JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Rune Dahlen, leder av landsrådet for trafikk, teknikk og administrasjon i Bane Nor.

Rune Dahlen, leder av landsrådet for trafikk, teknikk og administrasjon i Bane Nor.

Morten Hansen

Bane Nor framskynder endringer i Jernbane-Norge: – Et grovt tillitsbrudd, mener Spordrift-ansatte

Spordrift-ansatte mener de har blitt holdt utenfor mens Bane Nor-ledelsen har lagt planer for å fremskynde oppstykkinga av selskapet.09.07.2020
11:53
10.07.2020 09:41

morten.hanse@lomedia.no

Spordrift er et resultat av jernbanereformen der regjeringen blant annet ønsker at alle drifts- og vedlikeholdsoppgaver som er egnet for det skal konkurranseutsettes.

1.300 ansatte ble 1. juli 2019 overført fra Bane Nor til det nye selskapet. Spordrift er et heleid datterselskap av Bane Nor.

I slutten av juni 2020 ble det bestemt at Spordrift skal overføres fra Bane Nor til næringsdepartementet 1. januar 2021 – et halvt år tidligere enn opprinnelig bestemt.

De ansattes representanter i styret mener framskyndingen kommer etter press fra Samferdselsdepartementet, og mener Spordrift ikke er klar for å bli skilt ut fra morselskapet. De mener en tidligere avhending kan gå ut over sikkerheten.

Nå sier de ansattes tillitsvalgte heller ikke de har blitt involvert i prosessen som vil bestemme arbeidshverdagen til de 1300 ansatte i Spordrift.

– Vi ønsker et klart svar på på hvorfor Bane Nor har valgt å kjøre solo i dette arbeidet. Dette er et grovt tillitsbrudd, sier Rune Dahlen, leder av landsrådet for trafikk, teknikk og administrasjon i Bane Nor.

Bane Nor har sviktet

De tillitsvalgte har også bedt om en redegjørelse fra konsernsjefen hvorfor ikke sentrale tillitsvalgte i Bane Nor har fått anledning til å verken bli informert eller fått anledning til å drøfte dette i samarbeidsutvalet.

– Det har vi så langt ikke fått, sier Dahlen.

Han viser til Hovedavtalen som han mener er klare på hvordan et partssamarbeid på foregå. Dahlen viser og til Bane NORs nedskrevne verdier som skal representere bedriften:

– Åpen, respektfull, engasjert og nytenkende, står det. Bane Nor har sviktet både i prosess og saksbehandling av tidsplanen for utskillelsen av Spordrift, fastslår Dahlen.

Frimannslund svarer

FriFagbevegelse har forelagt kritikken fra Dahlen til Bane Nors konsernsjef, Gorm Frimannslund. Han svarer ikke direkte på Dahlens anklage på tillitsbrudd og brudd på Hovedavtalen.

Her er Frimannslund svar. Han ber om at svaret blir publisert i helhet:

Konkurranseutsetting av drift og vedlikehold av jernbaneinfrastrukturen er viktig del av jernbanereformen. Bane NOR skilte ut oppgavene innen drift og vedlikehold med tilhørende personell – omlag 1200 medarbeidere - i et eget selskap, Spordrift AS, per 1. juli 2019. I Bane NORs styremøte desember 2018 fremmet administrasjon forslag om at Spordrift AS skulle overføres til ny eier 1. januar 2021 slik at konkurranseutsettingen kunne effektueres. Styrets flertall besluttet den gang at overføring skulle gjennomføres 6 måneder senere, altså 1. juli 2021.

Siden styrebeslutningen for 18 måneder siden har Bane NOR og Spordrift AS jobbet grundig for å forberede selskapene for konkurranseutsetting.

Samferdselsdepartementet har som eier utfordret Bane NOR på hvorvidt det er mulig å iverksette konkurransen tidligere enn 1. juli 2021. Disse signalene har Bane NOR tatt på alvor og vurdert at en avhending av Spordrift AS for konkurranseutsetting er forsvarlig å gjennomføre 1. januar 2021. Spordrift AS er enig i dette. Konkurranseutsetting av drift og vedlikehold for jernbanen innebærer naturligvis risiko, noe som både Bane NOR og Spordrift AS jobber for å minimere. Dette er eier orientert om.

Sak om framskynding av avhendingstidspunkt for Spordrift AS til 1.1.2021, var til behandling i styret i slutten av juni 2020. Et flertall i Bane NORs styre støttet forslaget om endret tidslinje for avhending av Spordrift AS.

Dette svarer andre sentrale aktører om oppstykkinga

FriFagbevegelse har prøvd å få svar på hvor lenge arbeidet med framskynding av avhendingen har skjedd, om dette har skjedd som følge av et press fra Samferdselsdepartementet, og hvem som har vært informert om dette arbeidet.

Tor Egil Pålerud, en av de ansattes representanter i styret til Bane Nor, sa tidligere i juli at styret ikke var informert før det kom opp som styresak tidligere i sommer. Han mener framskyndingen kommer som følge av press fra departementet.

Dette avviser Samferdselsdepartementet. I en e-post svarte de på Påleruds påstand «Samferdselsdepartementet har som eier ikke lagt konkrete føringer på hvordan Bane NOR driver sitt effektiviseringsarbeid, …» og «Vi vil for ordens skyld opplyse at departementets instruksjonsmyndighet kun utøves på foretaksmøtet, og at det har ikke vært avholdt foretaksmøter der departementets instruksjonsmyndighet er blitt utøvet på dette saksområdet.»

Men at departementet har vært opptatt av framdriften i Spordrift synes klart. Det har foregått korrespondanse og møtevirksomhet med Spordrift som tema – både på embedsverknivå og politisk nivå.

På direkte spørsmål om dette har blitt oppfattet som et direkte oppdrag om å framskynde prosessen svarer konsernsjef i Bane Nor, Gorm Frimannslund, på epost:

«Det har lenge vært klart at Spordrift AS skal avhendes og overføres fra Bane Nor til nye eiere som del av jernbanereformen. Avhending av et selskap er en eiersak. Det har vært gitt styringssignal som tilsier at en tidligere utskillelse og konkurranseutsetting har vært ønskelig. Saken ble styrebehandlet i mars og i juni i år. Styreleder, også tidligere styreleder, er naturligvis en del av eierdialogen.»

Vi har og stilt spørsmål til nylig avgåtte styreleder Siri Hatlen om hvordan hun har opplevd dialogen med Samferdselsdepartementet, og om hun har vært informert om arbeidet med tidligere avhending uten å informere hele – eller deler av – styret.

Hun skriver i en e-post:

«Jeg har forståelse for at du stiller disse spørsmålene, men du forstår sikkert at jeg som tidligere styreleder ikke finner det riktig å besvare dem.

Det blir feil av meg nå å gå inn på hvilken dialog som eventuelt har vært mellom SD som eier og representanter for BN (Bane Nor, red. anm.). Jeg var som kjent ikke tilstede i styremøtet 24./25.6 da dette ble behandlet fordi jeg ikke lenger var styreleder.»

Vi har og spurt Hatlen om det var et ønske fra hennes side å fratre som styreleder.

Hun svarer: «Skifte av styreleder skjedde i ordinært foretaksmøte og det er eier som til enhver tid bestemmer hvem som skal være styreleder/sitte i styret.»

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
09.07.2020
11:53
10.07.2020 09:41Mest lest

Alf Jørgen Schnell og Ninthu Paramlingam i kollektivet Reduser Husleia mener mange lever i uverdige boforhold på leiemarkedet. Bildet innfelt er hentet fra annonsen det et kott med skyvedører tilbys for 6.200 kroner måneden.

Alf Jørgen Schnell og Ninthu Paramlingam i kollektivet Reduser Husleia mener mange lever i uverdige boforhold på leiemarkedet. Bildet innfelt er hentet fra annonsen det et kott med skyvedører tilbys for 6.200 kroner måneden.

Ida Bing og husleie.no

Dette «klesskapet» ble leid ut for 6.200 kroner i måneden: – Leiemarkedet blir bare verre og verre

STENGT: Klokka 12 lørdag formiddag stengte butikkene i Oslo og ni nabokommuner. Dagligvarebutikker og apotek er det eneste unntaket.

STENGT: Klokka 12 lørdag formiddag stengte butikkene i Oslo og ni nabokommuner. Dagligvarebutikker og apotek er det eneste unntaket.

Lene Svenning

Nytt korona-sjokk: Tusenvis av ansatte i varehandelen på Østlandet står i fare for å bli permittert

SAKSØKER: Hege Berit Østgård er blant de 231 Industri Energi-medlemmene som går til gruppesøksmål mot Aker BP.

SAKSØKER: Hege Berit Østgård er blant de 231 Industri Energi-medlemmene som går til gruppesøksmål mot Aker BP.

Jan Inge Haga

Hege Berit fikk hakeslepp da bedriften ville fjerne sluttpakken: – Respektløst overfor oss ansatte

SYKEMELDT: Da kollegaene ble permittert stoppet også bedriften å betale sin del av sykelønna til Frank Robert Neerland.

SYKEMELDT: Da kollegaene ble permittert stoppet også bedriften å betale sin del av sykelønna til Frank Robert Neerland.

Aina Fladset

Frank Robert ble fratatt sykelønn da bedriften permitterte ansatte: – Overraskende

RÅD: Meld deg inn i ei fagforeining, sjekk dokumentasjonen, ikkje ver redd for å stille spørsmål og frem lønnskrav så tidleg som mogleg. Det er råda frå Monica Hanssen og organisasjonsarbeidar Knut Skåle i Fellesforbundet.

RÅD: Meld deg inn i ei fagforeining, sjekk dokumentasjonen, ikkje ver redd for å stille spørsmål og frem lønnskrav så tidleg som mogleg. Det er råda frå Monica Hanssen og organisasjonsarbeidar Knut Skåle i Fellesforbundet.

Tormod Ytrehus

Sjåfør Monica får etterbetalt 82.000 kroner: – Det er ikke gøy å gå til sak, men det skal være lov å være syk

Håvard Sæbø

Arbeidstilsynet sladder lønna på underbetalte arbeidere. Nå må Røe Isaksen svare på hvorfor

Kjersti Stenseng

Kjersti Stenseng

Jan-Erik Østlie

Arbeiderpartiet har mistet over 5.000 medlemmer

Forbundsleder i Fellesforbundet, Jørn Eggum.

Forbundsleder i Fellesforbundet, Jørn Eggum.

Jan-Erik Østlie

Regjeringens nye veiselskap kan bli lagt ned. Fire LO-forbund mener det holder med Statens vegvesen

Koronapandemien har bokstavelig talt kostet både helsedirektør Bjørn Guldvog og FHI-direktør Camilla Stoltenberg dyrt, i form av titusenvis av overtidstimer til både ledere og øvrige ansatte. Den regningen må også helseminister Bent Høie (her på skjermen bak) forholde seg til.

Koronapandemien har bokstavelig talt kostet både helsedirektør Bjørn Guldvog og FHI-direktør Camilla Stoltenberg dyrt, i form av titusenvis av overtidstimer til både ledere og øvrige ansatte. Den regningen må også helseminister Bent Høie (her på skjermen bak) forholde seg til.

Lise Åserud / NTB

FHI-ansatte jobbet over 300 timer overtid i 2020 – ledere fikk millioner i kompensasjon

STENGES: Kjøpesentrene i nye 15 kommuner på Østlandet holder stengt fra og med mandag.

STENGES: Kjøpesentrene i nye 15 kommuner på Østlandet holder stengt fra og med mandag.

Erlend Angelo

Permitteringer i vente i ytterligere 15 kommuner: – Det er dramatisk å stenge ned kjøpesentrene

Det var under dette arbeidet dødsulykken skjedde på Metallco Aluminium i november 2017. Bildet er fra en video avdøde Sverre Aandahl lagde to år før ulykken der han dokumenterte arbeidet sitt. Hjullasteren til høyre i bilde har skuffa full av skrapmetall som den heller i kassa foran på det andre kjøretøyet. Dette kjøretøyet kjører så skuffa inn i smelteovnen, og metallet blir skjøvet inn i ovnen. Temperaturen i ovnen kan være opp mot 950 grader. Hvis en får vann i støpen, kan ovnen eksplodere. Det var det som skjedde, da ulykken inntraff.

Det var under dette arbeidet dødsulykken skjedde på Metallco Aluminium i november 2017. Bildet er fra en video avdøde Sverre Aandahl lagde to år før ulykken der han dokumenterte arbeidet sitt. Hjullasteren til høyre i bilde har skuffa full av skrapmetall som den heller i kassa foran på det andre kjøretøyet. Dette kjøretøyet kjører så skuffa inn i smelteovnen, og metallet blir skjøvet inn i ovnen. Temperaturen i ovnen kan være opp mot 950 grader. Hvis en får vann i støpen, kan ovnen eksplodere. Det var det som skjedde, da ulykken inntraff.

Privat, skjermdump fra YouTube

Verneombud og ansatt døde etter eksplosjon på arbeidsplassen. Daglig leder dømt til fengsel

Erlend Wiborg (Frp) er leder av arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget

Erlend Wiborg (Frp) er leder av arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget

Sissel M. Rasmussen

Frp ville ikke være med på å forlenge AAP-perioden

Kronikk

De polske arbeiderne nektet å være servile da de ble advart mot å «bite hånda som matet dem». Jeg har dessverre ingen slike forventninger til Høyre, skriver Jonas Bals.

De polske arbeiderne nektet å være servile da de ble advart mot å «bite hånda som matet dem». Jeg har dessverre ingen slike forventninger til Høyre, skriver Jonas Bals.

Tormod Ytrehus

«Laksemilliardæren betaler Høyres valgkamp, men ikke lønn til sine polske ansatte»

Hovedtillitsvalgt Gro-Irene Hobber Hansen

Hovedtillitsvalgt Gro-Irene Hobber Hansen

Brian Cliff Olguin

Opptil 45.000 kan bli permittert på Østlandet: – Det er trist, vi håper det ikke blir langvarig, sier tillitsvalgt

Kommentar

Erna Solberg sa selv fra Stortingets talerstol at hun vet at krisen slår skjevt ut, skriver Tirild Rustand Halvorsen. (Arkivfoto)

Erna Solberg sa selv fra Stortingets talerstol at hun vet at krisen slår skjevt ut, skriver Tirild Rustand Halvorsen. (Arkivfoto)

Jan-Erik Østlie

«Regjeringen snakker som om deres egen kompensasjonsordning er perfekt. Det er den ikke»

UTSATT: Tall fra Folkehelseinstituttet viser at siste halvår i fjor var det ansatte i serveringsbransjen den yrkesgruppa med mest koronasmitte. (Illustrasjonsfoto)

UTSATT: Tall fra Folkehelseinstituttet viser at siste halvår i fjor var det ansatte i serveringsbransjen den yrkesgruppa med mest koronasmitte. (Illustrasjonsfoto)

colourbox.com

Smittet på jobb: 611 har søkt Nav om å få covid-19 godkjent som yrkessykdom

Bent Høie

Bent Høie

Leif Martin Kirknes

Skjenkereglene endres: – For tidlig, mener Bent Høie

Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) mener at såkalte ostehøvelkutt ikke kan forklare hvorfor Danmark tester flere virusprøver for mutasjoner enn Norge.

Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) mener at såkalte ostehøvelkutt ikke kan forklare hvorfor Danmark tester flere virusprøver for mutasjoner enn Norge.

Leif Martin Kirknes

Høie forsvarer budsjettkuttene i Folkehelseinstituttet (FHI)

LO-advokat Atle Sønsteli Johansen. (Arkivfoto)

LO-advokat Atle Sønsteli Johansen. (Arkivfoto)

Jan-Erik Østlie

Skal det være to eller 14 dagers varslingsfrist for permitteringer? LO-advokatene svarer

BESKYTTER ARBEIDSPLASSER: Rune Mjelde (til venstre), hovedtillitsvalgt i Store Norske, og Svein Jonny Albrigtsen, leder av LO Svalbard, mener at det fortsatt kan hentes ut kull fra Gruve 7 på Svalbard selv om kullkraftverket i Longyearbyen legges ned.

BESKYTTER ARBEIDSPLASSER: Rune Mjelde (til venstre), hovedtillitsvalgt i Store Norske, og Svein Jonny Albrigtsen, leder av LO Svalbard, mener at det fortsatt kan hentes ut kull fra Gruve 7 på Svalbard selv om kullkraftverket i Longyearbyen legges ned.

Katharina Dale Håkonsen

Rune og Svein Jonny kjemper for arbeidsplassene i den siste norske kullgruva på Svalbard


Flere saker