Utagering og selvskading øker i enkelte fengsler. Et utvalg skal finne ut hvor godt systemene ivaretar psykisk syke bak murene.
Christopher Olssøn
Psykisk helse i kriminalomsorgen
Sårbare innsatte fyller opp fengslene – får de hjelpen de trenger?
Hele 73 prosent av de innsatte har en personlighetsforstyrrelse. 11 prosent kan ha en lettere psykisk utviklingshemming. Nå skal et utvalg vurdere hjelpen de får.
edv@lomedia.no
Undersøkelser har vist at flertallet av innsatte fyller opptil flere kriterier for ulike psykiske sykdommer. Panikkangst, moderat til alvorlig depresjon, tvangslidelse og bipolar lidelse er utbredt.
Personlighetsforstyrrelse er også svært utbredt, hele 73 prosent av innsatte fylte kriteriene for minst en personlighetsforstyrrelse, ifølge en undersøkelse ved Kompetansesenter for sikkerhets-, fengsels- og rettspsykiatri.
Ifølge en beregning for noen år tilbake, kan 11 prosent av innsatte ha en lettere psykisk utviklingshemming.
Dramatiske hendelser i senere tid har vakt politikernes oppmerksomhet.
Regjeringa gir nå et utvalg i oppdrag å finne ut hvor godt egnet kriminalomsorgen med tilhørende helsetjenester er i stand til å ivareta de mest sårbare bak murene.
Tre medlemmer i Norsk Fengsels- og Friomsorgsforbund er blant utvalgets 16 medlemmer.
Forbundsfolk er med
– NFF er godt representert i det regjeringsoppnevnte utvalget, og vi ønsker vår lokale foreningsleder Arne Toft og fengselslederne Leif Magne Viste og Tonje Sandal lykke til med det viktige arbeidet, skriver NFF-forbundsleder Asle Aase på sin Facebook-profil.
Les også: Flere kvinner fengsles etter selvmordsforsøk. Bak murene blir det bare verre
Ifølge Justis- og beredskapsdepartementet har det vært en økning de siste årene i antall innsatte med alvorlig psykisk sykdom.
– Flere innsatte i fengsel har sammensatte utfordringer i form av psykiske lidelser eller rusproblemer, og kan ha behov for oppfølging og behandling, skriver justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp) på departementets hjemmeside.
Sykehus uten dekning
Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) er bekymret over at antallet dømte til særreaksjoner i helsetjenestene presser kapasiteten innen psykisk helsevern.
– I dag gis ikke sykehusene kompensasjon for å ta imot dømte til psykisk helsevern, men dette ses i sammenheng med øvrig drift. Jeg ser fram til at utvalget skal se nærmere på disse konsekvensene, som også har betydning for vår evne til å behandle de mest alvorlig psykisk syke, skriver Kjerkol.
Lest denne? Farukh (37) fulgte barndomsdrømmen – bytter uniform
Utvalget skal også evaluere ordningen med statlig finansiert prøveløslatelse av forvaringsdømte til plassering i institusjon eller kommunal boenhet.
De skal også mene noe om hvordan kvinner og barn og unge under 24 år bør ivaretas.
Utvalget skal ifølge regjeringen.no starte arbeidet så snart som mulig, og levere sin rapport innen 1. september 2024.
Mest lest
– Jeg ønsker ikke å bli rik på en forsikring. Alt jeg håper på nå er å få nedbetalt gjeld, forteller Rune Sundmoen som er et av ofrene i Alpha-saken.
Martin Guttormsen Slørdal
300 yrkesskadde nordmenn rammes av hull i loven. Rune har venta i 13 år
I framtida skal du leve av pensjon. Derfor er det lurt å kunne noe om pensjonssystemet.
Brian Cliff Olguin
Forvirret av pensjon? Her er en oversikt
TØFFE TAK: Erlend Overvik beskriver årene hvor han kjempet for å få komme tilbake til jobb som en stor påkjenning for både ham og familien. Det har gjort at gleden han alltid hadde når han skulle på jobb er borte. Tilliten til systemet og ledelsen er heller ikke der lenger. Selv om han ikke føler han må passe på hva han gjør, forteller han at han går litt på tå-og-hev når han nå har fått komme tilbake på arbeidsplassen.
Martin Guttormsen Slørdal
Erlend ble utestengt fra jobb i fire år. Tillitsvalgt forteller om fryktkultur
Renholdsassistent Alexander Skadberg har gjennom sine fem år på sokkelen fått en stolthet og trivsel i jobben. Hans opplevelse av å bli utsatt for fordommer kom derfor bardust på.
Arkivfoto: Tord Paulsen, Khrono
Alexander ble satt ut av kommentar på pauserommet: – Ser ikke ut som du er fra Bodø
– Dette vil hjelpe noe utrolig, forteller en tydelig prega Rune Sundmoen.
Martin Guttormsen Slørdal
Rune ble tilkjent millioner for sin yrkesskade. Etter 13 år får han omsider pengene
Kokkene Jarle Quist og Vendela Fremstad trodde de var på vei mot fast jobb i Equinor, men fikk nedslående nyheter. Nå går de og 29 andre til søksmål mot oljeselskapet.
Jonas Fagereng Jacobsen
– Jeg er kvalifisert til alle de jobbene jeg søker på, men får dem ikke
Den tidligere sykepleieren mener mulighetene for endring av syn på seksualitet, parforhold og intime behov hos eldre med demens ligger i neste generasjon helsepersonell.
Anita Arntzen
Skulle ønske hun fikk spørsmål om sexlivet da mannen flyttet på sykehjem
Kokk Vebjørn Furuseth har mye løfting, ståing og gåing i jobben. Han vil ha uttelling for jobben han gjør i dag i form av Avtalefestet pensjon (AFP).
Tormod Ytrehus
Kokken Vebjørn krever ny «sliterpensjon»
Den svenske regjeringen mener loven er nødvendig for å få kontroll på det de mener er et økende antall papirløse i Sverige. (Arkivbilde)
Linn Cathrin Olsen / NTB
Sykepleiere og lærere kan bli pålagt å anmelde papirløse mennesker
Debatt
Hadde Erna Solberg vore avhengig av bustønad, kunne ho ha blitt kasta ut av bustaden sin om ho ikkje hadde oversikt over eiga inntekt, skriv Trine Østereng.
Jan-Erik Østlie
Erna Solberg er raus med dei mektige og hard mot dei med minst
Petter Sørnæs / Posten
Eldre fikk tilbud om praktisk hjelp fra Posten. Nå kan tjenestene bli landsomfattende
Brian Cliff Olguin
14 ting må du passe på når jobben skal kutte stillinger
I mai 1908 ble det tatt en prøvetur mellom Molde og Batnfjordsøra i det som ble den første norske rutebilen. Bilen var fransk av merket «Unic», og det er rutebileier Johan Aarøe som sitter bak rattet.
Erik J. Birkeland/Norsk Teknisk Museum
Denne bilen startet Norges eldste bilrute. Nå går det 18 avganger om dagen her
Avtroppende fylkesordfører i Trøndelag, Tore O. Sandvik mener Senterpartiet har solgt politikken sin for å få vervet som fylkesordfører.
Jan-Erik Østlie
Senterpartiet forlater venstresiden: Stor skuffelse i Arbeiderpartiet
Fra 1. april i år ble det helt forbudt å bruke innleid arbeidskraft for byggebransjen i Oslo, Viken og Vestfold.
Tormod Ytrehus
Forbud mot innleie skal gi flere fast jobb. Sånn har det ikke gått
Kommentar
I dagens situasjon må finansminister Trygve Slagsvold Vedum holde igjen på pengebruken for å unngå at Norges Bank setter opp renta mer enn høyst nødvendig, skriver Kjell Werner.
Jan-Erik Østlie
Fjern den nye kakseskatten
Sparebank 1 Forsikring er den største leverandøren av hybridpensjon i markedet. Nå har Sparebank 1 Gruppen valgt hybrid for sine egne ansatte.
Ole Palmstrøm
Lite LO kan gjøre for å presse Sparebank1 på renter, mener Jørn Eggum
Han har vært medlem, tillitsvalgt og leder i E-verkenes fagforening Vestland i to perioder fra 1977 og fram til i dag, altså i 46 år. Arild Horsevik reagerer blant annet på kraftgiganten Evinys opptreden i forbindelse med nedbemanningene i konsernet.
Leif Martin Kirknes
Arild syns kraftgiganten oppfører seg skammelig overfor sine ansatte
Det har vært solindustri i Glomfjord i 28 år. Sandra Roksøy var tillitsvalgt da oppsigelsene kom i slutten av august i år.
Egil Brandsøy/ Industri Energi
Regjeringens solsatsing kom for seint – Sandra mistet jobben
SAMSTEMTE: Richard Storevik i Fellesforbundet vil åpne for strengere regulering av bankene. Det er noe Andreas Sjalg Unneland i SV kan stille seg bak.
Roy Ervin Solstad og Terje Pedersen / NTB