JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Unge fengselsansatte

Tommy (27) jobber med psykisk syke fanger: – Så kommer du på jobb tre dager etterpå og oppdager at de er løslatt

Nyutdanna fengselsbetjenter skal håndtere tung rus, psykiatri og overgrepsdømte. Nå krever de kompetanseløft.
UTFORDRINGER: Tommy Bjørlykke (27) etterlyser mer samarbeid mellom fengsel og helsevesen for å fange opp innsatte med tung psykiatri.

UTFORDRINGER: Tommy Bjørlykke (27) etterlyser mer samarbeid mellom fengsel og helsevesen for å fange opp innsatte med tung psykiatri.

Eirik Dahl Viggen

edv@lomedia.no

Fengselsbetjent Tommy Bjørlykke (27) arbeider på ei avdeling med mye psykiatri og rusavhengighet. Han forteller at de iblant klarer å hjelpe innsatte til bedring, i samarbeid med helseavdelinga. Men at mange faller igjennom.

Fengselet har ikke ressursene, og spesialisthelsetjenesten sier nei til innleggelse.

– Det er veldig spesielt når du har jobbet hele helga og opplevd dem på sitt verste, så kommer du på jobb to-tre dager etterpå og oppdager at de er løslatt. Det er ingenting som fanger dem opp på utsida. Her trengs det mer tverrfaglig samarbeid for å fange dem opp, sier Bjørlykke.

Tommy Bjørlykke var denne uka var blant deltakerne på NFF Ung-konferansen 2021, for unge medlemmer av Norsk Fengsels- og Friomsorgsforbund (NFF). Bjørlykke etterlyser økt kunnskap om rus og psykiatri, og mer enn det som læres på fengselsskolen.

Fikk du med deg denne: 33-åring skutt og drept: Rettspsykiateren er lei av å se alvorlig psykisk syke i fengsel

ENGASJERT: NFF-Ung-konferansen 2021 samlet et trettitall deltakere på Thon Hotel Arena på Lillestrøm.

ENGASJERT: NFF-Ung-konferansen 2021 samlet et trettitall deltakere på Thon Hotel Arena på Lillestrøm.

Eirik Dahl Viggen

Årets program dekket to temaer som opptar de ansattes yngre garde: Mer alvorlig psykiatri og økende andel sedelighetsdømte i kriminalomsorgen.

En av Norges mest profilerte rettspsykiatere, Randi Rosenqvist, snakket om hvordan fengslene er i stand til, eller ikke, å håndtere innsatte med store utfordringer.

Kriminolog Anja Emilie Kruse og fengselsbetjent Abid M. Bawja diskuterte med deltakerne hvordan man kan arbeide med seksualforbrytere, uten å bli mentalt utslitt og demotivert.

Mer psykiatri, lite ressurser: Psykisk syke fanger kommer i retur: – Situasjonen er uholdbar, advarer de ansatte

Etterlyser mer opplæring

– Konferanse er bra, men vi trenger å vite enda mer om hvordan vi konkret kan jobbe med de innsatte med store utfordringer, sier en av deltakerne, Malin Anette Klund (32).

Hun jobber på ei høysikkerhetsavdeling blant innsatte med tung rus og psykiatri. Hver dag opplever hun presset fra innsatte som forlanger sterkere medisindoser.

– De innsatte har mange meninger om hva de skal ha, uten at det nødvendigvis er det de trenger, sier kollega Thea Karlsen (26).

PÅFYLL: Thea Karlsen og Malin Anette Klund nyter et faglig avbrekk fra fengselshverdagen.

PÅFYLL: Thea Karlsen og Malin Anette Klund nyter et faglig avbrekk fra fengselshverdagen.

Eirik Dahl Viggen

– På min avdeling har vi 14, alle med store utfordringer som sliter med å være i fellesskap. Det er veldig mye fokus på medisinering, men vi som fengselsbetjenter har lite innsikt i hva helseavdelinga gjør, sier Karlsen.

Fengselsbetjentene var i stort overtall på konferansen, men her var én fra friomsorgen, sosionom Berit Løland (32), som arbeider med elektronisk kontroll (EK).

SAMLING: Berit Løland (32) mener det er viktig å møte unge kolleger fra andre enheter og dele erfaringer om de endringene kriminalomsorgen står i.

SAMLING: Berit Løland (32) mener det er viktig å møte unge kolleger fra andre enheter og dele erfaringer om de endringene kriminalomsorgen står i.

Eirik Dahl Viggen

– Vi ser mye mer rus og psykiatri i bakgrunnen også til de som soner i friomsorgen. Nå skal vi også få domfelte på EK som regnes som soningsudyktige, det vil si at vi i friomsorgen vil trenge mye mer kunnskap om psykiatri og om somatikk, sier Løland.

Sosionomen setter stor pris på NFF Ung, som en arena til å møtes og dele erfaringer om de store endringene kriminalomsorgen gjennomgår. Når de skal ta imot dem som er for syke til å være i fengsel, vil også friomsorgen måtte slakke av på vilkårene for EK, tror Løland, og forholde seg til aktiv rus og andre brudd.

Fikk du med deg denne? Abid (52) arbeider med sedelighetsdømte: – Jeg har en jobb som ingen andre vil ha

Arena for 800

NFF Ung valgte nytt styre. Leder Mats Gangnes (30) sto ikke på valg denne gangen, men fikk med seg disse nyvalgte:

• Caroline Larsen (32), fengselsbetjent

• Alise Salles Håbu (26), verksbetjent

• Eirik Fedje (30), fengselsbetjent

• Even Brandal (33), fengselsbetjent

STYRET: F.v. Caroline Larsen (32), Mats Gangnes (30),  Even Brandal (33), Alise Salles Håbu (26).

STYRET: F.v. Caroline Larsen (32), Mats Gangnes (30), Even Brandal (33), Alise Salles Håbu (26).

Eirik Dahl Viggen

NFF Ung ble etablert i 2017 for NFF-ere under 35 år. De omfatter per i dag over 800 medlemmer, en betydelig andel av forbundet. Ved å samles til konferanse og opprette NFF Ung-kontakter ute på enhetene, arbeider de for å skape engasjement og nettverk for foreningsarbeid og for å spre kunnskap om rettigheter og muligheter på arbeidsplassen.

– Framfor alt ønsker vi å formidle en forståelse av hvor viktig det er å stå samlet, sier NFF Ung-leder Mats Gangnes.

VIL PÅVIRKE: Mats Gangnes leder NFF Ung, med håp om stemmerett i landsstyret.

VIL PÅVIRKE: Mats Gangnes leder NFF Ung, med håp om stemmerett i landsstyret.

Eirik Dahl Viggen

Nå jobber de for å bli fullverdige medlemmer av NFFs sentralstyre, med stemmerett. Med vind i seilene kan det bli en realitet etter forbundets landsmøte, som holdes i Bergen i november 2022.

– Vi har kanskje et litt annet syn enn hovedtyngden i forbundet på enkelte saker. Som at ulike typer kompetanse også utenom fengselsskolen i større grad bør verdsettes med lønn. Det er ganske mange av oss som har tatt annen utdanning både før og etter vi ble ansatt i kriminalomsorgen.

Neste år skal NFF Ung ut på turné. De skal besøke Agder fengsel samt alle opplæringsfengslene. Der vil de sammen med lokalforeningene lage en fagdag for å øke kunnskapen blant aspirantene om rettigheter på arbeidsplassen.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i fengsel og friomsorg.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse