Ringnes og Diplom-Is
250 arbeidere mister jobben. Nå får de hjelp av kameratene sine
Både Coop og Asko lover å ta imot så mange ansatte de klarer.
Kenneh Bjørnestad, tillitsvalgt for Ringnes-ansatte i Bergen og omegn.
Erlend Angelo
erlend@lomedia.no
Det er lett å uttrykke sympati og støtte med ord, men å gjøre det i praksis er ikke alltid en selvfølge. Tillitsvalgte i Fellesforbundet holder derimot det de lovet Ringnes-arbeiderne tidligere i år.
I Coop har de tillitsvalgte fått logistikkledelsen i konsernet med på at de overtallige i Ringnes skal prioriteres ved ledige stillinger i Coop.
Den signerte avtalen gjelder også Diplom-Is, som i fjor i likhet med Ringnes i år, besluttet å slutte med egen distribusjon av varer.
– Vi vet hvor tøft nedbemanninger er for de ansatte. Vi har jo hatt lignende prosesser i Coop tidligere. Så det er for det første i solidaritet med dem som står i en vanskelig situasjon, og for det andre så mener vi jo at vi har et ekstra ansvar, siden vi tar over deler av distribusjonen, sier klubbleder i Coop, Øystein Berg, til NNN-arbeideren.
Også i Asko-konsernet, som distribuerer varer for Norgesgruppen, er omtrent samme avtale undertegnet:
– Det er bare rett og rimelig at vi tar på oss dette ansvaret. Det er jo dette som er styrken med fagforeninger, at vi hjelper hverandre. Det er helt naturlig, sier konserntillitsvalgt Stian Kvalvaag i Asko.
Mange mister jobben
Begge de tillitsvalgte er glade for at ledelsen i deres respektive selskaper er enige i at de skal bidra.
Glade er også ansatte i Ringnes:
– Et sånt samarbeid mellom forbundene er solidaritet i praksis og en gledelig nyhet for alle som står i fare for å miste jobben, sier Kenneth Bjørnestad, tillitsvalgt for Ringnes-arbeiderne i Bergen.
I Diplom-Is har drøyt 100 fått beskjed om at blir overtallige i løpet av 2025. 1. mars 2026 er datoen der Ringnes går over til grossistdistribusjon, og innen da blir 250 overtallige.
Tillitsvalgt Kenneth Bjørnestad (til venstre) og hovedtillitsvalgt Erik Torkelsen i Ringnes er glad for støtten fra tillitsvalgtkolleger i Fellesforbundet.
Erlend Angelo
Bakgrunn: – Mørkeste dagen i bedriftens historie
Flesteparten, rundt 200, tas fra medlemsrekkene til NNN (Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund).
Hovedtillitsvalgt Erik Torkelsen er glad for støtten fra fagforeningskollegaene.
– Dette er ryddige arbeidsplasser med tariffavtaler og gode arbeidsvilkår. Det er klart at de får behov for flere folk når de overtar så et så stort volum fra oss, og det er veldig positivt at Ringnes-ansatte prioriteres ved ledige jobber, sier Torkelsen til NNN-arbeideren.
Må gjøre jobben selv
I praksis betyr avtalen med Coop at ansatte i Ringnes og Diplom-Is har en prioritet når det dukker opp ledige relevante stillinger i konsernet.
Avtalen er allerede gyldig, og gjelder fram til nedbemanningsprosessene er ferdige i Ringnes og Diplom-Is. Den gjelder for alle Coops lagre i Norge, inkludert det store hovedlageret og transportselskapet på Gardermoen.
Øystein Berg, konserntillitsvalgt i Coop.
Martin Guttormsen Slørdal
– Men vi kan jo ikke gå inn å hente folk fra andre selskap, så klart, så det er viktig at de selv søker på jobbene når de blir ledige, sier klubbleder Berg.
I Asko gjelder avtalen for Ringnes-ansatte, da de ikke overtar noe distribusjon fra Diplom-Is.
– Vi har lokasjoner overalt i landet, så vi forventer at det blir en del tidligere Ringnes-arbeidere i våre rekker etter hvert, sier konserntillitsvalgt Kvalvaag.
Rema følger etter?
NNN-arbeideren har også vært i kontakt med Rema, den tredje store grossisten i Norge. Der jobber Stefan Johansen, hovedtillitsvalgt for Fellesforbundet i Rema distribusjon, for å få til en lignende avtale.
– Jeg er i dialog med ledelsen, som er positive, så vi håper vi kan få det på plass også her. Vi vil svært gjerne hjelpe våre kollegaer i NNN. Å komme over en ny jobb er viktig, kanskje særlig for dem som nærmer seg AFP-alder, sier Johansen.