JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fiske

Fengselsbur fra Vadsø fengsel fanget 40.000 pukkellaks

Gjennom vinter og vår har innsatte i Vadsø fengsel jobbet på spreng for å lage ferdig noen svære metallbur.
FORSVARSVERK: På hver side av buret settes et gjerde av aluminiumsrør ned i Skallelva. Rørene står løst slik at de kan gli ned og tette åpninger som oppstår når pukkellaks og vannstrømmer graver i steinbunnen.

FORSVARSVERK: På hver side av buret settes et gjerde av aluminiumsrør ned i Skallelva. Rørene står løst slik at de kan gli ned og tette åpninger som oppstår når pukkellaks og vannstrømmer graver i steinbunnen.

Kolbjørn Rushfeldt

edv@lomedia.no

Laksefellene fra fengselet har stoppet tusenvis av pukkellaks i sommerens storstilte forsvarsmanøver. Fellene er satt ut i tre elver: Kongsfjordelva, Syltefjordelva og Skallelva, der førstebetjent Kolbjørn Rushfeldt brukte store deler av sommeren på å håve ut den uønska arten oncorhynchus gorbuscha, kjent som pukkellaks.

– Jeg tror de innsatte synes det var veldig artig å gjøre noe samfunnsnyttig. All ære til dem. Fella har absolutt fungert, sier Rushfeldt på telefon fra fengselet.

SKREMT: Kolbjørn Rushfeldt håper å redde Skallelva.

SKREMT: Kolbjørn Rushfeldt håper å redde Skallelva.

privat

Som de fleste kollegaene, er han ivrig sportsfisker. De ser med redsel på hva som er i ferd med å skje med noen av landets beste fiskeelver.

Uten aktive foreninger og lokale ildsjeler, hadde det vært usikkert om man hadde fått satt ut fellene, mener fiskeoppsynsmann i Skallelva, Bror Bonde.

Fengselsfellene er laget etter en prototyp fra Kimek og består av et aluminiumsbur på 4x2x1,5 meter med en vekt på 100 kilo. Fella sto godt imot strømmen, ifølge Bonde, men kan godt styrkes med gjennomgående bolter i støttestagene på gjerdet.

Les mer: Innsatte lager fengsel for laks – ruster opp mot invasjon i Vadsø

De måtte sette opp ekstra kantbeskyttere, av typen brukt i enkelte bildører, ved slusa for å unngå skade på fisken. De fant fem skadde individer, alle med et ødelagt øye.

Statsforvalteren prøvde ut ulike varianter av feller, i totalt 30 elver. I Skallelva var åtte personer lønna for å sortere ut totalt 12 400 pukkellaks. Mange stilte opp på dugnad for å sette opp og drifte fella.

Vil redde fiskeelvene

Overtallet av den fremmede arten sier noe om presset mot villfisken.

I Skallelva gikk det noen dager to-tre hundre pukkellaks per villfisk. I hele Finnmark ble totalt 238 000 pukkellaks fanget, ifølge Miljødirektoratet. Over 420 tonn. Det er fin matfisk, bare den tas i tide, ifølge Rushfeldt. Han håper de kan redde fiskeelvene.

– Vi ser hvordan pukkellaksen fortrenger villaksen. For to år siden kom villaksen seint siden pukkellaksen kom inn for å gyte. Der pukkellaksen går opp, blir vannet udrikkelig når fisken dør og råtner. Det er litt skummelt å se, sier Rushfeldt, som ved siden av jobb er nestleder i fellesstyret for Skallelva.

Pukkellaksen fra fengselsfellene, en 60–70 tonn, ble fraktet til fiskemottak. Mens den var ny og blank, gikk mye til matbruk, men etter hvert var den skadet, halvråtten og med avslitte finner. Denne ble brukt til olje og biogass.

Det er mange mindre elver og bekker der pukkellaksen står friere til å gyte.

Viktig lærdom

Blodvann fra bløgginga håndteres i liten grad, og det kan tenkes at det tar med seg både PRV1-virus og soppinfeksjoner ut i elva, advarer Bror Bonde. I elva kan smitten spre seg, siden fisken blir stående unormalt tett nedenfor gjerdet. Til neste invasjon trengs bedre smittevern. Med pukkellaksens toårige syklus, blir det i 2025.

– Vi kan være heldige eller uheldige med vandringsmønsteret, men jeg ser for meg at det blir mye jobb, sier Bror Bonde.

Kunstig intelligens blir trolig standard utstyr på fellene innen 2027. Den kan sortere hvilken fisk som slippes gjennom.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i fengsel og friomsorg.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse