JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Full seier for staten i saken om Breiviks soningsregime

Anders Behring Breivik tapte saken om soningsforholdene på alle punkter i Borgarting lagmannsrett. Massedrapsmannen anket dommen umiddelbart.
Breivik har sonet i Skien fengsel siden høsten 2013. Rettssaken pågår av praktiske årsaker på samme sted

Breivik har sonet i Skien fengsel siden høsten 2013. Rettssaken pågår av praktiske årsaker på samme sted

Ole Palmstrøm

linus.rovik.hauge@ntb.no, katharina@lomedia.no

– Lagmannsretten er kommet til at Anders Behring Breivik ikke er eller har vært utsatt for tortur eller umenneskelig eller nedverdigende behandling, fastslår lagmannsretten i en enstemmig dom.

Staten får dermed full oppreisning etter å ha blitt dømt i Oslo tingrett i fjor for å ha brutt Breiviks menneskerettigheter under soning. Breivik har allerede bestemt seg for å anke dommen til Høyesterett, opplyser hans prosessfullmektig, advokat Øystein Storrvik.

Har behandlet Breivik riktig

– Dommen er en oppreisning for alle ansatte i kriminalomsorgen, sa statsadvokat Fredrik Sejersted til pressen like etter at dommen ble avsagt, ifølge Aftenposten.

Forbundssekretær Jan Arve Blom i Norsk Fengsels- og Friomsorgsforbund støtter statsadvokaten.

– Dommen viser at vi i kriminalomsorgen behandler folk som folk uavhengig av hva de er dømt for. Vi gjør jobben vår slik den skal gjøres. Her sier dommen at kriminalomsorgen har vurdert riktig knyttet til Behring Breivik og behandling av han, sier Blom.

– Dommen viser at vi i kriminalomsorgen behandler folk som folk uavhengig av hva de er dømt for, sier Jan Arve Blom i NFF.

– Dommen viser at vi i kriminalomsorgen behandler folk som folk uavhengig av hva de er dømt for, sier Jan Arve Blom i NFF.

Jan-Erik Østlie

Breivik-advokat uenig

Men dommen sier også at det «er helt ekstraordinært at en innsatt ikke har hatt kontakt med andre innsatte i løpet av rundt fem og et halvt år».

– Dette er en sikkerhetsmessig vurdering som kriminalomsorgen gjort. Forbundet stoler på at kriminalomsorgen gjør de nødvendige vurderingene knyttet til sikkerheten for han, ansatte og andre innsatte, sier Blom

– Det er en veldig grundig og seriøs dom som tar alle temaene vi har reist opp til grundig behandling. Vi ønsker å bryte den isolasjonen han har, så det er naturlig at vi anker denne saken, sa Øystein Storrvik da han møtte pressen etter at dommen var forkynt onsdag. Han visste da ikke hvordan Breivik hadde reagert på dommen.

– Jeg er mest opptatt av at han har sonet fem og et halvt år uten å møte andre innsatte. Det er en terskel for brudd. Lagmannsretten mener at den terskelen ikke er nådd. Det er jeg mest uenig i, sa advokaten.

Rosenqvist er psykiater for de aller farligste fangene

Saksøkte staten for brudd på EMK

Breivik saksøkte staten for brudd på Den europeiske menneskerettighetskonvensjonens (EMK) artikkel 3 om nedverdigende og uverdig behandling og artikkel 8 om rett til privatliv og korrespondanse, samt for manglende behandling av hans mentale sårbarhet.

Lagmannsretten mener Breivik fortsatt framstår som sterkt preget av sitt høyreekstreme, politiske univers. Selv om han har gitt uttrykk for at han ikke lenger er tilhenger av bruk av vold, er dette standpunktet ikke knyttet til anger eller begrunnet med etiske overveielser, og dermed ikke tillagt vekt. Det er heller ikke klare indikasjoner på at Breivik er påført isolasjonsskader under soningen.

Kriminalomsorgen under lupen i Breivik-saken

Breivik har en stabil mental helse

– Breivik er fortsatt ansett å ha både dyssosial og dramatiserende personlighetsforstyrrelse. Hans alminnelige helsetilstand og væremåte fremstår som lite endret på tross av meget langvarig fengselsopphold med svært omfattende sikkerhetstiltak. Hans mentale tilstand har også preg av å være stabil, skriver lagmannsretten og fastslår at det ikke er grunnlag for å anse at han lider av en særlig psykisk sårbarhet.

Lagmannsretten skriver videre at beslutningene om ikke å tillate Breivik fellesskap med andre innsatte, ikke innebærer noen uforholdsmessig belastning.

– Den høye risikoen for vold fra og mot Breivik har vært til stede under hele oppholdet i fengselet. Sterke samfunnshensyn taler for å hindre Breivik i å etablere høyreekstreme nettverk i og utenfor fengselet, skriver lagdommerne.

I tingretten ble staten dømt til å erstatte Breiviks sakskostnader på 331.000. Lagmannsretten har kommet til at partene må dekke sine egne sakskostnader både for tingretten og lagmannsretten.

Mani Hussaini (Ap) om dommen

Breivik ble dømt til 21 års forvaring i 2012 for terrorangrepene på Utøya og i regjeringskvartalet 22. juli 2011, der 77 mennesker ble drept. AUF-leder Mani Hussaini sier han er lettet over dommen.

– I dag går mine tanker til de virkelige ofrene for terroristens handlinger. Alle som mistet sine barn, foreldre og venner. Vi er tilhengere av rettsstaten, og derfor har vi respektert at denne saken har kommet for retten, sier Hussaini i en kommentar til dommen.

– Samtidig er vi fornøyde med at lagmannsretten har konkludert med at ingen menneskerettigheter har blitt brutt i forbindelse med terroristens soningsforhold, understreker AUF-lederen.

Les også: Tillitsvalgte varslet myndighetene før drapet

Leserinnlegg: Drapet i Ringerike fengsel kunne vært unngått

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i fengsel og friomsorg.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse