JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Nasjonal krise for kvinnesoning

Fengsel måtte gjenåpne kvinne­avdeling på fire dager

Uten forvarsel fikk Stavanger fengsel midt i sommerferien beskjed om å gjenåpne kvinneavdelinga. – Ikke ideelt, sier tillitsvalgt Even Brandal.
TRAVEL: Fengselsbetjentene i Stavanger måtte opprette kvinneavdeling uten forvarsel. Ifølge leder for NFF Stavanger fengsel, Even Brandal, bærer prosessen preg av hastverk.

TRAVEL: Fengselsbetjentene i Stavanger måtte opprette kvinneavdeling uten forvarsel. Ifølge leder for NFF Stavanger fengsel, Even Brandal, bærer prosessen preg av hastverk.

Eirik Dahl Viggen

edv@lomedia.no

Opprett kvinneavdeling, nå! Meldinga kom mandag 1. august. Stavanger fengsel tvangssendte mannlige innsatte til andre fengsler. Fredag samme uke ankom den første kvinnen.

– Vi måtte åpne midt i ferieavviklinga. Ikke er et ideelt tidspunkt. Jeg stusser over at det kom så plutselig, at Kriminalomsorgsdirektoratet (KDI) ikke så tegnene i vår. De visste hvor lite kapasitet det var, sier leder av NFF Stavanger fengsel, Even Brandal.

Avdelinga har i august tatt inn ti kvinner, primært fra Østlandet. Økningen av kvinnelige innsatte med psykiske utfordringer og rusavhengighet har i sommer utløst en nasjonal krise for kvinnesoning.

KDI: – Uforutsett mye psykiatri

– Mange er utagerende og voldelige. I løpet av sommeren skjedde det en betydelig økning i denne gruppen innsatte som vi tidligere ikke har observert og vanskelig har kunnet forutse. Økninga kan henge sammen med en svært høy terskel for innleggelse i psykiatrien, skriver avdelingsdirektør i KDI, Heidi Bottolfs i en epost til NFF-magasinet.

Heidi Bottolfs, Kriminalomsorgsdirektoratet

Heidi Bottolfs, Kriminalomsorgsdirektoratet

KDI

Frifagbevegelse.no og NRK sine reportasjer fra Bredtvet kvinnefengsel viste fram krisen for offentligheten. Det ble tydelig at Kriminalomsorgen ikke har planlagt for sommerens psykiatribølge.

Les også: Kan miste 322 soningsplasser på grunn av utslitte fengsler

Tilbake i januar ble kvinneavdelinga i Stavanger avviklet og omgjort til mannsplasser. Begrunnelsen var synkende behov. Even Brandal advarte da mot å redusere et allerede lavt antall høysikkerhetsplasser for kvinner. Han etterlyser mer forutsigbarhet og åpenhet fra KDI. Ifølge Brandal kreves god forberedelse for å drive kvinneavdeling, og desto mer når fengslede flytter inn med tung psykiatrisk bagasje.

– Krever kompetanse

– Å måtte kaste seg rundt nå igjen oppleves frustrerende, sier Brandal, – Dette er hastverksarbeid.

Celler er celler. Hvorfor er det ikke bare å bytte ut mannlige med kvinnelige innsatte? Ifølge Brandal krever kvinnelige innsatte en særskilt erfaring og kompetanse hos mottaker. Det hele må planlegges godt.

– Kombinasjonen psykisk sykdom og høyt konfliktnivå gjør det utfordrende. Men sommervikarene har gjort en kjempejobb sammen med de få faste som har vært på jobb, sier Brandal. 

– Omgjøring i ferieavvikling er krevende. De ansatte har brettet opp ermene og håndtert dette på beste mulige måte. Jeg vet at de kvinnelig innsatte i Stavanger fengsel blir godt ivaretatt faglig, sier fungerende fengselsleder, Cathrine Moseng.

Sikkerhetsceller mangler

Alternativet til rask gjenåpning i Stavanger ville vært å plassere utagerende og psykisk syke kvinner i rene mannsfengsler, ifølge Bottolfs, for å sikre tilgang til sikkerhetscelle for dem med høy selvmordsfare.

– Vi har forståelse for at beslutningen kom med kort varsel. Vi er imponert over innsatsen de ansatte la ned for å realisere dette på kort tid, skriver Bottolfs.

Gjenåpninga gjelder i første omgang ut året. Imens jobber KDI med å sikre likeverdige, atskilte plasser for kvinnelige innsatte nasjonalt. Med de tilgjengelige byggene er det krevende. KDI ønsker å tilpasse soningsforholdene til kvinner «med svak eller dårlig soningsevne», skrives det med tanke på de nyankomne.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i fengsel og friomsorg.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse