi stadig færre på jobb. Samtidig har vi fortsatt en idealistisk tilnærming og tror på endring hos den innsatte. Men det begynner å bli en illusjon. Jeg kan ikke endre den innsatte når jeg ikke ser den innsatte. Nå øker kravet til utlåsing, men det går ikke uten flere ansatte, sier Fredriksen.

Arbeiderpartiets Odd Harald Hovland i Stortingets justiskomité mente tidligere regjeringen hadde vanstyrt Kriminalomsorgen, og lovet at partiet ville gjenreise etaten.

Vil bli best

Selv om etaten har lite folk, har Kriminalomsorgen potensialet til å styrke arbeidsmiljøet, mener Sannerud.

– Jeg har lyst til at Kriminalomsorgen skal bli Norges beste organisasjon til å ivareta helsa til de ansatte, sa Sannerud.

Tommy Fredriksen synes det var vanskelig å tro på dette.

– Jeg sier som Harald Stanghelle skrev i en kronikk: «De gode intensjonene er jeg ikke et øyeblikk i tvil om, men her oser det avmakt.», sa Fredriksen.

– Eksisterende tiltak holder ikke

Etter debatten svarte Sannerud FriFagbevegelse om hva hun ville gjøre.

– Jeg kan forstå at det krever mye å få skuta på rett kjøl. Vi må gjøre mer med tanke på å møte utfordringene knyttet til psykiske belastningsskader blant ansatte. Men vi har iverksatt undersøkelsen. Den skal vi bruke i etterkant til å utarbeide gode og nødvendige tiltak. Situasjonen er krevende, og det vil være kostnader knyttet til tiltakene vi trenger å gjøre, sier Sannerud.

På spørsmål om hvorfor det ikke er rutiner og opplæring på plass allerede, som bedre beskytter ansatte mot psykiske belastninger, viser hun til den store endringen blant innsatte.

– Vi har rutiner i opplæringen for å ivareta ansatte. Men de siste årene har vi fått en domfeltpopulasjon som er mye mere krevende. Samtidig har vi færre på jobb, og det gir ytterligere belastninger. Vi ser at tiltakene vi har ikke holder nå, sier Sannerud.

Forklaringene om machokultur sier hun at hun ikke kjenner til.

– Jeg har ikke empiri for å si at det er slik de sier. Hvis de mener det stemmer, er det noe vi må ta tak i. Det kan godt være riktig, sier Sannerud.

18.08.2023
15:03
23.08.2023 13:43Mest lest

TØFFE TAK: Erlend Overvik beskriver årene hvor han kjempet for å få komme tilbake til jobb som en stor påkjenning for både ham og familien. Det har gjort at gleden han alltid hadde når han skulle på jobb er borte. Tilliten til systemet og ledelsen er heller ikke der lenger. Selv om han ikke føler han må passe på hva han gjør, forteller han at han går litt på tå-og-hev når han nå har fått komme tilbake på arbeidsplassen.

TØFFE TAK: Erlend Overvik beskriver årene hvor han kjempet for å få komme tilbake til jobb som en stor påkjenning for både ham og familien. Det har gjort at gleden han alltid hadde når han skulle på jobb er borte. Tilliten til systemet og ledelsen er heller ikke der lenger. Selv om han ikke føler han må passe på hva han gjør, forteller han at han går litt på tå-og-hev når han nå har fått komme tilbake på arbeidsplassen.

Martin Guttormsen Slørdal

Erlend ble utestengt fra jobb i fire år. Tillitsvalgt forteller om fryktkultur

Renholdsassistent Alexander Skadberg har gjennom sine fem år på sokkelen fått en stolthet og trivsel i jobben. Hans opplevelse av å bli utsatt for fordommer kom derfor bardust på.

Renholdsassistent Alexander Skadberg har gjennom sine fem år på sokkelen fått en stolthet og trivsel i jobben. Hans opplevelse av å bli utsatt for fordommer kom derfor bardust på.

Arkivfoto: Tord Paulsen, Khrono

Alexander ble satt ut av kommentar på pauserommet: – Ser ikke ut som du er fra Bodø

I framtida skal du leve av pensjon. Derfor er det lurt å kunne noe om pensjonssystemet.

I framtida skal du leve av pensjon. Derfor er det lurt å kunne noe om pensjonssystemet.

Brian Cliff Olguin

Forvirret av pensjon? Her er en oversikt

– Dette vil hjelpe noe utrolig, forteller en tydelig prega Rune Sundmoen.

– Dette vil hjelpe noe utrolig, forteller en tydelig prega Rune Sundmoen.

Martin Guttormsen Slørdal

Rune ble tilkjent millioner for sin yrkesskade. Etter 13 år får han omsider pengene

Kokkene Jarle Quist og Vendela Fremstad trodde de var på vei mot fast jobb i Equinor, men fikk nedslående nyheter. Nå går de og 29 andre til søksmål mot oljeselskapet.

Kokkene Jarle Quist og Vendela Fremstad trodde de var på vei mot fast jobb i Equinor, men fikk nedslående nyheter. Nå går de og 29 andre til søksmål mot oljeselskapet.

Jonas Fagereng Jacobsen

Jarle og Vendela tar Equinor til retten for å få fast jobb

Den tidligere sykepleieren mener mulighetene for endring av syn på seksualitet, parforhold og intime behov hos eldre med demens ligger i neste generasjon helsepersonell.

Den tidligere sykepleieren mener mulighetene for endring av syn på seksualitet, parforhold og intime behov hos eldre med demens ligger i neste generasjon helsepersonell.

Anita Arntzen

Skulle ønske hun fikk spørsmål om sexlivet da mannen flyttet på sykehjem

Kommentar

I dagens situasjon må finansminister Trygve Slagsvold Vedum holde igjen på pengebruken for å unngå at Norges Bank setter opp renta mer enn høyst nødvendig, skriver Kjell Werner.

I dagens situasjon må finansminister Trygve Slagsvold Vedum holde igjen på pengebruken for å unngå at Norges Bank setter opp renta mer enn høyst nødvendig, skriver Kjell Werner.

Jan-Erik Østlie

Problemet er at den nye kakseskatten gjør vondt verre

Kokk Vebjørn Furuseth har mye løfting, ståing og gåing i jobben. Han vil ha uttelling for jobben han gjør i dag i form av Avtalefestet pensjon (AFP).

Kokk Vebjørn Furuseth har mye løfting, ståing og gåing i jobben. Han vil ha uttelling for jobben han gjør i dag i form av Avtalefestet pensjon (AFP).

Tormod Ytrehus

Kokken Vebjørn krever ny «sliterpensjon»

Debatt

Hadde Erna Solberg vore avhengig av bustønad, kunne ho ha blitt kasta ut av bustaden sin om ho ikkje hadde oversikt over eiga inntekt, skriv Trine Østereng.

Hadde Erna Solberg vore avhengig av bustønad, kunne ho ha blitt kasta ut av bustaden sin om ho ikkje hadde oversikt over eiga inntekt, skriv Trine Østereng.

Jan-Erik Østlie

Erna Solberg er raus med dei mektige og hard mot dei med minst

Den svenske regjeringen mener loven er nødvendig for å få kontroll på det de mener er et økende antall papirløse i Sverige. (Arkivbilde)

Den svenske regjeringen mener loven er nødvendig for å få kontroll på det de mener er et økende antall papirløse i Sverige. (Arkivbilde)

Linn Cathrin Olsen / NTB

Sykepleiere og lærere kan bli pålagt å anmelde papirløse mennesker

Brian Cliff Olguin

14 ting må du passe på når jobben skal kutte stillinger

Avtroppende fylkesordfører i Trøndelag, Tore O. Sandvik mener Senterpartiet har solgt politikken sin for å få vervet som fylkesordfører.

