JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kriminalomsorg

Kan miste 322 soningsplasser på grunn av utslitte fengsler

Statsbygg krever betydelige oppgraderinger av fengslenes bygningsmasse. Innen kort tid kan kriminalomsorgen mangle flere hundre soningsplasser.
UMODERNE: Flere av anstaltene er bygd før dagens bemanningsløsninger kom på plass. Med redusert bemanning, blir de vanskelige å drive.

UMODERNE: Flere av anstaltene er bygd før dagens bemanningsløsninger kom på plass. Med redusert bemanning, blir de vanskelige å drive.

Eirik Dahl Viggen

edv@lomedia.no

Fredag ble det kjent at Sarpsborg fengsel med 25 soningsplasser på høy sikkerhet, stenges i løpet av denne uka grunnet store behov for utbedringer. Drammen fengsel med 54 plasser skal avvikles neste år. Oslo fengsel med 243 plasser forventes stengt innen overskuelig framtid.

Fellesnevneren for disse fengslene er gammel og utslitt bygningsmasse, ifølge Statsbygg.

Det ligger ingen avgjørelser på bordet om hvilke nye anstalter som kan erstatte de til sammen 322 plassene på høysikkerhet som kan forsvinne.

Styrer Statsbygg soningskapasiteten?

Statsbygg har beregnet at kritiske brannverntiltak og modernisering av Sarpsborg fengsel vil koste 60–100 millioner kroner.

– Stenging av soningsplasser på høy sikkerhet bekymrer meg. Hvem er det som tar disse avgjørelsene om å stenge fengsler? Er det i realiteten Statsbygg som priser tekniske utbedringer så høyt at det ikke er gjennomførbart, spør forbundsleder i Norsk Fengsels- og Friomsorgsforbund (NFF), Asle Aase etter at det ble bråbestemt å stenge Sarpsborg fengsel.

Sarpsborg fengsel fra 1968, stenges midlertidig denne uka.

Sarpsborg fengsel fra 1968, stenges midlertidig denne uka.

Google Maps

Statsbygg overtok fengslenes bygningsmasse i 2009. Med på lasset fulgte de en hel del utslitte bygninger, flere av dem over 100 år gamle. Det betyr store utgifter til vedlikehold.

– Vi har slitt med fengsler med dårlig standard. Det vet de ansvarlige for Kriminalomsorgen og bevilgende myndigheter. Det er ikke vi som bestemmer stenging, men vi melder inn utfordringene, sier kommunikasjonsdirektør i Statsbygg, Hege Njaa Aschim til NFF-magasinet.

– Vi må som eier ta ansvar for standarden og kan ikke sette liv på spill.

Mye lest: Sarpsborg fengsel stenges: Ansatte risikerer å gå ned 100.000 i lønn

Hege Njaa Aschim, Statsbygg

Hege Njaa Aschim, Statsbygg

Geir Anders Rybakken Ørslien

Innsatte i Sarpsborg skal før helga flyttes til andre fengsler i regionen. De ansatte får tilbud om å jobbe i «morfengselet» i Halden.

– Jeg skjønner veldig godt behovet for soningsplasser. Jeg skjønner også godt utfordringen med å flytte på folk, og at det er utfordringer for ansatte. 

– Dere beregner brannsikring av Sarpsborg vil koste 60–100 millioner kroner, skjønner du at tillitsvalgte reagerer på prisen?

– Det er en høy pris. Da er det opp til Kriminalomsorgen og myndighetene å bestemme hva som er lurt å gjøre.

Vil ha 200 millioner til kvalitetsløft

Pengene for oppgraderingen må ifølge NFF komme som ekstrabevilgninger ved siden av å jekke opp driftsbudsjettene.

Mandag møtte Asle Aase statssekretær John-Erik Vika (Sp) i Justis- og beredskapsdepartementet. Meningen var å følge opp NFF sitt varslingsbrev i juli, da forbundet advarte om kritisk lav bemanning.

Bakgrunn: Ansatte i Fengsels-Norge frykter for sikkerheten til sine kollegaer og de innsatte

I år fikk kriminalomsorgen 50 millioner kroner ekstra til å løfte arbeidet med innsatte og domfelte. Regjeringa har lovet å styrke denne opptrappingen med ytterligere 100 millioner kroner neste år.

– Vi trenger antakelig å øke de 100 millionene til 200 millioner kroner neste år hvis vi skal klare å løfte fengslene og friomsorgen, sier Asle Aase.

Asle Aase, NFF-leder

Asle Aase, NFF-leder

Ole Palmstrøm

– Det mest kritiske nå er våre folks flukt ut av etaten. Det skyldes lønnsnivået. Folk gidder ikke å jobbe her lenger under gjeldende vilkår.

Om 5–10 år kan det være det ikke er tilstrekkelig med folk på jobb til å gjennomføre det som måtte finnes av planer, advarer Aase. Han mener det er en politisk sak å avgjøre man ønsker faglærte folk i kriminalomsorgen, sier Aase.

– Jeg oppfatter at departementet tar tilbakemeldingene våre på alvor.

NFF-magasinet har bedt Justis- og beredskapsdepartementet kommentere behovet for ytterligere opptrapping innen kriminalomsorgen.

Denne skaper debatt: Politiet får erstatning når de skader seg på trening – det gjør ikke fengselsbetjenter

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i fengsel og friomsorg.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse