Omorganisering av Kriminalomsorgen:
Regjeringa vil legge ned regionene i kriminalomsorgen: – Det kan bety at beslutningene flyttes lenger vekk, mener NFF-lederen
Kriminalomsorgens regioner fyller tjue år neste år, nå kan de forsvinne.
OMORGANISERING: Asle Aase, leder i NFF, avventer erfaringene fra prøvesammenslåingene.
Eirik Dahl Viggen
edv@lomedia.no
Regionene i kriminalomsorgen skal bort. Regjeringa ønsker både mer enhetlig styring, og en overføring av beslutninger til lokalt nivå. De vil bygge opp 12 lokale enheter under styring av Kriminalomsorgsdirektoratet (KDI).
Forslaget som ble vedtatt i statsråd denne uka og sendes til behandling i Stortinget, går under navnet to-nivåmodell.
– Er det en god idé?
– Vi har behandla saken siden 2016, det er samme mål og argumentasjon som ble lagt fram den gang. Vi var da tydelig imot, og mente det betød en sentralisering, sier forbundsleder i Norsk Fengsels- og Friomsorgsforbund (NFF) Asle Aase.
– I realiteten er det dagens lokale nivå som legges ned. Når enhetene slås sammen, betyr det at beslutningene flyttes lenger vekk, sier Aase.
NY STRUKTUR: Kriminalomsorgsdirektoratet på Lillestrøm får en rekke nye oppgaver i regjeringas forslag til omorganisering.
Eirik Dahl Viggen
Tester ut sammenslåinger
Regionene ble innført i 2001 under forrige store omorganisering av Kriminalomsorgen. I 2013 ble de seks regionene redusert til fem.
Tanken om å kutte ut regionnivået har vokst gjennom flere år. Som en forberedelse, opprettet kriminalomsorgen i fjor fire såkalte sømløspiloter.
Les også: Mosjøen fengsel får 32 mil til ledelsen når de slås sammen med Bodø fengsel
Disse testsonene prøver ut ulike former for integrering. For eksempel ble Bodø fengsel, Mosjøen fengsel og Nordland friomsorgskontor slått sammen under felles ledelse. De heter nå Kriminalomsorgen Nordland. Lokale NFF-tillitsvalgte stilte seg da kritisk siden de opplevde lenger avstand til ledelsen, eksempelvis 32 mil fra Mosjøen til sjefen i Bodø.
KDI argumenterer likevel for å opprette 12 større, lokale enheter: «Myndighet skal desentraliseres ved at fullmaktene flyttes fra regionadministrasjoner til enhetene. Det innebærer en desentralisering og ikke en sentralisering», skriver direktoratet i en rapport fra oktober 2019, kalt Fremtidens kriminalomsorg.
NY STRUKTUR: Kriminalomsorgsdirektoratet på Lillestrøm får en rekke nye oppgaver i regjeringas forslag til omorganisering.
Eirik Dahl Viggen
For tidlig
– NFF støttet å prøve ut pilotene, for å se hvordan det kunne gå, sier Asle Aase.
– Vi tror ikke at å trekke friomsorgen i en større enhet sammen med fengsel vil gjøre dem bedre. Friomsorgen har sin særegenhet. Den mener vi det er viktig å bevare.
Det er ifølge Aase for tidlig å si sikkert hvordan det har gått før pilotene er evaluert.
Les også: Fengselet er erklært røykfritt, men fengselsbetjent Halvor (62) må puste inn røykluft hver dag
KDI skal holde i alt
I regjeringas forslag flyttes mange oppgaver fra regionene over til direktoratet: klagesaker, veiledning og støtte til enhetene på alle fagområder, etatsstyring av enhetene, personalansvar for enhetsledere, sentral domsadministrasjon, sikkerhetsoppgaver og alle typer inspeksjoner, samt dokumentsenteret, transporttjenesten og hundetjenesten.
KDI får samtidig færre årsverk. Det skal skje mens budsjettpenger overføres fra regionene ut til de nye enhetene. KDI understreker at partssamarbeidet og representasjon fra fagforeningene skal ivaretas.
Vil kutte administrasjon
NFF-leder Aase lover full støtte til medlemmene under omorganiseringa, hvis den blir virkelighet.
– Vi legger opp til en behandling av dette nå, og vil se på konsekvensene. Vår oppgave er å ivareta ansatte, også på regionkontorene. Vi var ikke for forslaget, men som et ansvarlig forbund, vil vi gi det en grundig behandling. Vår agenda er å ha en organisering som vi mener er riktig for kriminalomsorgen.
Regjeringa ser for seg effektiv ressursutnytting, med mer til tjenesteproduksjon og mindre til administrasjon og ledelse.
– Det blir mange antakelser, kommenterer NFF-lederen.
– Vi vil sende saken ut til alle foreningene våre for å få ei tilbakemelding fra hver arbeidsplass.