Stortinget stemmer ned forslag om bedre togtilbud til Sverige
Onsdag sier Stortinget nei til et forslag som kan bedre togtilbudet til Sverige, selv om de som stemmer imot sier at de er for dette.
Stefan Nilsson / SJ (illustrasjonsfoto)
Utgangspunktet er et forslag fra SV, Ap og Sp om å gjennomføre en konseptvalgutredning (KVU) for å vurdere nye og raskere jernbanestrekninger mellom Oslo og Göteborg og Oslo og Stockholm.
• De jernbaneansatte går ut i streik – får støtte fra partitopper på venstresiden
SV: Mange fordeler
– Dette er veldig interessante strekninger som kan ha positiv miljøeffekt, gi et bedre tilbud til passasjerene, få flypassasjerer over på tog og gods vekk fra veiene og over på skinner, sier SVs Arne Nævra.
– Hvorfor er det nødvendig med en KVU?
– For å se på mulighetene i dette og mer nøye på kostnadsbildet, trengs en grundig utredning av banen både til Göteborg og Stockholm, med vurdering av ulike traséalternativer og hastigheter. Det har ikke regjeringen tenkt å gjøre. Derfor fremmer vi forslag om det, svarer Nævra.
Han viser også til en høring om forslaget på Stortinget 24. april.
– Av de over 20 instansene som var på høringen, uttrykte alle seg positivt til forslaget, med en eller annen vinkling, påpeker Nævra.
Til tross for det stemte Høyre, Frp og Venstre mot en KVU da forslaget nylig ble behandlet i Stortingets transport- og kommunikasjonskomité.
• Franske jernbaneansatte streiker for å redde SNCF fra privatisering
Positiv og negativ statsråd
Det er helt i tråd med hva samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp) mener om saken. Han sier nei blant annet av følgende grunner:
• Verken den svenske eller norske transportplanen prioriterer å bruke penger på en oppgradering av denne jernbanestrekningen.
• Regjeringen har allerede varslet en KVU for Kongsvingerbanen, og grensekryssende trafikk skal være et viktig element i denne utredningen.
• Svenske myndigheter har nylig gjennomført en studie hvor de har sett på utviklingsbehov og -muligheter for strekningen Oslo–Stockholm.
Samtidig understreker Solvik-Olsen at han «vil fortsette det gode samarbeidet med mine nordiske kolleger om den videre utviklingen av grensekryssende samferdselsinfrastruktur».
Han viser også til at regjeringen ønsker å gjennomføre en «skandinavisk jernbanestudie som ser på strekningen Oslo-Göteborg-København under ett».
• En omkom i arbeidsulykke på Mantenas togverksted i Lodalen
KrF er ikke enig nok
Dermed er det opp til KrF hvilket utfall saken får.
– Alt avhenger nå av KrF om vi skal få en ny giv i jernbanesatsingen til nabolandet vårt, sier Nævra.
Han snakker ikke for døve ører, men blir likevel ikke bønnhørt.
– KrF er enig i målet om å få flere reisende over fra fly til tog, sier partiets Hans Fredrik Grøvan.
– Vi er også enige i at mer av godstransporten bør gå på skinner, fortsetter Grøvan.
Han betegner i tillegg forslaget om en KVU som «interessant».
– Men SV har ikke foretatt reelle prioriteringer mellom kostbare prosjekter, fortsetter Grøvan.
Det har derimot KrF gjort i Nasjonal transportplan, ifølge ham. Han nevner i den sammenheng satsinger i intercityområdet på Østlandet, og i Bergen, Trondheim og Stavanger, dobbeltspor mellom Oslo og Skien og Halden og Lillehammer, samt sammenkoblingen av Vestfoldbanen og Sørlandsbanen. I tillegg er KrF opptatt av å styrke godstransporten på jernbane.
– Vi mener det er viktig å sikre gjennomføring av de prosjektene som er vedtatt. Derfor støtter vi ikke en KVU for nye jernbanestrekninger på norsk side for strekningene Oslo-Stockholm og Oslo-Gøteborg nå. Jeg vil likevel understreke at prosjektet er svært interessant, og noe vi vil vurdere ved neste rullering av Nasjonal transportplan, konkluderer Grøvan.
• Utsetter anbudsavgjørelsen om Sørlandsbanen
– Rom for langt mer
Nævra, på sin side, tror ikke at det ene nødvendigvis utelukker det andre.
– Det er rom for å bygge langt mer jernbane enn det regjeringen gjør i dag, mener han.
– Dersom pengene og kapasiteten i anleggsbransjen prioriteres inn mot nye raske baner istedenfor store miljøfiendtlige motorveier, er det fullt mulig å få bane både mot Sverige og unngå forsinkelsene for InterCity. Dessuten vil InterCity-prosjektet uansett bli en del av en modernisert jernbane til Göteborg.
Bedre jernbane dit kan også være lurt av andre årsaker, tror Nævra.
– Å bygge jernbane til Sverige kan vise seg å være økonomisk lønnsomt og ikke en strekning som må subsidieres av staten for å gå rundt. Utredninger i Sverige tyder på det.
• Les flere saker om fagbevegelsen, arbeidsliv og politikk på vår forside
Dette er en sak fra
Vi skriver om de ansatte i alle deler av jernbanen og busstransport.