JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Strømpris

Lei harselering av bedrifter som ber om strømstøtte

Drikkevareprodusentene er mer bekymret enn under pandemien.
– Kraftmarkedet er politisk styrt. Det er et politisk ansvar å finne løsninger, sier Erlend Fuglum, direktør i Bryggeri- og drikkevareforeningen.

– Kraftmarkedet er politisk styrt. Det er et politisk ansvar å finne løsninger, sier Erlend Fuglum, direktør i Bryggeri- og drikkevareforeningen.

Fartein Rudjord

erlend@lomedia.no

Røde tall på bunnlinja. Og det allerede før høsten og vinteren, som driver opp energibruken ytterligere.

Det er ståa for mange av medlemmene i Bryggeri- og drikkevareforeningen. Direktør Erlend Fuglum er lei av å høre at strømprisene er en del av risikoen med å drive næringsvirksomhet i Norge.

– Vi har vært bekymret for kraftprisene ett års tid, fra lenge før Ukraina-krigen. Men de siste månedene har det gått fra usikkerhet til at ganske mange frykter å måtte stenge ned, delvis eller helt, forteller Fuglum til NNN-arbeideren.

– Forstår ikke alvoret

Bekymringene er sågar sterkere nå enn i de første ukene av pandemien. Frustrasjonen overfor politikerne er stor. Strømmarkedet kan ikke sammenlignes med et ukontrollerbart virus, påpeker Fuglum.

– Alle gjorde sitt beste under pandemien. Men strømmen er noe annet. Kraftmarkedet er politisk styrt, politisk regulert og i høy grad offentlig eid. Det er et politisk ansvar at prisene er så høye – og det er et politisk ansvar å finne løsninger.

Les også: Produserer mat med tap – nå roper industrien etter strømstøtte

Overleve – ikke utbytte

Fuglum er lei harseleringen og antydningene om at bedriften kommer løpende etter statlig støtte.

– Bedriftene har tatt store kostnadsøkninger på råvarer, emballasje og transport. Strømprisene kommer på toppen av et beinhardt kostnadspress, og er langt forbi risikoen som man kan forventes å ta høyde for, understreker bryggerilederen.

Det er særlig de små og mellomstore bedriftene som rammes. Det hjelper heller ikke at grensehandelen har tatt seg opp igjen etter pandemien.

I en fersk medlemsundersøkelse blant de knapt 140 bedriftene i foreningen, kommer det fram at flere allerede har stoppet produksjonen, helt eller delvis. Flere melder at de må stoppe om det fortsetter med prisøkninger. En bedrift melder tilbake at de har vurdert å sveive i gang et dieselaggregat.

– Det nærmer seg desperasjon for mange der ute. Det er veldig greit for oss å diskutere utbyttebegrensninger, for her snakker vi om å redde bedrifter fra permitteringer og produksjonsstopp, sier Fuglum.

Les også: Butikkene øker matprisene mer enn nødvendig, mistenker Forbrukerrådet

Lånegaranti for dårlig

Medlemsbedriftenes tilbakemelding er tindrende klar på at en lånegaranti ikke er i nærheten av være godt nok.

– Det vil være helt meningsløst. Det viser at politikerne er totalt avkoblet situasjonen på bakken. Det sier seg selv at det ikke akkurat er ønskelig å ta opp lån på toppen av år med økte kostnader og dagens kraftpriser.

– Vi trenger noe som gir forutsigbarhet. Noe som tar toppene, så man vet hva man har å forholde seg til. Vi skjønner at det er vanskelig. Folk er ikke forbanna fordi de tror det er lett, men fordi det trengs støtte. Nå, sier Fuglum.

Les innlegget foreningen har publisert på egen nettside her.

Mye lest: Sjekk hvor mye en dusj egentlig koster

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i mat- og drikkevareindustrien.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse