Psykisk helse i kriminalomsorgen
Sårbare innsatte fyller opp fengslene – får de hjelpen de trenger?
Hele 73 prosent av de innsatte har en personlighetsforstyrrelse. 11 prosent kan ha en lettere psykisk utviklingshemming. Nå skal et utvalg vurdere hjelpen de får.
Utagering og selvskading øker i enkelte fengsler. Et utvalg skal finne ut hvor godt systemene ivaretar psykisk syke bak murene.
Christopher Olssøn
Undersøkelser har vist at flertallet av innsatte fyller opptil flere kriterier for ulike psykiske sykdommer. Panikkangst, moderat til alvorlig depresjon, tvangslidelse og bipolar lidelse er utbredt.
Personlighetsforstyrrelse er også svært utbredt, hele 73 prosent av innsatte fylte kriteriene for minst en personlighetsforstyrrelse, ifølge en undersøkelse ved Kompetansesenter for sikkerhets-, fengsels- og rettspsykiatri.
Ifølge en beregning for noen år tilbake, kan 11 prosent av innsatte ha en lettere psykisk utviklingshemming.
Dramatiske hendelser i senere tid har vakt politikernes oppmerksomhet.
Regjeringa gir nå et utvalg i oppdrag å finne ut hvor godt egnet kriminalomsorgen med tilhørende helsetjenester er i stand til å ivareta de mest sårbare bak murene.
Tre medlemmer i Norsk Fengsels- og Friomsorgsforbund er blant utvalgets 16 medlemmer.
Forbundsfolk er med
– NFF er godt representert i det regjeringsoppnevnte utvalget, og vi ønsker vår lokale foreningsleder Arne Toft og fengselslederne Leif Magne Viste og Tonje Sandal lykke til med det viktige arbeidet, skriver NFF-forbundsleder Asle Aase på sin Facebook-profil.
Les også: Flere kvinner fengsles etter selvmordsforsøk. Bak murene blir det bare verre
Ifølge Justis- og beredskapsdepartementet har det vært en økning de siste årene i antall innsatte med alvorlig psykisk sykdom.
– Flere innsatte i fengsel har sammensatte utfordringer i form av psykiske lidelser eller rusproblemer, og kan ha behov for oppfølging og behandling, skriver justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp) på departementets hjemmeside.
Sykehus uten dekning
Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) er bekymret over at antallet dømte til særreaksjoner i helsetjenestene presser kapasiteten innen psykisk helsevern.
– I dag gis ikke sykehusene kompensasjon for å ta imot dømte til psykisk helsevern, men dette ses i sammenheng med øvrig drift. Jeg ser fram til at utvalget skal se nærmere på disse konsekvensene, som også har betydning for vår evne til å behandle de mest alvorlig psykisk syke, skriver Kjerkol.
Lest denne? Farukh (37) fulgte barndomsdrømmen – bytter uniform
Utvalget skal også evaluere ordningen med statlig finansiert prøveløslatelse av forvaringsdømte til plassering i institusjon eller kommunal boenhet.
De skal også mene noe om hvordan kvinner og barn og unge under 24 år bør ivaretas.
Utvalget skal ifølge regjeringen.no starte arbeidet så snart som mulig, og levere sin rapport innen 1. september 2024.