JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fire av ti nye medlemmer i Fellesforbundet er ungdommer

Året før koranakrisen fikk Fellesforbundet nesten 9000 nye medlemmer under 30 år. Det fikk de i 2020 også, men den nye ungdomssekretæren, Joakim Hagen, vil ha enda flere.
UNGDOMSSJEFEN: Mer enn hvert sjette medlem i Fellesforbundet er under 30 år. Jobben til Joakim Hagen er å være deres talerør inn til forbundet sentralt.

UNGDOMSSJEFEN: Mer enn hvert sjette medlem i Fellesforbundet er under 30 år. Jobben til Joakim Hagen er å være deres talerør inn til forbundet sentralt.

Roy Ervin Solstad

roy@lomedia.no

Hagen innrømmer at tallene for det første året under koronakrisen er bedre enn fryktet, men ser ingen grunn til å hvile på laurbærene. Han mener målet må være å få enda flere unge til å organisere seg, og ikke minst engasjere seg.

– Ungdomsarbeidet har vært veldig skadelidende under koronakrisen. Vi har ikke fått møtt så mange som vi ville gjort i en normalsituasjon. Dermed har mange ungdommer ikke fått den informasjonen om fagbevegelsen som de kunne fått. Spesielt har det gått ut over arbeidet til de regionale ungdomssekretærene Fellesforbundet har. En av de viktigste oppgavene deres er å dra på skolebesøk, men det har det ikke vært mulighet til under koronakrisen, påpeker Hagen.

Bakgrunn: Joakim Hagen (27) blir ny ungdomssekretær i Fellesforbundet

28.000 ungdommer

I 2019 utgjorde de 8985 nye medlemmene i forbundet under 30 år 43 prosent av nye medlemmer. I 2020 var det en liten nedgang til henholdsvis 8910 nye medlemmer under 30 år og 40 prosent andel av nye medlemmer.

Totalt er det omtrent 28.000 ungdomsmedlemmer i Fellesforbundet. Det betyr at mer enn hvert sjette medlem er under 30 år.

– Ungdommene utgjør den største enkeltgruppa aldersmessig av de vi verver til Fellesforbundet, understreker han.

Ifølge Hagen er også medlemmene langt yngre enn det han var vant til fra Transportarbeiderforbundet. 27-åringen var nemlig bussjåfør i hjembyen Molde helt fram til han begynte med ungdomsarbeid på heltid i Fellesforbundet i april. Først et par uker med overlapping, og deretter på egne ben som ungdomssekretær fra 1. mai.

– I Fellesforbundet blir mange medlemmer i 16-17-årsalderen, mens i Transport var det mange som ikke ble medlemmer før de hadde sittet bak rattet noen år. Dermed kom de ofte ikke med i ungdomsarbeidet før de var i midten eller slutten av 20-åra. Det var selvsagt en medvirkende årsak til at vi satte grensa for ungdommer i Transportarbeiderforbundet til 35 år, påpeker han.

Mye lest: Da Jorunn kom på jobb dagen etter en krangel med sjefen sin, var PC-en hennes fjernet

(Saken fortsetter under bildet)

KLAR TALE: - Ungdommene må tas med i klubbarbeid og oppfordres til å bli med på kurs og konferanser. Det ansvaret ligger også hos "gamlingene", sier Joakim Hagen.

KLAR TALE: - Ungdommene må tas med i klubbarbeid og oppfordres til å bli med på kurs og konferanser. Det ansvaret ligger også hos "gamlingene", sier Joakim Hagen.

Roy Ervin Solstad

– Inkluder ungdommene

Selv har han vært engasjert helt fra han tok busslappen som 18-åring, og han har fremdeles energi som en duracell-kanin med evigvarende batteri. Den energien skal han bruke til å fremme ungdomsarbeidet på alle nivåer i det store forbundet.

Det inkluderer å sende noen stikk til "gamlingene" ute på bedriftene.

– Det viktigste vi ser at glipper i ungdomsarbeidet er at de ungdommene som blir medlemmer ikke blir invitert med i klubbarbeid og i klubben, eller blir oppfordret til å melde seg på kurs og konferanser. I store klubber er det bedre, for der har de ofte engasjerte ungdommer som tar på seg den jobben mot ungdommene, sier han.

Å unnskylde seg med at dagens ungdom ikke engasjerer seg på arbeidsplassen, mener han er skivebom.

– Det finnes ungdom som ikke vil ta tak og ikke har lyst å engasjere seg, men sånn er det blant "de voksne" også, minner han om.

De ungdomene Hagen har møtt, både fra tiden i Transportarbeiderforbundet og siden 2019 i Fellesforbundet, har i hvert fall gitt ham tro på framtiden.

– Jeg er veldig stolt over de ungdommene jeg har møtt. Jeg var nylig i Nord-Norge og møtte engasjerte ungdommer. Det var fantastisk å møte folk igjen fysisk, ikke bare på Zoom og Teams, smiler han.

Mye delt: Nå blir det vanskeligere å jukse med lønna

Trenger sommerpatruljerere

I høst blir det det flere fysiske møter. Lærlingkonferansen skal avholdes 15-17. november, og han får stadig invitasjoner til å være med på arrangementer.

Det blir likevel langt fra rolige sommerdager på den nye ungdomssekretæren før det smeller i august.

– Det som er helt akutt nå er sommerpatruljen. Vi har litt færre fra Fellesforbundet enn tidligere som vil være med på å patruljere, så nå jobber vi hardt for å få tak i flere, sier han.

Når sommeren er over, blir det valgkamp.

– Det er på tide at arbeidsfolk blir hørt igjen. I det ligger det at vi må jobbe for å få byttet ut regjeringen, sier Hagen.

Å påvirke politikken til det beste for ungdommene i Fellesforbundet står nemlig i stillingsbeskrivelsen.

– Jeg blir stemmen til ungdommen mot forbundet sentralt og mot politiske partier, forteller han.

Noe av det han håper å få til er å samle ungdommene som sitter i Fellesforbundets forbundsstyret og representantskap før disse møtene.

– Da kan vi gå gjennom alle sakene og se om de er noe vi ungdommer bør jobbe samlet for, sier han.

Fått med deg denne? Hva er en vanlig lønn i Norge? Dette sier tallene

Samarbeid med regionale

Den tidligere bussjåføren mener det viser at ungdomsarbeidet i Fellesforbundet ikke er eller skal bli noe one-man-show.

– Det er sju regionale ungdomssekretærer spredd utover hele landet. De er frikjøpt i hundre prosent for å drive ungdomsarbeid, og i tillegg har vi det sentrale ungdomsutvalget der Tom Magne Nordli er leder. Det er de jeg lener meg på, men også de jeg skal være med å støtte, sier han.

Akkurat nå er det kun seks regionale ungdomssekretærer, da sekretæren i Vestland fylke har byttet jobb.

– Hvis du er under 30 år, medlem i Fellesforbundet og har lyst til å drive med ungdomsarbeid på heltid i Vestland, er det bare å ta kontakt, oppfordrer Hagen.

– Snart blir det ledige ungdomssekretærstillinger i Region Sørøst, Midt-Norge og Sørvest også, legger han til.

Denne skaper debatt: Første domfelte med GPS-fotlenke: – Jeg ville heller sittet i fengsel

Bra å sitte to perioder

Det skjer blant annet fordi folk blir eldre, og når den øvre aldersgrensen. Joakim Hagen står foran akkurat det samme om noen år. Som 27-åring kan han gjenvelges til to nye år i 2023, men så langt fram hadde han ingen planer om å tenke da han ble valgt i år.

– Selv to dager før jeg ble valgt sa jeg at jeg aldri skulle jobbe på kontor. Jeg har drømt om å bli bussjåfør fra jeg var tre år gammel, så jeg vil tilbake som bussjåfør en gang, sier han.

Om det skjer om to eller fire år, eller enda lenger fram i tid er han derimot ikke fullt så bestemt på som han var.

– Når jeg har snakket med folk, så har jeg skjønt at mye av tiden i den første perioden som ungdomssekretær går med til å lære seg hvordan alt fungerer og hvordan man best kan påvirke. Sånn sett er det nok lurt å sitte i hvert fall to perioder, men noen her på huset mener at jeg aldri kommer tilbake som bussjåfør når jeg først har begynt som tillitsvalgt på heltid, ler han.

(Saken fortsetter under bildet)

GODT HUMØR: Det er moro å være ungdomssekretær, men å være bussjåfør er like morsomt, mener Joakim Hagen. Derfor har han for sikkerhets skyld tatt med seg uniformen til pendlerleiligheten i Oslo.

GODT HUMØR: Det er moro å være ungdomssekretær, men å være bussjåfør er like morsomt, mener Joakim Hagen. Derfor har han for sikkerhets skyld tatt med seg uniformen til pendlerleiligheten i Oslo.

Roy Ervin Solstad

Døyver abstinensene

På spørsmål om han savner bussjåførjobben etter bare noen uker på kontor i Oslo, prøver han seg først med et litt langtrukkent nei, før han innrømmer at han har funnet et middel mot de verste abstinensene.

– Jeg har ikke aktivt bedt om å få kjøre ruter når jeg har vært hjemme, men jeg klarte jo ikke si nei da Vy ringte og spurte om jeg kunne kjøre et nattskift. Jeg har jo også god kontakt med Vy i Oslo-området, sier han kryptisk uten å avslutte den setningen.

– Betyr det at du hadde med deg Vy-uniformen når du kom nedover til Oslo?

– Nei, ikke da jeg kom nedover sist, sier han med et skeivt glis.

– Den har kanskje ligget her, siden første gang du kom til Oslo?

– Ingen kommentar, gapskratter han.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse