JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Tormod er Breiviks besøksvenn: – Jeg er veldig imponert over jobben fengselsbetjentene gjør

En gang i uka treffer Tormod Klovning den terrordømte nordmannen.
TETT PÅ: – Jeg er veldig imponert over fengselsbetjentene som jobber med Breivik, sier besøksvenn Tormod Klovning. Breivik skiftet navn til Fjotolf Hansen i sommer.

TETT PÅ: – Jeg er veldig imponert over fengselsbetjentene som jobber med Breivik, sier besøksvenn Tormod Klovning. Breivik skiftet navn til Fjotolf Hansen i sommer.

Ole Palmstrøm

katharina@lomedia.no

I tre og et halvt år har Breivik hatt en hemmelig besøksvenn. I ankesaken om soningsforholdene til den terrordømte måtte besøksvennen vitne i rettssaken, og hans navn – Tormod Klovning – ble kjent for allmennheten. Klovning gir ikke intervjuer til pressen, men NFF-magasinet fikk lov til å være tilstede på en konferanse i regi av Nordiske Fengselsfunktionærers Union hvor Klovning snakket om sitt arbeid.

De borgerlige partiene kutter enda mer i fengsler, Nav og andre statlige virksomheter

Ukentlige møter

Klovning søkte ikke stillingen som besøksvenn, men ble kontaktet av fengselsleder i Skien fengsel. Etter betenkningstid takket han ja til oppdraget.

– Jeg husker første gang jeg skulle møte Breivik i fengsel. Jeg var nervøs. En av fengselsbetjentene ga meg et klapp på skulderen og sa at dette klarer du. Han sa at jeg skulle være meg selv, og det betydde mye for meg, sier besøksvennen, som er utdannet teolog.

Møtet med fengselsbetjenten bruker Klovning som et bilde for å si at alle trenger å bli sett og noen å snakke med – også Anders Behring Breivik. Og det har vært jobben til besøksvennen i over tre år.

– Jeg prøver å se enkelt på dette. Alle trenger noen å snakke med, sier besøksvennen.

Breivik skiftet navn til Fjotolf Hansen i sommer.

Ansatte imponerer

Men selv om møtene har vært utfordrende og tøffe, mener Klovning de har tatt steg i riktig retning.

– Jeg må være tydelig på hvem jeg er. Relasjon går begge veier, sier han.

De treffes en gang i uka. Fengselsbetjentene som jobber med den terrordømte, møter han flere ganger i uka. Besøksvennen synes de ansatte gjør en god jobb.

– Jeg er veldig imponert over fengselsbetjentene som jobber med Breivik, sier han.

Hittil har ikke Klovning hatt behov for veiledning, men kriminalomsorgen har tilbudt å betale for det dersom han ønsker.

Fem fengselsbetjenter på én farlig fange

Lange samtaler

Tillitsvalgt Ingeborg Kivle setter pris på skryt fra besøksvennen. Hun har jobbet med Breivik siden han kom til fengselet i 2012.

Kivle er også glad for dommen i ankesaken om soningsforholdene til den terrordømte. Dommen slo fast at soningsregimet ikke var i strid med menneskerettighetene.

Men å legge til rette for at Norges farligste terrorist gjennomfører straffen innenfor lovlige rammer og at han endrer seg i positiv retning, tar på. Hver dag snakker fengselsbetjenter med lovbryteren.

– Vi har mange lange samtaler med Behring Breivik. Det gjør inntrykk på oss, sier Kivle.

Tillitsvalgt Ingeborg Kivle setter har jobbet med Breivik siden han kom til fengselet i 2012.

Tillitsvalgt Ingeborg Kivle setter har jobbet med Breivik siden han kom til fengselet i 2012.

Ole Palmstrøm

«Å stå ansikt til ansikt med Behring Breivik gjør noe med deg»

Umulig å forstå

Den tillitsvalgte forteller at ansatte gjør så godt de kan for å forholde seg til personen Breivik og ikke handlingene hans.

– Før vi begynte å jobbe med Breivik, måtte vi ruste oss til å møte en mann som har gjort så mye vondt som det er umulig for oss å forstå, sier hun.

I september 2015 gikk Kivle ut i NFF-magasinet og sa at ansatte var slitne og hadde behov for mer veiledning. Etter to år er situasjonen uforandret.

– Vi har ingen fast veileder, men vi har noen treffpunkter der det er ulike fagpersoner som kommer inn, sier hun.

Ønsker veiledning

De ansatte vet ikke hvor lenge han skal sone i fengselet. Breivik er dømt til 21 års forvaring.

– Vi bruker hverandre og snakker sammen i vakta, men vi trenger også faglig påfyll og profesjonell veiledning. Vi har bedt om en-til-en-veiledning i to år, og vi har fortsatt ikke fått det.

Hun vil gjerne ha en fagperson som forstår deres arbeidssituasjon og som hun og kollegene kan ta kontakt med ved behov og for veiledning.

– Vi hadde rundt tre samlinger med eksterne aktører før sommeren, og vi har hatt noen samlinger etter ferien. Jeg kaller ikke det veiledning, sier Kivle.

Sikkerhet

Breivik har hatt progresjon i fengselet. Kivle er bekymret for hvilke konsekvenser det får for sikkerheten til betjentene om progresjonen går for fort. I bakhodet har Kivle Breiviks manifest hvor han oppfordrer til å skremme og true fengselsansatte som motarbeider hans «prosjekt».

– Min utrygghet er knyttet til om progresjonen går for fort og at vi, fengselsbetjenter, ikke får lov til å være med i diskusjonen når endringene gjøres.

– Det er viktig å fortsette med den sikkerheten vi har i dag. Sikkerheten gjør oss trygg og er avgjørende for at vi skal gjøre en god jobb med Breivik, noe som kom fram i ankesaken at vi gjør, sier Kivle.

Rosenqvist er psykiater for de aller farligste fangene

Får tilbud

Fengselsleder Ole Kristoffer Borhaug er ikke enig med Kivle og hevder at ansatte tilbys veiledning.

– Ansatte som jobber på avdelingen med særlig høyt sikkerhetsnivå, har et tilbud om en-til-en-veiledning som de kan ta kontakt med ved behov. Så langt har ingen benyttet seg av dette, sier Borhaug og legger til at ansatte får fortløpende veiledning i gruppe.

Det er ukjent for Kivle at ansatte har tilbud om en-til-en-veiledning.

Skien fengsel fikk en ekstrabevilgning på 5,3 millioner kroner for 2017 for å drifte avdelingen hvor Breivik soner. Ifølge fengselslederen har fengselet penger til veiledning av ansatte.

Den tillitsvalgte er bekymret for at fengselet vil lempe på sikkerheten. Det avkrefter Borhaug.

– Det blir ikke lempet på sikkerheten rundt Breivik. Vi gjennomfører risikovurderinger hver gang det blir iverksatt endringer. Ansatte og vernetjeneste er representert når risikovurderingene gjennomføres, sier han.

Les flere saker om fagbevegelsen, arbeidsliv og politikk på vår forside

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i fengsel og friomsorg.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse