JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Arbeidsplasser

Drammen fengsel legges ned: – Det som skjer nå, rokker ved hele livet vårt

Kollegaene og arbeidsmiljøet har vært det beste, mener Marte og Bente, som gruer seg til å miste arbeidsplassen sin.
MÅ UT: Fengselsbetjentene Bente Melquist og Marte Sjønnegård ser ikke lyst på at et unikt arbeidsmiljø går i oppløsning når Drammen fengsel legges ned.

MÅ UT: Fengselsbetjentene Bente Melquist og Marte Sjønnegård ser ikke lyst på at et unikt arbeidsmiljø går i oppløsning når Drammen fengsel legges ned.

Linda O. Aasand

edv@lomedia.no

– Det har ikke helt gått opp for alle at omstillinga er i ferd med å skje. For min del så har jeg stort behov for å vite hva som skjer og ta regi over min egen situasjon i denne prosessen, forteller fengselsbetjent på Drammen fengsel, Bente Melquist. 

Nedleggelsen har vært diskutert i ti år, men i vinter satte huseier Statsbygg en endelig sluttdato: 31. desember 2023.

Det er ikke bestemt å bygge noe nytt fengsel i drammensområdet. Det betyr at over 50 ansatte må finne seg jobb i Kriminalomsorgen.

Noen har allerede funnet seg ny jobb. Én tok med seg familien sin og flyttet sørover for å jobbe i Agder fengsel.

Andre har funnet seg jobb utenfor etaten, startet egen bedrift eller fått seg butikkjobb.

Melquist har arbeidet i fengselet siden 2014.

– Det som skjer nå, rokker ved hele livet vårt, sier hun.

Kollega Marte Sjønnegård har jobbet her i ti år.

– Kollegaene og arbeidsmiljøet har vært det beste med å jobben. Som fengselsbetjenter jobber man tett på hverandre, man legger livet sitt i hendene til makkeren. Det blir veldig trist å miste hverandre, sier Sjønnegård.

De to utgjør det gjenværende styret i NFF Drammen fengsel. Regionleder i Norsk Fengsels- og Friomsorgsforbund (NFF) har trådt inn som midlertidig foreningsleder i den krevende tida de nå går inn i.

Flere ansatte ventes å gå av med pensjon innen nedleggelsen. Resten må omstilles. Det omfatter over 20 NFF-medlemmer.

Stor usikkerhet: Over 50 ansatte på Drammen fengsel spør seg hva som skjer når fengselet stenges

Vil sikre alle rettigheter

– Det viktigste er å forhindre oppsigelser. Samtidig må vi sørge for at utflyttingen skjer trinnvis og at ansatte får jobbe der de ønsker. Kartleggingen må komme i gang slik at det er tid og penger til god omstilling, sier NFF-nestleder Tommy Fredriksen, som sist fredag ledet et heldagsmøte med medlemmer fra Drammen fengsel sammen med fengselsleder og direktøren i Kriminalomsorgens region sør.

KRAV: NFF-nestleder Tommy Fredriksen krever at Kriminalomsorgen sikrer de ansatte i Drammen fengsel fulle rettigheter under omstillingen.

KRAV: NFF-nestleder Tommy Fredriksen krever at Kriminalomsorgen sikrer de ansatte i Drammen fengsel fulle rettigheter under omstillingen.

Eirik Dahl Viggen

Justis- og beredskapsdepartementet har ennå ikke satt noen dato for når innsatte – og ansatte – skal være ute av fengselet. Det må skje i god tid før nøkkellevering til Statsbygg.

Denne usikkerheten forsinker hele omstillingsprosessen, kom det fram på møtet.

– Med en endelig dato, kunne vi forberedt oss bedre, for eksempel med å slutte med nye tilsettelser, sier konstituert direktør i Kriminalomsorgen region sør, Eirik Bergstedt.

Bergstedt tror det blir utfordrende å hode stabil og sikker drift på Drammen fengsel fram til stengningen, uten at det går på bekostning av sikkerheten.

Særaldersgrensen

Arbeidsgiver bør ifølge NFF-nestleder Fredriksen allerede begynne å kartlegge ansattes ønsker og kriterier for omstilling, eventuelt avgang, og hvilke jobber som vil åpne seg i region sør eller tilgrensende Drammen i region øst.

Særaldersgrensen, fengselsbetjentenes særaldersgrense på 63 år, med mulighet til å fratre med pensjon fra 60 år, er en rettighet de fleste er opptatt av å få med seg. Også om de skulle gå over til ny jobb i friomsorgen.

Her må det være mulig å forhandle fram gode løsninger, mener Fredriksen.

– Kriminalomsorgsdirektoratet har mot vår vilje ønsket å lønne pliktårsbetjentene i EK (elektronisk kontroll/fotlenkesoning) i lønnsramme 39, altså som fengselsbetjenter. Da kan de like så godt også omstille fengselsbetjenter fra Drammen fengsel til EK, hvor de som ønsker å beholde særaldersgrense og lønn som fengselsbetjent også får muligheten til det.

Fikk du med deg denne? Når Regine og Geir kommer på besøk, skal fotlenka på

Frykter frafall

– Det er en krevende tid for kriminalomsorgen. Det er trist å miste en enhet som har vært viktig i regionen, for domstolen og politiet. Det vil gå direkte ut over arbeidskapasiteten på Østlandet, sier regiondirektør Bergstedt.

LETER: Regiondirektør Eirik Bergstedt lover å snu hver stein for å beholde de ansatte fra Drammen fengsel i kriminalomsorgen.

LETER: Regiondirektør Eirik Bergstedt lover å snu hver stein for å beholde de ansatte fra Drammen fengsel i kriminalomsorgen.

Eirik Dahl Viggen

Bergstedt uttrykte bekymring for at de nå risikerer å miste mange kompetente fagfolk under omstillinga.

– Vi er avhengig av ansatte og trenger hvert menneske som ønsker å jobbe i etaten. Vi skal gjøre alt vi kan for å trygge de ansatte under denne prosessen.

Regionalt hovedverneombud Herbjørn Berge deltok også på møtet og understreket viktigheten av å følge arbeidsmiljølovens bestemmelser om fullt forsvarlig arbeidsmiljø gjennom hele nedleggingsprosessen. 

– Lokal og regional vernetjeneste er involvert i risikovurderingen rundt nedleggingen, og vi kommer til å følge prosessen nøye, sier Berge.

Fortidas bygg

Drammen fengsel har 54 plasser for menn på høyt sikkerhetsnivå. Det ble bygd i 1962 som et såkalt takfengsel og disponerer toppetasjene i ei sju etasjer høy blokk i sentrum av byen.

Til nylig har de delt bygget Drammen tingrett. Utenom et lufteområde på taket, mangler fengselet uteområde.

– Det er et gammelt bygg, dårlig luft, trangt, lite med plass. Men vi har fått det til å funke med det vi har. De innsatte sier de er veldig positive til betjentene her, sier Sjønnegård.

Det mange nå er bekymret for er den betydelig økte pendlerveien som venter mange som omplasseres til andre fengsler i regionen.

Bygget må sannsynligvis vært tømt sommeren 2023, skal Kriminalomsorgen rekke å renske ut 60 års fengselsdrift så Statsbygg kan bruke fengselet til noe annet.

NEDTELLING: Drammen fengsel rekker å runde 61 år før stenging i 2023. (arkivfoto fra 2010)

NEDTELLING: Drammen fengsel rekker å runde 61 år før stenging i 2023. (arkivfoto fra 2010)

Eirik Dahl Viggen

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i fengsel og friomsorg.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse