JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Nav

Legen sykemeldte Magne. Tine svarte med trekk i lønna

Etter snart 18 år i bedriften er Magne skuffa over behandlinga han har fått. 
En to år lang kamp endte med nederlag i Trygderetten for Magne Salvesen.

En to år lang kamp endte med nederlag i Trygderetten for Magne Salvesen.

Erlend Angelo

erlend@lomedia.no

Det er unektelig en litt spesiell historie: I november i 2022 skulle Magne Salvesen ha en uke ferie.

Men ferien ble spolert av en kraftig øyekatarr, som medførte at han ikke kunne kjøre hjem til familie i Vennesla.

Salvesen gikk til legen, og ble sykemeldt. En sykemelding i ferien gjør at man kan få tilbake feriedager.

I 2017 hadde han blitt sendt fra jobben i Tine med samme sykdom:

– Den gangen sa sjefen min at jeg måtte hjem på grunn av smittefare, sier Magne Salvesen til NNN-arbeideren.

– Føler meg mistenkeliggjort

Han ante fred og ingen fare da han sendte fra seg sykemeldingen. Men etter han kom tilbake på jobb fikk han høre at arbeidsgiveren vurderte å bestride sykemeldingen.

Den endelige bekreftelsen fikk han ikke fra Tine – men gjennom et brev i postkassa fra Nav, flere uker etterpå.

Noen flere møter med avdelingslederen fikk han ikke. Involvering av tillitsvalgte kom først senere.

– Det var en vanvittig påkjenning bare å vente på det brevet. Jeg har vært FN-soldat i Libanon i 2,5 år, men dette var verre. Jeg har hatt et langt og brokete arbeidsliv, men ingenting jeg har opplevd kan sammenlignes med dette, sier Salvesen.

61-åringen føler seg rett og slett mistenkeliggjort av bedriften.

– Dette hadde ikke skjedd om jeg ikke hadde en lang sykdomshistorie, mener Salvesen (les Tines tilsvar lenger ned i saken).

Salvesen er åpen på at han har en kropp som skranter mye: Diabetes, frozen shoulder, stær på begge øynene og høyt blodtrykk er noe av det han sliter med.

Derfor betaler Nav 75 prosent av lønna hans gjennom varig tilretteleggelse.

– Men det betyr jo bare at Tine har skrevet under på de er innforstått med at jeg har mye sykefravær, sukker Salvesen.

Tapte to år lang kamp

Bestridelsen av sykemeldingen endte i en lang og ubehagelig prosess for Salvesen.

Han fikk hjelp av forbundet sitt NNN (Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund), og klagde på bestridelsen.

Grunnet lang saksbehandling tok det nesten to år fra sykemeldingen høsten 2022 til den endelige konklusjonen. Den var nedslående:

Nav har hele tiden vært enige i bestridelsen, det samme var Trygderetten. De konkluderte med at Salvesen kunne tatt alternativt arbeid på lageret etter at sykdommen bedret seg.

Salvesen ble trukket 9.800 kroner i lønn for fraværet.

– Jeg måtte ta opp forbrukslån for å få råd til julegaver, og hele greia gjorde meg så stressa at blodtrykket gikk opp og ble sykemeldt igjen. Og det er jeg sikker på kom av stresset som denne saken medførte, sier Salvesen.

Magne Salvesen måtte ta opp forbrukslån for å få råd til julegaver i 2022, etter at han ble nektet sykepenger av arbeidsgiveren.

Magne Salvesen måtte ta opp forbrukslån for å få råd til julegaver i 2022, etter at han ble nektet sykepenger av arbeidsgiveren.

Erlend Angelo

– Arbeidsgiveren og Nav bestemmer

Mest av alt er han skuffet over behandlinga fra arbeidsgiveren han har hatt i snart 18 år.

– De var aggressive i det første møtet etter sykemeldingen. Jeg lyttet jo bare til legen min. Han er eksperten etter mange års utdannelse, hvorfor skal en lagerarbeider som knapt har fullført videregående motsi legen?

LO-forbundet NNN er også skuffet over sakens utfall.

Men mener at den gir en viktig påminnelse for alle norske arbeidstakere. For mange gjør som Salvesen, og stoler blindt på legen.

– Det er legen som sykmelder deg, men ikke legen som avgjør om du får sykepenger. Det er til syvende og sist Nav som bestemmer, sier forbundssekretær Ann Elise Hildebrandt.

– Som arbeidstakere er vi pliktige til å oppgi hvilken restarbeidsevne vi har. Og har man ikke noe; når får man eventuelt tilbake restarbeidsevne. Og så er det opp til arbeidsgiveren å tilrettelegge for deg, sier Hildebrandt.

Salvesen fortalte først sin historie til NRK, og han håper at han gjennom medienes dekning kan bidra til endring.

– Folkene på Stortinget må gjøre det vanskeligere for arbeidsgiverne her. Og de må få til en raskere behandling av Nav. Bestridelsen bør jo egentlig gjøres unna i perioden man er sykemeldt, så man får en rask avklaring.

Dette svarer Tine

NNN-arbeideren har vært i kontakt med Tine, og bedt HR-leder Mailinn Davidsen svare på en rekke spørsmål omkring praksisen for bestridelse av sykemelding.

Vi får svar fra kommunikasjonssjef Sindre Ånonsen.

«Vi ikke kjenner oss helt igjen i måten saken har blitt presentert på. Vi registrerer ellers at saken, slik dere også viser til, har vært oppe til behandling i Trygderetten. De har igjen trukket sin konklusjon.

TINE opptrer ellers i tråd med normal praksis og regler som gjelder i arbeidslivet, og denne saken representerer ikke et unntak fra dette», skriver Ånonsen i en e-post.

Han skriver videre at selskapet sjelden bestrider sykmeldinger – og at det er «en praksis de ikke søker å utvide.»

På spørsmål om de ansatte får god nok kunnskap om deres plikter i forbindelse med sykmeldinger, svarer Ånonsen dette:

«Når det gjelder medarbeidernes kunnskap om regelverket har vi flere tiltak for at de skal være godt kjent med sine rettigheter og plikter, og hvordan TINE følger opp sykefraværet. Det er blant annet laget en sykefraværsbrosjyre/skriftlig informasjon rettet til medarbeiderne, det er et tema på avdelingsmøter og i dialog med den enkelte medarbeider.»

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i mat- og drikkevareindustrien.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse