Ulovlige vedtak
Riksadvokaten oppdaget feil: Flere fengslede kan bli løslatt umiddelbart
Flere vedtak om bøtestraff og bøtesoning strider mot loven. Bøtetjenesten må stoppe arbeidet.
BØTESONING: Med unntak av i region sørvest, kan domfelte ikke lenger betale ned straffebøter med samfunnsnyttig arbeid. Bildet er fra Klevfos industrimuseum utenfor Hamar, der domfelte i 2020 ryddet skog fra besøksområdene.
Martin Guttormsen Slørdal
edv@lomedia.no
Kriminalomsorgsdirektoratet (KDI) ga fredag beskjed om å stanse bøtetjenesten og løslate folk som soner bøter i fengsel. Det skjer etter at Riksadvokaten har oppdaget en rekke feil.
Det betyr at mange som soner bøtestraff i fengsel, slippes fri – dersom de selv ønsker det. De som med egen arbeidsinnsats soner bøter ute i samfunnet, får satt soningen på vent.
Riksadvokaten har avdekket flere tilfeller der vedtak om bøtestraff og bøtesoning i samfunnet, ikke er fattet på lovlig vis. Det har skjedd ved at politiansatte selv har gjort vedtak, uten å involvere påtalemyndigheten. Det er ulovlig.
Får utsatt soninga
Bøtesoning angår de som ikke klarer å betale bøter. Per 20. oktober soner 27 personer bøtestraff i fengsel. Samtidig er 148 personer inne til bøtesoning, som betyr at de utfører samfunnsnyttig arbeid for å betale ned bøtene til staten.
KDI har fredag sendt ut et brev til regionene for å se om det er strafferettslig grunnlag for å holde på disse.
Hvis ikke, er det beordret at enhver innsatt som ønsker å forlate fengselet, og enhver under aktiv bøtetjeneste skal legge ned arbeidet til det formelle er i orden.
– Det er dramatisk. Her kan det være flere av de som soner bøter i fengsel som ikke har noe sted å komme hjem til. Da skal kriminalomsorgen la dem være inne så lenge at de får tid til å komme i orden, sier medlem av sentralstyret i Norsk Fengsels- og Friomsorgsforbund, Anne Gro Granum, til NFF-magasinet.
Bøtetjenesten rundt om i landet har til sammen rundt 25 ansatte.
– Dette er en spesiell situasjon for våre folk som jobber med bøtetjeneste, de må i så fall overføres til andre oppgaver, sier Granum.
Alvorlig situasjon
Situasjonen er alvorlig og sterkt beklagelig, sier assisterende riksadvokat Torunn Salomonsen Holmberg til VG.
Ifølge Holmberg vil omfanget av den mangelfulle praksisen, og hvor langt tilbake i tid den strekker seg, nå bli undersøkt nærmere.
Stans i bøtestraff og bøtesoning skal trolig ikke gjelde for Sør-Vest politidistrikt (Rogaland og Sunnhordland), som skal ha fulgt rutinene.