JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
RØYKLEI: Halvor Jønsi (62) håper neste generasjon betjenter og innsatte slipper å bli fanget i passiv røyking.

RØYKLEI: Halvor Jønsi (62) håper neste generasjon betjenter og innsatte slipper å bli fanget i passiv røyking.

Eirik Dahl Viggen

Røykeloven på arbeidsplassen:

Fengselet er erklært røykfritt, men fengselsbetjent Halvor (62) må puste inn røykluft hver dag

Oslo fengsel er ei eneste røykestue, ifølge fengselsbetjent Halvor Jønsi. Han er bekymret for ansattes helse.24.09.2020
08:50
25.09.2020 11:25

edv@lomedia.no

«Ofte er luften på cellen tykk av sigarettrøyk som da velter direkte på oss betjenter, uten at vi har sjans til å unngå inhalering av røyken. Har veldig vanskelig for å forstå at dette kan være akseptabelt med tanke på arbeidsmiljø i 2018. (...) Etter min mening er det åpenbart at denne formen for passiv inhalering av sigarettrøyk over tiår er skadelig for helsen.»

Dette skriver fengselsbetjent Halvor Jønsi (62) i en avviksmelding i juni 2018.

Saken fortsetter under bildet.

Halvor Jønsi (62) fengselsbetjent i Oslo fengsel

Halvor Jønsi (62) fengselsbetjent i Oslo fengsel

Eirik Dahl Viggen

Han fikk til svar fra daværende fengselsleder at fengselet snart skulle bli røykfritt, så det ble ikke gjort noe mer med avviksmeldingen.

Innen få måneder innførte fengselet røykestopp. Det vil si, ikke helt. Ledelsen mente totalnekt ville være for inngripende. Innsatte skulle få lov til å røyke under lufting.

Metallbokser ble skrudd opp utenfor hver celle, til oppbevaring av tobakk. De innsatte fikk utdelt lighter ved hver lufting. Resultatet ifølge Jønsi var at de tok med seg tobakken ut på lufting, rullet 15 røyk og røkte fem.

De ti som var igjen, smuglet de med seg inn på cella igjen for å røyke resten av døgnet.

– Det var som å sette ei flaske sprit foran en alkoholiker og si at dette skal du ikke røre, vi kommer tilbake i morgen tidlig.

Ledelsen presiserte gjentatte ganger at Oslo fengsel er røykfritt innendørs. Men med tobakk på cella, og lighteren innelåst på utsiden, fant de innsatte nye måter å tenne opp på. De lagde små kortslutninger med hjelp av ledninger, batterier og såpevann, og tente sigarettene med gnistene som oppsto. Røykinga fortsatte.

– Å høre ledelsen si gang på gang at vi har røykeforbud og røykfritt innemiljø opplever jeg som en provokasjon, sier Jønsi.

VELFERD: Oslo fengsel delte ut lightere til innsatte under koronakrisen.

VELFERD: Oslo fengsel delte ut lightere til innsatte under koronakrisen.

Ole Palmstrøm

Rett til rein luft

Alle arbeidstakere har ifølge tobakksskadeloven krav på et røykfritt arbeidsmiljø.

Arbeidsrom, spiserom, korridorer, trappeoppganger, toalett og heiser på arbeidsplassen skal ifølge Arbeidstilsynet være frie for røyk.

Men det er et unntak som gjør denne saken ganske komplisert.

De innsatte kan ha mulighet til å røyke «i beboelsesrom i institusjon som erstatter bolig». Det omfatter også fengselsceller. Det stiller likevel store krav til «boligene», siden røyken ikke må sive ut til røykfrie områder i institusjonen.

Slik det er nå, er det ikke mulig å kombinere de to hensynene, mener Halvor Jønsi. Røyken sprer seg.

Les også: Britisk forsker hyller norsk kriminalomsorg: – Dette er noe hele verden kan lære av

Kriserøyking

Koronakrisa endret spillereglene i Oslo fengsel. Ledelsen presiserte at det ikke er lov til å røyke i fengselet, men røyking i tidsrommet 21–07 skulle ikke følges opp. De innsatte fikk utdelt lightere på cella så de skulle slutte å tenne seg en blås med kortslutning.

– Når du deler ut lighter for å unngå kortslutning, er det samme som å si «sett i gang og røyk», sier Jønsi.

På avdelinga hans, med 44 plasser, anslår han at 90 prosent av de innsatte røyker. Tobakksrøyken stiger ifølge Jønsi opp mellom de åpne etasjene.

ÅPNE ETASJER: Planløsningene i Oslo fengsel gjør det vanskelig å hindre røyk i å spre seg. (arkivfoto fra Oslo fengsel)

ÅPNE ETASJER: Planløsningene i Oslo fengsel gjør det vanskelig å hindre røyk i å spre seg. (arkivfoto fra Oslo fengsel)

Ole Palmstrøm

Røykekultur

Før røkte Jønsi mye, ikke minst etter han fikk seg jobb i fengsel på 1990-tallet. Både på Ila og Skien fengsel, så Oslo fengsel fra 1996.

– I Oslo fengsel ble det røyka over alt den gangen. Både av innsatte og ansatte. På vaktrommet hadde vi askebegeret mellom oss. Hele fengselet var en røyksky.

Det gikk i Petterøes Blå rullings og Prince, rundt 20 om dagen. Det var helt til han ble far til en liten gutt. Han husker en gang han sto ute på verandaen da sønnen, da ett år gammel, skraper på vinduet og vil ha kontakt med pappa. Pappa må bare røyke ferdig først. En dag plukker gutten opp en legokloss som ligner en sigarett. Et leketøy. Ettåringen er tydelig fascinert av pappas røyking.

– Jeg følte litt på det, så jeg bestemte meg for å slutte.

Det tok et år. Nå tåler ikke Jønsi lukta lenger. De ansatte ser ut til å ha stumpet røyken, men ikke de fengslede.

Irritasjonen har bygget seg opp. Etter å ha opplevd lite respons fra ledelsen og vernetjenesten, ønsket Jønsi å involvere kollegaene. I sommer sendte han ut to fellesmailer om at det røykes som aldri før tross all info om at fengselet er røykfritt.

– Jeg poengterer også uærligheten ved gang på gang å snakke om et røykfritt fengsel når alle vet at det ikke er sant.

En kollega advarte ham mot å rope for høyt. Kollegaen mente de risikerer nedstengning og flytting av arbeidsplasser ut av byen.

Les også: Her sonet 12 kvinner blant 246 menn. Nå har kvinnene kjempet fram en egen kvinneavdeling

Ledelsen: – Balansekunst

Fengselsleder i Oslo fengsel, Nils Leyell Finstad, svarer følgende per epost:

«Kriminalomsorgsdirektoratet (KDI) ønsker røykfri kriminalomsorg. Det er ikke lov å røyke innendørs i Oslo fengsel. Brudd gir normalt rask reaksjon.»

Nils Leyell Finstad, fengselsleder i Oslo fengsel

Nils Leyell Finstad, fengselsleder i Oslo fengsel

Privat

Slik forklarer Finstad hvorfor det likevel kjennes røyklukt inne i fengselet:

«KDI åpnet for dispensasjon fra røykeforbudet for å kompensere for tiltak knyttet til Covid-19. Vi har hatt store utfordringer med manipulering av elanlegget for å tenne røyk, med reell fare for tap av liv og brann. Statsbygg satte foten ned, og vi oppfattet dette som et varsel om mulig stengning. Vi opprettholdt regelverket knyttet til røykeforbud og reaksjon på brudd, minus brudd på forbudet på natt under pandemien, og tillot fyrtøy på cella. Etter dette er det slutt på manipulering av elanlegget.

Engasjementet er prisverdig og det er sterkt beklagelig at det har blitt noe mer røyklukt, særlig på natt. Vi har vært ærlig i saken under pandemien, med en åpen kommunikasjon om de ulike hensynene og balansekunst.

Ledelsen i Oslo fengsel vil ikke kutte tilgang til tobakk fullstendig nå, men avvente utviklingen. Vi ønsker å legge til rette for det som er lovlig røyking, forutsatt at innsatte tar hensyn når det røykes utendørs.»

Allergisk reaksjon

Halvor Jønsi har fått påvist allergiplager av fastlegen, også av sigarettrøyk. Han bruket allergimedisin hver dag året rundt.

– Jeg har forståelse for at nyansatte som selv ikke røyker vil unngå å gå i klinsj. Siden jeg snart er pensjonist, passer det for meg nå å ta opp dette.

– Tar de kravet ditt på alvor?

– Nei. Alle som jobber i fengselet skjønner at det er én vei til å få et røykfritt arbeidsmiljø, nemlig å fjerne tobakken helt.

Innsatte burde tilbys alternativer som røykeplaster og snus, mener han. Rett til røykfritt arbeidsmiljø ble slått fast med tobakksskadeloven i 1973. Da var Jønsi 15 år gammel. Nå er han bekymret for den yngre generasjonen som begynner på jobb i fengselet i den sure eimen.

Brudd på røykeloven?

Dette sier Arbeidstilsynet:

Ta opp problemet med arbeidsgiveren, gjerne via verneombudet eller arbeidsmiljøutvalget. Det kan også være naturlig å kontakte bedriftshelsetjenesten, dersom virksomheten har dette.

Hvis dette ikke fører fram, kan man kontakte Arbeidstilsynet.

Dette sier loven:

Arbeidsgiveren er ikke forplikta til å legge forholda til rette for røyking. Arbeidstakeren har ikke krav på egne røykepauser. For arbeidstakere innebærer tobakksskadeloven at ekspedisjonslokaler, arbeidsrom, spiserom, der to eller flere arbeider, korridorer, trappeoppganger, toalett og heiser på arbeidsplassen skal være frie for røyk. Rutiner for inneklima skal tas inn i virksomhetens interne helse-, miljø- og sikkerhetssystem. Unntak: beboelsesrom i institusjon som erstatter bolig kan tilrettelegges for røyking.

Kilder: Arbeidstilsynet, Helsedirektoratet

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
24.09.2020
08:50
25.09.2020 11:25Mest lest

Alf Jørgen Schnell og Ninthu Paramlingam i kollektivet Reduser Husleia mener mange lever i uverdige boforhold på leiemarkedet. Bildet innfelt er hentet fra annonsen det et kott med skyvedører tilbys for 6.200 kroner måneden.

Alf Jørgen Schnell og Ninthu Paramlingam i kollektivet Reduser Husleia mener mange lever i uverdige boforhold på leiemarkedet. Bildet innfelt er hentet fra annonsen det et kott med skyvedører tilbys for 6.200 kroner måneden.

Ida Bing og husleie.no

Dette «klesskapet» ble leid ut for 6.200 kroner i måneden: – Leiemarkedet blir bare verre og verre

STENGT: Klokka 12 lørdag formiddag stengte butikkene i Oslo og ni nabokommuner. Dagligvarebutikker og apotek er det eneste unntaket.

STENGT: Klokka 12 lørdag formiddag stengte butikkene i Oslo og ni nabokommuner. Dagligvarebutikker og apotek er det eneste unntaket.

Lene Svenning

Nytt korona-sjokk: Tusenvis av ansatte i varehandelen på Østlandet står i fare for å bli permittert

SAKSØKER: Hege Berit Østgård er blant de 231 Industri Energi-medlemmene som går til gruppesøksmål mot Aker BP.

SAKSØKER: Hege Berit Østgård er blant de 231 Industri Energi-medlemmene som går til gruppesøksmål mot Aker BP.

Jan Inge Haga

Hege Berit fikk hakeslepp da bedriften ville fjerne sluttpakken: – Respektløst overfor oss ansatte

SYKEMELDT: Da kollegaene ble permittert stoppet også bedriften å betale sin del av sykelønna til Frank Robert Neerland.

SYKEMELDT: Da kollegaene ble permittert stoppet også bedriften å betale sin del av sykelønna til Frank Robert Neerland.

Aina Fladset

Frank Robert ble fratatt sykelønn da bedriften permitterte ansatte: – Overraskende

RÅD: Meld deg inn i ei fagforeining, sjekk dokumentasjonen, ikkje ver redd for å stille spørsmål og frem lønnskrav så tidleg som mogleg. Det er råda frå Monica Hanssen og organisasjonsarbeidar Knut Skåle i Fellesforbundet.

RÅD: Meld deg inn i ei fagforeining, sjekk dokumentasjonen, ikkje ver redd for å stille spørsmål og frem lønnskrav så tidleg som mogleg. Det er råda frå Monica Hanssen og organisasjonsarbeidar Knut Skåle i Fellesforbundet.

Tormod Ytrehus

Sjåfør Monica får etterbetalt 82.000 kroner: – Det er ikke gøy å gå til sak, men det skal være lov å være syk

Håvard Sæbø

Arbeidstilsynet sladder lønna på underbetalte arbeidere. Nå må Røe Isaksen svare på hvorfor

Kjersti Stenseng

Kjersti Stenseng

Jan-Erik Østlie

Arbeiderpartiet har mistet over 5.000 medlemmer

Forbundsleder i Fellesforbundet, Jørn Eggum.

Forbundsleder i Fellesforbundet, Jørn Eggum.

Jan-Erik Østlie

Regjeringens nye veiselskap kan bli lagt ned. Fire LO-forbund mener det holder med Statens vegvesen

STENGES: Kjøpesentrene i nye 15 kommuner på Østlandet holder stengt fra og med mandag.

STENGES: Kjøpesentrene i nye 15 kommuner på Østlandet holder stengt fra og med mandag.

Erlend Angelo

Permitteringer i vente i ytterligere 15 kommuner: – Det er dramatisk å stenge ned kjøpesentrene

Erlend Wiborg (Frp) er leder av arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget

Erlend Wiborg (Frp) er leder av arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget

Sissel M. Rasmussen

Frp ville ikke være med på å forlenge AAP-perioden

Koronapandemien har bokstavelig talt kostet både helsedirektør Bjørn Guldvog og FHI-direktør Camilla Stoltenberg dyrt, i form av titusenvis av overtidstimer til både ledere og øvrige ansatte. Den regningen må også helseminister Bent Høie (her på skjermen bak) forholde seg til.

Koronapandemien har bokstavelig talt kostet både helsedirektør Bjørn Guldvog og FHI-direktør Camilla Stoltenberg dyrt, i form av titusenvis av overtidstimer til både ledere og øvrige ansatte. Den regningen må også helseminister Bent Høie (her på skjermen bak) forholde seg til.

Lise Åserud / NTB

FHI-ansatte jobbet over 300 timer overtid i 2020 – ledere fikk millioner i kompensasjon

Kronikk

De polske arbeiderne nektet å være servile da de ble advart mot å «bite hånda som matet dem». Jeg har dessverre ingen slike forventninger til Høyre, skriver Jonas Bals.

De polske arbeiderne nektet å være servile da de ble advart mot å «bite hånda som matet dem». Jeg har dessverre ingen slike forventninger til Høyre, skriver Jonas Bals.

Tormod Ytrehus

«Laksemilliardæren betaler Høyres valgkamp, men ikke lønn til sine polske ansatte»

Kommentar

Erna Solberg sa selv fra Stortingets talerstol at hun vet at krisen slår skjevt ut, skriver Tirild Rustand Halvorsen. (Arkivfoto)

Erna Solberg sa selv fra Stortingets talerstol at hun vet at krisen slår skjevt ut, skriver Tirild Rustand Halvorsen. (Arkivfoto)

Jan-Erik Østlie

«Regjeringen snakker som om deres egen kompensasjonsordning er perfekt. Det er den ikke»

Bent Høie

Bent Høie

Leif Martin Kirknes

Skjenkereglene endres: – For tidlig, mener Bent Høie

BESKYTTER ARBEIDSPLASSER: Rune Mjelde (til venstre), hovedtillitsvalgt i Store Norske, og Svein Jonny Albrigtsen, leder av LO Svalbard, mener at det fortsatt kan hentes ut kull fra Gruve 7 på Svalbard selv om kullkraftverket i Longyearbyen legges ned.

BESKYTTER ARBEIDSPLASSER: Rune Mjelde (til venstre), hovedtillitsvalgt i Store Norske, og Svein Jonny Albrigtsen, leder av LO Svalbard, mener at det fortsatt kan hentes ut kull fra Gruve 7 på Svalbard selv om kullkraftverket i Longyearbyen legges ned.

Katharina Dale Håkonsen

Rune og Svein Jonny kjemper for arbeidsplassene i den siste norske kullgruva på Svalbard

FERDIG: Deni Taramov er ferdig for student for denne gang. Nå søker han jobber.

FERDIG: Deni Taramov er ferdig for student for denne gang. Nå søker han jobber.

Marius Fiskum

Deni ble permittert uten dagpenger og så seg nødt til å slutte på studie: – Jeg følte på en skam

Se bildene

Kronprins Haakon møtte onsdag fem ansatte i Sporveien for å høre om hvordan de har holdt hjulene i gang i kollektivtransporten i Oslo gjennom hele koronapandemien. De ansatte var representert med en trikkefører, en servicemedarbeider, en baneansatt, en bussjåfør og en konserntillitsvalgt i Sporveien

Kronprins Haakon møtte onsdag fem ansatte i Sporveien for å høre om hvordan de har holdt hjulene i gang i kollektivtransporten i Oslo gjennom hele koronapandemien. De ansatte var representert med en trikkefører, en servicemedarbeider, en baneansatt, en bussjåfør og en konserntillitsvalgt i Sporveien

Lise Åserud / NTB

Trikkeførere og bussjåfører fikk takk av kronprinsen for å holde hjulene i gang under pandemien

Joe Biden må være modig og handle raskt, mener fagforeningsleder i amerikansk LO, Cathy Feingold.

Joe Biden må være modig og handle raskt, mener fagforeningsleder i amerikansk LO, Cathy Feingold.

NTB Scanpix

Her er amerikansk fagbevegelses krav til Joe Biden

Gapet øker mellom de som tjener minst og de som tjener mest. Det haster å få snudd utviklingen, mener SV-nestleder Kirsti Bergstø. (Arkivfoto)

Gapet øker mellom de som tjener minst og de som tjener mest. Det haster å få snudd utviklingen, mener SV-nestleder Kirsti Bergstø. (Arkivfoto)

Ole Palmstrøm

Lavtlønte blir hengende etter. Dette vil SV gjøre for å snu utviklinga

VIL IKKJE HA LÅN: – Det er fint med stipend, men det er framleis urettferdig at vi som har betalt skatt og arbeidd ikkje får støtta vi burde fått, seier student og permittert hotellkokk Nathalie Mercadal.

VIL IKKJE HA LÅN: – Det er fint med stipend, men det er framleis urettferdig at vi som har betalt skatt og arbeidd ikkje får støtta vi burde fått, seier student og permittert hotellkokk Nathalie Mercadal.

Tormod Ytrehus

Studentar får ein korona-milliard i ekstra stipend: – Eg er ikkje imponert, seier hotelltilsett Nathalie


Flere saker