Nortura legger ned deler av virksomheten
– Det er vanskelig nok å finne fagarbeidere om ikke Nortura skal legge ned i Steinkjer
Det er ingen skam å snu, sier daglig leder i Lierne Viltforedling, som mener Nortura ødelegger for rekrutteringa av slaktere og skjærere om de legger ned i Steinkjer og Forus.
UTENLANDSK ARBEIDSKRAFT: Fra NNN-arbeiderens besøk hos Lierne Vilt i mai tidligere i år.
Erlend Angelo
erlend@lomedia.no
Han kunne tjent på at Nortura Steinkjer ble lagt ned, Fritz Bade. Som daglig leder i Lierne Viltforedling er det uhyre vanskelig å få tak i norske fagarbeidere, og om griseskjæringa forsvinner på Steinkjer er det lett å tenke at noen av dem kanskje kunne tenkt seg å ta turen til grensekommunen nordøst for Steinkjer.
Det ville vært uhyre korttenkt, mener Bade selv.
– Det kunne berget oss selv i en periode, men så forsvinner etterveksten. Så kortsiktig kan vi jo ikke tenke, sier Bade til NNN-arbeideren.
Nortura-beslutningen er klar: 147 arbeidsplasser forsvinner fra Stavanger og Steinkjer
Langsiktige konsekvenser for fagarbeidere
Bade har selv en fortid fra Nortura-anlegget, fra den tid slakteriet het Bøndernes Salgslag. På den tida, rundt 1980, ble også kjøttfaglinja på Steinkjer videregående skole opprettet.
INGEN SKAM Å SNU: Fritz Bade i Lierne Viltforedling håper Nortura snur i saken om nedleggelse, både i Steinkjer og på Forus.
Erlend Angelo
– Den er jeg helt sikker på vil forsvinne om Steinkjers skjæringsavdeling forsvinner. Det betyr at det vil bli enda vanskeligere å finne fagfolk på slakt og skjæring i framtida, sier Bade.
Reaksjon: Nortura-ansatte frykter sentralisering til Tønsberg kan koste selskapet dyrt
Må rekruttere utenlands
Selv forsøker Bade først å rekruttere lokalt i Lierne. Sist i leddet spes det på med arbeidskraft fra utlandet, via samme byrå som Nortura har brukt, opplyser Bade.
– Vi har fått inn folk fra England og Polen. De nyeste kommer fra Portugal. De klager allerede på varmen i husene her oppe, vent bare til det blir 25 minusgrader, sier jeg bare da ...
Og mangelen på norske fagarbeidere vil bli enda større om Nortura legger ned skjæreavdelinga, mener Bade.
– Bevisst, eller ubevisst, så bidrar Nortura til økt utenlandsk arbeidsinnvandring, heller enn å bygge opp den norske fagarbeideren. Er det de vil? spør Bade.
Mye lest: Statsbudsjettet er en gavepakke til svensk handel og matindustri, mener NNN-lederen
Som tidligere i høst hadde besøk av en lokal skoleklasse. Dem lovet han jobb på bedriften om de tok utdanninga i Steinkjer.
– Det var fattige ord om de legger ned linja, sukker Bade.
Fritz Bade har jobbet innenfor kjøttbransjen i en årrekke – inkludert på Nortura-anlegget i Steinkjer. Nå driver han Lierne Viltforedling i grensekommunen Lierne. Der får han til stadighet merke hvor vanskelig det kan være å rekruttere fagfolk til slakting og ikke minst skjæring av dyr.