MANGE TILTAK: Jordvern, bedre vilkår for helårsproduksjon og salg av fisk og teknologisk utvikling er tre av mange klima- og miljøtiltak NNNs nye strategidokument vil være viktig for en bærekraftig matproduksjon i Norge i framtida.
Erlend Angelo
NNN lanserer egen klimastrategi:
Ansatte må aktivt med når jobben skal bli klimavennlig, mener NNN: – En bærekraftig matindustri vil gi flere norske arbeidsplasser
NNN innser at framtidas matproduksjon må bli mer bærekraftig. Nå vil forbundet ta en mer aktiv rolle i klimakampen.
erlend@lomedia.no
For første gang har NNN lagd sin egen klima- og miljøstrategi. Og det var kanskje på tide? Matindustrien utfordres stadig på spørsmål om bærekraft. Sist representert ved en debatt om havremelk kontra kumelk.
– Dette dokumentet er en erkjennelse av at det var på tide å jobbe fram en egen strategi, et uttalt budskap. Det kan vi bruke både i samfunnsdebatten og i skolering av egne tillitsvalgte, sier NNN-nestleder Bjørn Tore Kyllo, som har ledet arbeidet med dokumentet.
Dokumentet skal brukes, ikke legges vekk i en skuff.
– Vi har forsøkt å gjøre det så lettfattelig som mulig, det skal kunne være et enkelt oppslagsverk om hva man kan gjøre. Vi kommer til å ta dokumentet med rundt på kurs og konferanser, og vi må få det ut i de lokale leddene, til fagforeningene og bedriftene. De tillitsvalgte skal få det som et verktøy, understreker Kyllo.
Stygge tall: Matindustrien på matsvinn-andreplass: Hver nordmann kaster over 40 kilo mat i året
Styrket matindustri
Det er viktig å delta aktivt i den videre utviklinga av matindustrien mot ei mer bærekraftig matframtid. På den måten kan man lettere oppnå hovedformålet: Nemlig å styrke egen matindustri, ikke avvikle den.
– Det enkleste klimatiltaket er jo å bare avvikle det som ikke er så bra i et klima- og miljøperspektiv. Men vi må være med og styre dette, omskolere oss og gjøre oss mer klimavennlige. Da kan vår matindustri komme styrket ut, tror Kyllo.
Matindustrien på matsvinn-andreplass: Hver nordmann kaster over 40 kilo mat i året
Vi kan produsere mer mat her i landet. Det betyr mer bærekraftig produksjon – og gjerne flere arbeidsplasser.
– Maten vi spiser må produseres mest mulig i Norge, av norske arbeidstakere, lagd av norske råvarer. Vi må styrke mattrygghet og matberedskap – og det skal vi jobbe for, blant annet gjennom dette dokumentet, sier Kyllo.
Nye tall: Dette er snittlønna i over 360 yrker
Mye kan gjøres
Det er store muligheter, mener han. Om vi bare styrker jordvernet, oppgraderer infrastrukturen for el-kraft, jobber mot sosial dumping i alle ledd av verdikjeden, unngår matsvinn, benytter ny teknologi, styrker dyrevelferden, legger til rette for miljøvennlig avl og jobber for gode handelsavtaler for sjømatnæringa ... For å nevne noe av det som står i dokumentet.
– Noe er lett å gjøre raskt, som å sørge for at den lokale kantina ikke produserer mer mat enn det som spises. Sånn får vi bukt med matsvinn. Men det er også mer langsiktige tiltak, som å fase ut fossilt drivstoff.
Saken fortsetter etter bildet.
BRUKBART DOKUMENT: NNN-nestleder Bjørn Tore Kyllo er spent på hvordan forbundets klima- og miljøstrategi blir mottatt, og lover at den skal brukes på forbundets ulike kurs og konferanser.
Erlend Angelo
Tariffoppgjøret: Lokale lønnsforhandlinger gir grønne resultater
– Vi i matindustrien står mellom flere næringer, og kan stille krav alle veier. Det er klart, vi kommer ikke til å redde verden alene, men vi kan gå foran med et godt eksempel.
Og kanskje vil noen avgjørelser svi på veien. Kanskje kan norske produkter bli dyrere, nettopp fordi man prioriterer norske råvarer foran utenlandske. Men da gjelder det å tenke langsiktig.
– Vi har unger og etter hvert barnebarn – vi skal etterlate ei jord til dem som skal være minst like bra som den vi forlater. Det bør være et mål i seg selv, mener Kyllo.
Små grep hjelper
Klima- og miljøstrategien inneholder også noen konkrete råd og ideer til tillitsvalgte og menige medlem.
– De ansatte kan ofte ha forslag til løsninger som ledelsen ikke ser. – Delta, er budskapet fra forbundssekretær Bjørn Tore Kyllo.
Helt fra større tiltak som klimaregnskap og handlingsplan til å kutte ut engangsbestikket når «Kari Kontorsjef» fyller femti. Kanskje bedriften kan sponse kollektivreiser, bistå til samkjøring eller sponse noen sykler?
– Vi moraliserer ikke, men vi kan også gjøre mer på privaten. Kildesorter, reparer heller enn å kjøpe nytt, foreslås det i dokumentet.
Mulighetene er mange. Se flere forslag på forbundets hjemmesider.
Mest lest
Ole Martin Kolberg, FOs hovedtillitsvalgt i Fredrikstad kommune, og Kine Kvamme Andersen er bekymret for hvordan kommunen skal klare å rekruttere nye vernepleiere.
Simen Aker Grimsrud
60 ansatte i kommunen må begynne i turnus: – Veldig mange søker seg bort
Roar må alltid være på vakt når han prepper løyper i Oslo-marka.
Sissel M. Rasmussen
Roar er en trygghet å ha i skogen, selv om livredning ikke står i stillingsbeskrivelsen
Martin Guttormsen Slørdal
Engelskmenn med jobb og familie trenger gratis mat for å overleve
Hjemmetjeneste (illustrasjonsfoto).
Anita Arntzen
Dette yrket har Norges høyeste sykefravær
Gerd-Liv Valla blir 75 år, men opplever en ny politisk vår som strømpolitiker. – Det er ingen strømkrise, det er en strømpriskrise, slår hun fast.
Knut Viggen
Gerd-Liv Valla skjønner ikke hvorfor arbeidslinja har blitt et skjellsord
– Jeg er trist. Det er vondt å gå rundt på min arbeidsplass nå, forteller operatør Inger Hilde Bårdsen.
Jan-Erik Østlie
Strømprisen kan koste Inger Hilde og 200 kollegaer jobben: – Har blitt noen søvnløse netter
Berit Roald / NTB
Ukjent antall Skeidar-ansatte mister jobben: – Har gått fort og brutalt
Aslak Bodahl
Nå får Hamza skattelette for å bo i brakke på jobb
Gjestearbeiderne i Ölands dyrepark jobbet seks dager i uka og fikk utbetalt mellom seks og sju tusen kroner i måneden.
Colourbox
Svensk dyrepark serverte ansatte samme mat som dyra
Tøffe tider: Olga Leach-Walters er fagforeningsrepresentant for 22 000 helsearbeidere i Royal College of Nursing. 6000 av dem jobber som sykepleiere på Birminghams største sykehus. Onsdag og torsdag denne uka streiket de. Det er andre gang på en måned.
Anita Arntzen
I England sover sykepleiere med 100 prosent stilling i bilen. Her er Olgas råd til Norge
Andrew Kelly Reuters/Ritzau Scanpix
Danskene kan miste fridag. Skammelig, mener fagbevegelsen
Matbutikken UMS Halden har holdt åpent alle dager hele uka.
Leif Martin Kirknes
Matbutikken er politianmeldt to ganger: Nå stenger UMS Halden om søndagene
BEKYMRET: – Vi er bekymra for at bedriften for raskt tar ut synergier etter en omorganisering, sier hovedtillitsvalgt for EL og IT Forbundet i Telenor Norge, Kenneth Pettersen.
Leif Martin Kirknes
200 mister jobben i Telenor: – Usaklig å sparke faste ansatte når man har så mange innleide
Naujasis minimalus darbo užmokestis devyniose ūkio šakose.
Brian Cliff Olguin
Naujasis minimalus darbo užmokestis Norvegijoje
– Nå har arbeidstakersiden helt andre rettigheter under forhandlinger, sier tillitsvalgt Arvid.
Privat
Arvid jubler for egen tariffavtale. Nå håper han på et statusløft
Brian Cliff Olguin
Butikkansatte stusser over matprisene: – Lurer på hvor pengene blir av
Den amerikanske storsatsingen på fornybar industri kan ramme europeisk industri hardt på sikt, mener utenriksminister Anniken Huitfeldt.
Adam Schultz (whitehouse.gov) via Wikimedia Commons / Jan-Erik Østlie
Bidens fornybar-satsning får EU og Norge til å skjelve
Anita Arntzen
500 unødvendige dødsfall hver uke: Sykepleier Ida står midt i en helsestorm
– Erna bommer bevisst, skaper frykt og usikkerhet ved å spre feilinformasjon, mener Peggy Hessen Følsvik.
Jan-Erik Østlie
LO-lederen: Erna Solberg sprer bevisst feilinformasjon om innleie
Kine Mariana Soma har drømt om å bli frisør helt siden hun var liten. Nå håper hun at hun holder seg skadefri og kan være lenge i drømmeyrket.
Eilin Lindvoll / Dagsavisen