Vedtak har ført til en intern konflikt i LO. Nå krever forbundsleder omkamp
Hvem skal ha ansvaret for lønnsforhandlingene i kultursektoren eller virksomheter som Vy og NRK? Kulturarbeidernes forbund, Creo, vil at LOs høyeste organ skal bestemme.
Hans Ole Rian mener det er en merkelig praksis at et mindretalls innstilling blir den gjeldende innstillingen.
Jan-Erik Østlie
morten@lomedia.no
Bakgrunnen er at LO-sekretariatet i september vedtok å flytte forhandlingeansvaret for Spekter-området til LO sentralt.
Det inkluderer helseforetak, Vy, Posten, NRK, Avinor, kultursektoren og en rekke andre virksomheter.
Flere forbundsledere har vært uvanlig kritiske mot vedtaket.
Flere av dem har vært veldig fornøyde med LO Stats støtte under lønnsforhandlinger, og er usikre på om det blir like bra med endringen som er vedtatt.
Det er også flere som har påpekt at det er uklart hvordan forhandlingene blir organisert i LO, noe de ser på som et usikkerhetsmoment.
Merkelig
Creo-leder Hans Ole Rian, er en av de som har stått opp mot beslutningen i sekretariatet.
Han sier han ikke har fått noen gode forklaringer på hva som skal bli bedre ved å flytte Spekters tariffområde til LO sentralt.
I 2022 vedtok LOs høyeste organ, LO-kongressen, å gi en arbeidsgruppe i oppdrag å utrede styrker og svakheter ved å organisere tariff- og forhandlingsarbeidet i offentlig sektor gjennom LO Stat og LO Kommune.
Det er denne arbeidsgruppens rapport som ble lagt til grunn for beslutningen om å fjerne Spekter-området fra LO Stat.
Men det var ikke arbeidsgruppens flertall som ble fulgt – det var mindretallets innstilling som ble vedtatt av LOs sekretariat.
– Jeg synes det er en merkelig praksis at mindretallets innstilling i en rapport fra en arbeidsgruppe legges fram som innstilling fra arbeidsgruppen, sier Rian.
Han mener det ikke er noen åpenbare gevinster, verken når det gjelder ressurser eller kompetanse, ved å flytte Spekter-området fra LO Stat til LO.
– Det vil derimot innebære høy risiko og utstrakt usikkerhet. Blant annet fordi kompleksiteten i oppgaver og økonomi ikke synes godt nok forstått, og ulike konsekvenser ikke er godt nok utredet, skriver han i forslaget.
LO har forklart sin holdning med at vedtaket er ment å samordne og styrke tariffarbeidet i flere sektorer, og at de ser behov for å se Spekter-området i sammenheng med andre tariffområder utenfor LO Stat.
Tirsdag skal LO Stat representantskap legge planene for hvordan utskillingen av Spekter-området skal skje.
Svært kritiske
Fra 1. januar 2026 skal LO Stat kun ha ansvaret for tariffoppgjøret i staten.
Vedtaket er omstridt, og det var stemmene fra LOs ledelse, Fagforbundet, FO og Fellesforbundet som sikret flertall.
Flere av forbundene med medlemmer i Spekter-bedrifter har vært svært kritiske til vedtaket.
Creo, som organiserer over 11.000 kulturarbeidere, slår seg ikke til ro med vedtaket fra sekretariatet.
«Det er naturlig at resultatet av vedtaket gjort av LO-kongressen i 2022 kommer tilbake til LOs høyeste demokratiske organ – LO-kongressen – og blir endelig avgjort i samme organ som det organ som initierte og igangsatte arbeidet.», står det i forslaget som Creo har sendt inn.
Her ber de LOs 36. kongress oppheve LO-sekretariatets vedtak, og ber om at LO Stat videreføres slik det har vært organisert til nå.
«Et stort flertall av forbundene i LO Stat har uttrykt sterk kritikk av prosessen, og stor motstand mot en slik endring. Det råder nå en uttrykt bred frykt for at LO Stat blir svekket som et effektivt instrument for forbundene – og for LO.», står det i forslaget til LO-kongressen.
NJFs framtid i LO
Norsk Jernbaneforbund (NJF) er et av forbundene som har reagert kraftig på både prosessen og på vedtaket om å innlemme Spekter-området som en del av LO sentralt.
Likevel er de ikke med som forslagsstiller sammen med Creo. Nyvalgt forbundsleder, Torfinn Håverstad, forklarer det med usikkerhet rundt NJFs framtid i LO.
– Vi er havnet i en krevende prosess hvor vi vurderer hvilke alternativer vi har for å ivareta våre medlemmer på en best mulig måte. Blant annet om vi i det hele tatt vil fortsette som et LO-forbund. Blir svaret nei, blir det feil av oss å stå som forslagsstiller på kongressen, selv om vi har stor forståelse for Creo sitt forslag, sier Håverstad.
Nyvalgt forbundsleder, Torfinn Håverstad.
Ole Palmstrøm
Han påpeker at de og er i samtaler om hva LO vil tilby de forbundene som nå mister LO Stats kompetanse og om framtidig forhandlingsstruktur.
Det vil ha betydning for hvilke valg NJF tar. Forbundslederen er klar på at tilbudet og involveringen må være minst like godt som det de har hatt i LO Stat.
– Vi spør, men får foreløpig ingen svar. Det føyer seg i og for seg inn i resten av prosessen, sier Håverstad, som ikke synes vedtaket er godt begrunnet eller planlagt.
Dette er en sak fra
Vi skriver om de ansatte i alle deler av jernbanen og busstransport.