Helge Larssen (t.h) og Odd Helge Undheim har vært gjennom et år med store endringer. For et års tid siden var stemningen usikker. Nå har de grunn til å smile i verkstedhallen på Kvaleberg i Stavanger.
Morten Hansen
For ett år siden så det dystert ut for verkstedarbeiderne i Stavanger. Så vant Mantena togvedlikeholdet for Go-Ahead
Da Go-Ahead vant anbudet på Sørlandsbanen, ble det en ny giv for Mantena i Stavanger. Det siste året har de tredoblet arbeidsstyrken.
morten.hansen@lomedia.no
NB! Denne saken ble skrevet før koronautbruddet.
For ett år siden var det ni menn som møtte på jobb i den gamle verkstedhallen på Kvaleberg i Stavanger. Nå har verkstedet 32 ansatte, inkludert to lærlinger.
Og i desember sto en helt ny verkstedhall klar. Det er god stemning i Mantena Stavanger for tiden. Sånn var det ikke for et drøyt år siden.
– Før vi fikk denne kontrakten var det usikkerhet og litt pessimisme. Vi viste jo ikke om Mantena hadde noen jobb å tilby framover, sier Odd Helge Undheim, avdelingsleder i Mantena Stavanger.
Men etter at Mantena vant kontrakten om vedlikeholdet på togene til Go-Ahead, har stemningen snudd.
– Det har vært en spennende periode vi har vært gjennom. Nytt verksted, nytt materiell, nye ansatte og ny kunde, sier Undheim.
LES OGSÅ: Korona-krisen åpner for mer vedlikeholdsarbeid på jernbanen
Tar tid
– Det har vært en positiv opplevelse. Go-Ahead har vært veldig opptatt av samarbeid for at det skal bli best mulig resultat, legger han til.
Undheim er en av de med lengst fartstid i bedriften. Det er 25 år siden han kom inn dørene som togelektikerlærling.
Men i forhold til Helge Larssen er han en nykommer. Lederen i Statsbanenes Verkstedarbeiderforening i Stavanger, begynte læretiden for 45 år siden. Også han må erkjenne at det er mye som skal fungere når arbeidsoppgavene blir flere. Det har vært en hektisk tid både for gamle og nye ansatte.
– Vi er i startfasen, og det tar tid å komme inn i alt. Det er mye som skal på plass – verktøy og ikke minst deler, fortsetter Helge Larssen.
Saken fortsetter under bildet.
SEKS TIÅR MED TOG: Helge Larssen begynte som elektrikerlærling i NSB i 1976. – Hadde jeg ikke trivdes på jobben hadde jeg ikke vært her så lenge, sier Larssen.
Morten Hansen
Gamle tog
For da Go-Ahead startet opp sine ruter på Sørlandsbanen før jul, var en av selskapets bekymringer tilgangen til deler.
Mye av materiellet som går på norske skinner er gammelt. De eldste togsettene, som går på Arendalbanen, ble bygd så langt tilbake som på 70-tallet. Reservedelene til disse er ikke hyllevare. Det gjelder å få tak i brukte deler fra togsett som er tatt ut av drift.
– Det er vanskelig å få deler til alt. Mye av det vi trenger lages ikke lenger. Det som lages, må tilpasses togene i Norge, sier Larssen.
p
– Det er ikke snakk om hyllevare. Det tar tid å fylle opp lageret. Hadde det ikke vært for at de nyansatte er lærevillige, hadde det ikke gått så bra. De har stått på, jobbet overtid og tatt initiativ, forteller Undheim.
Flinke ferskinger
De fem-seks verkstedarbeiderne som har lang fartstid med å skru tog, har ikke hatt mulighet til å gjøre jobben alene. Produksjonen ble mer eller mindre tredoblet over natta.
Også Larssen berømmer sine nye kollegaer.
– De er flinke og tar til seg kunnskap. Og så er de ikke redde for å ta i et tak for å løse problemer som dukker opp, fastslår Larssen.
MYE NYTT: Joakim Wathne (t.v) og David Dahl går gjennom vedlikeholdet som skal utføres. – Det har vært mye nytt å sette seg inn i, men det er en bra arbeidsplass å ha, konstaterer Dahl.
Morten Hansen
Bratt læringskurve
De nye medarbeiderne er kommer fra mange områder i verkstedindustrien. Bil-, fly- og ikke minst oljebransjen er representert ved togskinnene på Kvaleberg. Omtrent halvparten av de som er nyansatt har bakgrunn som elektrikere – resten er mekanikere.
David Dahl, som er mekaniker, og elektriker Joakim Wathne er to av de som har Mantena som sin nye arbeidsplass. Dahl har byttet ut olje med tog.
– Det har vært en bratt læringskurve. Det er veldig mye nytt. Men jeg trives veldig godt her, slår han fast.
Godt samarbeid
Undheim berømmer «gamlegutta» for å ha tatt godt imot de nye. Det er mye nytt som må læres – og læres bort
– De rutinerte har vært flinke til å lære fra seg. Det har vært et godt samarbeid, fastslår Undheim.
p
– De nye vært flinke til å reise på kurs – selv om de har vært nødt til å reise bort fra familien i flere uker i strekk, legger Larssen til.
For mye av arbeidet som nå gjøres i Stavanger, har tidligere vært gjort blant annet i Lodalen i Oslo. Selv om togene som kjøres mellom Oslo og Stavanger har noen år på baken, er det nytt materiell for de som jobber på Kvaleberg. Larssen skryter av kollegaene i Mantena i Lodalen.
– Det har hjulpet veldig at de i Lodalen har stilt opp. De har mistet oppgaver, men har likevel stilt opp for å lære bort kunnskap om de togsettene vi ikke har jobbet med tidligere, sier Larssen.
Han hadde ikke blitt overrasket om noen av de som mistet arbeidsoppgaver hadde satt seg på bakbeina.
– Men det har de ikke gjort. Vi har blitt godt mottatt i Lodalen, sier Larssen.
Saken fortsetter under bildet.
Morten Hansen
Fra dag til skift
Det er ikke bare ansatte og tog som er nytt i Stavanger. Måten å jobbe på har også endret seg. Å gå fra elleve tog til rundt 40, gjør at flere arbeidsoppgaver må gjøres på kvelds- og nattestid – og i helgene.
Tidligere var verkstedet stengt om natten og i helgen. Nå er det folk på jobb nesten hele tiden. Unntaket er noen timer på ettermiddagen. De fleste går derfor doble skift, med hver tredje helg på jobb.
p
– Vi har hatt samtaler med alle som jobber her, og det er ingen som har klaget på skiftet. De eldste slipper å jobbe om natta, men det er tolvtimersskift i helgene. Det siste har vi gjort for at de som jobber her skal slippe å jobbe oftere enn hver tredje helg, sier Undheim.
God hjelp
Endringene har også gjort at tillitsvalgte har fått en ny arbeidsoppgave.
– Jeg har jo aldri vært nødt til å sette meg inn i skiftarbeid. Men jeg har fått god hjelp av Petter Trønnes i Verkstedarbeidernes landsråd. Og jeg synes det har fungert bra. Vi har ikke hatt noe å utsette på hvordan skiftene er satt opp. Jeg må si at vi har fått til alle endringene på en god måte alle mann, sier Larssen.
Morten Hansen
Mest lest
I lønnsoppgjøret skal de største tilleggene gis til de som har lavest lønn, ifølge LO.
colourbox.com
Om lønna di er lav nok, kan du vente deg ekstra penger
Erfarne butikkansatte som Nadine Tomi får 15.600 kroner mer i året fra 1. februar.
Brian Cliff Olguin
Kraftig lønnshopp for butikkansatte FØR lønnsoppgjøret
Colourbox.com
36.000 pensjonister taper tusenvis av kroner: – Det holder bare ikke
I 20 av de 295 yrkene som er med i statistikken tjener kvinner mer enn menn.
Brian Cliff Olguin
I disse yrkene tjener kvinner mer enn menn
Bredtveit fengsel ble nok en gang åsted for selvmord sist helg.
Eirik Dahl Viggen
Fengselsbetjent etter selvmord på Bredtveit: – Dette er traumatisk
Hugo Lorentsen, som har jobbet i Drytech i 17 år, anbefaler mest husets kylling i karri. Maten pakkes for hånd og alt er nøye sjekket.
Erlend Angelo
«Magisk» norsk mat har mettet soldater og turgåere i tre tiår
Roy Ervin Solstad
Nytt forslag kan få fire av fem turbussjåfører til å slutte
USIKRE TIDER: Martin Rask, Anne Sofie Ovesen, Hans-Petter Løksti, Inger Berit Ludvigsen, Eirik Føre, Martin Andreassen, Titajoa Kaeeyoo, Terje Olsen, Rita Jakobsen og Inger Andreassen håper de som ønsker å fortsette i Posten, får tilbud om ny jobb.
Alf Ragnar Olsen
Bodø-terminalen har skrumpet inn fra 80 til 13 årsverk på to år
LO-leder Peggy Hessen Følsvik.
Jan-Erik Østlie
Se hvem som skal forhandle om din nye lønn
Det danske lønnsoppgjøret i 2023 ble godt for arbeiderne. (Arkivfoto).
Colourbox
Så mye øker lønna til danskene – mer enn LO ser for seg i Norge
– Det er synd at vi måtte ut i media for at de skulle bestemme seg for å gjennomføre et tilsyn, sier Joakim Johnsen.
Brian Cliff Olguin
Sjefen trakasserte Joakim og kollegaene i fylla: Nå ser Arbeidstilsynet på saken
– Norge er ikke vaksinert mot splittelse. Vi kan ikke ta demokratiet og våre verdier for gitt, sier kvinnen som nesten ble drept for det hun tror på. Terroristen på Utøya skjøt Libak i hendene, i kjeven og i brystet.
Hanna Skotheim
Som AUF-leder talte Ina Ap-ledelsen midt imot. Nå er det krise i partiet
Selv om drikkevannsnettet er nedslitt og lekker som en sil, gjøres det nesten ingenting med problemet. Ingen mål for å redde drikkevannet er nådd siden 2014.
Bjørn A. Grimstad
Drikkevannet lekker – du kan få gigantregningen
«Mrs. Chatterjee vs. Norway» har premiere 17. mars. Bufdir forbereder seg på debatten
Skjermdump
Bollywood-film om norsk barnevernssak drar fagfolk til kinoen
Kommentar
Det er på tide å få tilbake mer åpne skattelister, skriver Kjell Werner.
Berit Roald / NTB
«Åpne skattelister er viktig for tilliten i samfunnet»
De to barnehagene ble drevet henholdsvis i andre etasje på bygningen til venstre og over garasjen til høyre. Leieforholdene ble avsluttet for over et år siden. Huseieren, som fortsatt benytter huset som bolig og også gjorde det i utleieperioden, har ikke fått kritikk i forbindelse med saken.
Bjørn A. Grimstad
Stengte «uforsvarlige» barnehager – eieren tjente millioner
Geir Ove Kulseth fikk ni stemmer flere enn motkandidat Eystein Garberg.
Leif Martin Kirknes
Geir Ove Kulseth vant en uhyre jevn lederkamp i EL og IT Forbundet
Industriarbeiderne gikk fra næringsområdet samlet og videre til et torgmøte i Raufoss sentrum.
Fellesforbundet avd. 23
500 streika mot høye strømpriser på Raufoss
Et lønnstillegg på 3.000 euro for de tyske postansatte ble oppnådd i tolvte time, etter at de DHL-ansatte organisert i fagforbundet Verdi hadde signalisert stor streikevilje og stort engasjement.
DHL
Lønnsfest for tyske postansatte – eierne blar opp for å avverge streik
Hovedtillitsvalgt for SL, Svein Olav Farstad (til venstre) og verneombud Stig Rune Lothe er begge selv lærere ved Eid ungdomsskole. Nå ber de på nytt om at basestasjonen med tre mobilantenner på taket til skolen blir fjernet.
Anders Tøsse