Nasjonal krise for kvinnesoning
Fengsel måtte gjenåpne kvinneavdeling på fire dager
Uten forvarsel fikk Stavanger fengsel midt i sommerferien beskjed om å gjenåpne kvinneavdelinga. – Ikke ideelt, sier tillitsvalgt Even Brandal.
TRAVEL: Fengselsbetjentene i Stavanger måtte opprette kvinneavdeling uten forvarsel. Ifølge leder for NFF Stavanger fengsel, Even Brandal, bærer prosessen preg av hastverk.
Eirik Dahl Viggen
edv@lomedia.no
Opprett kvinneavdeling, nå! Meldinga kom mandag 1. august. Stavanger fengsel tvangssendte mannlige innsatte til andre fengsler. Fredag samme uke ankom den første kvinnen.
– Vi måtte åpne midt i ferieavviklinga. Ikke er et ideelt tidspunkt. Jeg stusser over at det kom så plutselig, at Kriminalomsorgsdirektoratet (KDI) ikke så tegnene i vår. De visste hvor lite kapasitet det var, sier leder av NFF Stavanger fengsel, Even Brandal.
Avdelinga har i august tatt inn ti kvinner, primært fra Østlandet. Økningen av kvinnelige innsatte med psykiske utfordringer og rusavhengighet har i sommer utløst en nasjonal krise for kvinnesoning.
KDI: – Uforutsett mye psykiatri
– Mange er utagerende og voldelige. I løpet av sommeren skjedde det en betydelig økning i denne gruppen innsatte som vi tidligere ikke har observert og vanskelig har kunnet forutse. Økninga kan henge sammen med en svært høy terskel for innleggelse i psykiatrien, skriver avdelingsdirektør i KDI, Heidi Bottolfs i en epost til NFF-magasinet.
Heidi Bottolfs, Kriminalomsorgsdirektoratet
KDI
Frifagbevegelse.no og NRK sine reportasjer fra Bredtvet kvinnefengsel viste fram krisen for offentligheten. Det ble tydelig at Kriminalomsorgen ikke har planlagt for sommerens psykiatribølge.
Les også: Kan miste 322 soningsplasser på grunn av utslitte fengsler
Tilbake i januar ble kvinneavdelinga i Stavanger avviklet og omgjort til mannsplasser. Begrunnelsen var synkende behov. Even Brandal advarte da mot å redusere et allerede lavt antall høysikkerhetsplasser for kvinner. Han etterlyser mer forutsigbarhet og åpenhet fra KDI. Ifølge Brandal kreves god forberedelse for å drive kvinneavdeling, og desto mer når fengslede flytter inn med tung psykiatrisk bagasje.
– Krever kompetanse
– Å måtte kaste seg rundt nå igjen oppleves frustrerende, sier Brandal, – Dette er hastverksarbeid.
Celler er celler. Hvorfor er det ikke bare å bytte ut mannlige med kvinnelige innsatte? Ifølge Brandal krever kvinnelige innsatte en særskilt erfaring og kompetanse hos mottaker. Det hele må planlegges godt.
– Kombinasjonen psykisk sykdom og høyt konfliktnivå gjør det utfordrende. Men sommervikarene har gjort en kjempejobb sammen med de få faste som har vært på jobb, sier Brandal.
– Omgjøring i ferieavvikling er krevende. De ansatte har brettet opp ermene og håndtert dette på beste mulige måte. Jeg vet at de kvinnelig innsatte i Stavanger fengsel blir godt ivaretatt faglig, sier fungerende fengselsleder, Cathrine Moseng.
Sikkerhetsceller mangler
Alternativet til rask gjenåpning i Stavanger ville vært å plassere utagerende og psykisk syke kvinner i rene mannsfengsler, ifølge Bottolfs, for å sikre tilgang til sikkerhetscelle for dem med høy selvmordsfare.
– Vi har forståelse for at beslutningen kom med kort varsel. Vi er imponert over innsatsen de ansatte la ned for å realisere dette på kort tid, skriver Bottolfs.
Gjenåpninga gjelder i første omgang ut året. Imens jobber KDI med å sikre likeverdige, atskilte plasser for kvinnelige innsatte nasjonalt. Med de tilgjengelige byggene er det krevende. KDI ønsker å tilpasse soningsforholdene til kvinner «med svak eller dårlig soningsevne», skrives det med tanke på de nyankomne.