JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Bane Nor etterforskes for ulovlig statsstøtte

Har Bane Nor fått ulovlig statsstøtte?
ESA skal undersøke om statstøtte Bane Nor har fått er forenelig med virksomhetens rolle som fiberoperatør.

ESA skal undersøke om statstøtte Bane Nor har fått er forenelig med virksomhetens rolle som fiberoperatør.

Morten Hansen

morten@lomedia.no

Overvåkingsorganet ESA, som har ansvaret for å føre tilsyn med at EØS-avtalen blir gjennomført og etterlevd, har besluttet å åpne en formell gransking på bakgrunn av påstått ulovlig statsstøtte gitt av Norge til Bane Nor og noen kontraktspartnere.

Bane Nor er heleid av Samferdselsdepartementet og driver jernbaneinfrastruktur samt fibernett langs jernbanespor i Norge.

Tiltakene som undersøkes er knyttet til Bane NORs rolle som fiberoperatør. 

I en klage til ESA hevdes det blant annet at Bane Nor har tatt grep for å etablere seg som en kommersiell tilbyder av fiberinfrastrukturtilgang.

Det andre tiltaket som granskes gjelder påstått støtte gitt til noen av Bane NORs avtalepartnere. ESA skal undersøke om tiltakene utgjør statsstøtte og i så fall om de er forenlige med EØS-reglene. 

Har ikke konkludert

I en pressemelding skriver overvåkningsorganet, at beslutningen om å innlede etterforskning ikke betyr at ESA har konkludert om overtredelse.

Avgjørelsen innebærer kun at ESA vil gå videre med en grundig gransking av tiltakene.

Anne Kirkhusmo, presseansvarlig i Bane Nor, sier det ikke er naturlig å kommentere saken.

– Bane Nor er kjent med saken. Vi skal selvsagt fortsatt bidra til å opplyse den overfor ESA, sier Kirkhusmo.

Frikjent

Tidligere i år ble Bane Nor frifunnet i et søksmål, hvor fiberleverandøren Global Connect krevde Bane Nor for rundt to milliarder kroner.

Global Connect, som blant annet har sin opprinnelse i BaneTele – eid av gamle Jernbaneverket, ble bare tilkjent 35 millioner kroner, skrev digi.no.

Fiberleverandøren hevdet at Bane Nors salg av overskuddskapasitet av fiber har påført dem store inntektstap og svekket deres posisjon i det norske bredbåndsmarkedet.

De hevdet også at Bane Nor har tjent penger på å leie ut fiberkapasitet som er til overs langs de norske jernbanesporene.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i alle deler av jernbanen og busstransport.

Les mer fra oss

Annonse

Flere saker

Annonse