JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
RØYKLEI: Halvor Jønsi (62) håper neste generasjon betjenter og innsatte slipper å bli fanget i passiv røyking.

RØYKLEI: Halvor Jønsi (62) håper neste generasjon betjenter og innsatte slipper å bli fanget i passiv røyking.

Eirik Dahl Viggen

Røykeloven på arbeidsplassen:

Fengselet er erklært røykfritt, men fengselsbetjent Halvor (62) må puste inn røykluft hver dag

Oslo fengsel er ei eneste røykestue, ifølge fengselsbetjent Halvor Jønsi. Han er bekymret for ansattes helse.24.09.2020
08:50
25.09.2020 11:25

edv@lomedia.no

«Ofte er luften på cellen tykk av sigarettrøyk som da velter direkte på oss betjenter, uten at vi har sjans til å unngå inhalering av røyken. Har veldig vanskelig for å forstå at dette kan være akseptabelt med tanke på arbeidsmiljø i 2018. (...) Etter min mening er det åpenbart at denne formen for passiv inhalering av sigarettrøyk over tiår er skadelig for helsen.»

Dette skriver fengselsbetjent Halvor Jønsi (62) i en avviksmelding i juni 2018.

Saken fortsetter under bildet.

Halvor Jønsi (62) fengselsbetjent i Oslo fengsel

Halvor Jønsi (62) fengselsbetjent i Oslo fengsel

Eirik Dahl Viggen

Han fikk til svar fra daværende fengselsleder at fengselet snart skulle bli røykfritt, så det ble ikke gjort noe mer med avviksmeldingen.

Innen få måneder innførte fengselet røykestopp. Det vil si, ikke helt. Ledelsen mente totalnekt ville være for inngripende. Innsatte skulle få lov til å røyke under lufting.

Metallbokser ble skrudd opp utenfor hver celle, til oppbevaring av tobakk. De innsatte fikk utdelt lighter ved hver lufting. Resultatet ifølge Jønsi var at de tok med seg tobakken ut på lufting, rullet 15 røyk og røkte fem.

De ti som var igjen, smuglet de med seg inn på cella igjen for å røyke resten av døgnet.

– Det var som å sette ei flaske sprit foran en alkoholiker og si at dette skal du ikke røre, vi kommer tilbake i morgen tidlig.

Ledelsen presiserte gjentatte ganger at Oslo fengsel er røykfritt innendørs. Men med tobakk på cella, og lighteren innelåst på utsiden, fant de innsatte nye måter å tenne opp på. De lagde små kortslutninger med hjelp av ledninger, batterier og såpevann, og tente sigarettene med gnistene som oppsto. Røykinga fortsatte.

– Å høre ledelsen si gang på gang at vi har røykeforbud og røykfritt innemiljø opplever jeg som en provokasjon, sier Jønsi.

VELFERD: Oslo fengsel delte ut lightere til innsatte under koronakrisen.

VELFERD: Oslo fengsel delte ut lightere til innsatte under koronakrisen.

Ole Palmstrøm

Rett til rein luft

Alle arbeidstakere har ifølge tobakksskadeloven krav på et røykfritt arbeidsmiljø.

Arbeidsrom, spiserom, korridorer, trappeoppganger, toalett og heiser på arbeidsplassen skal ifølge Arbeidstilsynet være frie for røyk.

Men det er et unntak som gjør denne saken ganske komplisert.

De innsatte kan ha mulighet til å røyke «i beboelsesrom i institusjon som erstatter bolig». Det omfatter også fengselsceller. Det stiller likevel store krav til «boligene», siden røyken ikke må sive ut til røykfrie områder i institusjonen.

Slik det er nå, er det ikke mulig å kombinere de to hensynene, mener Halvor Jønsi. Røyken sprer seg.

Les også: Britisk forsker hyller norsk kriminalomsorg: – Dette er noe hele verden kan lære av

Kriserøyking

Koronakrisa endret spillereglene i Oslo fengsel. Ledelsen presiserte at det ikke er lov til å røyke i fengselet, men røyking i tidsrommet 21–07 skulle ikke følges opp. De innsatte fikk utdelt lightere på cella så de skulle slutte å tenne seg en blås med kortslutning.

– Når du deler ut lighter for å unngå kortslutning, er det samme som å si «sett i gang og røyk», sier Jønsi.

På avdelinga hans, med 44 plasser, anslår han at 90 prosent av de innsatte røyker. Tobakksrøyken stiger ifølge Jønsi opp mellom de åpne etasjene.

ÅPNE ETASJER: Planløsningene i Oslo fengsel gjør det vanskelig å hindre røyk i å spre seg. (arkivfoto fra Oslo fengsel)

ÅPNE ETASJER: Planløsningene i Oslo fengsel gjør det vanskelig å hindre røyk i å spre seg. (arkivfoto fra Oslo fengsel)

Ole Palmstrøm

Røykekultur

Før røkte Jønsi mye, ikke minst etter han fikk seg jobb i fengsel på 1990-tallet. Både på Ila og Skien fengsel, så Oslo fengsel fra 1996.

– I Oslo fengsel ble det røyka over alt den gangen. Både av innsatte og ansatte. På vaktrommet hadde vi askebegeret mellom oss. Hele fengselet var en røyksky.

Det gikk i Petterøes Blå rullings og Prince, rundt 20 om dagen. Det var helt til han ble far til en liten gutt. Han husker en gang han sto ute på verandaen da sønnen, da ett år gammel, skraper på vinduet og vil ha kontakt med pappa. Pappa må bare røyke ferdig først. En dag plukker gutten opp en legokloss som ligner en sigarett. Et leketøy. Ettåringen er tydelig fascinert av pappas røyking.

– Jeg følte litt på det, så jeg bestemte meg for å slutte.

Det tok et år. Nå tåler ikke Jønsi lukta lenger. De ansatte ser ut til å ha stumpet røyken, men ikke de fengslede.

Irritasjonen har bygget seg opp. Etter å ha opplevd lite respons fra ledelsen og vernetjenesten, ønsket Jønsi å involvere kollegaene. I sommer sendte han ut to fellesmailer om at det røykes som aldri før tross all info om at fengselet er røykfritt.

– Jeg poengterer også uærligheten ved gang på gang å snakke om et røykfritt fengsel når alle vet at det ikke er sant.

En kollega advarte ham mot å rope for høyt. Kollegaen mente de risikerer nedstengning og flytting av arbeidsplasser ut av byen.

Les også: Her sonet 12 kvinner blant 246 menn. Nå har kvinnene kjempet fram en egen kvinneavdeling

Ledelsen: – Balansekunst

Fengselsleder i Oslo fengsel, Nils Leyell Finstad, svarer følgende per epost:

«Kriminalomsorgsdirektoratet (KDI) ønsker røykfri kriminalomsorg. Det er ikke lov å røyke innendørs i Oslo fengsel. Brudd gir normalt rask reaksjon.»

Nils Leyell Finstad, fengselsleder i Oslo fengsel

Nils Leyell Finstad, fengselsleder i Oslo fengsel

Privat

Slik forklarer Finstad hvorfor det likevel kjennes røyklukt inne i fengselet:

«KDI åpnet for dispensasjon fra røykeforbudet for å kompensere for tiltak knyttet til Covid-19. Vi har hatt store utfordringer med manipulering av elanlegget for å tenne røyk, med reell fare for tap av liv og brann. Statsbygg satte foten ned, og vi oppfattet dette som et varsel om mulig stengning. Vi opprettholdt regelverket knyttet til røykeforbud og reaksjon på brudd, minus brudd på forbudet på natt under pandemien, og tillot fyrtøy på cella. Etter dette er det slutt på manipulering av elanlegget.

Engasjementet er prisverdig og det er sterkt beklagelig at det har blitt noe mer røyklukt, særlig på natt. Vi har vært ærlig i saken under pandemien, med en åpen kommunikasjon om de ulike hensynene og balansekunst.

Ledelsen i Oslo fengsel vil ikke kutte tilgang til tobakk fullstendig nå, men avvente utviklingen. Vi ønsker å legge til rette for det som er lovlig røyking, forutsatt at innsatte tar hensyn når det røykes utendørs.»

Allergisk reaksjon

Halvor Jønsi har fått påvist allergiplager av fastlegen, også av sigarettrøyk. Han bruket allergimedisin hver dag året rundt.

– Jeg har forståelse for at nyansatte som selv ikke røyker vil unngå å gå i klinsj. Siden jeg snart er pensjonist, passer det for meg nå å ta opp dette.

– Tar de kravet ditt på alvor?

– Nei. Alle som jobber i fengselet skjønner at det er én vei til å få et røykfritt arbeidsmiljø, nemlig å fjerne tobakken helt.

Innsatte burde tilbys alternativer som røykeplaster og snus, mener han. Rett til røykfritt arbeidsmiljø ble slått fast med tobakksskadeloven i 1973. Da var Jønsi 15 år gammel. Nå er han bekymret for den yngre generasjonen som begynner på jobb i fengselet i den sure eimen.

Brudd på røykeloven?

Dette sier Arbeidstilsynet:

Ta opp problemet med arbeidsgiveren, gjerne via verneombudet eller arbeidsmiljøutvalget. Det kan også være naturlig å kontakte bedriftshelsetjenesten, dersom virksomheten har dette.

Hvis dette ikke fører fram, kan man kontakte Arbeidstilsynet.

Dette sier loven:

Arbeidsgiveren er ikke forplikta til å legge forholda til rette for røyking. Arbeidstakeren har ikke krav på egne røykepauser. For arbeidstakere innebærer tobakksskadeloven at ekspedisjonslokaler, arbeidsrom, spiserom, der to eller flere arbeider, korridorer, trappeoppganger, toalett og heiser på arbeidsplassen skal være frie for røyk. Rutiner for inneklima skal tas inn i virksomhetens interne helse-, miljø- og sikkerhetssystem. Unntak: beboelsesrom i institusjon som erstatter bolig kan tilrettelegges for røyking.

Kilder: Arbeidstilsynet, Helsedirektoratet

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
24.09.2020
08:50
25.09.2020 11:25Mest lest

TETT PÅ: Regionsekretær Nils-Olav Nøss i HK har fulgt Monica C. Furuberg og saken hennes i et år.

TETT PÅ: Regionsekretær Nils-Olav Nøss i HK har fulgt Monica C. Furuberg og saken hennes i et år.

Brian Cliff Olguin

Monica påpekte feil og stilte spørsmål til sjefen. Så ble hun truet til å si opp

Ronja Jacobsson ønsker at flere arbeidsgivere skal satse på unge jobbsøkere, til tross for at de har mindre erfaring.

Ronja Jacobsson ønsker at flere arbeidsgivere skal satse på unge jobbsøkere, til tross for at de har mindre erfaring.

Emmie Olivia Kristiansen

Det siste året har Ronja (29) søkt på 379 jobber, men fått avslag på samtlige: – Jeg har følt meg verdiløs

Fremskrittspartiets førstekandidat i Oslo, Christian Tybring-Gjedde (arkivfoto).

Fremskrittspartiets førstekandidat i Oslo, Christian Tybring-Gjedde (arkivfoto).

Terje Pedersen, ANB

Katastrofe for Venstre og Frp i hovedstaden på fersk partimåling

Ragnar Moy blir anklaget for ikke å ha levert meldekort i to uker før han ble sykmeldt. Derfor får han ikke sykepenger.

Ragnar Moy blir anklaget for ikke å ha levert meldekort i to uker før han ble sykmeldt. Derfor får han ikke sykepenger.

Privat

Ragnar har vært sykmeldt i snart ett år – venter fremdeles på sykepenger fra Nav

Med Listhaug i lederstolen gjentar Frp-landsmøtet kravet fra Siv Jensens tale til landsstyret.

Med Listhaug i lederstolen gjentar Frp-landsmøtet kravet fra Siv Jensens tale til landsstyret.

Jan-Erik Østlie

Frp-landsmøtet «vedtok» å øke lønna for sykepleiere: – Ganske uvanlig, mener Fafo-forsker

OPP I LØNN: Vinmonopolet går så det suser. Nå går de ansatte opp i lønn.

OPP I LØNN: Vinmonopolet går så det suser. Nå går de ansatte opp i lønn.

Martin Guttormsen Slørdal

Vinmonopol-ansatte får betalt for rekordår

Målingen gjør SV-leder Audun Lysbakken optimistisk med tanke på høstens valg, selv om han vet at ikke noe kan tas for gitt.

Målingen gjør SV-leder Audun Lysbakken optimistisk med tanke på høstens valg, selv om han vet at ikke noe kan tas for gitt.

Jan-Erik Østlie

Opprykk for SV. Nå er partiet større enn Frp. Det gir solid rødgrønt flertall

VINDU: Egle Rimdzuite og Mindaugas Giedraitis jobber sammen med vindusproduksjon i Nordland.

VINDU: Egle Rimdzuite og Mindaugas Giedraitis jobber sammen med vindusproduksjon i Nordland.

Tormod Ytrehus

Mange lokkes av norsk lønn, men Egle og Mindaugas ville ha mer fritid

Frode Alfheim mener tirsdagens debatt om tilknytningen til Acer er unødvendig.

Frode Alfheim mener tirsdagens debatt om tilknytningen til Acer er unødvendig.

Jan-Erik Østlie

Acer opp i Stortinget på nytt: – Det er nok omkamper nå, mener LO-topp

ØKT LØNN: LOs 1.sekretær Julie Lødrup og LO-leder Peggy Hessen Følsvik har fått lønna regulert med 2 prosent. Her fra det siste  digitale representantskapsmøte i LO.

ØKT LØNN: LOs 1.sekretær Julie Lødrup og LO-leder Peggy Hessen Følsvik har fått lønna regulert med 2 prosent. Her fra det siste digitale representantskapsmøte i LO.

Jan-Erik Østlie

Lønnsøkning for LO-ledelsen

FORBEREDELSER: Storbyuniversitetet Oslo Met står på listen over virksomheter som kan bli tatt ut i streik. Her fra forberedelsene i 2019; Ingvild Nordang (t.h.) som ledet LO Stats lokale streikekomité, sammen med Cecilia Novas (t.v.) og Amir Haghighi.

FORBEREDELSER: Storbyuniversitetet Oslo Met står på listen over virksomheter som kan bli tatt ut i streik. Her fra forberedelsene i 2019; Ingvild Nordang (t.h.) som ledet LO Stats lokale streikekomité, sammen med Cecilia Novas (t.v.) og Amir Haghighi.

Merete Jansen

Statsansatte henter fram streikevestene. Her er første streikeuttak

Trygve Slagsvold Vedum (Sp) og Jonas Gahr Støre (Ap) gjør det godt på spørreundersøkelsen blant Fellesforbundets medlemmer.

Trygve Slagsvold Vedum (Sp) og Jonas Gahr Støre (Ap) gjør det godt på spørreundersøkelsen blant Fellesforbundets medlemmer.

Leif Martin Kirknes og Jan-Erik Østli

Ap og Sp jevnstore blant Fellesforbundets medlemmer

Nye anslag sier at arbeidsledigheten vil bli på 3,5 prosent i år. Det er 0,4 prosentpoeng høyere enn det som ble anslått i fjor høst.

Nye anslag sier at arbeidsledigheten vil bli på 3,5 prosent i år. Det er 0,4 prosentpoeng høyere enn det som ble anslått i fjor høst.

Tormod Ytrehus

Regjeringen vil halvere permitteringstiden – tross anslag om høy ledighet

Den tidligere LO-lederen kan nevne flere eksempler på saker som er løst gjennom det fagligpolitiske samarbeidet.

Den tidligere LO-lederen kan nevne flere eksempler på saker som er løst gjennom det fagligpolitiske samarbeidet.

Martin Guttormsen Slørdal

– Borgerlige politikere er hyggelige, men det skjer liksom ikke noe

– Da Veivesenet utførte vedlikehold i egen regi, fikk man brukt maskinparken maksimalt, sier tillitsvalgt i Mesta Håkon Småbrekke. (Illustrasjonsfoto)

– Da Veivesenet utførte vedlikehold i egen regi, fikk man brukt maskinparken maksimalt, sier tillitsvalgt i Mesta Håkon Småbrekke. (Illustrasjonsfoto)

Dorthe Karlsen

– Mer vei for pengene om Statens vegvesen får tilbake ansvar for drift og vedlikehold, mener tillitsvalgt

– Gi LO-pengene tilbake, er oppfordringen fra Rasmus Hansson til SV.

– Gi LO-pengene tilbake, er oppfordringen fra Rasmus Hansson til SV.

Ole Palmstrøm

MDG ber SV betale tilbake pengene fra LO. – Faller meg ikke inn, svarer SV-lederen

Det er vanskelig å se for seg at man kan planlegge en arbeidsdag i hjemmetjenesten uten å ha en type beregning på hvor lang tid som går med ved det enkelte besøk, sier byråd for helse og eldre i Oslo, Robert Steen (Ap).

Det er vanskelig å se for seg at man kan planlegge en arbeidsdag i hjemmetjenesten uten å ha en type beregning på hvor lang tid som går med ved det enkelte besøk, sier byråd for helse og eldre i Oslo, Robert Steen (Ap).

Erlend Angelo

Kan man virkelig avskaffe stoppeklokkeomsorg? Her er de ulike erfaringene fra Oslo

Kommentar

Tormod Ytrehus

«Vi kan få en ungdomsgenerasjon som blir rammet for livet», skriver Svein-Yngve Madssen

Hans Sande, administrerende direktør i Norsk Sjøoffisersforbund.

Hans Sande, administrerende direktør i Norsk Sjøoffisersforbund.

Sissel M. Rasmussen

Sjøfolk er lei av å bo på karantenehotell. Nå raser de mot nye regler fra regjeringen

LO-leder Peggy Hessen Følsvik.

LO-leder Peggy Hessen Følsvik.

Helge Rønning Birkelund

LO frykter revidert budsjett er politisk spill. Arbeidsminister Isaksen benekter det


Flere saker