JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Nedbemanning

Brennevin-ansatte raser over sjokkbeskjeden: Flere jobber skal ut av landet

Vintappinga forsvinner til Danmark. En del brennevin til Finland.
Hovedtillitsvalgt Arne Larsen i Arcus er skuffa og lei seg etter at eier Anora Group har bestemt at 40 årsverk skal bort fra det norske anlegget.

Hovedtillitsvalgt Arne Larsen i Arcus er skuffa og lei seg etter at eier Anora Group har bestemt at 40 årsverk skal bort fra det norske anlegget.

Erlend Angelo

erlend@lomedia.no

Arcus Norway AS blir den store taperen når Anora-konsernet legger om produksjonen i Norden.

Denne uka kom sjokkbeskjeden for de ansatte hos vin- og brennevinprodusenten Arcus Norway AS på Gjelleråsen utenfor Oslo: 40 årsverk skal kuttes.

Trolig forsvinner rundt 30 av arbeiderne på gulvet, mens resten tas blant funksjonærene, forteller klubbleder Arne Larsen til NNN-arbeiderne.

– Detaljene er ikke klare, men vi vet jo hvor kuttene kommer, når det er fusjoner og finansfolk som får regjere. Da blir gjerne arbeiderne rammet hardest. Også denne gangen, konkluderer Larsen.

Vin til Danmark

Det er det norske anlegget som blir den store taperen når eieren Anora har sett på strukturen i det ferske storselskapet.

Etter oppkjøpet av danske Globus Wine i fjor sommer, har konsulenter lagd en rapport om hvordan selskapet bør organisere seg i framtida.

– Vi frykta jo utfallet av denne rapporten. Men folk trodde ikke at det skulle bli så ille som dette, mener Larsen.

Konklusjonen i rapporten er at Anora er tjent med en sterkere grad av spesialisering, noe konsernstyret sa seg enig i gjennom sin styrebeslutning 27. februar.

Det betyr at vintapping og en del andre produkter forsvinner fra Arcus, som kun får ansvar for konsernets akevitt og bitter-produksjon.

I tillegg skal anlegget effektiviseres. Totalt skal produksjonen kuttes fra cirka 19 millioner liter til 8–9 millioner i 2026.

For NNN-klubben i Arcus betyr det at over halvparten i klubben forsvinner.

De har drøyt 50 medlemmer i dag. Og rundt 30 vil trolig forsvinne med nedbemanninga.

– Det har vært mange sterke følelser her nå. Sinne, skuffelse og frykt. En forferdelig uke for oss alle, egentlig, sier klubbleder Arne Larsen.

Tre år med omstilling

Verre scenarioer var tegnet som alternativ i rapporten, men de tillitsvalgte har klart å unngå alternativet med størst umiddelbare konsekvenser for produksjon og arbeidsplasser.

– I den finansielle verden er det ingenting som er hellig annet enn profitt. Vi er skuffa over at Anora ikke ser verdien i den helhetlige organisasjonen vi har her i Norge. Vi har tross alt vært det landet som har bidratt mest til konsernets overskudd etter fusjonen i 2021, sier klubbleder Larsen.

Nå skal han og resten av tillitsvalgtapparatet jobbe hardt for at alle som rammes av overtallighet opplever en verdig avgang.

– Folk frykter jo for framtida. De er sinna, forteller Larsen.

– Det viktigste nå blir å sikre gode og verdige overgangsordninger, sånn at alle føler at de kan avrunde arbeidsforholdet på en verdig måte. Det blir vanskelig, men vi og bedriften har som mål å klare dette med frivillighet og uten oppsigelser, sier han.

Logistikk på vinlageret: Seks fotballbaner med vin, sprit og øl ligger under bakken i Groruddalen

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i mat- og drikkevareindustrien.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse