Nortura-beslutningen er klar: 147 arbeidsplasser forsvinner fra Stavanger og Steinkjer
Skjærelinjene i Nortura samles i Tønsberg – og dermed forsvinner 79 jobber i Steinkjer og 68 i Stavanger.
FORUS: 68 ansatte vil miste jobben på skjærelinjene til Nortura i Stavanger.
Erlend Angelo
erlend@lomedia.no
– Først av alt så tenker jeg på alle som er berørt og alle familiene som berøres. Det er mange som har fått en tung beskjed, sier Ronny Aunan, hovedtillitsvalgt for Nortura på Steinkjer, til NNN-arbeideren.
I dag klokka ni var det offisielt: Skjærelinja legges ned både i Steinkjer og på Forus. Det er totalt snakk om 147 årsverk, litt over halvparten i Steinkjer.
Bakgrunn: Nortura-ansatte frykter sentralisering til Tønsberg kan koste selskapet dyrt
– De ansatte mottok beskjeden akkurat like rolig som sist. Ikke noe utbrudd eller voldsomme reaksjoner, forteller Aunan.
– Det er jo mye skuffelse. Det er alltid litt spesielt når du får en sånn beskjed, forteller Ken Ove Sletthaug, klubbleder på Forus-anlegget.
SKUFFA: Det er mange som har fått en tung beskjed, forteller Ronny Aunan, hovedtillitsvalgt for Nortura på Steinkjer.
Jan-Erik Østlie
Ville utsette saken
De fem ansatterepresentantene i konsernstyret møtte på mandagens møte med et forslag om utsettelse. Det fikk de ikke gehør for. Det ble ansatterepresentantene mot eiersida, fem mot ni.
– Vi forstår at dette er krevende for de som blir berørt, men de politiske og kommersielle rammevilkårene gir oss ingen andre alternativer. Ansatte får en omstillingstid på nesten to år, og vi har god tro på å finne gode løsninger slik at flest mulig skal finne seg nytt arbeid i eller utenfor Nortura, sier styreleder Trine Hasvang Vaag i en pressemelding.
Beslutningen medfører at skjærevirksomheten av gris, altså der den slakta grisen skjæres i mindre kjøttstykker, sentraliseres til Tønsberg. Der skal det investeres opp mot en halv milliard kroner i en oppgradering og utvidelse av anlegget. Det inkluderer en økning i bemanninga på rundt 70 årsverk – der ansatte i Steinkjer og Forus blir prioritert om de ønsker å jobbe der.
Mye lest: Dette ønsker Støre-regjeringa å gjøre med arbeidslivet
Siste ord ikke sagt
Fabrikken i Tønsberg vil etter planen stå ferdig etter sommeren 2023. Skjæreaktiviteten i Steinkjer og på Forus skal gradvis trappes ned fra høsten 2023.
På Steinkjer håper man på annen aktivitet – enten i Nortura-regi, eller at man kan få andre aktører til å etablere seg.
– Det siste kommunen sa var at de ville gå i dialog med andre aktører hvis skjærelinja ble lagt ned, forteller Aunan.
– Så siste ord er ikke sagt?
– Siste ord er ikke sagt, så spørs det om blir med Nortura-logo eller noe annet, sier Aunan.
Aktuelt: – Det er vanskelig nok å finne fagarbeidere om ikke Nortura skal legge ned i Steinkjer
Heller ikke de ansatte på Forus utenfor Stavanger har gitt helt opp håpet for framtida.
– Det er masse kompetanse her, og stor vilje til å kanskje ta over deler av virksomheten selv. Om Nortura er villig til å legge til rette for det. Det ville jo bevare industriarbeidsplasser her i matfylket Rogaland. Det er jo alltid muligheter for knopskyting når noen forlater et område. Men det er tidlig ennå, vi får se litt lenger ned i gata hvor aktuelt det er, sier Ken Ove Sletthaug, tillitsvalgt på Forus.
Vedtaket får ingen konsekvenser for anleggene som slakter gris. Nortura vil dermed slakte gris ved anleggene på Forus, Steinkjer, Tønsberg, Målselv, Bjerka, Førde og Sandeid. Skjæring av gris vil fra 2023 og utover foregå i Tønsberg, Målselv og ved NorPri på Jæren.