JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fengselsbetjenter får tjene mer i tillegg til pensjonen

Inntektsgrensa utvides for mange offentlig ansatte som går av ved særaldersgrensa. – Viktig for mange av våre medlemmer, sier forbundsleder.
PENSJON: Fengselsbetjenter født i 1967 og senere kan tjene mer i tillegg til særalderspensjonen sin.

PENSJON: Fengselsbetjenter født i 1967 og senere kan tjene mer i tillegg til særalderspensjonen sin.

Eirik Dahl Viggen

anders@lomedia.no

Pensjonsavtalen for ansatte i stillinger med særaldersgrense på 60 og 63 år gjør at de framover kan tjene inntil 335.000 uten å få kuttet pensjonen.

Dette gjelder mange ansatte i Forsvaret, kriminalomsorgen, brannvesenet, ambulansearbeidere og politifolk. Forbundsleder Asle Aase i Norsk Fengsels- og Friomsorgsforbund er fornøyd med endringen.

– Dette gjør pensjonsavtalen fra 2023 bedre. Det er ikke helt på det nivået vi mente vi burde ha, men 2,7 G er en betraktelig bedring fra 1G. Nå er det insentiver for at folk som har lyst og orker kan jobbe videre, sier han.

I kriminalomsorgen gjelder endringer fengselsbetjenter og fengselsførstebetjenter.

– Bra for medlemmene

Avtalen er den siste biten av en omlegging av offentlige tjenestepensjoner, som startet i 2018. Den gang ble særalderspensjon holdt utenfor avtalen, og regjeringen og partene i arbeidslivet har i flere runder jobbet med å tilpasse den det nye pensjonssystemet.

I 2023 kom den neste omleggingen av ordningene for særalderspensjon, men den biten som gjaldt i hovedsak ansatte i Forsvaret ble holdt utenom. De hadde da en plikt til å gå av ved aldersgrensen, og de ansatte var sterkt imot begrensninger på hvor mye de kunne tjene ved siden av pensjonen.

Også ansatte i kriminalomsorgen reagerte på grensen på 1G, men får nå den økte grensen.

– At dette gjelder alle med aldersgrense 60 og 63, er en veldig viktig greie. Jeg tror insentivene hadde vært enda sterkere med en høyere G, men det var tilbudet som kom nå. Det er en god sak og en grei start på uka, sier Aase.

Denne ordningen gjelder de som er født i 1967 og senere. De som er født før det, har ingen inntektsgrense så lenge inntekten kommer fra privat sektor.

– Jeg håper at de som orker og har lyst nå fortsetter å jobbe etter aldersgrensa. Vi trenger alle som orker å bidra, sier Aase.

Asle Aase, forbundsleder i NFF.

Asle Aase, forbundsleder i NFF.

Alf Ragnar Olsen

LO Stat fornøyde med helheten

2. nestleder Tor Egil Vangstad i LO Stat mener løsningen er god, og viser til at arbeidstakersiden hadde pekt ut 3-4G som inngangskrav.

– Det har vært en lang prosess, og jeg tror mange er letta i dag. Dette ble et godt resultat når man ser på helheten, sier Vangstad.

Forhandlingene handlet i utgangspunktet kun om de som hadde plikt til å gå av ved aldersgrensen. At den økte inntektsgrensen ble utvidet til å gjelde mange flere, mener Vangstad er en klar styrke.

– Det var litt overraskende, men positivt for de som har vært misfornøyde med grensa på 1G. Jeg tror det blir godt mottatt, for eksempel i kriminalomsorgen, sier han.

Vangstad anerkjenner samtidig at de ansatte i Forsvaret forventet å kunne tjene mer enn denne grensa.

– Det sitter nok en del i Forsvaret og vurderer om dette er godt nok for at de skal bli i Forsvaret. Det anerkjenner jeg, men mener sektoren må finne andre virkemiddel for å holde på folkene. Mulighetene ligger i tariffavtalen, og denne grensa er ikke det eneste saliggjørende, sier han.

Vangstad og LO Stat påpeker at det er en klar fordel at dette er en varig ordning, og ikke en overgangsordning som trappes ned.

– Alt i alt tror jeg vi i LO Stat må si oss fornøyde med resultatet, sier han.

Tor Egil Vangstad, 2. nestleder i LO Stat.

Tor Egil Vangstad, 2. nestleder i LO Stat.

Sissel M. Rasmussen

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i fengsel og friomsorg.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse