JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Rune Dahlen, leder av landsrådet for trafikk, teknikk og administrasjon i Bane Nor.

Rune Dahlen, leder av landsrådet for trafikk, teknikk og administrasjon i Bane Nor.

Morten Hansen

Bane Nor framskynder endringer i Jernbane-Norge: – Et grovt tillitsbrudd, mener Spordrift-ansatte

Spordrift-ansatte mener de har blitt holdt utenfor mens Bane Nor-ledelsen har lagt planer for å fremskynde oppstykkinga av selskapet.



09.07.2020
11:53
10.07.2020 09:41

morten.hanse@lomedia.no

Spordrift er et resultat av jernbanereformen der regjeringen blant annet ønsker at alle drifts- og vedlikeholdsoppgaver som er egnet for det skal konkurranseutsettes.

1.300 ansatte ble 1. juli 2019 overført fra Bane Nor til det nye selskapet. Spordrift er et heleid datterselskap av Bane Nor.

I slutten av juni 2020 ble det bestemt at Spordrift skal overføres fra Bane Nor til næringsdepartementet 1. januar 2021 – et halvt år tidligere enn opprinnelig bestemt.

De ansattes representanter i styret mener framskyndingen kommer etter press fra Samferdselsdepartementet, og mener Spordrift ikke er klar for å bli skilt ut fra morselskapet. De mener en tidligere avhending kan gå ut over sikkerheten.

Nå sier de ansattes tillitsvalgte heller ikke de har blitt involvert i prosessen som vil bestemme arbeidshverdagen til de 1300 ansatte i Spordrift.

– Vi ønsker et klart svar på på hvorfor Bane Nor har valgt å kjøre solo i dette arbeidet. Dette er et grovt tillitsbrudd, sier Rune Dahlen, leder av landsrådet for trafikk, teknikk og administrasjon i Bane Nor.

Bane Nor har sviktet

De tillitsvalgte har også bedt om en redegjørelse fra konsernsjefen hvorfor ikke sentrale tillitsvalgte i Bane Nor har fått anledning til å verken bli informert eller fått anledning til å drøfte dette i samarbeidsutvalet.

– Det har vi så langt ikke fått, sier Dahlen.

Han viser til Hovedavtalen som han mener er klare på hvordan et partssamarbeid på foregå. Dahlen viser og til Bane NORs nedskrevne verdier som skal representere bedriften:

– Åpen, respektfull, engasjert og nytenkende, står det. Bane Nor har sviktet både i prosess og saksbehandling av tidsplanen for utskillelsen av Spordrift, fastslår Dahlen.

Frimannslund svarer

FriFagbevegelse har forelagt kritikken fra Dahlen til Bane Nors konsernsjef, Gorm Frimannslund. Han svarer ikke direkte på Dahlens anklage på tillitsbrudd og brudd på Hovedavtalen.

Her er Frimannslund svar. Han ber om at svaret blir publisert i helhet:

Konkurranseutsetting av drift og vedlikehold av jernbaneinfrastrukturen er viktig del av jernbanereformen. Bane NOR skilte ut oppgavene innen drift og vedlikehold med tilhørende personell – omlag 1200 medarbeidere - i et eget selskap, Spordrift AS, per 1. juli 2019. I Bane NORs styremøte desember 2018 fremmet administrasjon forslag om at Spordrift AS skulle overføres til ny eier 1. januar 2021 slik at konkurranseutsettingen kunne effektueres. Styrets flertall besluttet den gang at overføring skulle gjennomføres 6 måneder senere, altså 1. juli 2021.

Siden styrebeslutningen for 18 måneder siden har Bane NOR og Spordrift AS jobbet grundig for å forberede selskapene for konkurranseutsetting.

Samferdselsdepartementet har som eier utfordret Bane NOR på hvorvidt det er mulig å iverksette konkurransen tidligere enn 1. juli 2021. Disse signalene har Bane NOR tatt på alvor og vurdert at en avhending av Spordrift AS for konkurranseutsetting er forsvarlig å gjennomføre 1. januar 2021. Spordrift AS er enig i dette. Konkurranseutsetting av drift og vedlikehold for jernbanen innebærer naturligvis risiko, noe som både Bane NOR og Spordrift AS jobber for å minimere. Dette er eier orientert om.

Sak om framskynding av avhendingstidspunkt for Spordrift AS til 1.1.2021, var til behandling i styret i slutten av juni 2020. Et flertall i Bane NORs styre støttet forslaget om endret tidslinje for avhending av Spordrift AS.

Dette svarer andre sentrale aktører om oppstykkinga

FriFagbevegelse har prøvd å få svar på hvor lenge arbeidet med framskynding av avhendingen har skjedd, om dette har skjedd som følge av et press fra Samferdselsdepartementet, og hvem som har vært informert om dette arbeidet.

Tor Egil Pålerud, en av de ansattes representanter i styret til Bane Nor, sa tidligere i juli at styret ikke var informert før det kom opp som styresak tidligere i sommer. Han mener framskyndingen kommer som følge av press fra departementet.

Dette avviser Samferdselsdepartementet. I en e-post svarte de på Påleruds påstand «Samferdselsdepartementet har som eier ikke lagt konkrete føringer på hvordan Bane NOR driver sitt effektiviseringsarbeid, …» og «Vi vil for ordens skyld opplyse at departementets instruksjonsmyndighet kun utøves på foretaksmøtet, og at det har ikke vært avholdt foretaksmøter der departementets instruksjonsmyndighet er blitt utøvet på dette saksområdet.»

Men at departementet har vært opptatt av framdriften i Spordrift synes klart. Det har foregått korrespondanse og møtevirksomhet med Spordrift som tema – både på embedsverknivå og politisk nivå.

På direkte spørsmål om dette har blitt oppfattet som et direkte oppdrag om å framskynde prosessen svarer konsernsjef i Bane Nor, Gorm Frimannslund, på epost:

«Det har lenge vært klart at Spordrift AS skal avhendes og overføres fra Bane Nor til nye eiere som del av jernbanereformen. Avhending av et selskap er en eiersak. Det har vært gitt styringssignal som tilsier at en tidligere utskillelse og konkurranseutsetting har vært ønskelig. Saken ble styrebehandlet i mars og i juni i år. Styreleder, også tidligere styreleder, er naturligvis en del av eierdialogen.»

Vi har og stilt spørsmål til nylig avgåtte styreleder Siri Hatlen om hvordan hun har opplevd dialogen med Samferdselsdepartementet, og om hun har vært informert om arbeidet med tidligere avhending uten å informere hele – eller deler av – styret.

Hun skriver i en e-post:

«Jeg har forståelse for at du stiller disse spørsmålene, men du forstår sikkert at jeg som tidligere styreleder ikke finner det riktig å besvare dem.

Det blir feil av meg nå å gå inn på hvilken dialog som eventuelt har vært mellom SD som eier og representanter for BN (Bane Nor, red. anm.). Jeg var som kjent ikke tilstede i styremøtet 24./25.6 da dette ble behandlet fordi jeg ikke lenger var styreleder.»

Vi har og spurt Hatlen om det var et ønske fra hennes side å fratre som styreleder.

Hun svarer: «Skifte av styreleder skjedde i ordinært foretaksmøte og det er eier som til enhver tid bestemmer hvem som skal være styreleder/sitte i styret.»

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
09.07.2020
11:53
10.07.2020 09:41



Mest lest

Ronja Jacobsson ønsker at flere arbeidsgivere skal satse på unge jobbsøkere, til tross for at de har mindre erfaring.

Ronja Jacobsson ønsker at flere arbeidsgivere skal satse på unge jobbsøkere, til tross for at de har mindre erfaring.

Emmie Olivia Kristiansen

Det siste året har Ronja (29) søkt på 379 jobber, men fått avslag på samtlige: – Jeg har følt meg verdiløs

Fremskrittspartiets førstekandidat i Oslo, Christian Tybring-Gjedde (arkivfoto).

Fremskrittspartiets førstekandidat i Oslo, Christian Tybring-Gjedde (arkivfoto).

Terje Pedersen, ANB

Katastrofe for Venstre og Frp i hovedstaden på fersk partimåling

En kvinne i 50-årene er avskjediget fra avdelingen ved Skjervum helse- og omsorgssenter fordi hun har brutt smittevernregler.

En kvinne i 50-årene er avskjediget fra avdelingen ved Skjervum helse- og omsorgssenter fordi hun har brutt smittevernregler.

Helge Rønning Birkelund

Fagforbundet vil ikke ta saken til medlem som fikk sparken for brudd på smittevernregler

Med Listhaug i lederstolen gjentar Frp-landsmøtet kravet fra Siv Jensens tale til landsstyret.

Med Listhaug i lederstolen gjentar Frp-landsmøtet kravet fra Siv Jensens tale til landsstyret.

Jan-Erik Østlie

Frp-landsmøtet «vedtok» å øke lønna for sykepleiere: – Ganske uvanlig, mener Fafo-forsker

Kronikk

Det er frivillig om den enkelte arbeidstaker ønsker vaksinering. Kan nei til vaksine være grunnlag for oppsigelse?  (Illustrasjonsfoto)

Det er frivillig om den enkelte arbeidstaker ønsker vaksinering. Kan nei til vaksine være grunnlag for oppsigelse? (Illustrasjonsfoto)

Colourbox.com

«Kan du få sparken av å si nei til koronavaksine?». Se hva Jussformidlingen svarer

OPP I LØNN: Vinmonopolet går så det suser. Nå går de ansatte opp i lønn.

OPP I LØNN: Vinmonopolet går så det suser. Nå går de ansatte opp i lønn.

Martin Guttormsen Slørdal

Vinmonopol-ansatte får betalt for rekordår

ØKT LØNN: LOs 1.sekretær Julie Lødrup og LO-leder Peggy Hessen Følsvik har fått lønna regulert med 2 prosent. Her fra det siste  digitale representantskapsmøte i LO.

ØKT LØNN: LOs 1.sekretær Julie Lødrup og LO-leder Peggy Hessen Følsvik har fått lønna regulert med 2 prosent. Her fra det siste digitale representantskapsmøte i LO.

Jan-Erik Østlie

Lønnsøkning for LO-ledelsen

SEKRETARIATET: Rashid Nawaz sørger for at det blir servert kaffe til folket under møtene i sekretariatssalen i Folkets Hus.

SEKRETARIATET: Rashid Nawaz sørger for at det blir servert kaffe til folket under møtene i sekretariatssalen i Folkets Hus.

Sissel M. Rasmussen

Rashid startet som renholder i 1999. Nå er han «bydelsordfører» for 33.000 innbyggere

NEDBEMANNET: Totalt 21 ansatte ble sagt opp, 30 ble omplassert, og mange ansatte måtte ned i lønn da forskningsinstituttet Norce nedbemannet. Det godtok ikke en oppsagt 58-årig kvinne med 34 års erfaring i jobben som saksøkte arbeidsgiveren for usaklig oppsigelse. Saken skulle kommet opp i tingretten mandag, men fredag ble det kjent at det var inngått forlik. Kvinnen fortsetter nå sitt arbeidsforhold ved Norce.

NEDBEMANNET: Totalt 21 ansatte ble sagt opp, 30 ble omplassert, og mange ansatte måtte ned i lønn da forskningsinstituttet Norce nedbemannet. Det godtok ikke en oppsagt 58-årig kvinne med 34 års erfaring i jobben som saksøkte arbeidsgiveren for usaklig oppsigelse. Saken skulle kommet opp i tingretten mandag, men fredag ble det kjent at det var inngått forlik. Kvinnen fortsetter nå sitt arbeidsforhold ved Norce.

Google Street View

Forskningsansatt (58) ble nedbemannet etter 34 år i jobben – så saksøkte hun arbeidsgiveren

Sylvi Listhaug overtar som Frp-leder når Siv Jensen takker av på landsmøtet.

Sylvi Listhaug overtar som Frp-leder når Siv Jensen takker av på landsmøtet.

Jan-Erik Østlie

Elbil, kontantstøtte og vindkraft: Her er sakene som skaper strid på Frps landsmøte

Frode Alfheim mener tirsdagens debatt om tilknytningen til Acer er unødvendig.

Frode Alfheim mener tirsdagens debatt om tilknytningen til Acer er unødvendig.

Jan-Erik Østlie

Acer opp i Stortinget på nytt: – Det er nok omkamper nå, mener LO-topp

VINDU: Egle Rimdzuite og Mindaugas Giedraitis jobber sammen med vindusproduksjon i Nordland.

VINDU: Egle Rimdzuite og Mindaugas Giedraitis jobber sammen med vindusproduksjon i Nordland.

Tormod Ytrehus

Mange lokkes av norsk lønn, men Egle og Mindaugas ville ha mer fritid

FORBEREDELSER: Storbyuniversitetet Oslo Met står på listen over virksomheter som kan bli tatt ut i streik. Her fra forberedelsene i 2019; Ingvild Nordang (t.h.) som ledet LO Stats lokale streikekomité, sammen med Cecilia Novas (t.v.) og Amir Haghighi.

FORBEREDELSER: Storbyuniversitetet Oslo Met står på listen over virksomheter som kan bli tatt ut i streik. Her fra forberedelsene i 2019; Ingvild Nordang (t.h.) som ledet LO Stats lokale streikekomité, sammen med Cecilia Novas (t.v.) og Amir Haghighi.

Merete Jansen

Statsansatte henter fram streikevestene. Her er første streikeuttak

Nye anslag sier at arbeidsledigheten vil bli på 3,5 prosent i år. Det er 0,4 prosentpoeng høyere enn det som ble anslått i fjor høst.

Nye anslag sier at arbeidsledigheten vil bli på 3,5 prosent i år. Det er 0,4 prosentpoeng høyere enn det som ble anslått i fjor høst.

Tormod Ytrehus

Regjeringen vil halvere permitteringstiden – tross anslag om høy ledighet

VIKTIGE, IKKE KRITISKE: Kristin Brogård-Olsen og Aurora Narum, daglig leder og pedagogisk leder i Smedhusåsen barnehage i Moss, har lenge trodd at ansatte i barnehager har vært regnet som samfunnskritisk personell. Det er de ikke. De er samfunnsviktige.

VIKTIGE, IKKE KRITISKE: Kristin Brogård-Olsen og Aurora Narum, daglig leder og pedagogisk leder i Smedhusåsen barnehage i Moss, har lenge trodd at ansatte i barnehager har vært regnet som samfunnskritisk personell. Det er de ikke. De er samfunnsviktige.

Martin Guttormsen Slørdal

Barnehageansatte bør defineres som samfunnskritisk personell, mener tillitsvalgte

Den tidligere LO-lederen kan nevne flere eksempler på saker som er løst gjennom det fagligpolitiske samarbeidet.

Den tidligere LO-lederen kan nevne flere eksempler på saker som er løst gjennom det fagligpolitiske samarbeidet.

Martin Guttormsen Slørdal

– Borgerlige politikere er hyggelige, men det skjer liksom ikke noe

Trygve Slagsvold Vedum (Sp) og Jonas Gahr Støre (Ap) gjør det godt på spørreundersøkelsen blant Fellesforbundets medlemmer.

Trygve Slagsvold Vedum (Sp) og Jonas Gahr Støre (Ap) gjør det godt på spørreundersøkelsen blant Fellesforbundets medlemmer.

Leif Martin Kirknes og Jan-Erik Østli

Ap og Sp jevnstore blant Fellesforbundets medlemmer

MÅ KONKURRERE OM JOBBENE: Spordrift er et av selskapene som nå rigger seg til for konkurransen om drift og vedlikehold av Sørlandsbanen.

MÅ KONKURRERE OM JOBBENE: Spordrift er et av selskapene som nå rigger seg til for konkurransen om drift og vedlikehold av Sørlandsbanen.

Morten Hansen

Blir det billigere å drive jernbane om jobbene settes ut på anbud? Her er svarene DeFacto fant

– Da Veivesenet utførte vedlikehold i egen regi, fikk man brukt maskinparken maksimalt, sier tillitsvalgt i Mesta Håkon Småbrekke. (Illustrasjonsfoto)

– Da Veivesenet utførte vedlikehold i egen regi, fikk man brukt maskinparken maksimalt, sier tillitsvalgt i Mesta Håkon Småbrekke. (Illustrasjonsfoto)

Dorthe Karlsen

– Mer vei for pengene om Statens vegvesen får tilbake ansvar for drift og vedlikehold, mener tillitsvalgt

illustrasjonsfoto

illustrasjonsfoto

Jan-Erik Østlie

Tillitsvalgte i fiskeindustrien frykter for arbeidsplassene etter ny stortingsdebatt om slaktebåten Norwegian Gannet


Flere saker