Bama Industri AS i Lier:
15 ansatte ved salatfabrikken fikk korona: – En ubehagelig situasjon
I september fikk 15 ansatte ved salatfabrikken i Lier påvist koronaviruset. Da satte Bama Industri AS inn strenge tiltak.
HIT, MEN IKKE LENGER: Det er besøksforbud hos Bama nå. Fra venstre Juan Molino, Muhammad Akbar og Atle Beyer.
Jan-Erik Østlie
Kulda biter på hendene, men høstløvet rammer vakkert inn hovedinngangen på fabrikken på Lierstranda. Siden det er besøksforbud og flere er i karantene, møter vi hovedtillitsvalgt Muhammad Akbar i NNN, hovedverneombud Juan Molino og daglig leder Atle Beyer utenfor porten denne dagen.
Alle har ansiktsmaske, og vi holder avstand mens vi får høre historien om hvordan de taklet angrepet på den usynlige fienden – koronaviruset.
• Disse yrkesgruppene er mest utsatt for korona
Godt forberedt
Atle Beyer understreker at de siden mars har satt inn en rekke ekstraordinære restriksjoner og tiltak for å unngå smitte på arbeidsplassen.
Han forteller at også ansatte og ledere ble oppfordret til å være ansvarlige og følge råd fra myndighetene på privaten. Men ettersom fienden er usynlig, og det er vanskelig å vite hvor den er, så skulle den første ansatte ved Bama teste positivt 18. september 2020. De neste dagene testet 15 ved fabrikken positivt, og de måtte stenge. Tre dager etter det første tilfellet av covid-19 ble alle ansatte stoppet utenfor bygget når de kom på jobb om morgenen. Og deretter sendt rett hjem.
GOD DIALOG: NNN-tillitsvalgte Muhammad Akbar har nå daglige teamsmøter med ledelsen.
Jan-Erik Østlie
– Vi tillitsvalgte har i dag god dialog med ledelsen, men sånn var det ikke med en gang. Første smitte oppsto en fredag, og søndag ettermiddag var tre smittet. Vi fikk den første informasjon fra ledelsen 20. september etter at jeg tok kontakt med ledelsen. Etter det har vi hatt daglig møter på teams, forteller Muhammad Akbar.
• Tilbakeblikk: Et halvt år med korona – Slik preget tiltakene Norge
Ulike symptomer
Akbar skulle egentlig ha gått av som NNN-tillitsvalgt, men en av de som ble rammet var hans etterfølger, så det var Akbar som måtte guide LO-medlemmene i bedriften som ble rammet – og de som fryktet at de skulle bli smittet.
– De fleste som ble rammet fikk milde symptomer, men noen hadde det tøft, forteller Akbar. Beyer nikker.
– Enkelte meldte om kraftige symptomer med feber, hodepine, vondt i kroppen og tung pust, sier Beyer.
Da vi besøkte fabrikken 6. oktober, var fem av de ansatte som fikk påvist smitte tilbake på jobb. De øvrige sa seg helt friske eller var i god bedring. Én av de smittede hadde fortsatt tung pust. Det var ikke avklart hvordan BAMA-ansatte som bodde i ulike kommuner var blitt smittet, så helsemyndighetene i de berørte kommunene jobbet fortsatt med å kartlegge dette.
• Helsefagarbeider Gunnhild er forbannet på Høie: – Jeg er livredd for å gå rundt som en dødsengel
Smittesporing er vanskelig
Og for å illustrere hvor vanskelig det er å spore smitten gir de tre maskekledte kollegene detaljene rundt smitten. Det første smittetilfellet ble påvist sent fredag kveld, 18.september. I samråd med smittesporing i Drammen kommune gikk driften på Lierstranda lørdag som planlagt. Men alle ansatte som kom på jobb lørdag morgen fikk informasjon om at det var påvist smitte hos én ansatt.
– De som hadde møtt på jobb, men ikke følte seg helt i form, ble bedt om å reise hjem og teste seg, forteller hovedverneombudet.
Dette førte til at to av dem som dro hjem lørdag fikk påvist smitte søndag ettermiddag og kveld. Beyer sier at det da ble opprettet dialog med kommuneoverlegen i Lier kommune for å avtale testing av ansatte på de to berørte skiftene i produksjonen, samt for veiledning om smittevern.
