Johan vil bytte ut Oslo fengsel med flere småfengsler spredt rundt i byen
– Vi ser for oss mindre fengsler, bedre tilpasset de som soner, sier leder i WayBack, Stiftelsen livet etter soning, Johan Lothe.
Johan Lothe, som leder WayBack, tror ikke det er for seint å tenke nytt om Oslo fengsel.
Eirik Dahl Viggen
edv@lomedia.no
Det står ikke bare om kvaliteten på straffegjennomføring, men om Oslo i det hele tatt skal ha noe fengsel i framtida.
Etter at bystyret i vår stemte ned byggeplanene på Bredtvet, er det langt fra sikkert.
– Det er ikke for sent å bygge nytt Oslo fengsel i Oslo. Jo flere soningsplasser vi kan beholde i byen, jo bedre er det, sier Lothe.
WayBack har fått et arkitektfirma til å tegne ut et lite fengsel med plantegninger og utvendige skisser: Et trettitall rom, lufteplass på taket, et stort atrium med vannspeil, trær og gressplen. Ut mot gata er det tegnet inn en kafé drevet av innsatte.
Ifølge WayBack har et nedskalert byfengsel som dette større sjanser for å lykkes med tilbakeføring til samfunnet.
DARK Arkitekter as
Bygningen er tilpasset en bydel i nærheten av Oslo sentrum. Den er tenkt plassert tett inntil boligområder, bedrifter og offentlige tjenester. Bygget kan også plasseres i for eksempel en næringspark.
Det viktigste for Lothe er å skape et fengsel som lykkes bedre med å tilbakeføre innsatte til samfunnet. Hvert fengsel skal tilpasses dem som soner – kvinner, menn, unge, gamle, rusavhengige eller psykisk syke.
WayBack foreslår maksimalt 30 soningsplasser per anstalt.
Overfallet i Skien fengsel: – Uforståelig at en innsatt der får tilgang på kokende olje
Anstalten er tegnet med gatekafé drevet av innsatte og en gymsal som også publikum kan benytte til bestemte tider.
DARK Arkitekter as
– Små enheter vil kunne ha mer stabil bemanning rundt de innsatte. Det kan bidra til bedre relasjoner og styrke den dynamiske sikkerheten som det snakkes mye om, sier Lothe.
Bredtvet-tomta i Groruddalen er foreløpig er nedstemt som alternativ for Oslo fengsel. Et nytt storfengsel kan komme et godt stykke utenfor byen.
WayBack er i stor grad er bygget opp rundt frivillig arbeid og likemannsnettverk som følger opp straffedømte før og etter løslatelse. Skal nettverket fungere, må det finnes i rimelig nærhet til de store anstaltene, i dette tilfellet Oslo fengsel.
Øvrige frivillige organisasjoner vil også merke avstanden, mener Lothe.
– Samarbeidet er i stor grad personavhengig. Vi jobber tett med fengselsansatte som forstår hva vår jobb er, og vår rolle. Flyttes fengselet, er det ikke sikkert alle ansatte blir med på lasset, sier Lothe.
Han frykter også en forvitring av det faglige kompetansemiljøet rundt fengselet, både spesialisthelsetjenestens fengselspsykiatriske poliklinikk, TSB (tverrfaglig spesialisert rusbehandling) og Grønland Voksenopplæring.
Mye delt: Fengselsbetjent Ida fanget opp at tolv innsatte var ofre for menneskehandel
NFF: – Trenger et stort hovedstadsfengsel
– Det er positivt med små enheter, og vi må tørre å se på alternative løsninger. Jeg er ikke imot løsningen WayBack foreslår, men som et tillegg. Jeg tror ikke den kan dekke politiets behov for varetektsplasser. Vi trenger et stort hovedstadsfengsel, sier forbundsleder i Norsk Fengsels- og Friomsorgsforbund (NFF), Asle Aase på telefon fra Arendalsuka, der framtidas fengsler blir et av mange temaer.
Dagens Oslo fengsel med plass til 350 innsatte bygger på gamle tiders ideer om straffegjennomføring, ifølge Johan Lothe.
Eirik Dahl Viggen
Oslo fengsel ligger nå sentralt plassert som nabo til Grønland politistasjon. De fleste plassene er varetektsplasser. Ifølge Aase trengs en løsning der politiet har tilgang til 170-200 varetektsplasser.
Smått og godt
Småfengslene WayBack foreslår er inspirert av ideene til Rescaled. Det er et europeisk nettverk som arbeider for mindre fengsler. Lothe nevner noen ekstra bonuser hvis ideen realiseres.
– Modellen sprer den økonomiske risikoen med å bygge fengsel. Ved svingninger i behov, kan bygningene gjøres om til helseboliger, studentboliger og så videre. Små byfengsler kan også bli lettere å plassere, og forhåpentlig møte mindre motstand fra lokalsamfunnet, sier Lothe.
Tanken er at rescaled-fengselet med høyt sikkerhetsnivå, skal være mer integrert med samfunnet på utsiden. Tilgangen til kommunale helsetjenester og utdanningstilbud kan lettes betydelig.
Idrettshallen i Oslo fengsel har stått mye ubrukt av mangel på bemanning. Hva med å bygge felles idrettsbygg med kommunen, for å sikre bedre utnyttelse og kostnadsdeling, foreslår WayBack.
– Kriminalomsorgen har i senere år hatt en tendens til å tenke stort, med store institusjonsenheter. Nå er tida inne til å se på de totale samfunnskostnadene med å ha folk i fengsel. Tilbakefall til kriminalitet, men også hvilke betydelige utgifter samfunnet har til helsevesenet og sosiale tjenester for de som har sittet i fengsel.