I fengsel under koronakrisen:
«Heidi»: – Utrolig at det måtte en global krise til for å få videosamtaler mellom innsatte og barna våre
Datteren på fire måneder har hatt kontakt med pappa i fengsel via nettbrett. Nå innfører fengslene videosamtaler som permanent ordning.
SÅRBART: For pårørende er det veldig sårt å ha et familiemedlem i fengsel. Kontakten burde da vært langt større enn 20 minutter i uka, mener "Heidi".
Privat
Saken oppsummert
edv@lomedia.no
– Glmgm, glmgm, glmgm…
Ammingens godlyder høres i telefonen. «Heidi» forteller om livet som pårørende i kriminalomsorgen og nybakt mamma. Datteren, hennes første barn, har rukket å vokse seg fire måneder gammel mens pappa har sittet i fengsel. Hun ble unnfanget i fengselets besøksleilighet. Faren har sittet i varetekt det siste året og ikke fått være med på verken svangerskapskontroller, ultralyd eller fødsel. Politiet hadde ikke kapasitet til å følge. Tre dager etter datteren ble født, tok Heidi henne med på besøk til pappa i høysikkerhetsfengselet. De fortsatte med det en gang i uka. Da fikk de inntil halvannen time sammen. Helt til koronakrisen. I nesten to måneder har de bare hatt kontakt via nettbrett.
Nå åpnes det opp for at innsatte kan få besøk bak murene
Kriminalomsorgen har siden mars kjøpt inn 800 nettbrett. De ble spredt rundt til fengsler i hele Norge. Sammen med økt telefontid har de lettet kontakten mellom innsatte og pårørende. For å holde viruset utenfor fengslene innførte kriminalomsorgen fra 12. mars stans i permisjoner, besøk, frigang og framstilling. Dette ble endret onsdag denne uka, da Justisdepartementet opphevet besøksforbudet.
Tre uker uten kontakt
Babyen og Heidi skulle egentlig på besøk dagen etter koronatiltakene ble innført, da besøksansvarlig i fengselet ringte og avlyste avtalen. Samme uke fikk pappaen møte henne likevel mens ankesaken gikk for retten. Så gikk tre uker uten kontakt, mens fengselet holdt på med å sette opp videoløsningen. Altfor lenge, ifølge Heidi.
– Tre uker uten kontakt med en to måneder gammel baby er mye. Etterpå ble han overrasket over hvor mye hun hadde vokst.
KONTAKT: Det var viktig for datteren å høre pappas stemme, forteller "Heidi".
Privat
Fengslene har stanset arbeid og skolegang under krisen, og felles luftetid er begrenset. Til sammen har det økt risikoen for helseskadelig isolasjon, advarer fagforeninger og ideelle organisasjoner. Som For Fangers Pårørende (FFP) påpeker, er tid sammen via nett og telefon også viktig for å oppfylle barns rettigheter, i dette tilfellet retten til til kontakt med sine foreldre.
– Datteren vår fikk kanskje ikke med seg mye av videosamtalen, men hun fikk høre pappas stemme. Og han fikk sett og hørt henne, sier Heidi.
Det var viktige øyeblikk, synes hun. De fortsatte med å ha videomøte med pappa kokka 12:30 hver dag i tre uker. Samtalene varierte fra tre kvarter til halvannen time. De fikk god tid siden det ikke var så mange i køen ennå, i tillegg ble de trolig prioritert på grunn av babyen. Heidi og datteren satt på telefon, pappa med nettbrett på cella.
KDI: – Nettbrett innføres permanent
Heidi er forbauset over at det måtte en global krise til for å tvinge fram videosamtaler ut fra fengselet.
– Jeg har veldig inntrykk av fengslene er teknologisk tilbakestående og gammeldags. Men vi lever i det 21. århundret. For pårørende er det veldig sårt å ha et familiemedlem i fengsel. Kontakten burde da vært langt utover 20 minutter i uka som vi hadde som besøkstid før krisen. Det krever mer enn det å beholde nærheten, sier Heidi.
Kriminalomsorgsdirektoratet (KDI) har nå bestemt å innføre videokonktakt mellom innsatte og pårørende som permanent ordning. KDI har ennå ikke tatt stilling til omfang og nærmere regler for dette, men det kommer. Det skriver seniorrådgiver i KDI, Atle Syvertsen, i en epost til NFF-magasinet. Når det gjelder det konkrete eksempelet med besøk fra partner og barn, så fastsetter ikke KDI lengden på besøk i det enkelte fengsel. Henvendelsen må derfor rettes til det aktuelle fengselet, skriver Syvertsen. I noen fengsler er det også mulighet til overnattingsbesøk for pårørende.
Digital livline
– Å møtes er det beste, men sammenliknet med telefon var det mye finere med videosamtaler, sier Heidi.
– Cella var hans space. Han kunne vise hvordan han hadde det, og han slappet av der. Vi fikk tid til å prate. Jeg kan tenke meg at det er fint for litt eldre barn å se hvordan foreldrene har det.
– Vuææææhhh!
Så lavt kan lønnstillegget bli i år: – Lønnsoppgjøret er ikke avlyst, men utsatt
En overtrøtt unge overdøver Heidi. For få dager siden ble anklagen mot pappa frafalt, og han ble løslatt. Det var første gang siden begynnelsen av mars han fikk møte datteren. Nå skal de ta igjen for tapt tid. Paret regner med å flytte sammen. Først må mye ordnes, slik det må når man har sittet i fengsel. Men først er det leggetid.


Nå: 0 stillingsannonser