Ung i LO
Mantena nektet fagorganiserte Viktor og Ørjan kurs-fri med lønn
Denne uken arrangerte Norsk Jernbaneforbund (NJF) kurs for ungdomsmedlemmer. I motsetning til de andre bedriftene på jernbanen, mente Mantena at kurset ikke var organisasjonsfaglig nok.
PROVOSERT: Viktor Vivang (t.v.) og Ørjan Kjesbu måtte ta i bruk fridager for å delta på et kurs som de andre jernbanevirksomhetene var organisasjonsfaglig nok.
Morten Hansen
morten@lomedia.no
70 ungdomsmedlemmer i NJF har deltatt på kurs i regi av forbundet. Alle har fått fri med lønn fra sin arbeidsgiver. Bortsett fra de tre arbeidstakerne fra Mantena som deltar. De fikk fri en dag.
De to resterende kursdagene måtte de bruke feriedager, eller ta permisjon uten lønn.
– Det er provoserende at HR-sjefen ensidig kan overstyre det som både forbundet og LO Stat mener er organisasjonsfaglig. Og med det se bort fra Hovedavtalen, som både arbeidstaker- og arbeidsgiverorganisasjon har skrevet under på, sier Viktor Vivang, tillitsvalgt i Mantena på Marienborg i Trondheim.
Ingen lagspiller
I Hovedavtalen åpnes det for tjenestefri med lønn i inntil seks dager for medlemmer som deltar i organisasjonsfaglige kurs.
Sammen med Ørjan Kjesbu, har Vivang tatt fri uten lønn for å delta på ungdomskurset. Begge mener beslutningen om å delvis underkjenne kursinnholdet ikke gir noe godt inntrykk av Mantena.
– De andre bedriftene på jernbanen har godkjent kurset. Med tanke på at ansatte søker seg bort, og at vi mister viktig kompetanse, burde Mantena heller spilt mer på lag med medlemmene, sier Kjesbu.
Rekruttering: Fire av ti nye medlemmer i Fellesforbundet er ungdommer
Smålig og lite konstruktiv
Kurset for de unge NJF-medlemmene inneholder blant annet en innledning ved NJF-leder Jane B. Sæthre, en bolk om mental helse ved bedriftshelsetjenesten i Vy, gjennomgang av medlemsfordeler og kurstilbud, og informasjon fra LO Ung.
Mantena mener blant annet at delen om mental helse ikke er organisasjonsfaglig relevant etter hovedavtalens bestemmelser.
I Hovedavtalen står det blant annet:
«Et kurs eller er å betrakte som organisasjonsfaglig når innholdet er organisasjonenes/hovedsammenslutningenes oppbygging og funksjon, det omfatter lov, regel- og avtaleverk, eller omstilling innenfor offentlig sektor, når dette er relevant for de tillitsvalgtes funksjon eller de ansattes arbeidssituasjon.»
– Vi mener kurset er godt innenfor det som karakteriseres som faglig innhold. Vi synes Mantena viser en smålig og lite konstruktiv tankegang. Og vi synes det er rart at bedriften ser noe annet enn de andre bedriftene i jernbanefamilien og LO Stat ser, sier Dag-Arne Johansen, hovedtillitsvalgt i Mantena.
Viktig for både bedrift og ansatt
Han er skuffet over holdningen bedriften viser til ungdomskurset, og påpeker det ikke er første gang det ikke gis fri med lønn til disse kursene.
– Ungdomskurset er en viktig arena for å rekruttere framtidige tillitsvalgte. Det er viktig både for oss og bedriftene at vi rekrutterer – og har godt skolerte – tillitsvalgte, sier Johansen.
Spesielt reagerer han på Mantenas tvil om at punktet som omhandler mental helse, er organisasjonsfaglig relevant.
– Vi har hatt to tilfeller hvor medlemmer har valgt å avslutte livet sitt. Vi tror det kan være mange flere som sliter mentalt i bedriften. Derfor mener vi det er et tema som er helt innenfor å ta opp på et sånt kurs. At Mantena er tvilende til dette temaet synes vi både er synd og merkelig, sier Johansen.
Enige om å være uenige
Tone Sande, direktør HR og KHMS i Mantena, skriver i en epost at Mantena forholder seg til hovedavtalen og oppfatter, sammen med Spekter, at deler av kurset faller utenfor.
– Vi har godkjent deler av kurset, men ikke hele. Det foreligger en uenighetsprotokoll om saken og den blir sannsynligvis løftet til LO Stat og Spekter, skriver Sande.
Dette er en sak fra
Vi skriver om de ansatte i alle deler av jernbanen og busstransport.