Sykelønn
I dag skal Tove finne veien til alles mobiler: – Gjør det for en viktig sak
Tove Olsen går i front for sykelønnsordningen. Og kanskje popper hun opp på mobilskjermene til NHO-toppene i løpet av dagen.
Tove Olsen, klubbleder i Lerøy Fossen, på vei til TV2-intervju.
Erlend Angelo
erlend@lomedia.no
– Ja, så jeg kan si noe feil og det går greit?
Tove Olsen har nettopp ankommet forbundskontoret til LO-forbundet NNN, som organiserer industriarbeiderne som lager mat- og drikkevarer.
Et forsinket fly fra Bergen gjør at hun bare rekker en kjapp prat om hva som venter rett rundt hjørnet, når hun skal intervjues av TV2.
– Jada, feil går fint. Snakk i korte setninger, rådes hun til av resten rundt møtebordet.
Så løper Tove Olsen videre til et travelt døgn. Og et meget synlig ett.
Først TV2. Så skal analoge Tove bli digitalisert. I annonseformat skal hun fronte budskapet «Folk blir ikke friskere av å få dårlig råd».
Denne annonsen sikter seg inn på NHO-toppenes mobiler onsdag.
NNN
– Det er et veldig viktig og veldig sant budskap. Å tvinge lavtlønte industriarbeidere til å jobbe mens vi er syke gjør oss ikke friskere, sier hun til NNN-arbeideren.
Skal «overta» Oslo sentrum
Annonsen med Olsen skal «pepre» internett. Leser du en artikkel om sykelønnsordningen i dag og de nærmeste dagene, er det en stor sjanse for at Olsens ansikt dukker opp i annonseformat.
Særlig hvis du finner deg i Oslo. Teknisk ekspertise er hentet inn for å sikre annonser med geotargeting. Det betyr større treffsikkerhet gjennom Metas plattformer.
Det ligger et håp om at NHOs møtedeltakere får se annonsen om de sjekker Facebook.
Tungt yrke
Tove Olsen har selv jobbet i fiskeindustrien i mange år. Der har ikke problemet vært at folk skulker jobb. Tvert imot.
– Jeg har sett folk som nærmest har jobbet seg i hjel, av lojalitet til arbeidsplassen. Så vi har måttet jobbe med det motsatte, at det må være lov å være syk. For oss får det store konsekvenser om vi mister en dags lønn, sier Olsen.
Les også: Tove vil være synlig og sterk: – Det er vi som lager maten til hele Norge
Som sammen med sin arbeidsgiver Lerøy har jobbet med å få ned sykefraværet gjennom partssamarbeid. Og lyktes.
– Vi trenger ikke et lovverk som gir sjefene i arbeidslivet mulighet til å presse ansatte til å jobbe til de ikke klarer mer.
– Viktig for hele fagbevegelsen
NNN har valgt å bruke mye ressurser på å få ut budskapet med Tove. Det er det verdt, understreker forbundsleder Anne Berit Aker Hansen.
– Våre medlemmer kan ikke være på hjemmekontor. De kan ikke ta med laksen hjem og slakte den der. I tillegg jobber de i fysisk krevende yrker, som inkluderer andre miljøfaktorer som kulde, fukt og støy. De jobber turnus og skift, og møter på jobb til alle døgnets tider, sier Aker Hansen til NNN-arbeideren.
De arbeider med andre i yrker med et høyere sykefravær enn ellers i arbeidslivet. Uten at lønna er spesielt høy. Særlig i fiskeindustrien, der mange går på forbundets minstelønninger, som i dag er 216 kroner i timen om du ikke er fagarbeider.
Det er cirka 420.000 kroner i året for en i full stilling.
Da er det ikke bare bare om en mister deler av lønna grunnet sykdom.
– Det er mange som er nødt til å bruke opp hele lønna hver måned. Da har man ikke råd til å miste lønn om de er syke. Og vi vet jo så inderlig godt at det er mange andre ting vi kan gjøre for å redusere sykefraværet. Og det starter med mer aktive arbeidsgivere, sukker forbundslederen.
Les også: Toppsjef: – Nå må vi slutte å bare prate om sykelønna