Søndag kveld besluttet beredskapsgruppen i samarbeid med de tillitsvalgte å stanse produksjonen mandag. Da sto ledelsen fysisk selv i porten og bad de ansatte reise hjem. Det ble altså full produksjonsstans i salatfabrikken på Lierstranda hele uke 39 og innført 10 dagers karantene for alle de 273 ansatte lokalisert i salatfabrikken, tellende fra siste eksponeringsdag på Lierstranda.
• Nå kan du være permittert inntil 52 uker – slik er reglene
Ulike bokommuner
Det er vanskelig å si noe om de 15 ansatte ble smittet på arbeidsplassen, men de jobbet i tre ulike avdelinger, hadde ulike skift og kom fra ulike kommuner. Også folk i ledelsen ble smittet.
DAGLIG LEDER: Atle Beyer har funnet fram nødvendig smittevernsutstyr.
Jan-Erik Østlie
– Det var en ubehagelig situasjon, men vi har hele tiden hatt en god dialog med de tillitsvalgte for å komme oss igjennom, sier Atle Beyer.
Det ble utført en desinfeksjon av salatfabrikken på Lierstranda 21.september. Etter hvert ble det gjennomført smittetest av alle ansatte lokalisert i lierstrandabygget. Alle de 162 ansatte som testet negativt tidligere i uke 39, måtte også ta en ny test for å sørge for at smittekjeden ble brutt. Totalt ble det gjennomført 476 tester.
Fortsatt strenge rutiner
– Vi er heldigvis en solid bedrift, men det er klart dette får økonomiske konsekvenser, sier Beyer.
De har åpnet gradvis igjen. Og med fortsatt strenge tiltak der de holder avstand både i produksjonen, i kantina og i garderobene.
– Vi må fortsatt være veldig bevisste. Jeg er litt bekymret for det psykososiale miljøet, men informasjon er kjempeviktig, sier Akbar.
Han tror ingen vil miste jobben som følge av nedstengingen, og håper at de som er rammet blir raskt friske igjen. I Bama er det ansatte med over 20 ulike morsmål, så de har laget retningslinjer på flere språk. Da vi besøkte fabrikken, var produksjonen i gang igjen, men ledelsen hadde fortsatt strenge koronatiltak. Og de har daglige møter med drøftelser og informasjon til tillitsvalgte og verneledere. I tillegg har lederne innført SMS-varsling til alle ansatte om situasjonen og om tiltak. Noe de tillitsvalgte er godt fornøyde med da mange ansatte har vært engstelige. Kommuneoverlege Ingrid Bjerring i Lier kommune uttalte i en pressemelding publisert fredag 25. september blant annet følgende:
«Covid-19 smitter ikke gjennom matvarer eller emballasje. Det er derfor ingen fare for smittespredning ut i samfunnet via Bamas produkter.»
nina.hanssen@lomedia.no
Smittefare fra mat
Ifølge helsemyndighetene og Mattilsynet er det ingenting som tyder på at korona smitter via mat eller emballasje. Smitteoverføring overvåkes av forskere og myndigheter. På verdensbasis er det ingen kjente tilfeller av smitte via mat eller emballasje.
Her er de viktigste tiltakene for å unngå smitte:
• Avstand.
• Skjerming med verneutstyr som visir og munnbind.
• Inndeling av avdelingene i enda mindre kohorter med færre ansatte i hver kohort.
• 1/2 time mellom skift.
• Skjerming og større avstand på alle pauserom.
• Hyppig desinfeksjon.
Flere saker
Smittefare fra mat
Ifølge helsemyndighetene og Mattilsynet er det ingenting som tyder på at korona smitter via mat eller emballasje. Smitteoverføring overvåkes av forskere og myndigheter. På verdensbasis er det ingen kjente tilfeller av smitte via mat eller emballasje.
Her er de viktigste tiltakene for å unngå smitte:
• Avstand.
• Skjerming med verneutstyr som visir og munnbind.
• Inndeling av avdelingene i enda mindre kohorter med færre ansatte i hver kohort.
• 1/2 time mellom skift.
• Skjerming og større avstand på alle pauserom.
• Hyppig desinfeksjon.