Avtroppende fylkesordfører i Trøndelag, Tore O. Sandvik mener Senterpartiet har solgt politikken sin for å få vervet som fylkesordfører.

Jan-Erik Østlie

Senterpartiet forlater venstresiden: Stor skuffelse i Arbeiderpartiet

Fra 1. april i år ble det helt forbudt å bruke innleid arbeidskraft for byggebransjen i Oslo, Viken og Vestfold.

Fra 1. april i år ble det helt forbudt å bruke innleid arbeidskraft for byggebransjen i Oslo, Viken og Vestfold.

Tormod Ytrehus

Forbud mot innleie skal gi flere fast jobb. Sånn har det ikke gått

Sparebank 1 Forsikring er den største leverandøren av hybridpensjon i markedet. Nå har Sparebank 1 Gruppen valgt hybrid for sine egne ansatte.

Sparebank 1 Forsikring er den største leverandøren av hybridpensjon i markedet. Nå har Sparebank 1 Gruppen valgt hybrid for sine egne ansatte.

Ole Palmstrøm

Lite LO kan gjøre for å presse Sparebank1 på renter, mener Jørn Eggum

Han har vært medlem, tillitsvalgt og leder i E-verkenes fagforening Vestland i to perioder fra 1977 og fram til i dag, altså i 46 år. Arild Horsevik reagerer blant annet på kraftgiganten Evinys opptreden i forbindelse med nedbemanningene i konsernet.

Han har vært medlem, tillitsvalgt og leder i E-verkenes fagforening Vestland i to perioder fra 1977 og fram til i dag, altså i 46 år. Arild Horsevik reagerer blant annet på kraftgiganten Evinys opptreden i forbindelse med nedbemanningene i konsernet.

Leif Martin Kirknes

Arild syns kraftgiganten oppfører seg skammelig overfor sine ansatte

Det har vært solindustri i Glomfjord i 28 år. Sandra Roksøy var tillitsvalgt da oppsigelsene kom i slutten av august i år.

Det har vært solindustri i Glomfjord i 28 år. Sandra Roksøy var tillitsvalgt da oppsigelsene kom i slutten av august i år.

Egil Brandsøy/ Industri Energi

Regjeringens solsatsing kom for seint – Sandra mistet jobben

Joe Biden avla streikende bilarbeidere et historisk besøk i Michigan tirsdag. Aldri før har en president fysisk møtt opp for å vise sin støtte til streikende i USA.

Joe Biden avla streikende bilarbeidere et historisk besøk i Michigan tirsdag. Aldri før har en president fysisk møtt opp for å vise sin støtte til streikende i USA.

Evan Vucci / AP / NTB

For første gang stiller en amerikansk president opp for streikende

Forbundsleder Ulf Madsen informerte landsrådet om FLTs gjennomslag i forhandlingene med IE. Han var klar på at forhandlingene nå er avsluttet - det som ble presentert er det samme som et ekstraordinært landsmøte skal ta stilling til.

Forbundsleder Ulf Madsen informerte landsrådet om FLTs gjennomslag i forhandlingene med IE. Han var klar på at forhandlingene nå er avsluttet - det som ble presentert er det samme som et ekstraordinært landsmøte skal ta stilling til.

Kai Hovden

Stadig nærmere et nytt LO-forbund: Vil få 80.000 medlemmer

Debatt

Hvorfor skal det være så vanskelig å eliminere fattigdommen i Norge, når norsk økonomi aldri har vært så solid som nå? spør Steinar Rasmussen. (Illustrasjonsfoto)

Hvorfor skal det være så vanskelig å eliminere fattigdommen i Norge, når norsk økonomi aldri har vært så solid som nå? spør Steinar Rasmussen. (Illustrasjonsfoto)

Colourbox

En skam for velferdsstaten at det fremdeles finnes fattigdom i Norge


Flere saker