JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Her må de stenge ned fordi Tine ikke klarer å levere nok melk: – Noen har tabbet seg ut

Tørrmelk-produsent Normilk i Levanger må stoppe produksjonen. De ansatte håper å slippe permitteringer.
Eskil Haugen er ikke imponert over ledelsen i Norsk melkeråvare.

Eskil Haugen er ikke imponert over ledelsen i Norsk melkeråvare.

Erlend Angelo

erlend@lomedia.no

(saken er oppdatert 19.01 med kommentarer fra Norsk melkeråvare)

– Ja, dette er en krise. For oss er det det. Det sier fabrikkdirektør Øystein Vold.

Ved fabrikken Normilk i Levanger har de tørket melk og produsert melkepulver i snart 50 år. Men dette er første gang bedriften må stenge ned produksjonen på grunn av at Tine ikke klarerer å levere nok melk.

– Dette rammer ikke bare oss, men også våre kunder i næringsmiddelindustrien i Norge. Det er fortvilende, sier Vold til NNN-arbeideren.

Tørrmelk nedprioriteres

Fabrikken lager et ettertraktet produkt. De 25 ansatte produserer 24/7 nærmest hele året.

Omtrent 180.000 liter melk går gjennom anlegget hver eneste dag. Tørrmelka brukes videre i annen matindustri, som sjokolade, is, supper, bakervarer og andre ferdigretter.

Melkeproduksjonen i Norge styres, enkelt forklart, av Tine. De er såkalt markedsregulator, og har ansvaret for at produseres riktig mengde melk. Dette gjøres via et kvotesystem.

I sommer innså Tine at det kunne bli for lav melkeproduksjon, og ba bøndene om å øke produksjonen. Men verken bøndene eller Dagros reagerte helt som forventet, og dermed ligger det an til for lite melk første kvartal i år.

Prognosene viser at underskuddet utgjør 15 millioner liter melk – eller cirka 1 prosent av det totale behovet i Norge.

Ved mangel på melk, er tørrmelk nederst på rangstigen. Derfor åpnes det for import av tørrmelkstoff, mens produksjon av melk, yoghurt og ost prioriteres.

Melkemangelen må altså dekkes inn av tørrmelk-produksjonen.

– For oss rammer jo dette hardt. Jeg forstår at man prioriterer drikkemelk, men kunne vi ikke fordelt dette utover på flere? spør klubbleder Roy Martin Malmo ved anlegget.

Hovedtillitsvalgt Roy Martin Malmo er glad for at Normilk ser ut til å styre unna permitteringer.

Hovedtillitsvalgt Roy Martin Malmo er glad for at Normilk ser ut til å styre unna permitteringer.

Erlend Angelo

Slipper trolig permittering

De ansatte fikk en dårlig følelse da de fire dager før julaften ble kalt inn til allmøte.

– Det var en del nerver i lufta de første dagene der. Men vi har en ledelse som kjemper for oss, og nå er vi optimistiske på at vi skal slippe permitteringer, sier prosessoperatør Ole Halvorsen når NNN-arbeideren tar en rundtur i anlegget.

I utgangspunktet styrte bedriften mot permitteringer. Men positive signaler fra Tine nå etter jul, gjør at de trolig slipper dette. Fasit på melkemangelen første kvartal kommer først i mars.

I mellomtida har bedriften valgt å fremskynde en vedlikeholdsstans og tar unna en planlagt vårrengjøring midtvinters. 

Dermed blir det arbeid til alle de ansatte. Om Tine holder det de lover framover, vel å merke.

Eskil Haugen er tidligere gårdbruker, og leverte trolig melk blant annet til Normilk. Nå jobber han selv på fabrikken.

– Det er ingen tvil om at noen har tabbet seg ut her, sier Haugen

– Jeg husker fra tida som melkebonde at det er mye trøbbel med kvotene. Og det er ikke bare å øke produksjonen av melk hos kua. Det er avhengig av ulike faktorer, noen ganger går det ikke an å øke produksjonen igjen, fortsetter han.

Nye 1000 kilo tørrmelk klar. Neste uke blir produksjon bytte ut med vedlikeholdsarbeid for Ole Halvorsen og hans kollegaer.

Nye 1000 kilo tørrmelk klar. Neste uke blir produksjon bytte ut med vedlikeholdsarbeid for Ole Halvorsen og hans kollegaer.

Erlend Angelo

Nyt Norge-merke på tysk importpulver

Duoen inne i tørketårnet på Normilk har ikke sansen for at Nyt Norge har gitt matindustrien tillatelse til å bruke merket når man erstatter norsk tørrmelk med tysk importpulver.

Nyt Norge-merket er forbeholdt norsk produksjon med bruk av norske råvarer.

Tine har lovet å informere kundene ute i dagligvaren. Men det de gjør, er ikke godt nok, mener Halvorsen og Haugen.

Prosessoperatørene har heller sansen for Freias løsning. De har lovet å nedskalere produksjonen, om det blir mangel på norsk tørrmelk.

– De som produserer Nyt Norge-produkter ødelegger egen merkevare om de fortsetter å bruke merket med utenlandske varer. De får heller sette et klistremerket over på emballasjen i ei tid framover, mener Haugen.

Også Tine må erstatte melkepulveret i sin yoghurtproduksjon.

– De kunne kanskje utsatt produksjonen til vi fikk nok melk? Vi hadde overlevd uten yoghurtproduksjon ei uke, mener Halvorsen.

Drittsommer og korona

Normilk er ikke imponert over måten Tine valgte å informere sine kunder om melkeproblematikken. Også Orkla og W-meieriene har klagd på informasjonsflyten.

– De har vært flinke nå i etterkant, men informasjonsflyten var altfor dårlig i starten. Nå må vi evaluere dette sammen, så vi unngår at dette skjer i framtida, sier fabrikkdirektør Vold.

Fabrikkdirektør Øystein Vold mener Tine informerte for dårlig om melkemangelen i starten.

Fabrikkdirektør Øystein Vold mener Tine informerte for dårlig om melkemangelen i starten.

Erlend Angelo

Tine var tirsdag kalt inn på teppet hos landbruksminister Geir Pollestad.

– Det kommer til å være nok norsk melk, ost og rømme i butikkene, det blir ikke matmangel. Så det kan vi legge vekk, sa Pollestad til NTB kort tid etter møtet.

Norsk melkeråvare, tidligere Tine Råvare, er underlagt Tine og har ansvar for å regulere melkemarkedet. Leder Johnny Ødegård sier til NNN-arbeideren at det er kombinasjonen økt etterspørsel og lavere produksjon som har ført til problemene.

«En krevende økonomi for bonden og en dårlig sommer i deler av landet gjorde at produsentene ikke responderte tilstrekkelig på de tiltak som ble satt inn. Sett i bakspeilet er det ting å lære her, og nå skal vi ha en gjennomgang av både prognoser, kommunikasjon, økonomi og driftsmessige forhold. Jeg er helt sikker på at det ligger mye læring i den situasjonen som har oppstått for oss – og at vi kan bli bedre» skriver Ødegård i en e-post.

At Normilk rammes såpass hardt reguleres via den offentlige forskriften for markedsregulering.

«Både TINE og Normilk har en omfattende og kommersiell produksjon av pulver. Vi har så langt som mulig, tatt hensyn til at de ulike aktørene har valgt ulike driftsmodeller og forsøkt finne praktiske løsninger» skriver Ødegård.

Annerledes marked

Som ikke tør garantere at lignende situasjoner kan skje igjen, all den tid melkeproduksjon er biologiske prosesserer.

«Vi ser også at svingningene i markedene kommer raskere og er sterkere enn vi er vant med. Det betyr at vi må styrke de verktøyene vi har for å forebygge en slik situasjon, enten det gjelder prognoser, reguleringer eller driftsmessige forhold» skriver Ødegård.

Han mener derimot mot de har fulgt vedtatte rutiner i denne situasjonen, men lover å ettergå disse i etterkant.

«. Så er dette en ny situasjon også for oss og vi må gå gjennom våre rutiner båre i forhold til andre meieriaktører og kanskje spesielt hvordan en sikrer informasjon til øvrige kunder. Hvis kundene våre ikke er fornøyd med kommunikasjonen, så er det selvsagt verdt å ta den kritikken på alvor» skriver Ødegård.

Beholder regulatorrollen

Minister Pollestad understreker at vi trenger markedsregulatorrollen i det norske matmarkedet.

– Å vrake hele systemet og bidra til å sentralisere melkeproduksjonen på grunn av denne hendelsen, det kommer jeg ikke til å gjøre.

– Hvis vi skal ha et landbruk i hele landet, så trenger vi kvotesystemet som legger begrensninger for hvor mye melk en bonde kan produsere, sier statsråden.

Normilk på Levanger tvinges til å stenge ned i to uker på grunn av melkemangelen i Norge.

Normilk på Levanger tvinges til å stenge ned i to uker på grunn av melkemangelen i Norge.

Erlend Angelo

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i mat- og drikkevareindustrien.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse